no wlasnie latarnik troche pokazuje jaki sens ma wczytywanie sie w zyciorysy poszczegolnych poslow...cale partie tak samo... tez nie jestem entuzjastka tych wyborow ale ide i gglosuje na pis bo poslowie z tego ugrupowania sa aktywni w kwestiach obrony zycia itp. swiatopogladowych.. moze wplywu parlament UE nie ma na nasze ustawy bezposrednio, ale narzedzie do forsowania roznych swiatopogladowych kwiatkow to jest... i to ma wplyw na ludzi potem czy chcemy czy nie..
Nie mogąc głosować w konsulacie, nie głosuję na brytyjskich kandydatów, jedyna partia do zaakceptowania, to byłby UKIP, ale to jest partia gospodarczo lekko socjalistyczna, moralnie mocno liberalna. Ale Faraga lubię czasem posłuchac.
Św. Tomasz z Akwinu, Suma teologiczna, I-II, q. 105, art. 1
Należyty system władzy w państwie lub narodzie wymaga uwzględnienia dwóch czynników. Pierwszym z nich jest to, żeby wszyscy mieli jakiś udział we władzy. przez to bowiem, jak uczy Filozof, utrzymuje się pokój w narodzie i wszyscy taki system uznają i go strzegą.
Drugim czynnikiem jest charakter rządu czy ustroju albo sam system sprawowania władzy. Według Filozofa, ma on różne postacie, ale najlepszymi są: królestwo, w którym rządzi jeden, obdarzony odpowiednimi cnotami, oraz arystokracja, tj. władza najlepszych, w której rządzi niewielu ludzi obdarzonych odpowiednimi cnotami.
Stąd też najlepszym systemem władzy w jakimś państwie lub królestwie jest taka postać rządzenia, w której jeden posiadający odpowiednie cnoty stoi na czele i wszystkim innym przewodzi; a pod nim są jacyś inni sprawujący władzę wyposażeni w odpowiednie cnoty. A jednak takowe sprawowanie władzy należy do wszystkich: bądź dlatego, że ze wszystkich mogą być wybierani, bądź dlatego, że wszyscy ich wybierają.
Najlepszym bowiem jest taki system sprawowania rządów, w którym zgodnie łączą się: królestwo, w którym jeden stoi na czele; arystokracja, w której wielu posiadających wymagane cnoty sprawuje władzę, i demokracja, tj. rządy ludu, w której z ludu mogą być wybierani sprawujący władzę i do ludu należy wybieranie sprawujących władzę.
I taki właśnie ustrój prawo Boskie ustanowiło dla narodu żydowskiego. Mojżesz bowiem i jego następcy rządzili narodem, sprawując w pojedynkę władzę nad wszystkimi, co jest jakąś postacią królestwa. Wybierano siedemdziesięciu dwóch starszych obdarzonych cnotą, o czym tak pisze Biblia: „Wybrałem spośród waszych pokoleń mężów mądrych, szanownych i dałem wam ich za waszych przewodników i naczelników”: i to było arystokratyczne. Demokratyczne było ton ze oni byli wybrani spośród całego narodu. Pisze o tym Biblia: „Wyszukaj sobie z całego ludu mężów mądrych” itd.; byli także wybrani przez lud, jak przekazuje Biblia: „Wybierzcie sobie z waszych pokoleń mężów rozumnych” itd. Widać z tego, że ustanowiony przez prawo system sprawowania władzy był najlepszy.
Interesuje mnie, komu chce się zadawać sobie tyle trudu i wydawać pieniądze, by rozwieszać po mieście plakaty dyskredytujące Gowina. Na najbliższym mi przystanku tramwajowym, w miejscu, za które z pewnością trzeba bardzo dużo zapłacić, wisi coś podobnego (z tym że bez twarzy i nazwiska, zarys postaci i Jarosław G. od miesiąca. Podpisana jest pod tym "Solidarność". Trochę smutno, że tak upadła.
Liczyłem na to, że KNP przegoni SLD. Nie jest źle, przegonił PSL. SP i PR oraz Paligłupy poza jewroparlamentem. Szkoda narodowców, ale tak jak przewidywałem za wcześnie zdecydowali się na start w wyborach. POPiS łacznie prawie 2/3 głosów a licząc z PSLem to partie władzy (centralnej i lokalnej) zdobyły ponad 70 %. Społeczeństwo jednak jeszcze się nie wkur...ło.
Jako narodowiec popieram Ruch Narodowy, ale jako konserwatysta głosowałem na Kongres Nowej Prawicy. Mam nadzieję, że w najbliższych wyborach uniowrogowie wystartują razem! Śmierć Unii!!! Czas ją zastąpić Cesarstwem Rzymskim Narodów Europy.
Chyba pierwszy raz, nie licząc wyb. samorządowych, mam satysfakcję, że "moja partia" nie tylko przeszła, ale jeszcze z dobrym wynikiem...i to bez funduszy z podatków na kampanię!
W komisji, w której pracowałam, 90 głosów spośród 417 ważnie oddanych otrzymała Róża, co wsławiła się głównie (nie)wręczaniem doktoratu honoris causa Baroso. Innych jej osiągnięć nie pamiętam. Jak to rozumieć?
Komentarz
Demokracja definiuje "wolę ludu" jako Absolut. Czyli neguje Boga jako Absolut. zatem przeczy pierwszemu przykazaniu.
@Berenika - nie mogłem się powstrzymać:
Gowin to taka opozycja, jak frakcja Gierka w stosunku do frakcji Gomółki
Należyty system władzy w państwie lub narodzie wymaga uwzględnienia dwóch czynników. Pierwszym z nich jest to, żeby wszyscy mieli jakiś udział we władzy. przez to bowiem, jak uczy Filozof, utrzymuje się pokój w narodzie i wszyscy taki system uznają i go strzegą.
Drugim czynnikiem jest charakter rządu czy ustroju albo sam system sprawowania władzy. Według Filozofa, ma on różne postacie, ale najlepszymi są: królestwo, w którym rządzi jeden, obdarzony odpowiednimi cnotami, oraz arystokracja, tj. władza najlepszych, w której rządzi niewielu ludzi obdarzonych odpowiednimi cnotami.
Stąd też najlepszym systemem władzy w jakimś państwie lub królestwie jest taka postać rządzenia, w której jeden posiadający odpowiednie cnoty stoi na czele i wszystkim innym przewodzi; a pod nim są jacyś inni sprawujący władzę wyposażeni w odpowiednie cnoty. A jednak takowe sprawowanie władzy należy do wszystkich: bądź dlatego, że ze wszystkich mogą być wybierani, bądź dlatego, że wszyscy ich wybierają.
Najlepszym bowiem jest taki system sprawowania rządów, w którym zgodnie łączą się: królestwo, w którym jeden stoi na czele; arystokracja, w której wielu posiadających wymagane cnoty sprawuje władzę, i demokracja, tj. rządy ludu, w której z ludu mogą być wybierani sprawujący władzę i do ludu należy wybieranie sprawujących władzę.
I taki właśnie ustrój prawo Boskie ustanowiło dla narodu żydowskiego. Mojżesz bowiem i jego następcy rządzili narodem, sprawując w pojedynkę władzę nad wszystkimi, co jest jakąś postacią królestwa. Wybierano siedemdziesięciu dwóch starszych obdarzonych cnotą, o czym tak pisze Biblia: „Wybrałem spośród waszych pokoleń mężów mądrych, szanownych i dałem wam ich za waszych przewodników i naczelników”: i to było arystokratyczne. Demokratyczne było ton ze oni byli wybrani spośród całego narodu. Pisze o tym Biblia: „Wyszukaj sobie z całego ludu mężów mądrych” itd.; byli także wybrani przez lud, jak przekazuje Biblia: „Wybierzcie sobie z waszych pokoleń mężów rozumnych” itd. Widać z tego, że ustanowiony przez prawo system sprawowania władzy był najlepszy.
lepiej późno niż wcale !
Liczyłem
na to, że KNP przegoni SLD. Nie jest źle, przegonił PSL. SP i PR oraz
Paligłupy poza jewroparlamentem. Szkoda narodowców, ale tak jak
przewidywałem za wcześnie zdecydowali się na start w wyborach. POPiS
łacznie prawie 2/3 głosów a licząc z PSLem to partie władzy (centralnej i
lokalnej) zdobyły ponad 70 %. Społeczeństwo jednak jeszcze się nie
wkur...ło.
Jako narodowiec popieram Ruch Narodowy, ale jako konserwatysta
głosowałem na Kongres Nowej Prawicy. Mam nadzieję, że w najbliższych
wyborach uniowrogowie wystartują razem! Śmierć Unii!!! Czas ją zastąpić
Cesarstwem Rzymskim Narodów Europy.
może napsują trochę krwi tym utopistom z Brukseli
Ja wybrałam mniejsze zło czyli drugą sondażowo liczną partię.