Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

500 zł na każde dziecko

13940424445149

Komentarz

• @mader dzięki za Twe wpisy
  • O możliwości kontroli też słyszałam, ale to ma być po stwierdzeniu, że dziecko jest niedożywione, obdarte , nie ma podręcznika czy wyprawki do szkoły.
  • @Pigwa ale program 500+ to dobra wymówka na podwyższenie liczby złodzei z urzędu
  • @Bagata Jeśli czyjeś dochody pokrywają jedynie podstawowe potrzeby, tzn. z konieczności wydaje wszystkie dochody na bieżącą konsumpcję, to zapłaci więcej podatku niż ten, który ma rezerwy i może część zaoszczędzić. Z tego względu VAT bywa określany w pewnych okolicznościach jako podatek regresywny. Im jesteś ubozszy tym większy procent dochodu płacisz. To właśnie z grubsza dotyczy rodzin wielodzietnych.
  • O możliwości kontroli też słyszałam, ale to ma być po stwierdzeniu, że dziecko jest niedożywione, obdarte , nie ma podręcznika czy wyprawki do szkoły.

Czyli kontrola po skontrolowaniu...
  • edytowano lutego 2016
    Rodziny ktore moglyby podlegac kontroli zazwyczaj i tak korzystaja juz z zasilkow mopsu i sa pod opieka osrodkow. Chodzi o patologie wlasnie. I tu slusznie - lepiej zeby dziecku wykupic obiady w szkole niz zeby rodzice kase zabrali i gdizes tam ja roztrwonili.
    A co do reszty watpie zeby urzednikom chcialo sie kontrolowac polowe spoleczenstwa:)
  • ej, no! tylko dać im uprawnienia! skontrolowaliby wszystko! ;)
  • Paprotka ty głupią udajesz? Nie widziałaś zaniedbanych dzieci nigdy? Nikt nie zamierza kontrolować wydatków rodziny w której są zaopiekowane dzieci.
  • Tak, a to czy dzieci są zaopiekowane urzędnik nie wróży z fusów tylko dowiaduje się z oględzin/kontroli (także za pośrednictwem mopsu) i o tym napisałam.
    I grzeczniej trochę, hę? Jak nie potrafisz, to sobie daruj.
  • edytowano lutego 2016
    @Malgorzata a no widzisz. To dobrze ze tak jest. Nie wiedzialam.
    ...
    Dla mnie kazda kontrola jest zla, ale jednak rozumiem ze moze zaistniec taka potrzeba i dobrze jest miec zapisana jakas mozliwosc ze w szczegolnych przypadkach urzednik zamiast gotowki moze zadecydowac o pomocy innej dla dziecka.
    Nikt nie zadecyduje na co te pieniadze wydac lepiej sniz rodzice. Ale patologiia i nieporadnosc istnieje. Czy tego chcemy czy nie. Niektorym trzeba pomoc narzucic, chyba ze wychodzimy z zalozenia ze najwyzej sami sie wykoncza albo swoje dzieci i bedzie problem z glowy.
  • Czy juz powstala lista godnego spozytkowania 500plus ???
    jak na razie widze tylko anty liste :
    kino zle
    jedzenie zle bo przejadanie
    wakacje zle
    nowe ciuchy tez nie wypada
  • edytowano lutego 2016
    Dobre i godne:
    mleko
    chleb
    inne to rozrzutność
    edit. lit.
  • @asiao, a rata kredytu za dom może być? w końcu o dla nich ta chałupa, mnie było dobrze w małym mieszkaniu. ;)
  • Jak na razie to ja dowiedziałam się, że moje dzieci to dla mnie jakiś tam dodatek, jestem zawistnym urzędasem, nie wspominając o bzdurach o kredycie i pracy. Odpisałam parę postów wyżej zupełnie niepersonalnie na co dostaję odpowiedź, że udaję głupią i uwaga, tylko szukam okazji by po kimś pojeździć =)) Chyba nie jestem wystarczająco sfrustrowana by zrozumieć to wasze zachowanie. Niestety, same sobie wystawiacie świadectwo. Mnie to nie dotyka, tylko dziwi że jesteście w stanie napisać niemal wszystko byle oczernić i spróbować wbić szpilę. Ale każdy orze jak może.

@Bea - po części się zgadzam, ale mam też inne obserwacje. Co prawda nie jako pracownik mopsu czy podobnej instytucji. Owszem, ci ludzie nie wychowują dzieci ale chętnie przygarniają wszelkie profity i zasiłki które za nie dostają. Przykład- kobita która już teraz cieszy się że będzie miała za co zrobić hybrydę na pazurach. Taka to będzie inwestycja w jej dzieci. Oczywiście to przykład kobiety z konkretnej grupy społecznej, nie przytyk do kogoś z forum czy każdego beneficjenta 500+ jak niektórzy chętnie sobie dośpiewają
  • a prywatne wizyty u lekarza? niewyobrazalne
  • Bo ja powaznie mysle o osobie do sprzatania na stałe i moge za to zostac zlinczowana
  • no własnie..jak bym miala taka osobe to wkoncu mogła bym regularnie robic manicure :D
  • to jednak mają przejść?
  • no to napisz mi tu ładnie, co patologią nie będzie, nauczycielom języków można z 500+ ?
  • ale z czystym mieszkaniem i zadbanymi dlonmi :D
  • naucza sie jezykow i wyjada za granice
    Nie mozna !
  • dobra, to już o pompę ciepła nie zapytam :D
  • tak, Mader, co można?
  • zepsje mi się, zanim będę mogła wypić! :((
  • Nie, oczywiście wy nie przepijecie. Ale świat się wokół tego forum nie kręci. Dla ogółu, bo dla niektórych z was pewno tak.
  • A na leczenie może być? Moje? Pewnie też nie. Bo się wyleczę i co...?
    Zapomnę, że dziećmi trza się opiekować.
  • Ktoś tak Ci powiedział, że nie powinnaś się za te pieniądze leczyć?
  • No tak.dam do reki kazdemu dziecku
    8 latek na pewno nie przeje ..a nie on nie dostaje
    to dam 6 latce i 4 latce i 2 latce ..pojda kupia wszystko co rozowe :))
  • nie no większość rodzin poza forum przepije.
    konkubinaty się będą mnożyć
    i kobiety z hybrydami będą chadzać.
  • Jakby dać do ręki, to przejedliby łatwo. W tydzień!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.