Co zrobić, żeby drobiowa wędlina z szynkowaru się nie rozpadała? Dodać żelatynę? Tylko to chyba średnio zdrowe.... Robiłam szynkę wieprzową, smaczna, ale jak wsadziłam w całości, to przez środek byłanieprzyjemna żyła Chyba tylko szynka mielona mi się nie rozpadła, ale już nawet dobrze nie pamiętam, co radzicie redakcjo na rozpadające się wędliny??
Minelo troche czasu, powiedzcie, czy szynkowary sie nie popsuly?
A kolejne pytanie. Nie mam szynkowara jeszcze, ale mam oslonke bialkowa, czy lepiej w niej gotowac tak jak w szynkowarze, czy np ustawic w piekarniku 80 stopni i upiec? Albo upiec w wodzie?
Cos urwac, ulamac itp. Pytam bo biowin byl polecany i zastanawiam sie czy jest wytrzymaly. Dodam, ze ja umiem sporo rzeczy popsuc, zupelnie przypadkowo
Jeszcze mam pytanie do tych beztermometrowych. Jak sie parzy, to nie boicie sie, ze temp bedzie za niska? Ja w oslonkach robilam, temp utrzymywalam tak, zeby nie bulgotalo, o jeden stopien wyzej zaczynalo bulgotac. Nie chce rodziny potruc
Ja bez termometru bym się bała, tzn rozumiem że można utrzymać odpowiednią temperaturę wody, ale skąd wiedzieć że sam środek już ma także tę temperaturę?
Jak nabyliśmy termometr i pierwszy raz coś gotowałam z użycien Wojtek popatrzył i mówi - o! termometr pokazuje, ż to mięso jest krową! Dziś na śniadanie peklowana łopatka z szynkowara.
Komentarz
http://www.netto.pl/gazetka.html?id=474#/page/5
Robiłam szynkę wieprzową, smaczna, ale jak wsadziłam w całości, to przez środek byłanieprzyjemna żyła Chyba tylko szynka mielona mi się nie rozpadła, ale już nawet dobrze nie pamiętam, co radzicie redakcjo na rozpadające się wędliny??
Znaczy jakie proporcje wody i soli?
A jak dlugo to mieso lezy w owej cieczy?
wyjąć i ntrzeć czosnkiem i innymi przyprawami, a w sobote bede piekła.
A kolejne pytanie. Nie mam szynkowara jeszcze, ale mam oslonke bialkowa, czy lepiej w niej gotowac tak jak w szynkowarze, czy np ustawic w piekarniku 80 stopni i upiec? Albo upiec w wodzie?
Dziś na śniadanie peklowana łopatka z szynkowara.