sól i pieprz i dałam na spód, ale chyba powinnam w środek między mięso ja musiałam szybko szynkowar oddać i nie czekałam z wystudzeniem , dlatego po wyjęciu część z nich odpadła , część została z całością i żeby nie było tak pięknie , to dodam ,że moja szyneczka rozpadła się na pół ( nie wystudzona, ponoć , tak ma)
Muszę przyznać, że szynkowar poprawił jakość dań mięsnych w moim domu bardzo, ponieważ zawsze mam jakiś kawałek nadwyżki, ktora się nie zmieściła, więc smażę osobno na patelni. I tutaj ukazała mi się przepaść smaków między mięsem wprost przyprawianym, a posmakiem mięsa, które się marynowało w chłodzie w solance i przyprawach pzred obróbką termiczną. Postanowiłam więcej nie chodzić na skróty i mięso zawsze trochę potrzymać w chłodzie. Nawet dzieci dziś się rzuciły na smażoną łopatkę, którą dawniej uważały za potrawę mało atrakcyjną.
Ok, to juz zaczne, prosze sie nie smiac. Mam taki na 1,5 kg szynkowar. Miesa jakas lopatke 1,1kg. 1.lopatologicznie, ide i kupuje strzykawki i igly. (jakis rozmiar?) I co dalej? Czym i jak to w to mieso tam? 2.mieso ma sobie lezec w lodowce, dobe? 3.jak i z czym to upchnac? Mam troche czosnku, jakies standardowe przyprawy. 4. Kroic ja do tego szynkowaru czy dawac w calosci? Czym to sie skleja? 5. Jak wtykam i chce gotowac, to mam taki termometr, wbic go i nie ma mi pokazywac wiecej niz? A woda moze bulgotac czy tez nie ma sie gotowac? Jak wysoki ma byc jej poziom? 6. Ugotowane studze i do lodowy? Wyciagam mieso dopiero po lodowce?
Nie mam teraz dostepu do kompa, obejrzalabym jakis filmik, zeby Was nie zameczyc, przepraszam:-(
Dobra chcę kupić komuś w prezencie na święta ten sprzęt, wiec jest jeszcze trochę czasu, ktoś się pisze na zakupy grupowe? Mogę cię tym zająć i zobaczymy co wyjdzie. Każd parę złotych zniżki dobre; )
A ty już nie prezentowalas komuś? Dobra to kto chce zamawiać niech się wpisuje , a kto już kupił niech wpisuje producenta i sklep w którym kupował. Wybierzemy najtańszego z najlepszych; )
To zależy. Mielonka turystyczna smakuje jak mielonka tylko o niebo lepiej:) schabik raczej jak gotowane mięso niż wędlina, ale cienko pokrojone, z galaretka może dla dzieci udawać sklepowe, jeśli o tp chodzi:)
@Kociara - jak wedlina to beda smakowac, jak sobie np szynke uwedzisz:) Sprawa w wedzeniu i doprawieniu. Ale schabikiem J. sie zajada, a pieczony mu nie podchodzil az tak bardzo.
Komentarz
Nie wiadomo co wymyślą
Już padły pytania o pasztet
może i szynki z jaglanki się doczekamy )
a jak Ty te wątróbki zrobiłaś tak konkretnie? Jak się zlepiły?
ja musiałam szybko szynkowar oddać i nie czekałam z wystudzeniem , dlatego po wyjęciu część z nich odpadła , część została z całością
i żeby nie było tak pięknie , to dodam ,że moja szyneczka rozpadła się na pół ( nie wystudzona, ponoć , tak ma)
na alledrogo sklep Słodownia - najlepsza cena z wysyłką za 1,5kg + worki i termometr
Wygląda super. Ciekawe czy również super smakuje?
1.lopatologicznie, ide i kupuje strzykawki i igly. (jakis rozmiar?) I co dalej? Czym i jak to w to mieso tam?
2.mieso ma sobie lezec w lodowce, dobe?
3.jak i z czym to upchnac? Mam troche czosnku, jakies standardowe przyprawy.
4. Kroic ja do tego szynkowaru czy dawac w calosci?
Czym to sie skleja?
5. Jak wtykam i chce gotowac, to mam taki termometr, wbic go i nie ma mi pokazywac wiecej niz?
A woda moze bulgotac czy tez nie ma sie gotowac? Jak wysoki ma byc jej poziom?
6. Ugotowane studze i do lodowy? Wyciagam mieso dopiero po lodowce?
Nie mam teraz dostepu do kompa, obejrzalabym jakis filmik, zeby Was nie zameczyc, przepraszam:-(
A jak potem z ewentualnym rozdziałem i wysyłką?
Dobra to kto chce zamawiać niech się wpisuje , a kto już kupił niech wpisuje producenta i sklep w którym kupował. Wybierzemy najtańszego z najlepszych; )
ok, lezy w lodowce. Zobaczymy, co z tego bedzie...
czy te wędliny smakują bardziej jak wędlina czy bardziej jak pieczone/gotowane mięso?
@MartynaN , @jukka , @MagdaCh , @Jadwiga
???