Ja tak nieśmiało tylko zauważenia, że to nie członkowie różnych wspólnot w kościele się między sobą spierają tylko głównie szukający. Ale pewnie nie jestem obiektywna
Cytat z Gościa: "...przeszkodą dla mędrców była... ich mądrość. Albo inaczej rzecz ujmując, intelektualna pycha, która jest pokusą ludzi, którzy żyją z myślenia. Jak napisał kiedyś Hans Urs von Balthasar, ci, którzy są bogaci w wiedzę, "muszą wykonać dużo ekwilibrystyki, aby wyzwolić się ze swoich eleganckich, okrągłych koncepcji, opinii, perspektyw, doświadczeń i światopoglądów" zanim będą mogli zbliżyć się z pokorną wiarą do "gołej ziemi, na której dziecko leży w żłóbku". A potem w stajence muszą złożyć swoje "intelektualne bogactwa... dla świętego ubóstwa", akceptując "nędzę ludzkiej wiedzy w pokazywaniu drogi do Bożego ubóstwa".
@Maciek współpraca, no to czekam na wspólprace FSSPX z resztą. Hłehłe hłe, przeciez jak w innym watku prawdziwie zauważyłleś, FSSPX nawet omija światynie gdzie sie NOM odprawia. Wot "porozumienie ponad podziałami"
"FSSPX nawet omija światynie gdzie sie NOM odprawia"
Niczego takiego nie napisałem. Jest dokładnie odwrotnie, nawet ostatnio, przy okazji uroczystości sadzenia Dębu Katyńskiego, dyrekcja szkoły św. Tomasza z Akwinu w Józefowie poprosiła proboszcza o wyrażenie zgody na odprawienie uroczystej Mszy Requiem w kościele, który znajduje się po drugiej stronie ulicy. Proboszcz odesłał ich do kurii, która wyrzuciła list z prośbą do śmieci. Tak właśnie wyglądają wzajemne relacje.
T ocoś siejednak zmieniło, jeszcze parę lat temu osobiście słyszłąem jak x. Stehlin siezapierał przed celebracja w światyniach w których odprawia się NOM
Komentarz
Ale pewnie nie jestem obiektywna
Niczego takiego nie napisałem. Jest dokładnie odwrotnie, nawet ostatnio, przy okazji uroczystości sadzenia Dębu Katyńskiego, dyrekcja szkoły św. Tomasza z Akwinu w Józefowie poprosiła proboszcza o wyrażenie zgody na odprawienie uroczystej Mszy Requiem w kościele, który znajduje się po drugiej stronie ulicy. Proboszcz odesłał ich do kurii, która wyrzuciła list z prośbą do śmieci. Tak właśnie wyglądają wzajemne relacje.