Ponieważ regularnie zapominam nastawic piernik, więc już trzeci rok z rzędu będzie piernik na niby, który jednak wszystkim bardzo smakuje: murzynek z przyprawami piernikowymi, przełożony powidłami, pokrojony w kawałki oblane czekoladą. Taka krajanka. Dzieci mlaszczą i klaszczą.
Bardzo puszysty, aromatyczny i smaczny piernik. Upieczony można przełożyć kremem, marmoladą lub konfiturą.
trudność: łatwe czas: powyżej 60 min
Piernik z miodem - SKŁADNIKI: 3 szkl mąki pszennej 2 jajka 20 dag masła 20 dag cukru pudru 1 szkl miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 16 dag cukru waniliowego polewa czekoladowa Piernik z miodem - PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 jajku. Następnie wsypać mąkę, dodać płynny miód i przyprawę do pierników, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej 1 większej lub 2 mniejszych foremek keksowych, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimny piernik można przełożyć konfiturą lub kremem i oblać polewą.
ja już upiekłam piernik studzi się nie podałyście przepisu Lili to sobie wygooglalam jakiś właśnie kończą się piec żytnie ciasteczka ciasto kruche na pleśniaka w lodówce i trzy miodowe kruche placki do przełożenia kremem tez upieczone tylko tort muszę obmyślić w końcu oprócz Pana Jezusa 25 grudnia ma urodziny jedna z najważniejszych dla mnie osób
Komentarz
albo innego piernika który mogę jutro upiec i schować
https://www.facebook.com/CsontiCar/photos/a.347907358619837.78263.176877015722873/565126250231279/?type=1
\:D/
Bardzo puszysty, aromatyczny i smaczny piernik. Upieczony można przełożyć kremem, marmoladą lub konfiturą.
trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
Piernik z miodem - SKŁADNIKI:
3 szkl mąki pszennej
2 jajka
20 dag masła
20 dag cukru pudru
1 szkl miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy do pierników
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
16 dag cukru waniliowego
polewa czekoladowa
Piernik z miodem - PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 jajku. Następnie wsypać mąkę, dodać płynny miód i przyprawę do pierników, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej 1 większej lub 2 mniejszych foremek keksowych, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimny piernik można przełożyć konfiturą lub kremem i oblać polewą.
właśnie kończą się piec żytnie ciasteczka
ciasto kruche na pleśniaka w lodówce
i trzy miodowe kruche placki do przełożenia kremem tez upieczone
tylko tort muszę obmyślić w końcu oprócz Pana Jezusa 25 grudnia ma urodziny jedna z najważniejszych dla mnie osób
http://bakeecake.blogspot.com/2013/11/gwiazda-drozdzowa-z-nutella-niedawno-w.html
hmmm fajnie by to wyglądało na stole świątecznym
mam jeszcze wygraną kiedyś silikonową foremkę choinkę, może jakiś sernik na zimno popełnię
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/krucho-drozdzowa-choinka-z-makiem.html
Pysznie ta gwiazda wygląda!
ładnie Was pytam o coś :-)