Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co nam się nie podoba w Neokatechumenacie

15678911»

Komentarz

• edytowano stycznia 2015
    Ja tak nieśmiało tylko zauważenia, że to nie członkowie różnych wspólnot w kościele się między sobą spierają tylko głównie szukający.
    Ale pewnie nie jestem obiektywna
  • Ten który szuka.
  • Tak, ale to On mnie znalazł.
  • I pozwolilam się uwieść.
  • Cytat z Gościa: "...przeszkodą dla mędrców była... ich mądrość. Albo inaczej rzecz ujmując, intelektualna pycha, która jest pokusą ludzi, którzy żyją z myślenia. Jak napisał kiedyś Hans Urs von Balthasar, ci, którzy są bogaci w wiedzę, "muszą wykonać dużo ekwilibrystyki, aby wyzwolić się ze swoich eleganckich, okrągłych koncepcji, opinii, perspektyw, doświadczeń i światopoglądów" zanim będą mogli zbliżyć się z pokorną wiarą do "gołej ziemi, na której dziecko leży w żłóbku". A potem w stajence muszą złożyć swoje "intelektualne bogactwa... dla świętego ubóstwa", akceptując "nędzę ludzkiej wiedzy w pokazywaniu drogi do Bożego ubóstwa".
  • @Maciek współpraca, no to czekam na wspólprace FSSPX z resztą. Hłehłe hłe, przeciez jak w innym watku prawdziwie zauważyłleś, FSSPX nawet omija światynie gdzie sie NOM odprawia. Wot "porozumienie ponad podziałami"
  • "FSSPX nawet omija światynie gdzie sie NOM odprawia"

Niczego takiego nie napisałem. Jest dokładnie odwrotnie, nawet ostatnio, przy okazji uroczystości sadzenia Dębu Katyńskiego, dyrekcja szkoły św. Tomasza z Akwinu w Józefowie poprosiła proboszcza o wyrażenie zgody na odprawienie uroczystej Mszy Requiem w kościele, który znajduje się po drugiej stronie ulicy. Proboszcz odesłał ich do kurii, która wyrzuciła list z prośbą do śmieci. Tak właśnie wyglądają wzajemne relacje.
  • T ocoś siejednak zmieniło, jeszcze parę lat temu osobiście słyszłąem jak x. Stehlin siezapierał przed celebracja w światyniach w których odprawia się NOM
  • W czasie pielgrzymek ks. Stehlin w wielu miejscach korzystał w gościnności proboszczów i odprawiał Msze w wiejskich kościółkach.
  • T omoze był jkednak x. Jan. W kazdym razie takie deklaracje można w starych treściach na polkim forum i portalu FSSPX znaleźć
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.