Nasz pierwszy szynkowar to ino pojemnik, dekiel i sprężyna. Termometru niet Nie korzystaliśmy z przepisów, choć dostaliśmy plik karek ze sklepu- ot, któreś z nas pierdyknelo tym Mąż sie tym u nas zajmuje, robi "na oko", i mielonki i mięsa w kawałku Raz tulko wyszła ciut za słona, ale mamy tez takich co zjedli by solniczkę przed wyliczaniem ścian w Wieliczce, wiec i tak ktoś był zadowolony Ja miłośniczka parówek ) zjadam z tych szynkowarowarowych specyfików tylko galaretkę Ale muszę zawsze! kosztować
@MartynaN ja jestem zwolennikiem zalew oliwnych a nie kwaśnych w większości wypadków. Może rzeczywiście ta karkówka była ze starej sztuki. A może te 80 stopni to za mało? Ja bez termometru gotuję tak, że lekko bulgocze.
Ja termometr wbijalam - taki specjalny do mies mam. Szynkowar ma na gorze otwor, i tenze wlasnie wbijalam szpikulec. Jak bedzie po rozmrozeniu, to nie wiem:))) Sie okaze:)))
@Elunia- w moim opisie brakuje tylko , że trzy godziny bulgotało , ja nie mam termometru a wcześniej: umyłam mięso i pokrojone w paski wrzuciłam dwa ziarna jałowca, paprykę słodką , dwa ziela angielskie, sól, pieprz, olejem polałam , na trochę do lodówki , potem do szynkowara edit + majeranek i dwa ząbki czosnku
Nabyłem drogą kupna na Alledrogo - całość z wysyłką 55zł. 1,5 kg z biowinu + woreczki i termometr. Sklep Słodownia.
Pytanie techniczne: mierzycie temp wody, tak aby była w zakresie 75-85oC podczas parzenia? Termometr wbity w mięso nie odzwierciedla temp. wody. Chyba, że to nie ma znaczenia.
Pytanie na cito - czy szynkowar w garnku musi być zanurzony w wodzie do prawie końca.? I czy gotowanie można podzielić na dwie części? Wstawilam sierota teraz a do pierwszej nie mam dzisiaj siły siedzieć.
zostaw w gorącej wodzie, do wystygnięcia, a jutro znów zagrzej i pogotuj tyle, ile zabrakło, wg mnie wody powinno być tyle, co poziom płynu w szynkowarze
Ja nie mam takiego garnka, poza tym mam kuchnię na prąd - wkładam do wrzątku bokiem ten szynkowar - co jakiś czas obracam, aby ta część, co lekko wystaje nad poziom wody, była z drugiej strony. Niewiele z niego pzrenika do wrzątku w garnku, bo już na początku w tej dziurce ścina się białko i jest git. PS właśnie zamarynowałam łopateńkę za pomocą czosnku i wegety od mojej dobrodziejki @Bea. Ta vegeta (ostrej spróbowałam) jest dużo lepsza niż taka, co kiedyś z mamą robiłam w domu.
Komentarz
Nie korzystaliśmy z przepisów, choć dostaliśmy plik karek ze sklepu- ot, któreś z nas pierdyknelo tym
Mąż sie tym u nas zajmuje, robi "na oko", i mielonki i mięsa w kawałku
Raz tulko wyszła ciut za słona, ale mamy tez takich co zjedli by solniczkę przed wyliczaniem
ścian w Wieliczce, wiec i tak ktoś był zadowolony
Ja miłośniczka parówek ) zjadam z tych szynkowarowarowych specyfików tylko galaretkę
Ale muszę zawsze! kosztować
ja jestem zwolennikiem zalew oliwnych a nie kwaśnych w większości wypadków.
Może rzeczywiście ta karkówka była ze starej sztuki.
A może te 80 stopni to za mało?
Ja bez termometru gotuję tak, że lekko bulgocze.
To dziewczyny i ja dwa tygodnie byśmy jadły .. Albo dłużej.
Chyba, że gotowe pomrozić po kawałku z każdego smaku i gatunku.
a wcześniej:
umyłam mięso i pokrojone w paski wrzuciłam dwa ziarna jałowca, paprykę słodką , dwa ziela angielskie, sól, pieprz, olejem polałam , na trochę do lodówki , potem do szynkowara
edit + majeranek i dwa ząbki czosnku
zażyczyłam sobie aby mężu mi takie szyneczki pyszne robił :-)
szynkowar jedzie już
Pytanie techniczne: mierzycie temp wody, tak aby była w zakresie 75-85oC podczas parzenia? Termometr wbity w mięso nie odzwierciedla temp. wody. Chyba, że to nie ma znaczenia.
Aż się boję napisać że w kmoim sz nie ma żadnego płynu. Samo mięso.
PS
właśnie zamarynowałam łopateńkę za pomocą czosnku i wegety od mojej dobrodziejki @Bea.
Ta vegeta (ostrej spróbowałam) jest dużo lepsza niż taka, co kiedyś z mamą robiłam w domu.
"forumowy" szynkowar jest węższy i wyższy niż nasz stary
Nasz mieścił się w zwykłym garnku
coś takiego mamy ino bez termometra
http://www.tradismak.pl/userdata/gfx/8e91f96a43d571cfa2ea5cbd96547075.jpg
poleciłam męzowi garnek do ..............makaronu
wysoki, wąski, no w sam raz............................
żebym i ja skorzystała z tego garnka )
nie samą mielonką, szynką i innym mięsnym żyje )
http://allegro.pl/show_item.php?item=5711644678
nie moja aukcja
wyświetliło mi się, jak szukałam foto szybkowara do wpisu wyżej
O jakże naiwa byłam! ">