Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

500 zł na każde dziecko

15253555758149

Komentarz

• To auto można kupić za mniej niż 10 tys, więc bez przesady, słaby szpan :D
    Wczoraj rozmawiałam z koleżanką, osobą która bardzo się cieszy na te pieniądze bo naprawdę jej pomogą i do takich osób jak ona wg mnie powinny trafiać te 500zł. Co nie zmienia faktu, że zamiast tych pieniędzy i tak wolałaby obniżenie kosztów działalności by prowadzenie firmy nie zżerało im tyle kasy, albo więcej miejsc w przedszkolach, albo dofinansowywane zajęcia dodatkowe dla dzieci.
    i ciekawy wpis
    http://ojciecm.com.pl/500-zl-na-dziecko-jest-jak-kurtka-z-reserved/
    ps. niestety tytuł tej notki jest jaki jest. obawiam się, że co niektóre zrozumieją z tego tyle, że będą powtarzać następne kilka stron kurtkę z Reserved zamiast hybrydy :))
  • @hipolit jak z landrowera wyskoczy sześcioro dzieci to inaczej powiedzą. Poza tym to żart był. Byliśmy w Polsce bardzo przyciśnięci i nigdy nie braliśmy socjalu. I te pieniądze to nie socjal. Żeby nie sięgać po to świadczenie to trzeba by było żeby Polacy zaczęli zarabiać na tyle żeby bez problemu się utrzymać z rodzinami i poczuć się bezpiecznie. To nie kwota świadczenia jest za wysoka w stosunku do zarobków tylko zarobki są za niskie.
    Tu mój mąż pracuje sam. Socjalu nie bierzemy. I damy radę utrzymać tutaj osmioosobową rodzinę z jednej pensji. Bez fajerwerków. Bez oszczędności. I mój mąż nie zarabia średniej krajowej. Polska jest często traktowana przez UE jak ośrodek taniej produkcji. Mój mąż pracował w firmach nie tylko polskich i nigdy nie miał więcej niż najniższa krajowa na papierze a to co ponad to albo pod stołem albo okupione mnóstwem nadgodzin. Tutaj też każdy kto ma dzieci dostaje dodatek rodzinny. Płaci też niższe podatki i ma mnóstwo udogodnień i zniżek jeśli chce. Oprócz wystarczającej pensji jednej osoby w rodzinie.
  • Mnie się wasz samochód podoba
    a jakbym zobaczyła wyskakujące dzieciaki wasze to byłabym pod ogromnym wrażeniem, bo uroda waszych dziewczyn jest oszałamiajaca :D
  • Jeszcze pociagne - wiele osob pracuej i pracuje, doklada a nie korzysta. Bo wpadnie pod samochod majac 40 (kilaka lat), bozejdzie na pierwszy zawal rok przed emerytura. Inni cale zycie beda korzystac, bo choroby, dzieci, smierc wspolmalzonka. I kto tu ma lepiej?
  • Kazde pieniadze od panstwa czyli z naszych podatkow to jest socjal, niezaleznie jakis eufemizmow uzyjemy.
  • Czyli na znak protestu mam nie wziąć tych pieniędzy?
    ;)
  • To ciekawe skąd Szwajcarzy biorą pieniądze na pensje i socjal? Może dlatego że inwestują głównie w lokalny rynek? Nie wpuszczają wielkopowierzchniowych marketów tylko mają wlasne sieci? A jeśli to z wielkimi obostrzeniami co do pochodzenia towarów. Np szwajcarski Lidl musi mieć 90% szwajcarskich produktów.
    @Paprotka w Polsce nigdy nie byłoby nas stać na samochód za 10 tyś. Nawet kredytu byśmy nie dostali. Tu mamy za trzynastkę męża. A dodatek na dziecko liczy się do dochodu i jest opodatkowany.
  • @Tola
    nie do konca prawda.
    Rzad mamy jaki mamy. Głosowalam na kogo innego ale coz.
    Ten rząd daje 500+ , ale ze glosowałam na inny, bo np jestem za innymi rozwiazaniami, to mam nie korzystac z programu?
    To tez moj rząd.
    Za 4 lata bede znow glosowala zgodnie ze swoimi przekonaniami , a i tak jestem przekonana ze nic z tego nie wyjdzie.
    Skoro nie dostalam innych rozwiazan, ktore wydawaly mi sie sluszne, to zamierzam korzystac z takich jakie wybrał ktos inny. Bedzie inny rzad, bede (mam nadzieje zadowolona z innych rozwiazan).
    Niestety przez ostatnie lata, nie bylo ani takiej pomocy, ani pomocy dla rodzin w innej formie.

• Ja tam się darmozjadem nie czuje.wrecz przeciwnie.licze na medal.nie wiem tylko czy w tym zyciu go dostane.bardziej prawdopodobne ze w następnym.

• @Bea podziekuj tez sie nad tym zastanawiam
  • edytowano lutego 2016
    Dopiero zdazylam przebrnac przez wszystkie komentarze. @Ida to co piszesz jest dziwaczne i smutne zarazem. Czy ty naprawde uwazasz ze kosmetyczka, fryzjer, wakacje to FANABERIE? Mieszkalam w Szwecji pol roku i powiem Ci, ze dla wszystkich kobiet jakie tam poznalam to sa normalne zwykle POTRZEBY. To ze w naszej rzeczywistosci i trudnej historii kobiety nauczyly sie rezygnowac z wlasnych potrzeb na rzecz rodziny to inna sprawa. Robia to moim zdaniem tak odruchowo ze wiekszosc moich kolezanek powie: tak stac mnie na dzieci bo zapewniam im wszystko. Nie doda ze nie chodzi do kina do muzeum do fryzjera do kosmetyczki do restauracji itp bo wlasnie czesto same uwazaja to za fanaberie...I wlasnie teraz kiedy wizja 500+ pozwala poczuc troche ulgi i pomyslec takze o swoich potrzebach pojawiasz sie ty @Ida i grozisz srogim norweskim paluchem: jak smiecie! To ma byc na dzieci a nie Wasze fanaberie!
    To sa pieniadze dla rodziny zeby zylo sie normalniej. I to ze wiele kobiet szczegolnie wielodzietnych odruchowo zapomina o swoich potrzebach jest moim zdaniem jakims poklosiem historii naszych babek jak to one sobie radzily bez niczego. No radzily sobie i my bysmy sobie tez poradzily ale czasy sie zmienily. Dla mojego wujka dentysta byl czysta fanaberia - on sobie zepsute zeby wyrywal sam. Czy naprawde @Ida nie rozumiesz? Co chcesz osiagnac swoimi wpisami? Udowodnienie ze teraz kazda matka dostajac 500 zl ktora zacznie korzystac regularnie z fryzjera czy kosmetyczki marnuje pieniadze? Ulega fanaberiom? Dla mnie to wreszcie bylaby normalnosc w tych czasach bo raczej to ze wczesniej tak nie bylo jest jakims wyrzeczeniem (dla wiekszosci nawet niezauwazalnym).
  • gdzie ten socjal?

macierzyński brałam 1x w życiu - całe 4 miesiące
    wychowawczy - bez zasiłku
    po powrocie do pracy zostałam zmuszona do założenia działalności

ale fakt - becikowe dostałam 3x
    i 1x dofinansowanie podręczników

poza tym żadnego zasiłku, żadnego rodzinnego - zero - null

pracuję od 19. roku życia (na wakacje dorabiałam od 15. rż)
    studiowałam na państwowej uczelni, na płatnych dziennych studiach - zwanych zmyłkowo wieczorowymi

jakoś przez te 23 lata nie odczułam tego socjalu...

gdzie to państwo socjalne?
  • kiedys sie mowilo umra z glodu @katarzynamarta
    teraz nikt juz z glodu nie umrze ..ino z dobrobytu
  • Paprotka, strasznie trafny obrazek, gdyz jak wiadomo tutejsze matki se urodzily te szostke czy dziewiatke jak koty. Naraz. W ciagu tych paru miesiecy od wyborow do dzis. Doskonala ilustracja ogladu niektorych komentatorow.
  • Juz bez oburzanka, bo to zaden przytyk a akcent humorystyczny,
    Chyba ze jakas forumka zaplanowala sobie ze wzbogaci sie przez 500+ rodzac szescioraczki i jej sie udalo -to gratulacje i zachecam do udzialu w lotto;)
  • Jak nie ma argumentow to trzeba obrazic przeciwnika...Chamstwo, wulgaryzmy, przypisywanie zawisci, roszczeniowosc-znamienne ze tylkopo jedenj stronie.
  • Przypominam tylko ze to nie brak argumentów ale nieustannie nadal jeszcze brak kasy na koncie ;)
  • @apolonia przeczytaj swoj wpis do siebie.
  • Oj to ja tylko szybko bo juz widze gnacie do przodu @bea podziekuj za poprzednia strone.
  • Ja nie dyskredytuje rozmowcy sugerujac ze jest glupi,ograniczony, ze zazdrosci. Merytoryczne argumenty i w odpowiedzi glupawka w wiekszosc z drugiej o czyms swiadczy. Szkoda czasu na dyskusje.
  • Swietnie. Do widzenia :D
  • @Tola gdyby koszty pracy były w Polsce normalne i pensje były normalne to okazałoby się że ten dodatek to nie jest aż tak wiele.
    Poczekamy zobaczymy.
    Może jak co poniektórzy nie będą zmuszeni do pracy za grosze to może i pensje wzrosną. I może koszty pracy będą musiały pójść w dół.
  • @Bea, a jesteś pewna, że brutto? Te 800 zł? W takim razie brutto to ile? Bo coś mi się o uszy obiło, że od tego samego brutto może być różne netto. Zależy od rodzaju umowy o pracę. Prawda to?
    A słyszałyście, że 500+ oferuje teraz PO. Mają swój projekt, podobno już wcześniej to chcieli przeprowadzić. Szkoda, że na nich nie zagłosowałam. Oferują KAŻDEMU dziecku 500 zł. Ostatni sprawiedliwi. =D>
  • My w końcu będziemy mieli na węgiel i na spłatę długów.... Cieszę się na te pieniądze
  • Droga @sraprotko… Twoje wpisy sprawiają mi wiele przyjemności. Pomieszanie goryczy głupoty i jadu, brak znajomości podstaw matematyki. To jest to co tak w was lubię. GW podała, że 2+2 = 5 i wiem ze nic nie zmieni waszego myślenia. Mogłabyś spróbować dodawać na palcach lub zapałkach ale nie spodziewam się, że doszłabyś do prawdy. W całej sprawie jest też dobra wiadomość. Z twoich wpisów wynika, ze jesteś nieprzeciętnie ładnym … czymś, bo poza urodą nie potrafię znaleźć powodu, dla którego płeć przeciwna chciałaby przy tobie trwać. Może na swoją obronę rzucisz, ze dla pieniędzy, ale nie spodziewam się, że człowiek który jest w stanie się sam utrzymać poniósłby aż takie koszta. A może głupota jest zaraźliwa. Apropo kredytów, informuję tylko, że żaden wielodzietny ich nie otrzymuje. Ludzie twojego pokroju dbają o to. Tak więc nie posiadam. Co do Land Rovera, zanim spełniłaś moje oczekiwania i kolejny raz utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że trafnie oceniłem twój intelektualny poziom, rozsądnie postąpiłabyś pytając przynajmniej o model. No ale wy nie pytacie. Prawada? Czytacie tytuły i na tym poprzestajecie. Powiem tak… Jeśli jesteś zainteresowana, to wezmę od ciebie każdą ilość land rowerów, takich jakie posiadam w cenie którą wymieniłaś. Zapłacę gotówką. Nie poproszę o kredyt. I jeszcze zacznę dobrze o tobie mówić. Myślenia nie zmienię, ale to silniejsze ode mnie.
    Mąż odrobinki
  • Mężu @Odrobinka, ten błąd w nicku Paprotki to przypadek?
  • Gosia5, ależ skąd. Gość znowu się wpadł mi nawrzucać, nawet tego dalej nie czytam. Niech pisze co chce, sam sobie wystawia świadectwo. Żonie zresztą też, mógłby chociaż te prostackie wrzuty na własnym koncie produkować. Współczuję takiego faceta.
  • edytowano lutego 2016
    nooo... =)) m.o.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.