Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

500 zł na każde dziecko

19798100102103149

Komentarz

• @Bagata no jest to dużo. Ciekawe, kto tyle zarabia. Może na przykład ludzie, którzy maja bardzo odpowiedzialne stanowiska, musza byc dyspozycyjni, maja dużo wyjazdów służbowych. Nie wiem, strzelam. Ciekawe, czy jest jakies przelozenie tych czynników na koszty utrzymania.
  • Poczytajcie sobie posty z pierwszej strony wątku, nikt nie wierzył, że to w ogóle wejdzie :)
    Podziękowali 2Agax4 Katia
  • Rafalska dementuje te plotki, to by było dopiero głupie wprowadzać próg, którego realizacja byłaby droższa niż to co by zaoszczędzono nie wypłacając najbogatszym...
    Podziękowali 4Katarzyna jan_u kluska Klarcia
  • Zreszta, warto sobie zestawić te dyskusje z wątkiem o bibliotekarce. "jaki jest zawód, w ktorym sie dużo zarabia, nie trzeba miec wyksztalcenia ani być dyspozycyjnym, można robic sobie przerwy na dzieci i nic to nie boli, nie trzeba zakładać działalności gospodarczej..."
  • w srodowisku ktorym sie obracam ludzie rodza dzieci w oparciu o zaufanie Bogu nie pieniadzom, jednakze znam pare osob poza tym srodowiskiem i wcale sie nie dziwie ze poczuli sie bezpieczniej zeby jeszcze kogos powolac do zycia...
    Podziękowali 4kiwi jan_u Agax4 Katia
  • jukaa powiedział(a):
    Dla mnie osobiście 3k na osobę to wysoki poziom abstrakcji, a i tak uważam że sobie spokojnie radzimy. Natomiast w skali globalnej, kolejny prztyczek w nos dla tych, którzy tak naprawdę gospodarkę ciągną. 
    Zdaniem niektórych gospodarkę ciągną studenci, bibliotekarze, nauczyciele i pielęgniarki.
    Podziękowali 1malagala
  • A, wiem, kto jeszcze dużo zarabia!!! Ludzie, którzy sie dokształcają, uczą, podejmują nowe zadania!!! Ciekawe, czy 100% kursów, konferencji oplaca im pracodawca...
    Podziękowali 2Aga85 tymka
  • edytowano kwietnia 2018
    Widzę, że dyskusja baardzo gorąca, a tymczasem nic jeszcze na pewno nie wiadomo - tylko jakies przecieki...
    No cóż - skoro - jak twierdzicie - 500+ to żadna motywacja, to o co te gorące kłótnie?

Zapraszam do wątku obozowego - i na sam obóz. Odpoczniecie w głuszy i ciszy od polityki ;)

A co do meritum: PiS-owi się 500+ po prostu opłaca - wydatki na program nakręcają popyt/gospodarkę i generują dochody do budżetu. 
    Podziękowali 1Klarcia
  • Bagata powiedział(a):
    Irytujące, że przy wprowadzeniu jakiegokolwiek progu górnego, wszyscy będą musieli ganiać i zbierać tony papierów, zaświadczeń i poświadczeń. 
    U nas np. jest bardzo duża zmienność dochodów i nie jest sprawą łatwą ani jednoznaczą stwierdzić, jaki okres należy wliczać.
    To jest dodatkowa sprawa. Z pewnością będą osoby, które dadzą sobie spokój albo nie zdążą zebrać wszystkich potrzebnych papierków i stracą, przynajmniej za jeden miesiąc albo za dwa. W skali kraju to już miliony. Oczywiście sprawdzanie dochodów będzie kosztowało i trwało - będą potrzebni nowi urzędnicy.
    Podziękowali 1Klarcia
  • My i tak juz oddajemy te kotlety w podatkach. Zaradni i tak sobie poradza bez tych zasilkow albo ukrywajac dochody. Naprawde nie wiem za co wy kupujecie te markowe ubrania, podrozujecie i zmieniacie domy za dochod 1000zl cz 1500 zl na osobe...
  • Dużo zarabiają jeszcze osoby, które dużo zainwestowaly w edukacje (energii, lat itd.), godzily sie w zyciu na odroczenie przyjemności. Tak, dowalmy im.
  • @Bagata przy dwojce doroslych pracujacych w duzym miescie to nie jest zadne mega dużo.
  • ha widzisz a takas zaradna :-) to dopiero zaradnosc!
    Podziękowali 1Hope
  • @apolonia, pozwolę sobie mieć inne zdanie.
    Podziękowali 1Gosia5
    Reakcjonista powiedział(a):

A co do meritum: PiS-owi się 500+ po prostu opłaca - wydatki na program nakręcają popyt/gospodarkę i generują dochody do budżetu. 
    Chcesz powiedzieć, że politycy PiS wypłacają te 500+ ze swoich prywatnych pieniędzy uzyskanych z tytułu rzeczywistej pracy przynoszącej dochód (to znaczy, nie z posłowania i premierowania)? Skoro tak, to rzeczywiście zmienia postać rzeczy.

Jeżeli nie, to znaczy, że wydają je z pieniędzy zabranych ludziom, którzy generują dochód, a ponieważ nie starczyłoby takich pieniędzy, to raczej pożyczanych. Pożyczkę będą spłacać przyszłe pokolenia. W podobny sposób generował dochody do budżetu Edward Gierek. Cóż, każdy ma swoich znajomych, jak mawiał pewien baca. Najwyraźniej niektórzy naprawdę wierzą, że herbata robi się słodsza od samego mieszania.
    Podziękowali 2Coralgol Monika73
    @Joanna i Bronisław :Chcę powiedzieć, że per saldo 500+ jest opłacalny dla budżetu (w dłuzszej perspektywie) a więc jest dokładnie odwrotnie niż piszesz.

No, ale ja jestem czarny kaczysta...
    Podziękowali 2MAFJa Rejczel
  • Elunia powiedział(a):
    Czy tylko ja mam wrażenie, że PiS jak zwykle rzucił jakąś propozycję i czeka na opinię. Wejdzie najmniej krytykowana propozycja. Pismaki do piór, a raczej do komputerów☺
    Przyznaję, że też mam wrażenie, że to próbny balon, choć bardziej podejrzewam, że mogą być robione w tej sprawie sondaże.
  • @Elunia ;
    Bingo!
    Właśnie robimy za pismaków.
  • Reakcjonista powiedział(a):
    @Joanna i Bronisław :Chcę powiedzieć, że per saldo 500+ jest opłacalny dla budżetu (w dłuzszej perspektywie) a więc jest dokładnie odwrotnie niż piszesz.

No, ale ja jestem czarny kaczysta...
    Nie wynika to z Twojej wypowiedzi w żaden sposób. Ja tylko wiem, że za te pomysły będą słono płacić nasze dzieci, wnuki, prawnuki, praprawnuki etc. Vide Grecja, Cypr et consortes.
    Zupełnie inna jest sprawa, że ja uważam, że ludzie najlepiej rządzą się swoimi pieniędzmi sami a nie przez pośredników, więc los budżetu państwa jest mi obojętny. Powinien on być jak najmniejszy (absolutne minimum), zaś jak najwięcej pieniędzy powinno zostawac w kieszeniach tych, którzy je wypracowują.
    Podziękowali 1apolonia
  • Hmm, wskaźniki jakoś teraz mamy znaczącolepsze niż za lyberalnych rządów PO.

A co do Grecji - to prawdziwą przyczyną jej kłopotów jest skorzystanie z niemieckiego "programu naprawczego".
    Podziękowali 2MAFJa Rejczel
  • @Mafija no nie wystarczajaco zaradna jak widac bo i przy progu dodatkowym bedziemy sie łapac. A nawet i przy dwoch pensjach. Musze tylko mezowi zabronic pracy po godzinach zeby czasem o 3 zl dochód progu nie przekroczyl. A poza tym uwazam ze jak ktos twierdzi ze za 4 tys netto utrzymuje rodzine i jeszcze dom buduje to klamie albo zapomina ze po babci mieszkanie  odziedziczyl i 20 hektarow ktore sprzedal...
    Podziękowali 1beatak
  • A ja czekam na opodatkowanie księży i bezdzietnych,  i przekierowanie tej kasy na programy pomocowe dla rodzin,  które napędzają gospodarkę.   
  • Reakcjonista powiedział(a):
    Hmm, wskaźniki jakoś teraz mamy znaczącolepsze niż za lyberalnych rządów PO.

A co do Grecji - to prawdziwą przyczyną jej kłopotów jest skorzystanie z niemieckiego "programu naprawczego".
    Grecja nie musiałaby korzystać z niemieckiego programu naprawczego, gdyby nie była po uszy zadłużona.

A jeśli chodzi o wskaźniki, to cóż, w pierwszej połowie lat 70. XX wieku też były dobre. Dopiero potem wszystko się zepsuło.
    Podziękowali 1Klarcia
  • Elunia powiedział(a):
    apolonia powiedział(a):
    @Bagata przy dwojce doroslych pracujacych w duzym miescie to nie jest zadne mega dużo.
    A co jest tańsze w małym mieście? Często dochodzą jeszcze dojazdy i utrzymanie dzieci na studiach.
    Mieszkania i uslugi
    Podziękowali 2formatka kluska
    @maliwiju :smile: 
    O, i mamy wreszcie wątek antyklerykalny w dyskusji  ;)
    Podziękowali 2maliwiju Klarcia
  • Bez względu na kłótnie 500+ z pewnością nie zapobiegnie depopulacji Polski.
  • No ale jakie dojazdy? Jak masz male miasto, to w nim żyjesz. Jest male, wiec wydajesz mniej na paliwo.
  • Ja jestem z dużego miasta, a i tak trzeba mi bylo pomagać na studiach, bo studiowalam w jeszcze większym.
  • @Elunia, kawa w Starbucksie kosztuje, i urodziny w kulkach kosztują, i brunch w parku, i kolacja w Hali Koszyki ;)
    Podziękowali 1Klarcia
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.