Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, stopniowo -mąkę z przyprawami i olej. Na koniec wymieszać z marchwią.
Trochę przystosowałam przepis i nie dodaję tak dużo spulchniaczy- mniej więcej połowę.
Nigdy nie robiłam z mascarpone na górze. Ale podaję sposób przygot. 50g cukru pudru 200g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej.
Można dodać orzechy włoskie, zarówno do środka, jak i udekorować nimi ciasto. Pozostanie wciąż bardzo " angielskie".
Złota rosa kruche ciasto: 3/4 margaryny 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 żółtka (białka nie wylewać, przyda się!) 2 łyżeczki proszku Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę.
masa serowa: 1 kg sera (mielony z wiaderka) 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 4 całe jajka 1 budyń śmietankowy cukier waniliowy jedna szklanka mleka skórka pomarańczowa albo rodzynki (dodajemy już po wylaniu masy na blachę)
Wszystko wrzucić do miksera, albo w dużej misie zmiksować. Wylać na surowy spód z ciasta i piec ok. 40 minut (zależy jak gęsta wyjdzie masa serowa). Musi się upiec, ale nie musi być rumiany na wierzchu. Wtedy ubijamy pozostałe 3 białka z połową szklanki cukru i rozsmarowujemy na gorącym serniku. Włączamy termoobieg, albo górną grzałkę w piekarniku. Wkładamy sernik na krótką chwilę do piekarnika. Białko musi się lekko zrumienić, ale nie upiec, bo się zrobi beza. Jak tylko się wierzch się zezłoci- wyciągamy z pieca. Po ostudzeniu na wierzchu wyjdą złote krople. Dlatego sernik tak się nazywa:cool:
@Bea kiedyś kupowałam w internetowym sklepie organiczne24. Podaj adres, to wyślę Ci 1kg jeszcze przed świętami. Spróbujesz i zobaczysz, czy Ci odpowiada.
Wydaje mi się, że kiedyś na forum widziałam jakieś podobno przepyszne ciasto przekładane kremem, które trzeba zrobić kilka dni wczesniej, żeby się przegryzlo. Kojarzy ktoś co to było?
Szukam przepisu na piernik z gruszkami i orzechami. Taki stary przepis, jeszcze sprzed ery wypasionych ciast. Tam sie kroilo owoce,mieszalo z orzechami wloskimi,cukrem i zostawiało na jakis czas. Potem sie mieszalo z mąką,jajkami itp oraz przyprawą korzenną i cynamonem. To nie jest typowy ciezki piernik. Fajne,wilgotne ciacho. Ktoś zna???
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka,
cukier zmiksować.Dodać olej i dobrze zmiksować na pulchną masę i dodawać dalej ciągle
miksując: cynamon, sodę, kakao, mąkę.
Gdy wszystko będzie dobrze
połączone dodać jabłka, orzechy i rodzynki i wymieszać łyżką.
Sernik. Znudzil mi się z rosa, królewski, z brzoskwiniami, cytrynowy tradycyjny z rodzynkami, puszysty na kremowce... Szukam pomysłu na jakiś inny, nowy na święta. Może jakiś z karmelem? Albo orzechami? Macie coś sprawdzonego?
Komentarz
#1i 1/4 szkl.oleju
# 4 jajka
#2szkl.mąki
#1 szkl.cukru
#2 łyżeczki proszku do piecz.
#2 łyżeczki sody
#szczypta soli
# cynamon
#2szkl. startej marchwi
Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, stopniowo -mąkę z przyprawami i olej. Na koniec wymieszać z marchwią.
Trochę przystosowałam przepis i nie dodaję tak dużo spulchniaczy- mniej więcej połowę.
Nigdy nie robiłam z mascarpone na górze. Ale podaję sposób przygot.
50g cukru pudru
200g Mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki esencji waniliowej.
Można dodać orzechy włoskie, zarówno do środka, jak i udekorować nimi ciasto. Pozostanie wciąż bardzo " angielskie".
Tu się nie ma co nie udać:
Złota rosa
kruche ciasto:
3/4 margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 żółtka (białka nie wylewać, przyda się!)
2 łyżeczki proszku
Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę.
masa serowa:
1 kg sera (mielony z wiaderka)
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
4 całe jajka
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy
jedna szklanka mleka
skórka pomarańczowa albo rodzynki (dodajemy już po wylaniu masy na blachę)
Wszystko wrzucić do miksera, albo w dużej misie zmiksować. Wylać na surowy spód z ciasta i piec ok. 40 minut (zależy jak gęsta wyjdzie masa serowa). Musi się upiec, ale nie musi być rumiany na wierzchu.
Wtedy ubijamy pozostałe 3 białka z połową szklanki cukru i rozsmarowujemy na gorącym serniku. Włączamy termoobieg, albo górną grzałkę w piekarniku.
Wkładamy sernik na krótką chwilę do piekarnika. Białko musi się lekko zrumienić, ale nie upiec, bo się zrobi beza. Jak tylko się wierzch się zezłoci- wyciągamy z pieca.
Po ostudzeniu na wierzchu wyjdą złote krople. Dlatego sernik tak się nazywa:cool:
http://kuchniawzieleni.blogspot.com/2014/03/miodownik-z-kremem-z-kaszy-manny.html
http://bakeecake.blogspot.com/2013/11/gwiazda-drozdzowa-z-nutella-niedawno-w.html
Tam sie kroilo owoce,mieszalo z orzechami wloskimi,cukrem i zostawiało na jakis czas. Potem sie mieszalo z mąką,jajkami itp oraz przyprawą korzenną i cynamonem. To nie jest typowy ciezki piernik.
Fajne,wilgotne ciacho.
Ktoś zna???
300g oleju (+/- półtorej szklanki)
3 niepełne szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
100 g orzechów włoskich
4 łyżki kakao
6 jajek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Jajka, cukier zmiksować.Dodać olej i dobrze zmiksować na pulchną masę i dodawać dalej ciągle miksując: cynamon, sodę, kakao, mąkę.
Idę googlać tego z ananasem :O