Nic jeszcze nie upiekłam z przyczyn urozmaiconych. Mam nadzieję, że jutro machnę piernik ostatniej szansy i keks. I może jeszcze coś bardziej "wilgotnego" :-?
Ja szukam przepisu na piernik taki ciężki wilotny miodowy. Robilam ostatnio na powidlach ale wyszedł delikatny, puszysty lekki i nieco za suchy. Też dobry ale marzy mi się ciężki wilgotny. A przepisów tyle że trudno wybrać...mama robila piernik z tartą marchewką ale oczywiście proporcje na oko
Piekę marchewkowe bezglutenowe z dużą ilością cynamonu. Jest wilgotne, piernikowe w smaku, ale lekkie. Od dawna stosuję mieszankę bezglutenową Dove. W UK kupowałam ją w Tesco , lecz w Polsce dość trudno ją zdobyć( jeszcze w stacjonarnym sklepie nie widziałam). Jest naprawdę uniwersalna i bez dodatków sztucznych.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Dodać mąkę i mleko. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cukier wanilinowy, kardamon, imbir i gałkę muszkatołową wymieszać z masą z żółtkami, ostrożnie dodać pianę z białek. Formę do pieczenia nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Formę wypełnić masą. Piec przez 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozpuścić czekoladę. Utrzeć ją z masłem. Ciasto wyjąć, pozostawić do ostygnięcia i polać polewą czekoladową.
Drugie:
Ciasto migdałowe z Santiago
Jest to przepis zakonnic z klasztorów położonych wzdłuż El Camino de Santiago (900-kilometrowej trasy pielgrzymkowej z francuskich Pirenejów do grobu apostoła w Santiago de Compostela) i nie został zmieniony chyba od średniowiecza. Oryginalnie jest ozdabiany cukrem pudrem i krzyżem z Santiago.
Jest bardzo proste w wykonaniu, ale jednocześnie bardzo smaczne – szczególnie jeśli lubicie migdały.
Składniki
250 g blanszowanych i zmiksowanych migdałów
200 g cukru pudru
4 jajka
skórka z połowy cytryny
opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Zmiksuj jajka z cukrem (ja ubiłam na puszystą masę), dodaj otartą skórkę z cytryny i wsyp zmielone migdały.
Wymieszaj delikatnie i przełóż do przygotowanej foremki.
Piecz w 180 stopniach przez 25-35 minut.
Po upieczeniu przestudź, a następnie posyp dużą ilością cukru pudru.
Piekę marchewkowe bezglutenowe z dużą ilością cynamonu. Jest wilgotne, piernikowe w smaku, ale lekkie. Od dawna stosuję mieszankę bezglutenową Dove. W UK kupowałam ją w Tesco , lecz w Polsce dość trudno ją zdobyć( jeszcze w stacjonarnym sklepie nie widziałam). Jest naprawdę uniwersalna i bez dodatków sztucznych.
Uprzejmie proszę o przepis na to ciasto. Chętnie w oparciu o składniki dostępne w UK.
Komentarz
Do tego Makowca nie ma żadnego spodu?
właśnie się za niego biorę!
k.
może się komuś przyda wątek
widziałam ostatnio w sieci przepis na babeczki makowo-serowe polane chyba kajmakiem, ładnie wyglądały
Ale córka mi przypomina: "Tego jedzenia jest zawsze za dużo."
Patrzac od dołu :
ciasto
masa makowa
ubita kremówka
ciasto
masa krówkowa
orzechy
kremówka
Zobaczymy jak wyjdzie
K
Może nie tylko mnie on interesuje.
Wygląda ciekawie, nie wiedziałam, że istnieje.
http://zaciszedomowe.pl/2010/11/piernik-babci-oli-antoykowy/
Robie go od 2006 roku i jest super! Teraz bys go musiala zastawic i upiec ok. tydzień przed swietami.
Od dawna stosuję mieszankę bezglutenową Dove. W UK kupowałam ją w Tesco , lecz w Polsce dość trudno ją zdobyć( jeszcze w stacjonarnym sklepie nie widziałam). Jest naprawdę uniwersalna i bez dodatków sztucznych.
Pierwsze:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Dodać mąkę i mleko. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cukier wanilinowy, kardamon, imbir i gałkę muszkatołową wymieszać z masą z żółtkami, ostrożnie dodać pianę z białek. Formę do pieczenia nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Formę wypełnić masą. Piec przez 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozpuścić czekoladę. Utrzeć ją z masłem. Ciasto wyjąć, pozostawić do ostygnięcia i polać polewą czekoladową.
Drugie:
Ciasto migdałowe z Santiago
Jest to przepis zakonnic z klasztorów położonych wzdłuż El Camino de Santiago (900-kilometrowej trasy pielgrzymkowej z francuskich Pirenejów do grobu apostoła w Santiago de Compostela) i nie został zmieniony chyba od średniowiecza. Oryginalnie jest ozdabiany cukrem pudrem i krzyżem z Santiago.
Jest bardzo proste w wykonaniu, ale jednocześnie bardzo smaczne – szczególnie jeśli lubicie migdały.
Jak się doda przyprawę piernikową to jest mega ciasto świąteczne