Ryba po grecku do zamrozenia? Paszteciki i całej reszty włącznie ze sledziami nie jemy . Mięso, jeszcze nie wybraliśmy co chcemy zjeść w Święta mięsnego.
Tarta! Ostatnio fajna zrobiłam ze szpinakiem i łososiem wędzonym, na wierzch zalewa z duża ilością parmezanu. Mozna mrozić. Zeby było bardziej uroczyście mozna w małych foremkach (moze w takich muffinowych?) zrobić.
ale sie ucieszylam bo wlasnie chcialam dopytać czy seromak można zamrozić i czy będzie smakował dobrze taki odmrożony...ale widzę, że bez problemu. Tylko chciałabym zrobic grubą polewę po odmrożeniu bo będę robic do innego ciasta juz na świeżo ...czy bedzie ok?
Makowiec tez robię z moich wypieków. W tym roku cgce do masy makowej dodać owoce i bakalie odsączone z nalewki bożonarodzeniowej. Bo wyrzucić szkoda. Ciekawam efekktu.
U nas kazdy jest fanem innego ciasta. Z okazji świąt raczej proste, tradycyjne preferujemy- sernik, makowiec, szarlotka, piernik, keks, orzechowiec... Makowiec to mus, bo ja sobie nie odmówię . I jakies jeszcze jedno tylko zrobię. Może ten sernik ze śliwkami?
@MonikaN, gdzie znajde Twoj przepis na tiramisu. Moze ktos zalinkowac? U nas jak co roku prezenty robione wlasnorecznie i Helenka chce dla taty zrobic.
Zrobiłam blaty na miodownika. Jeszcze machnę chyba dziś kruche ciasteczka z witrazykiem dla Z na piątek.
Robiłam dziś w przedszkolu zajęcia z dekorowania pierników. Robiliśmy piernikowe choinki (6 kwiatków w różnych wielkościach ułożone w piramidkę). Teraz Józek mnie męczy, żeby w domu zrobić jeszcze chatkę piernikowa... Może jutro przed spotkaniem opłatkowym zrobię ciasto, reszta zajmą się dzieci...
Makowiec moje wypieki- 3 rulony wychodzą ..idealny pyszny i łatwy .. mi wprawdzie ciężko szedł ale ze mną coś w lewo ostatnio - ani pierniki ani lukier..zamykam powoli warsztat kulinarny .. na jakiś czas co najmniej
A makowiec robimy ten co linkował @MAFJa, od razu z 3 porcji, czyli 9 makowców. 3 rozdaje koleżanka nie pieczacym, a reszta na stół i do zamrożenia właśnie. Mrożony w połówkach. Rozmrożony jest super!
Komentarz
Będę robiła dzis makowiec i kończymy pierniczki.
Mam czas do tego czwartku .
A wytrawne cos? @Elunia? Bigos dzis zawekujemy. Pierogi zamrożone.
Ryba wiadomo na świeżo.
Paszteciki i całej reszty włącznie ze sledziami nie jemy .
Mięso, jeszcze nie wybraliśmy co chcemy zjeść w Święta mięsnego.
Trzeba wyciąć szklanką środek i wstawić świecę Caritas. Chyba jest na nie stosowna liczba?
U nas jak co roku prezenty robione wlasnorecznie i Helenka chce dla taty zrobic.
Latwo mi było znaleźć, pamiętałam kiedy robiłam .
Robiłam dziś w przedszkolu zajęcia z dekorowania pierników. Robiliśmy piernikowe choinki (6 kwiatków w różnych wielkościach ułożone w piramidkę). Teraz Józek mnie męczy, żeby w domu zrobić jeszcze chatkę piernikowa... Może jutro przed spotkaniem opłatkowym zrobię ciasto, reszta zajmą się dzieci...
http://www.wielodzietni.net/viewtopic.php?f=29&t=49&start=0
Czy to stara wersja wielodzietnych?
Ja tez mroze z powodzeniem.