Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tradycyjne ciasta Bożonarodzeniowe

145791013

Komentarz

  • Szukam przepisu na piernik z gruszkami i orzechami. Taki stary przepis, jeszcze sprzed ery wypasionych ciast.
    Tam sie kroilo owoce,mieszalo z orzechami wloskimi,cukrem i zostawiało na jakis czas. Potem sie mieszalo z mąką,jajkami itp oraz przyprawą korzenną i cynamonem. To nie jest typowy ciezki piernik.
    Fajne,wilgotne ciacho.
    Ktoś zna???
  • @kociara ja zam tylko z jabłkami i orzechami tzw.wiewiórka.
    Chyba,że jest wersja zamiast z jabłkami to z gruszkami.

    1 kg jabłek (ze 3-4)
    300g oleju (+/- półtorej szklanki)
    3 niepełne szklanki mąki
    1 1/2 szklanki cukru
    100 g orzechów włoskich
    4 łyżki kakao
    6 jajek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody

    Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
    Jajka, cukier zmiksować.Dodać  olej i dobrze zmiksować na pulchną masę i dodawać dalej ciągle miksując: cynamon, sodę, kakao, mąkę.
    Gdy wszystko będzie dobrze połączone dodać jabłka, orzechy i rodzynki i wymieszać łyżką.
    Piec 50-60 minut w 180 stopniach.


    Podziękowali 2Berenika kociara
  • Chętnie skorzystam z tego przepisu. :)
    Podziękowali 1kasha
  • Sernik. Znudzil mi się z rosa, królewski, z brzoskwiniami, cytrynowy tradycyjny z rodzynkami, puszysty na kremowce... Szukam pomysłu na jakiś inny, nowy na święta. Może jakiś z karmelem? Albo orzechami? Macie coś sprawdzonego?
  • Ja b. lubię z ananasem. Kiedys wrzucałam przepis. Bardzo lekki wychodzi.
  • Z czekoladą?
  • Dajcie dajcie przepisy :D 
    Idę googlać tego z ananasem :O 
  • A może taki zwyczajny z dużą ilością  skórki pomarańczowej? Ja taki lubię najbardziej. Nigdy mi się nie nudzi.
    Podziękowali 1Aneczka08
  • @Małgorzata32, a na jaką dużą blachę to wychodzi? :)
  • Ja slaba z pieczenia jestem: jak duża?  ;)
  • U nas w domu hitem jest sernik gotowany. Tylko nie pamiętam proporcji, musiałabym zapytać rodziców. Gotuje się mleko ze śmietaną i jajkami, z tego się oddziela twaróg. Potem uciera się z masłem, kwaskiem cytrynowym, cukrem, rodzynkami i skórką z pomarańczy. I potem w blaszce uklada się: warstwa herbatników, masa sernikowa, herbatniki, polewa czekoladowa. Trzeba schłodzić w lodówce. Nie jest to tradycyjny sernik, ale naprawdę pyszny. 
  • a poda mi ktoś przepis na jakiś prosty zwykły sernik? najepiej bez spodu. Powoli wyrabiam się w pieczeniu :) i chciaabym spróbować sernika na święta
  • @Dorotak z moich wypieków sernik dulce le leche dla dzieci albo fanów masy krówkowej, fajny jest wiedeński i a la szwarcwaldzki, w tym można kombinować z wiśniami albo malinami
    Podziękowali 1Dorotak
  • kitek powiedział(a):
    a poda mi ktoś przepis na jakiś prosty zwykły sernik? najepiej bez spodu. Powoli wyrabiam się w pieczeniu :) i chciaabym spróbować sernika na święta
    Sernik Odrobinki, a spód z herbatników lub biszkoptów.
    Na moim kanale jest jako sernik co nie opada.
    Podziękowali 1jukaa
  • Dorotak powiedział(a):
    Sernik. Znudzil mi się z rosa, królewski, z brzoskwiniami, cytrynowy tradycyjny z rodzynkami, puszysty na kremowce... Szukam pomysłu na jakiś inny, nowy na święta. Może jakiś z karmelem? Albo orzechami? Macie coś sprawdzonego?
    Mam, ale nie sprawdzony.
    Dopiero m zamiar sprawdzić.

  • A ma ktoś może przepis na sernik tradycyjny, dużo sera, bardzo dużo jajek, uciera się z cukrem, masłem, żółtkami , na końcu ubite białka. Babcia taki robiła, wydawało mi się, że znam przepis, kilka lat nie robiłam, babci już nie zapytam...
  • Ciasto cienko na spodzie i kratka z ciasta na wierzchu.
  • Nie mogę wkleić tego co napisałam powyżej, zaraz syna zawołam żeby pomógł...
  • Jednak się nie udało
  • Sernik Odrobinki udaje się nawet sernikowym antytalentom! Jest bardzo delikatny i leciutki, taki lubię
  • @Odrobinka daj przepis :)
    Podziękowali 1Laf2011
  • edytowano grudzień 2019
    @kitek - w takim wątku o ciastach jest mój przepis na rewelacyjny sernik bez spodu.... Może znajdę

    o, jest!
    sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek + białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki spirytusu
    ..............................................................................................................................................
    3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko 
     przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać
    ...........................................................................................................................................
    czas przygotowania 1/2 godziny ;
    Podziękowali 3kitek Zuzapola Bea
  • Chyba dojrzałam do tego, żeby zrobić miodownik pierwszy raz. Tzn zrobiłabym go we wtorek. Blaty wiem jak robić. Ale powiedzcie mi czym go przekładacie? Bo w necie od groma przepisów na różne kremy, a co będzie się dobrze trzymać? Kusi mnie kajmakowy na maśle.
  • Moja mama miodownika przeklada powidlem sliwkowym plus do tego taka maslana masa grysikowa jakby.
    Podziękowali 1kiwi
  • Dalabym sie pociac wzdluz i w poprzek za tego placka, nie zartuje.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.