@Bagata Jeśli czyjeś dochody pokrywają jedynie podstawowe potrzeby, tzn. z konieczności wydaje wszystkie dochody na bieżącą konsumpcję, to zapłaci więcej podatku niż ten, który ma rezerwy i może część zaoszczędzić. Z tego względu VAT bywa określany w pewnych okolicznościach jako podatek regresywny. Im jesteś ubozszy tym większy procent dochodu płacisz. To właśnie z grubsza dotyczy rodzin wielodzietnych.
Rodziny ktore moglyby podlegac kontroli zazwyczaj i tak korzystaja juz z zasilkow mopsu i sa pod opieka osrodkow. Chodzi o patologie wlasnie. I tu slusznie - lepiej zeby dziecku wykupic obiady w szkole niz zeby rodzice kase zabrali i gdizes tam ja roztrwonili. A co do reszty watpie zeby urzednikom chcialo sie kontrolowac polowe spoleczenstwa:)
Tak, a to czy dzieci są zaopiekowane urzędnik nie wróży z fusów tylko dowiaduje się z oględzin/kontroli (także za pośrednictwem mopsu) i o tym napisałam. I grzeczniej trochę, hę? Jak nie potrafisz, to sobie daruj.
@Malgorzata a no widzisz. To dobrze ze tak jest. Nie wiedzialam. ... Dla mnie kazda kontrola jest zla, ale jednak rozumiem ze moze zaistniec taka potrzeba i dobrze jest miec zapisana jakas mozliwosc ze w szczegolnych przypadkach urzednik zamiast gotowki moze zadecydowac o pomocy innej dla dziecka. Nikt nie zadecyduje na co te pieniadze wydac lepiej sniz rodzice. Ale patologiia i nieporadnosc istnieje. Czy tego chcemy czy nie. Niektorym trzeba pomoc narzucic, chyba ze wychodzimy z zalozenia ze najwyzej sami sie wykoncza albo swoje dzieci i bedzie problem z glowy.
Czy juz powstala lista godnego spozytkowania 500plus ??? jak na razie widze tylko anty liste : kino zle jedzenie zle bo przejadanie wakacje zle nowe ciuchy tez nie wypada
Jak na razie to ja dowiedziałam się, że moje dzieci to dla mnie jakiś tam dodatek, jestem zawistnym urzędasem, nie wspominając o bzdurach o kredycie i pracy. Odpisałam parę postów wyżej zupełnie niepersonalnie na co dostaję odpowiedź, że udaję głupią i uwaga, tylko szukam okazji by po kimś pojeździć ) Chyba nie jestem wystarczająco sfrustrowana by zrozumieć to wasze zachowanie. Niestety, same sobie wystawiacie świadectwo. Mnie to nie dotyka, tylko dziwi że jesteście w stanie napisać niemal wszystko byle oczernić i spróbować wbić szpilę. Ale każdy orze jak może.
@Bea - po części się zgadzam, ale mam też inne obserwacje. Co prawda nie jako pracownik mopsu czy podobnej instytucji. Owszem, ci ludzie nie wychowują dzieci ale chętnie przygarniają wszelkie profity i zasiłki które za nie dostają. Przykład- kobita która już teraz cieszy się że będzie miała za co zrobić hybrydę na pazurach. Taka to będzie inwestycja w jej dzieci. Oczywiście to przykład kobiety z konkretnej grupy społecznej, nie przytyk do kogoś z forum czy każdego beneficjenta 500+ jak niektórzy chętnie sobie dośpiewają
No tak.dam do reki kazdemu dziecku 8 latek na pewno nie przeje ..a nie on nie dostaje to dam 6 latce i 4 latce i 2 latce ..pojda kupia wszystko co rozowe )
Komentarz
Czyli kontrola po skontrolowaniu...
A co do reszty watpie zeby urzednikom chcialo sie kontrolowac polowe spoleczenstwa:)
I grzeczniej trochę, hę? Jak nie potrafisz, to sobie daruj.
...
Dla mnie kazda kontrola jest zla, ale jednak rozumiem ze moze zaistniec taka potrzeba i dobrze jest miec zapisana jakas mozliwosc ze w szczegolnych przypadkach urzednik zamiast gotowki moze zadecydowac o pomocy innej dla dziecka.
Nikt nie zadecyduje na co te pieniadze wydac lepiej sniz rodzice. Ale patologiia i nieporadnosc istnieje. Czy tego chcemy czy nie. Niektorym trzeba pomoc narzucic, chyba ze wychodzimy z zalozenia ze najwyzej sami sie wykoncza albo swoje dzieci i bedzie problem z glowy.
jak na razie widze tylko anty liste :
kino zle
jedzenie zle bo przejadanie
wakacje zle
nowe ciuchy tez nie wypada
mleko
chleb
inne to rozrzutność
edit. lit.
@Bea - po części się zgadzam, ale mam też inne obserwacje. Co prawda nie jako pracownik mopsu czy podobnej instytucji. Owszem, ci ludzie nie wychowują dzieci ale chętnie przygarniają wszelkie profity i zasiłki które za nie dostają. Przykład- kobita która już teraz cieszy się że będzie miała za co zrobić hybrydę na pazurach. Taka to będzie inwestycja w jej dzieci. Oczywiście to przykład kobiety z konkretnej grupy społecznej, nie przytyk do kogoś z forum czy każdego beneficjenta 500+ jak niektórzy chętnie sobie dośpiewają
Nie mozna !
Zapomnę, że dziećmi trza się opiekować.
8 latek na pewno nie przeje ..a nie on nie dostaje
to dam 6 latce i 4 latce i 2 latce ..pojda kupia wszystko co rozowe )
konkubinaty się będą mnożyć
i kobiety z hybrydami będą chadzać.