Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tradycyjne ciasta Bożonarodzeniowe

2456713

Komentarz

  • Doczytalam, ze ten makowiec Lili mozna mrozic i tez jest dobry. W zasadzie moglabym upiec juz w tym tygodniu i miec spokoj ...
  • Dla bezcukrowców polecam seromakowiec AniD. - jaglankowy - wspaniały! I jeszcze Niebo z orzechami, też Ani.
  • U nas zawsze są/ jest:

    - makowce
    - sernik
    - piernik
    - pierniczki
    - jakieś tortowe ciasto (np. tort orzechowy, makowy itp.)
    - jakiś rodzaj kruchych ciasteczek
    - kruche babeczki z "wkładką"

    Różne warianty, często po kilka sztuk. To opcja minimum... na święta w moim rodzinnym domu, kiedy spotyka się cała rodzina.
    W tym roku będę robić "małe" święta - dla nas.
    I nie mam pojęcia jak tu z czegoś rezygnować  :-((
  • Niebo Ani D. rewelacja, potwierdzam.
    Muszę spróbować seromakowca jeszcze.
  • Maniek też jakiś super przepis wklejał tam, w ten wątek makowce
  • @AB , gdzieś ty miała przepis na bezglutenowe pierniczki? szukam i szukam, ale chyba zaginął w akcji...

    w wybranym przepisie zmień mąkę na mieszankę bezglutenowych mąk, jak się nie sklei dodaj jajo i tłuszczu i wyjdą;)
  • Sernik w mojej rodzinie, to jest jak najbardziej tradycyjne ciasto Bożonarodzeniowe
    I tego się będę trzymać

    pierniki , to wiadomo tradycja
    Makowiec, to wiadomo tradycja

    Ale sernik, to tradycja tradycji u nas :)
  • u nas też sernik (pychota), szarlotka (wszyscy lubimy). Makowiec, hmm jest ale jakoś nie przepadamy. oczywiście pierniczki, pierniki
  • AgaAga
    edytowano grudzień 2013
    Ja bym prosila o zaznaczenie, co sie da zamrozic z 'Waszych porpozycji.
    Tak sobie kombinuje, zeby troche popiec pod koniec tygodnia, na wszelki wypadek...
    Klasycznie byc musi keks i makowce - to akurat moja dzialka (czy da sie zamrozic???) i piernik staropolski, ten lezakujacy kilka tygodni, dzialka mojej mamy (przyjedzie z Polski). Do tego reszta zmienna - sernik lub seromak, przekladance rozne, dodatkowe pierniki czy inne tego typu ciasta, wiec chetnie sobie podczytuje, co sie komu sprawdza.

    Warszawiakom, ktorzy nie beda sami piekli makowca, bardzo polecam skorzystanie z wyrobow Mankow. Znam osobe, ktora okreslila ten makowiec jako "ubogi", bo to nie jest ciasto z gatunku pierwszy kes zapewnia szok cukrowy na najblizsze trzy godziny, tylko jak na makowiec dosc lekkie i super cieniutkie warstwy rolady. Przez to mozna zejsc pol blachy zanim sie czlowiek zorientuje i w ogole fajnie sie go je, wlasnie bez tego uczucia zapchania sie jednym kesikiem. Jestem fanka mankowego makowca ;)
  • Makowce się na pewno bardzo dobrze mrożą - po rozmrożeniu smakują jak świeże :)
    Na reszcie się nie znam :)
  • Domowe tez?
    Bo kiedys rzeczywiscie zamrozilam, kupiony latem w cukierni w Polsce. To byly moje pierwsze swieta tutaj i bylam naprawde mierna kucharka ;), wiec oczywiscie zywilam przekonanie, ze makowca w zyciu nie zrobie. Potem sie nauczylam i wychodza  [ze skromnosci ocenzuruje]. Natomiast nigdy takiego domowego (czyli bez dziwnych dodatkow) nie mrozilam, bo pieklam na biezaco, a resztek z makowca to jeszcze w moim domu nie widzialam ;)
  • Ale makowiec drożdżowy, to własnie prawdziwy makowiec. 


    Ale ja potrzebuję bezglutenowy, tym razem, najlepiej kukurydziany.
  • Mroziłam wielokrotnie domowe ciasta, makowce również. Po rozmrożeniu bez zmian smak, zapach i wygląd w porównianiu do świeżo upieczonych. Koniec z padaniem na twarz w święta, wszystko przygotowuję na spokojnie w adwencie i mrożę. Mroziłam serniki, ciasta z bitą śmietaną i żelatyną, galaretką... Ważne, żeby dokładnie zapakować je w papier spożywczy i owinąć szczelnie kilkoma warstwami folii, żeby nie smakowały "zamrażarką", tzn. brokułami i innymi warzywami, umieszczonymi nawet w innym koszu.
  • Podoba mi się ten seromakowiec z kwestii smaku
    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/sernik_z_masa_makowa/przepis.html

    ktoś robił?
    Nie robiłam, wygląda super, tylko bardzo pracochłonny się wydaje.
  • Zobaczylam ten tort makowy
    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tort_makowy_z_masa_kawowa/przepis.html
    i chyba go zrobie. Mam taki plan, zeby teraz zrobic mase makowa i zamrozic, a piec jednak na swiezo. Ale jak ma sie juz mak, to samo pieczenie juz nie straszne.
  • Nie przepadam ani za sernikiem ani za makowcem :))
    Ale
    wolę zjeść powyższe niż słynną na śląsku moczkę 
    >:P
  • Dobra, to powiedzcie jeszcze jak robicie skorke pomaranczowa. Bo robilam wczoraj i chyba cala mase makowa zepsulam... Mam nadzieje, ze jeszcze troche zmieknie w tej masie, bo na razie jest po prostu twarda. Moze za dlugo odparowywalam?
  • a co, twarda ci wyszła?
    ja ok 20-30 minut na wolnym ogniu gotowałam

    Ja skórkę pomarańczową dodaję do sernika i keksa, ew. na wierzch gdzieś, do dekoracji (do twojego czekoladowego daję na wierzch ;)

    do maku na makowiec orzechy - lekko zblendowane tylko ew. migdały
  • Bardzo twarda. Lila, napisz mi prosze jak dokladnie i w czym gotujesz. Bo ja w syropie z trzech czesci cukru i 1 czesci wody, tez gdzies 30 minut do wyparowania wody. Pozniej moglam to sobie wysypac z patelni. 
  • edytowano grudzień 2013
    e, nie, aż tyle cukru nie dałam, na skórkę z 2 pomarańczy pokrojoną w kostkę dałam 4 łyżeczki cukru, zalałam szklanką wody i tak gotowałam, ale jak wyparowało - to znów dolałam wody. Po wystudzeniu była nieco kleista, ale jak podgrzałam znów to mogłam nią posmarować jak lukrem ciasto z wierzchu. Takie proorcje gdzieś wyczytałam.
    Ale nie wiem jak zrobić taką suchą jak kandyzowana ;(

    ed. i w rondelku z grubym dnem
  • ok, to robie jeszcze raz z mniejsza iloscia cukru. Takie proporcje w necie wzgrzebalam...
  • @Lila dzieki za smak dziecinstwa :x
    Zrobilam makownik z ta twarda skorka i rzeczywiscie jest zbyt pomaranczowe, chlopaki beda musieli jeszcze raz mak mielic (na ciasto dla tesciowej), ale dla nas jak najbardziej ok. A makownik dokladnie taki, na jaki mialam smak. Zrobilam w jeszcze mniejszej blaszce i tez jest ok.
  • Szukam przepisu na piernik
    taki który mogę zrobić dziś, a jutro podać gościom :)
    chciałabym go przełożyć dżemem i oblać czekoladą

    ma ktoś jakiś szybki przepis?
  • Kiedys upieklam ten, wiekopomny nie byl, ale tragedii tez nie bylo, normalna piernikowata babka: http://www.deon.pl/deon-cafe/kuchnia-przepisy-kulinarne/ciasta-i-desery/art,43,piernik-tradycyjny-wg-przepisu-siostry-anastazji.html

    i ten, chociaz to murzynek z piernikowa przyprawa, ale calkiem dobrze daje rade ;)http://www.mojewypieki.com/przepis/murzynek-z-nuta-piernikowa

    Ten niektorzy bardzo chwala, mi nie podszedl: http://www.mojewypieki.com/przepis/szybki-piernik

    Ale ja rozbestwiona piernikiem lezakujacym, to wiadomo, jak patrze na inne :P
    Aczkolwiek wlasnie sie dowiedzialam, ze na jutro tez bede musiala upiec ciasto tego typu, dla popoludniowo-wieczornych gosci.
  • o dzięki to coś wybiorę :)

    leżakującego znowu nie zdążyłam zrobić, chociaż i tam bym go nie mogła jeść, bo pewnie mała będzie uczulona na wszystko, dlatego mam ochotę na piernik i póki młoda w brzuchu muszę go zrobić :)
  • u nas tradycją świąteczną staje się ciasto czekoladowe @Maciejka. Mój Ślubny nie chce nawet słyszeć, że go robić nie będę i mi przypomina tylko, że na 2-3 dzień jest najlepsze, więc mam je szybciej piec:D

    A oprócz tego, to tak jak Małgorzata - sernik! U mnie miłość do sernika to akurat będzie ciążowa przypadłość, ale na święta być musi.

    No i pierwszy raz się skusiłam w tym roku na piernika z ciasta długo dojrzewającego. Już ponad tydzień mi pachnie na zapleczu... Marzy mi się zrobienie takiego przekładanego powidłami z polewą czekoladową, oczywiście ulubiony piernik P.:D
    A dla Młodej pierniki - w kształcie piernikowych ludzików i zamierzam jeszcze domek piernikowy i choinki 3d zrobić, tylko muszę sobie wzór rozrysować porządnie...
  • Wrzucam tu też, skoro już do innego wątka przepisałam:

    WIEWIÓRKA
    • 4 całe jajka
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 0,5 szklanki oleju
    • rodzynki, orzechy, morele, śliwki suszone
    • 2-3 większe kwaśne jabłka, pokrojone w kostkę
    Wszystko połączyć i piec ok. 1h w temp. 180st. Polać polewą czekoladową. Bakalii daję dużo - najpierw ucieram mikserem ciasto, a potem wrzucam tyle jabłek i bakalii, ile przyjmie. 
  • Brzmi bardzo ciekawie, tak bakaliowo.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.