Dzieci w żłobku chorują na potęgę. Lepsza pracownica na wychowawczym niż z dzieckiem w żłobku bez pomocy babć. Poza tym tak się składa, że nie wszystkie matki chcą żłobków i przedszkoli. Niektóre wolą "siedzieć" w domu. Przy 500 zł od drugiego dziecka od 4 dzieci składa się już niezła pensja. Kasę rodzice wydadzą, więc w społeczeństwie zysk będzie, a to stanowisko pracy i żłobek i opieka zdrowotna to nad jednym z jej 4 dzieci wyjdzie więcej niż 1500. To jest projekt na zachętę i DLA WIELODZIETNYCH, więc się nie dziwię, że jesteś niezadowolona. Projekt na razie nie jest dla Ciebie. Ja jestem zadowolona. Mogę spokojnie zostać w domu z moją szóstką dzieci. Zwalniam miejsca w żłobku, przedszkolach i szkołach i ... kolejce do lekarza.
Monia, ale na przedszkole też z podadków kasa szła. Przedszkola, szkoły nie utrzymują się same. Ze składek rodziców też nie bardzo. Nie uratowałaś państwowej kasy, przykro mi. Bierzesz tylko skromny udział w redystrybucji.
Monia, jeśli rodzice chcieli mieć więcej dzieci, to je do tej pory mieli, nie czekali na zachętę finansową (której nigdy nie było). Wielu rodziców chce poprzestać na jednym dziecku. Dlaczego więc dla nich mają iśc pieniądze z programu, który ma prowadzić do zwiększenia liczby urodzin Polsce? To nie program pomocy socjalnej dla każdego dziecka. To, że masz ciągły żal, że nie dostaniesz to Twój problem i daj już spokój z ciągłym rozgrzebywaniem, że to nie jest sprawiedliwie.
Sory ze brutalnie napisze w kwestii 500+ mam gdzies rodziny z jedynakami. Jedno dziecko to polowa stanu doroslej rodziny! Jesli chodzi o to zeby Polska i Polacy byli za kilka pokolen to potrzeba przynajmniej dwojki dzieci. A ze nie wszyscy moga miec drugie dziecko i nie wszyscy w ogole chca, moga miec dzieci, to tak naprawde przydalo by sie zeby kazda rodzina ktora moze miala po 3 i wiecej dzieci. To sie zastepowalnoscia pokolen okresla. Wiec sory Monia. Z punktu widzenia ilosci obywateli nieprzydatna jest liczba 1. Jest lepsza niz zero, ale malo przydatna. Chcesz kase rodz dzieci.
Ej a moze o to chodzi zeby nie dac wielodzietnym. Oni juz maja dzieci wiec zacheta im nie potrzebna. Moze trzeba dac jednodzietnym- na zachete własnie. Bo ich czesto nie stac na drugie.
No bez sensu, rodziny 3+ mają być ukarane za to, że mają więcej dzieci . Tak naprawdę ma to sens dopiero od trójki dzieci i tak jest w wielu krajach, że mimo że np. dostaje się na wszystkie dzieciaki, od trzeciego dostaje się relatywnie więcej. I w zakresie ulg podatkowych, i w zakresie bezpośredniej kasy na dziecko. Pewnie piszę bardzo subiektywnie, ale to MA SENS. Premiujemy realną zastępowalność pokoleń. Bez względu na dochody.
O @Ania D. Dobrze to napisalas. Podziekuj. ... A jeszcze tak sobie mysle, ze nawet zwierzeta przed wysterylizowaniem dopuszcza sie raz do bycia matka. "Dla zdrowotnosci" edit : to powyzsze to akurat mit jak sie okazuje, co nie zmienia kwestii instynktu u ludzi. Wiec w sumie patrzac troche pod tym katem do pierwszego dziecka rodzice sa pchani przez niezaspokojony instynkt macierzynski ew. ojcowski lub ewentualnie przez oczekiwania "spoleczenstwa". Drugie dziecko to juz troche inaczej. Oczywiscie instynkt dziala ale to juz co innego.
@jukaa chyba tego zusu od przychodu nie wprowadza. To byłby strzał w kolano dla państwa, połowa małych przedsiębiorstw padnie a podobno to właśnie one, są głównym podatnikim w państwie.
Mysle podobnie. Nie jestem w stanie sobie wyobrazic co by było gdyby to wprowadzili. To juz byłby chyba krok od wojny domowej. Nie tylko strzał w kolano.
No to może jak z podatkiem - stopniowo. 100, 300, 400, 500, 600 itd To by @Malgorzata do Tokio przez San Francisco pojechała. edit: oczywiście, płatne dla każdego dziecka do ukończenia przez nie nauki
@Bea możesz jaśniej? Wydawało mi się ze sp. Z O.O. może działać bez pracowników. ZUS jest jedynie wtedy gdy jest 1 udziałowiec, bo wtedy jego spółka jest traktowana jako jego osobista działalność gospodarczą...
Nie przeczytałam wszystkich wpisów, tylko ostatnich 5 stron. Nie wiem więc czy było coś na temat zmian prawa do zasiłku macierzyńskiego. To jeszcze PO uchwaliła - od 1 stycznia 2016 r. przysługuje świadczenie rodzicielskie dla kobiet, które nie mają prawa do zasiłku macierzyńskiego z ZUS-u. Poniżej więcej na ten temat:
A co do tych 500+. W każdym cywilizowanym kraju jest dodatek na dzieci, oprócz ulg podatkowych i innych udogodnień. W sumie państwo łaski nie robi - ten zasiłek nie jest jałmużną, a po prostu zwrotem podatku VAT, jaki rodziny wydają na dzieci.
@Klarcia zwrot podatku VAT wynosiłby sporo więcej i wystarczyłoby VATu nie nakładać. ale jak wspomniałem: wprowadzenie obniżek podatkowych nie generuje "miejsc pracy" dla partyjnych kolesi czyli nierobów/pasożytów społecznych
Nareszcie ! Jestem spragniony ciekawej krytyki, walki na argumenty i pomysły między opozycją a rządzącymi. Z jednym się nie zgodzę z posłem w białej koszulce i czerwonych szelkach. 500+ To nie jest demagogia, w sytuacji, gdy jesteśmy 8 państwem od końca w przyroście naturalnym.
Komentarz
Nie uratowałaś państwowej kasy, przykro mi. Bierzesz tylko skromny udział w redystrybucji.
To sie zastepowalnoscia pokolen okresla.
Wiec sory Monia. Z punktu widzenia ilosci obywateli nieprzydatna jest liczba 1. Jest lepsza niz zero, ale malo przydatna. Chcesz kase rodz dzieci.
Mspanch :P
...
A jeszcze tak sobie mysle, ze nawet zwierzeta przed wysterylizowaniem dopuszcza sie raz do bycia matka. "Dla zdrowotnosci"
edit : to powyzsze to akurat mit jak sie okazuje, co nie zmienia kwestii instynktu u ludzi.
Wiec w sumie patrzac troche pod tym katem do pierwszego dziecka rodzice sa pchani przez niezaspokojony instynkt macierzynski ew. ojcowski lub ewentualnie przez oczekiwania "spoleczenstwa".
Drugie dziecko to juz troche inaczej. Oczywiscie instynkt dziala ale to juz co innego.
Nie jestem w stanie sobie wyobrazic co by było gdyby to wprowadzili.
To juz byłby chyba krok od wojny domowej.
Nie tylko strzał w kolano.
edit: oczywiście, płatne dla każdego dziecka do ukończenia przez nie nauki
Nieprawda.
Wydawało mi się ze sp. Z O.O. może działać bez pracowników. ZUS jest jedynie wtedy gdy jest 1 udziałowiec, bo wtedy jego spółka jest traktowana jako jego osobista działalność gospodarczą...
To jeszcze PO uchwaliła - od 1 stycznia 2016 r. przysługuje świadczenie rodzicielskie dla kobiet, które nie mają prawa do zasiłku macierzyńskiego z ZUS-u.
Poniżej więcej na ten temat:
http://biznes.interia.pl/finanse-osobiste/news/podwyzszanie-zasilku-macierzynskiego-nieprzekraczajacego,2252258,4141
W każdym cywilizowanym kraju jest dodatek na dzieci, oprócz ulg podatkowych i innych udogodnień.
W sumie państwo łaski nie robi - ten zasiłek nie jest jałmużną, a po prostu zwrotem podatku VAT, jaki rodziny wydają na dzieci.
Jestem spragniony ciekawej krytyki, walki na argumenty i pomysły między opozycją a rządzącymi.
Z jednym się nie zgodzę z posłem w białej koszulce i czerwonych szelkach.
500+ To nie jest demagogia, w sytuacji, gdy jesteśmy 8 państwem od końca w przyroście naturalnym.