Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co nam się nie podoba w Neokatechumenacie

15681011

Komentarz

• edytowano stycznia 2015
    We Fryburgu na mszy św u FSSP jest bardzo dużo ludzi i to powiedziałabym mocno dzieciatych. Chodzimy prawie co niedzielę i kościół jest pełny. Czasem nie ma gdzie usiąść. Więc może coś w tym jest.
  • Pan Jezus mógł użyć np. cebulki szalotki i teraz jedlibyśmy pikle bez ryzyka okruchów.
    Nie mógł, gdyż albowiem był posłuszny Tradycji. A tradycja mówiła, że w czasie Sederu Paschalnego spożywa się przaśny chleb (na znak niewoli Egipskiej) i wino (na znak wolności w Ziemi Obiecanej).
    O szalotce nic nie było.
    :P
  • Ktoś pytał, ale nie będę szukać teraz kto:

INSTRUKCJA REDEMPTIONIS SACRAMENTUM
    rozdz.III Prawidłowe sprawowanie Mszy świętej
    pkt.1 Materia Najświętszej Eucharystii

48. Chleb, którego używa się przy sprawowaniu Najświętszej Ofiary eucharystycznej, powinien być niekwaszony, czysto pszenny i świeżo upieczony, tak aby nie było żadnego niebezpieczeństwa zepsucia. Wynika z tego, że chleb wykonany z innej substancji, nawet zbożowej, lub taki, do którego została dodana znaczna ilość materii różnej od pszenicy, tak że zgodnie z powszechną opinią nie może być nazwany chlebem pszennym, nie stanowi ważnej materii dla sprawowania Ofiary i sakramentu Eucharystii. Poważne nadużycie stanowi dodawanie do chleba przeznaczonego do Eucharystii innych substancji, jakimi są owoce lub cukier czy miód. Jest oczywiste, że hostie winny być wykonywane przez osoby, które odznaczają się nie tylko uczciwością, lecz również mają kompetencje do ich wykonywania i wyposażone są w odpowiednie narzędzia.

49. Wypada, aby ze względu na czytelność znaku pewne części Chleba eucharystycznego pochodzące z jego połamania były rozdzielone podczas Komunii przynajmniej niektórym wiernym. „Nie wyklucza się jednak małych hostii, gdy wymaga tego większa liczba przyjmujących Komunię świętą lub inne racje duszpasterskie”, owszem, zgodnie ze zwyczajem należy używać przede wszystkim małych komunikantów, które nie wymagają już dalszego łamania.
  • Trident to Sud Tirol - z Italią łączy go krótka dopiero historia
  • TiE radzę sie douczyć i nie mylić Eucharystii i Mszy św.
  • Tak ukrzyżowanie to znana praktyka religijna żydów. tak samo przeistoczenie.
  • Greg patrz, poza tym, co widać. B-)
  • Owszem chrześcijaństwo ma żydowskie korzenie - tylko korzenie.
    potem jest juz Nowe Przymierze.
  • TiE nadal dyskutujesz ze swoimi błednymi wyobrażeniami na temat bliźnich?
  • Oczywiście, do tego nam służy Stary Testament.
  • TiE nik rozsądny nie neguje wpłuwu mozaizmu na Chrześcijaństwo. Jednak problem w tym, że wielu myli mozaizm z pochrześcijanskim judaizmem, który nie ma z mozaizmem nic wspólnego.
  • To co jeszcze mamy czytać poza Starym Testamentem ?
  • Adalbert napisał:

> Klarcia myli sie pisząc że zatwierdzając Statuty papież zatwierdził noekatechumenalną praktykę.
    Poczytaj: ...

zalecenia te, oprócz postawy w czasie przyjmowania Komunii Świętej dotyczą także materii - ma być to Hostia a nie pieczony chleb
    <

To Ty tkwisz w błędzie.
    Polecam najpewniejsze źródło:

http://www.camminoneocatecumenale.it/public/file/pl_Statut_2008-05-11.pdf

§ 3. Eucharystia w małych wspólnotach celebrowana jest według zatwierdzonych ksiąg liturgicznych Rytu Rzymskiego, z wyjątkiem zezwoleń udzielonych przez Stolicę Apostolską (49). Odnośnie udzielania Komunii Świętej pod dwiema postaciami, neokatechumeni przyjmują ją na stojąco, pozostając na swoim miejscu.

§ 4. Celebracja Eucharystii w małej wspólnocie jest przygotowana, pod kierunkiem Prezbitera przez kolejne grupy ze wspólnoty neokatechumenalnej, które opracowują krótkie wprowadzenia do czytań,
    dobierają śpiewy, przygotowują chleb, wino i kwiaty oraz troszczą się o piękno i godność znaków liturgicznych.

Z przypisów:

(49)

„Kongregacja zgadza się, by wśród dostosowań przewidzianych przez Instrukcję Actio pastoralis, nr 6-11, grupy wspomnianej «Drogi» mogły przyjmować komunię pod dwiema postaciami, używając chleba przaśnego, i umieścić, ad experimentum, obrzęd znaku pokoju po modlitwie powszechnej”.

Ciało Pańskie pod jedną postacią (konsekrowanej hostii) ma uzasadnienie jedynie praktyczne.
    Nasz Pan zechciał pozostać z nami pod postacią powszechnego pożywienia (chleba i wina), a nie malutkiego opłatka, który chleba w niczym nie przypomina; i wina, które tylko celebrans spożywa.

• Adalbert napisał:

> 4. Jezus zakładając Kościół, zaplanował powstanie małych grup formacyjnych, a nie sformalizowanej, skostniałej instytucji.
    ------------
    może jakieś słowa Pana Jezusa w tej kwestii ?
    - czy tylko objawienia prywatne ?
    <

1. Pokaż mi więc słowa Jezusa, mówiące, że mamy spożywać mały opłatek, zamiast chleba i przyjąć do wiadomości (dogmat), że w tym opłatku jest zarówno Jego krew jak i ciało.

2. Jak wyglądał Kościół zanim jeszcze odszedł nieco od chrześcijaństwa mamy podane nie tylko w Nowym Testamencie, ale i źródłach historycznych.
    Były to stosunkowo nieduże grupy modlitewne, na ich czele stał biskup, później pojawili się prezbiterzy.
    Księża, kościelna hierarchia i cała ta szopka, to czasy gdy panował feudalizm. To co mieliśmy praktycznie do SV II znacznie odbiegało od tego, co nasz Pan zaplanował i swoim uczniom polecił.
    Maciejka napisała:

> A i sam Kiko chetnie operuje slowem "przesladowania". <

Są takie miejsca, gdzie Droga jest ostro prześladowana, choćby: Chiny, Wietnam, i tereny Bliskiego Wschodu.
    O zwyczajnych szykanach w wielu krajach zachodnich nie wspominam, bo tam różnego typu szykany spotykają wszystkich nie kryjących się ze swoją wiarą, nie tylko "neony".

dziękuję za cytowane dokumenty -
    - i pytanie czy uczestnicy celebracji neokatechumenlanej przyjmuja Komunię na stojąco czy na siedząco ?
    - jak eliminują ryzyko upadania okruchów na podłogę ?

------
    Słusznie piszesz, że używanie Hostii do sprawowania Najaświętrzej miało aspekt praktyczny - ale praktyczny w tym sensie aby tak dalece jak tylko możliwe wyeliminować ryzyko sprofanowania Ciała PAńskiego (stąd korporał, patena, ....) - gdyż wg katolickej nauki, w każdej cząsctce, niezależnie od wielkości zawiera się Ciało PAńskie.

I pytanie czy neokatechumeni podzielają tę wiarę ?
    Czy nie odczuwają przynajmniej dyskomfortu widząc jak okruchy konsekwrowanego chleba upadają na podłogę i są deptane .... i sprzątane ????
  • Mam pytanie, moze troche dziwne i nie do konca na temat, ale zaryzykuje. Cart&Pud pisala, ze zgodnie z Instrukcja... oplatek, ktory podczas Mszy Sw staje sie Najswietszym Sakramentem, moze byc tylko z pszenicy. A co z osobami uczulonymi na gluten?
  • @Agnicha - rozmawiałem z uczestnikami
    pytam, bo chce rozwiac wątpliwości
  • Aniuszko, moja przyjaciółka jest uczulona i nosi ze sobą zawsze pudełko z komunikantami bez glutenu/ze śladową ilością - nie wiem dokladnie. Episkopat bodajże wydał instrukcję na tego typu okoliczności. Słyszałam tez, ze osoby te mogą przyjmować tylko Krew Pańską,ale nie jestem pewna...
  • Zakalec rzadko,bo na wodzie gazowanej (u nas) pieka. Tak,tak,najskuteczniejszy sposob. I prezbiter katechista twierdzi,ze ok,no bo co2 to naturalny skladnik.
    Hm ..., nie w tym rzecz czy to naturalny składnik. W cytowanej instrukcji pisze woda.
    czy dwa atomy wodoru i jeden tlenu to to samo h2o + co2 ?
    czy Żydzi wyrabiający macę też używali wody gazowanej ? Bo chyba z tego pnia idzie w neo ta tradycja
  • Co za ulga- nie używamy wody gazowanej!
  • Jak tę wodę gotują? Ja zawsze używałam bardzo gorącej wody????

• Mam propozycję na wątek "Co lubicie w Neo", czy jest taki?
  • Nie wiem. Nigdy,ze wzgledu na moj grzech,nie podejmowalam sie pieczenia chleba na Eucharystie. Adalbert,dlatego poszlam po wyjasnienia do prezbitera katechisty. Uznal ze ok,co mialam zrobic? Do Kiko pisac?
  • Popieram @Joanna36. Albo zmienic tytul tego watka na "Jak to jest w Neo" bo tytul jest strasznie tendencyjny...
    Jeszcze Tomasz są takie ryby neonki jakbyś chciał jakiś żart wymyślić to już nie musisz. :P
  • Tak mi się przypomniało. ..
    Osmiolatek przystepowal pierwszy raz do Stołu Pańskiego we wspolnocie.
    Niestety podczas przyjmowania Krwi Pańskiej rozlalo mu sie na białą albe.
    Byl bardzo zawstydzony, zmieszany, i smutny. Mama w domu zamoczyla albe w wodzie a wodą ta chlopiec podlal rosline ktora mieli w domu. I kwiat ktory nigdy wcześniej nie kwitl, zakwitl. Dla tego chłopca byl to mały cud i przyczyniło sie do wzrostu jego wiary.

• Ja lubię u neonów to, że sobie wzajemnie bardzo pomagają, no i otwartość na życie promują.
    O Liturgii się nie wypowiem, bo nie byłam na takowej.
    Nie znam zbyt wielu ludzi z Neokatechumenatu, ale ci, których znam są ok, a że drzewo po owocach się poznaje, to chyba nie jest z neo tak źle...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.