Mnie się podoba polityka Orbana wobec Rosji. Jako premier Węgier dba o interesy swojego kraju. DZięki temu zarabiają kasę i mają poczucie bezpieczeństwa. Jak ktoś liczy , że Unia E pomoże w razie konfliktu to gratuluję optymizmu...
Ale z becikowym tez tak było. Jak wchodziła ustawa, to zaraz krzyczeli, że patola będzie sie mnożyła dla kasy. Mnie to objęło dopiero od 4 dziecka, ta ciąża była zagrożeniem dla siebie samej i dla mnie, nie zaszłam specjalnie a mimo to byłam podejrzana, że chcę dostać ten 1000 zł na nie wiem co, wódkę chyba. Z tego co wiem to patologia najczęściej albo dostaje zastrzyki anty, albo jak urodzi dziecko to je porzuca, lub zostawia w szpitalu więc i tak becikowego nie dostaje. Bogata patologia jedzie do Niemiec usunąć niechciane ciąże. Moim zdaniem najciężej i bez perspektyw dla rodzin było w czasach rządów koalicji SLD UP oraz PO PSL. Dlaczego ludzie tak sie bali PiSu? Dlatego, że im wmówiono, że będą aresztowania za nic , tak z łapanki. Może faktycznie tak było bo wcześniejsze rządy spowodowały większą przestępczość typu kradzież batona, a sądy i prokuratury chciały się wykazać skutecznościąi ładowały do więzień jakichś niegramotnych ludzi aby podnieść statystyki i zwalić, że to wina Ziobry. PO obiecywało zmniejszenie podatków, zniesienie niektórych bzdurnych przepisów, ułatwienia w otrzymywaniu dotacji i rozwój mikrofirm i nie pamietam czy nie zmniejszenie zusów. Oczywiście jak obiecał tak zrobił odwrotnie. Co rodziny otrzymały ? Chyba większą możliwość utraty praw rodzicielskich z powodu braku pieniędzy. Oraz traktowanie podejrzliwe wszystkich rodziców jako potencjalnych kryminalistów, którym nie zależy na zdrowiu i życiu ich dzieci. Absurd.
W UK dali sobie wejść na głowę wiadomym nacjom wobec których UK ma kolonijne kompleksy, tj czuje sie winne, że zaprowadzał tam kiedyś cywilizację, niestety wywożąc stamtąd złoto i pieniądze oraz przyprawy i traktując tubylców jak tanią siłe roboczą. No i dał sobie wejść na głowę. Jeśli teraz taki zasiłek należy się statystycznemu Abdulowi czy Ahmedowi, który do UK przywiózł swoje 4 żony a każda z nich ma po 5 dzieci ( u 3 z nich ojciec tych dzieci jest nn, bo w Anglii nie ma poligamii oficjalnie) a żony po za pierwszą figurują jako kuzynki czy pomoce domowe. To można sobie policzyć. Pan i władca nie pójdzie do pracy bo teraz nagle religia i obyczaj zabrania mu pracowania dla ,, niewiernego". Niestety przez to dostanie się po grzbiecie Polakom, innym pracującym tam mniejszościom oraz samym rdzennym wielodzietnym Anglikom i Szkotom.
Siedzę w Budapeszcie na forum demograficznym i faktycznie wystapienie Orbana znakomite. Dowodzi trzezwego i szerokiego spojrzenia na rodzinę z perspektywy interesu narodu i cywilizacji. Jak uporzadkuje notatki to moze cos napiszę ;-)
skorzystaja te rodziny ktore nigdy nie korzystaly z pomocy ops.bo dochod przekraczal maja kílkoro malych dzieci w wieku od 0 do tych powiedzmy 6 lat bo im starsze dzieci tym mniej korzysci
Znajomy ma 6 dzieci z czego 5 to studenci. Mie dostanie nic. A o prace dla mlodych nie wykwalifikowanych wcale nie tak łatwo. Ale oczywiscie teoretycznie taka mozkiwosc istnieje.
Ja się nie zgadzam ze zdaniem niektórych, że 18 latek uczący się do matury i egzaminu na konkretne studia powinien iść do pracy. On powinien w tym momencie przede wszystkim się uczyć a często wymaga jeszcze dokształcenia się (kursy, korepetycje) na które te 500 zł bardzo by się przydało. I nie każde studia pozwalają na to, aby mieć czas na pracę, zwł. w pierwszych latach. Moim zdaniem optymalnie byłoby jakby uczące się dziecko mogło dostać te pieniądze do 21 roku życia.
moi kuzyni brali kredyty studenckie i mimo braku środków się dało, pewnie, że mogli by dać, ja jednak nie wierzyłam, że cokolwiek z tego wyjdzie, cieszę się z tego co jest.
Na studiach są stypendia. Nie wiem jak moja siostra to zrobiła ale na pierwszym roku studiów technicznych w Krk ma prawie 800 zł stypendium, trochę dorobi opiekują się dziećmi i nie musi wisieć na rodzicach. Ma 20 lat.
stypendia socjalne u nas w gminie juz ograniczaja bo bendzie te 500zl,tzw edukacyjne w podstawowce srednia wymagana 5.2 nikt nie ma w gimnazjum 5.0 tez nikt nie ma to w calej szkole,jak w szkolach wyzszych nie wiem bo mam za male dzieci
Komentarz
Moim zdaniem najciężej i bez perspektyw dla rodzin było w czasach rządów koalicji SLD UP oraz PO PSL. Dlaczego ludzie tak sie bali PiSu? Dlatego, że im wmówiono, że będą aresztowania za nic , tak z łapanki. Może faktycznie tak było bo wcześniejsze rządy spowodowały większą przestępczość typu kradzież batona, a sądy i prokuratury chciały się wykazać skutecznościąi ładowały do więzień jakichś niegramotnych ludzi aby podnieść statystyki i zwalić, że to wina Ziobry. PO obiecywało zmniejszenie podatków, zniesienie niektórych bzdurnych przepisów, ułatwienia w otrzymywaniu dotacji i rozwój mikrofirm i nie pamietam czy nie zmniejszenie zusów. Oczywiście jak obiecał tak zrobił odwrotnie. Co rodziny otrzymały ? Chyba większą możliwość utraty praw rodzicielskich z powodu braku pieniędzy. Oraz traktowanie podejrzliwe wszystkich rodziców jako potencjalnych kryminalistów, którym nie zależy na zdrowiu i życiu ich dzieci. Absurd.
Ponoć ma się wszystkim pogorszyć, tzn nie najbogatszym.
A o prace dla mlodych nie wykwalifikowanych wcale nie tak łatwo. Ale oczywiscie teoretycznie taka mozkiwosc istnieje.