Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tradycyjne ciasta Bożonarodzeniowe

1246713

Komentarz

  • Upieklam pierniczki. Wyszly mutanty niepodobne do niczego. angielskie przepisy sa do...czego innego.
  • ten makowiec jest suuuupeeerrrr!!!!!!!!
    Pieczcie i jedzcie.
    Tylko mniej posłodziłam niż w przepisie i dałam mus jabłkowy zamiast róży. REWELKA!
  • @agnieszkamama - drożdżowe zamroź maksymalnie świeże i odmrażaj powoli (nie np. w piekarniku). Będzie smakowało, jak świeżo upieczone :)
  • link do gwiazdy poproszę i do piernika Lili
    albo innego piernika który mogę jutro upiec i schować :D
  • No ja już dziś zaczęłam-biegać byłam.
    \:D/
  • @lila twój piernik pliss
  • mam taki co trzy dni fermentuje @uJa. jakbyś dziś zaczyniła to upiekłabyś w wigilię :)
  • edytowano grudzień 2014
    @Bea, pisz! ciasto na pierniczki juz mam dojrzałe, a na piernik nie mam sprawdzonego pomysłu.
  • Ponieważ regularnie zapominam nastawic piernik, więc już trzeci rok z rzędu będzie piernik na niby, który jednak wszystkim bardzo smakuje: murzynek z przyprawami piernikowymi, przełożony powidłami, pokrojony w kawałki oblane czekoladą. Taka krajanka. Dzieci mlaszczą i klaszczą.
  • Sama mlaszczę jak czytam @Marcelina :))
  • taki właśnie Zosia na opłatek harcerski upiekła, dla nas też jest gotowa poczynić.
  • Oszukaństwo.
  • Oszukaństwo, ale jak @Bea nic nie podpowie, to będzie oszukaństwo.
  • A taki szybki znalazłam teraz:

    Bardzo puszysty, aromatyczny i smaczny piernik. Upieczony można przełożyć kremem, marmoladą lub konfiturą.

    trudność: łatwe
    czas: powyżej 60 min

    Piernik z miodem - SKŁADNIKI:
    3 szkl mąki pszennej
    2 jajka
    20 dag masła
    20 dag cukru pudru
    1 szkl miodu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki przyprawy do pierników
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    16 dag cukru waniliowego
    polewa czekoladowa
    Piernik z miodem - PRZYGOTOWANIE:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 jajku. Następnie wsypać mąkę, dodać płynny miód i przyprawę do pierników, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej 1 większej lub 2 mniejszych foremek keksowych, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimny piernik można przełożyć konfiturą lub kremem i oblać polewą.
  • ja już upiekłam piernik :) studzi się nie podałyście przepisu Lili to sobie wygooglalam jakiś :D
    właśnie kończą się piec żytnie ciasteczka
    ciasto kruche na pleśniaka w lodówce
    i trzy miodowe kruche placki do przełożenia kremem tez upieczone
    tylko tort muszę obmyślić w końcu oprócz Pana Jezusa 25 grudnia ma urodziny jedna z najważniejszych dla mnie osób :D
  • Gdzie ta gwiazda? Dajcie przepis plisss!!
  • Aga znalazłam takie ;
    http://bakeecake.blogspot.com/2013/11/gwiazda-drozdzowa-z-nutella-niedawno-w.html

    hmmm fajnie by to wyglądało na stole świątecznym

    mam jeszcze wygraną kiedyś silikonową foremkę choinkę, może jakiś sernik na zimno popełnię
  • napiszę jak dzieci pójdą spać.
  • @uJa Dzieki kobieto! Zaslinilam telefon :-)
    Pysznie ta gwiazda wygląda!
  • o żesz gwaizda rewelka - chyba z makiem taką zrobię
  • Wracając do gwiazdy,mąż zamarzył taką,ale z nadzieniem serowym. Jak zrobić?Żeby było takie jak w drożdżówkach?
  • Ja robiłam coś podobnego z nadzieniem orzechowo - dżemowym.
  • BeaBea
    edytowano grudzień 2014
    padłam wczoraj więc dziś podaję. Może na inną okoliczność upiecze sobie Ktoś :)
    najlepszy jest jak ze dwa-trzy tygodnie poleży w ścierce. My pieczemy zwykle w dwóch partiach - pierwszy około 10 grudnia, drugi przed męża imieninami (na święto Trzech Króli wówczas).
    80 dag mąki
    60 dag miodu (może być sztuczny)
    50 dag cukru
    1 szkl mleka (nie stanowi jakiego)
    4 jajka (można bez)
    5 dag masła
    3 torebki przyprawy do piernika
    10 dag skórki pomarańczowej (ja nie daję)
    orzechy (daję ile nałuskają)
    1 płaska łyżeczka sody
    szczypta soli

    Mleko, cukier, miód podgrzać do rozpuszczenia
    zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy i sól
    Dokładnie wymieszać
    Jak ostygnie dodać jajka, mąkę z sodą i ubić mikserem. (Jak dacie jajka to ubić najpierw z jajkiem a potem dopiero z mąką)
    dodać bakalie (można też inne, byle suche)
    Odstawić na 2 dni do fermentacji - ja wstawiam odrazzu w blachach bo później ciężko jest ciasto przełożyć. Kiedyś zostawiałam w misce więc wiem
    Piec około godziny w 180 stopniach

    piernik jest świeży około miesiąca
    smacznego!

    edit - nie próbowałam na mąkach bezglutenowych
  • Jak by tu ozdobić makowiec? W sumie można się obyć, ale jakby ktoś miał jakiś pomysł? Lukier odpada. Chyba że ktoś zna sposób na lukier bez cukru... ;)
  • Dziewczyny, co dodac do maku by w strucli nie bylo dziur?
  • Dzieki, bo mam juz wszystko na stole.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.