Wirtualne kontakty psia mać. Ustalcie termin, spotkajcie się, a nie tylko priv i priv.
Możemy też całorodzinnie, ale w tygodniu to tylko wieczorem, więc trudno.
Znalazłam takie coś: Charlotte Mason
Na pierwszy rzut oka wydaje się ciekawe - koncepcja wychowania i ED. Na górze strony link do wersji we współczesnym angielskim. NIestety nie wiem, czy to jest do zdobycia po polsku.
Ja też się zastanawiam, co z moją małą, która jest w zerówce w szkole zapisana.
Dzwonić do dyrektora, czy uważa, że coś trzeba robić, tzn. nowe podanie, nowy papier z poradni, może coś jeszcze?
Jeśli chcę, żeby córka była znów w zerówce, to może nie trzeba iść do poradni, bo po co, skoro nie pójdzie o poziom wyżej, do pierwszej klasy?:confused:
Arletto - podobno opinia z poradni jest ważna dłużej niż rok.
U mnie nie byli pewni więc dyrektor szkoły zadzwonił do dyrektorki poradni i się dogadali
Część postów mi umyka i nie znam Twojej sytuacji, ale jak do poradni wparujesz z tym to ci nikt nie podskoczy:
Rozporządzenie o poradniach
Ustawa o systemie oświaty
Nie mam pojęcia jak to się odbywa w przypadku dzieci niedowidzących.
W sumie do oceny rozwoju potrzebny pewnie ktoś kto się na tym zna, ale z drugiej strony przecież któryś z pracowników PPP musiał mieć przynajmniej na studiach tyflopedagogikę nie?
Czekaj, czekaj. Taw powinien coś wiedzieć.
Odbywa się tak samo a może jeszcze łatwiej. Stasiu chodzi do pierwszej klasy u Sawickich.
młody jest leworeczny i niedowidzi wiec nie zbada go zespół odp. za jego przedszkole, tylko "specjalny" zespół od niedowidzacych dzieci
u nich sa problemy z terminami...
niech Tobie to dadzą na piśmie i podpiszą. Na moje oko to lipna gadka. Stasiek był co prawda prywatnie ale w zwykłej poradni psychologicznej.
Jeżeli chodzi o ED to nawet śmiesznie wyszło bo babki (jeszcze wcześniej w pewnej szkole) mówiły czemu chcą ED że socjalizacja itp. a wtedy mama, po wielu argumentach, że Stasiu jest niewidomy i że i tak będą uczyc w domu. No to wtedy się zgodziły... hehe śmiesznie bo tak jakby niewidomy to już nie musiał z dobrodziejstwa socjalizacji korzystać. Dlatego z tą socjalizacją to też lipa.
AB napisz do mnie albo zadzwoń (dane masz na sklepie) to dam Tobie namiary na mamę niewidomego siedmiolatka z ED.
To teraz ja prosze o pomoc.Chcielibyśmy zacząć ED z naszą najstarszą córką rocznik 2006.Z tego co doczytałam 5-latki maja obowiązek przedszkolny.Czy zacząc to załatwiać od rozmowy z dyrektorem przedszkola czy najpierw poradnia psychologiczna?Wiem że nie mam na to duzo czasu.Ale na co powinnam sie nastawić ? Nasza córka bardzo chce isc do przedszkola argument -do dzieci ,dlatego ostateczna decyzje podejmiemy po wakacjach ale wolałabym miec załatwione wszystko co potrzebne do ED.
Pomóżcie doświadczeni ED-eowcy :whorship:
Przede wszystkim zaświadczenie z poradni pp.
Po co rozmowa z dyrektorem? Do dyrektora idziesz i składasz wniosek z załączonym zaświadczeniem. Z dyr. nie dyskutujesz, ani sie go nie radzisz, bo po co?
W poradni muszę wyjaśnić po co mi to zaświadczenie jak sie do tej rozmowy przygotować zwłaszcza że moje dziecko na pytanie czy chce do przedszkola odpowie że TAK .
Z tego co wiem to nic nie musisz wyjaśniać.
Prosisz tylko o wydanie opinii, myślę, że możesz powiedzieć, że potrzebne Ci to do ED, ale absolutnie nie musisz tłumaczyć, dlaczego podejmujesz taką decyzję.
To, że dziecko chce iść do przedszkola o niczym nie świadczy - to Ty decydujesz, nie dziecko
Ja bym wcześniej porozmawiała z dyr. żeby wybadać, czy się zgodzi, a jeśli nie to szukałabym innego.
Kurka ludzie, dlaczego Wy się tak męczycie - jest sporo szkół przyjaznych, bezproblemowych, nie dyskutują, zgadzają się i już...
Na egzaminy trzeba dotrzeć raz, lub dwa w roku - szkoła nie musi być na tym samym osiedlu przecież...
Też o tym myśle ale czy pięciolatek tez bedzie musiał sie stawic na jakis egzamin i z czego ?:shocked:
I poproszę od razu tych którzy są zorientowani o adresy szkół przyjaznych ED w mazowieckim.Mieszkamy 100 km od Warszawy, 80 km od Lublina.
:gf: A może ktos jest z Radomia i też cos wie bo tam mamy najbliżej:bigsmile:
[cite] Agnieszka3:[/cite]Właśnie ze szkoły M dyrektor mnie zapewnia, że
- w zerówkach nie można ED przeprowadzić
- NA JAKIEJ podstawie chcę się ubiegac o to (czy dziecko jest chore)
Boższe.....
Właśnie nasza Małgosia teraz jest objęta ED na poziomie zerówki
Na jakiej podstawie? Daj dyrektorowi ustawę - może biedak nie czytał
Też o tym myśle ale czy pięciolatek tez bedzie musiał sie stawic na jakis egzamin i z czego ?
Po zerówce nie ma żadnych egzaminów.
Ja na razie nie mam problemu z dyrekcją.
Dyrektorka przedszkola w zeszłym roku zgodziła się na ED w zerówce Małgosi, w tym roku dyr. szkoły podstawowej też się zgodził i powiedział, że liczy na owocną współpracę.
Oczywiście musiałam wysłuchać tych wszystkich tekstów o uspołecznieniu itd. Pan dyrektor np. powiedział, że ucząc dziecko w domu nie zapewnię mu udziału w sportowych grach zespołowych, a przecież to też takie ważne
Swoją drogą jeszcze się nie zastanawiałam nad tym, co mi zaproponował - udział w wybranych zajęciach pozalekcyjnych, dyskotekach, wycieczkach.Dał też do zrozumienia, że skoro Małgosia będzie przypisana do konkretnej klasy to oczywiste jest, że będzie obecna np. rozpoczęciu i zakończeniu roku szkolnego.
Czy Wasze dzieci maja jakiś kontakt ze szkołą w tym zakresie?
Komentarz
A jakbyś chciała pogadać to ja zapraszam na kawę i ciastko (jak przyniesiesz;) )
Zgłoszę się w lipcu :bigsmile:
Poleciły mi osoby uczące w domu. Spróbujemy parę dni za free, jak nam się spodoba, wykupię na rok. Niestety kosztuje.
Głównie polecam ze względu na język angielski oczywiście, a przy okazji można i matematyki trochę złapać:bigsmile:
Jesteśmy u Sawickich drugi rok
Jak masz ochotę to pisz na priv
Możemy też całorodzinnie, ale w tygodniu to tylko wieczorem, więc trudno.
Charlotte Mason
Na pierwszy rzut oka wydaje się ciekawe - koncepcja wychowania i ED. Na górze strony link do wersji we współczesnym angielskim. NIestety nie wiem, czy to jest do zdobycia po polsku.
Dzwonić do dyrektora, czy uważa, że coś trzeba robić, tzn. nowe podanie, nowy papier z poradni, może coś jeszcze?
Jeśli chcę, żeby córka była znów w zerówce, to może nie trzeba iść do poradni, bo po co, skoro nie pójdzie o poziom wyżej, do pierwszej klasy?:confused:
U mnie nie byli pewni więc dyrektor szkoły zadzwonił do dyrektorki poradni i się dogadali
Rozporządzenie o poradniach
Ustawa o systemie oświaty
W sumie do oceny rozwoju potrzebny pewnie ktoś kto się na tym zna, ale z drugiej strony przecież któryś z pracowników PPP musiał mieć przynajmniej na studiach tyflopedagogikę nie?
Czekaj, czekaj. Taw powinien coś wiedzieć.
niech Tobie to dadzą na piśmie i podpiszą. Na moje oko to lipna gadka. Stasiek był co prawda prywatnie ale w zwykłej poradni psychologicznej.
Jeżeli chodzi o ED to nawet śmiesznie wyszło bo babki (jeszcze wcześniej w pewnej szkole) mówiły czemu chcą ED że socjalizacja itp. a wtedy mama, po wielu argumentach, że Stasiu jest niewidomy i że i tak będą uczyc w domu. No to wtedy się zgodziły... hehe śmiesznie bo tak jakby niewidomy to już nie musiał z dobrodziejstwa socjalizacji korzystać. Dlatego z tą socjalizacją to też lipa.
AB napisz do mnie albo zadzwoń (dane masz na sklepie) to dam Tobie namiary na mamę niewidomego siedmiolatka z ED.
Pomóżcie doświadczeni ED-eowcy :whorship:
Po co rozmowa z dyrektorem? Do dyrektora idziesz i składasz wniosek z załączonym zaświadczeniem. Z dyr. nie dyskutujesz, ani sie go nie radzisz, bo po co?
Oczywiście córka to rocznik 2007 :shamed:
Dopiero trójka dzieci a juz mi się myli
Prosisz tylko o wydanie opinii, myślę, że możesz powiedzieć, że potrzebne Ci to do ED, ale absolutnie nie musisz tłumaczyć, dlaczego podejmujesz taką decyzję.
To, że dziecko chce iść do przedszkola o niczym nie świadczy - to Ty decydujesz, nie dziecko
Ja bym wcześniej porozmawiała z dyr. żeby wybadać, czy się zgodzi, a jeśli nie to szukałabym innego.
Na egzaminy trzeba dotrzeć raz, lub dwa w roku - szkoła nie musi być na tym samym osiedlu przecież...
I poproszę od razu tych którzy są zorientowani o adresy szkół przyjaznych ED w mazowieckim.Mieszkamy 100 km od Warszawy, 80 km od Lublina.
:gf: A może ktos jest z Radomia i też cos wie bo tam mamy najbliżej:bigsmile:
Na jakiej podstawie? Daj dyrektorowi ustawę - może biedak nie czytał
Też o tym myśle ale czy pięciolatek tez bedzie musiał sie stawic na jakis egzamin i z czego ?
Po zerówce nie ma żadnych egzaminów.
Ja na razie nie mam problemu z dyrekcją.
Dyrektorka przedszkola w zeszłym roku zgodziła się na ED w zerówce Małgosi, w tym roku dyr. szkoły podstawowej też się zgodził i powiedział, że liczy na owocną współpracę.
Oczywiście musiałam wysłuchać tych wszystkich tekstów o uspołecznieniu itd. Pan dyrektor np. powiedział, że ucząc dziecko w domu nie zapewnię mu udziału w sportowych grach zespołowych, a przecież to też takie ważne
Swoją drogą jeszcze się nie zastanawiałam nad tym, co mi zaproponował - udział w wybranych zajęciach pozalekcyjnych, dyskotekach, wycieczkach.Dał też do zrozumienia, że skoro Małgosia będzie przypisana do konkretnej klasy to oczywiste jest, że będzie obecna np. rozpoczęciu i zakończeniu roku szkolnego.
Czy Wasze dzieci maja jakiś kontakt ze szkołą w tym zakresie?