@mamuma Może go spytaj czy możesz (niszczyć mu rysunki lub zabawki - coś, czego nie lubi) jak będziesz zdenerwowana - skoro on pluje na podłogę która ty umylas. ..
@nowa u nas tez deszcz i myszy... Za to drzewa na pociechę w pięknych kolorach. Najbardziej nie lubię zimy jak juz drzewa gołe a śniegu ani słońca nie ma.
@olgal zimą jest szadź na drzewach,pranie chociaż mniej zniknie, teraz blee szaro buro ,błota nanoszą do domu,suszyć nie ma gdzie,po zakupy nie ma jak pojechać,drzwi nie ma w ganku to na podłodze woda . Paskudnie i tyle o
@Nika76 poprobuje. On ogolnie ostatnio sie zrobil "niedobry" i "niegrzeczny". Tylko nie wiem co jest przyczyna, ciagle kombinuje. Ja tez jakas bardziej nerwowa.
U nas pogoda podobnie. Ale jest radość - nasza najmłodsza jutro kończy 7 lat, a dzisiaj przyjmuje gości. Co prawda bez koleżanek, bo oboje z Mężem chorzy jesteśmy, więc przełożyliśmy na inny dzień kieeedyś. Ale rodzina spora, więc ludzi i tak się trochę zjedzie, dwaj bracia i siostra z rodziną. Z powodu mojego niedomagania ciasta popiekła nasza piętnastolatka: tarta kawowa, marchewkowo-dyniowe z kremem i bezy z jagodami. Ja tylko tort z cukierni (tfu!) odbiorę. Poza tym błoga cisza i spokój. Deszczowy.
Nasza piętnastolatka specjalizuje się w tortach - wspaniały kajmakowo gruszkowy zrobiła na chrzciny, a teraz już obmyśla jaki zrobi na 31. na urodziny siostry. i w końcu KONIEC z tortami na ten rok.
@MonikaN 3,5 roku. Od wrzesnia jest w przedszkolu, ale w porownaniu z corkami niezwykle latwo i szybko sie zaaklimatyzowal i lubi chodzic, choc od tygodnia w domu jest bo przeziebiony jest. Poki co rodzynek wsrod 3 dziewczyn. Zastanawiam sie czy nie jest to jakis moment rozwoju, bo wreszcie mu mowa poszla do przodu. Ale ciezko z nim jest, oprocz plucia bije najmlodsza, gryzie, zrzuca z mebli, starsze drapie, kilka razy mnie w brzuch chcial uderzyc. Nie wiem za bardzo co robic, bo u dziewczyn nie bylo czegos takiego. Tzn wystepowaly jakies niefajne zachowania, ale chwilowo, nie bylo to na porzadku dziennym. Moze po prostu corki zbyt grzeczne i poprzeczke za wysoko postawily?
Myślę że powinnaś zwracać na niego uwagę jak jest grzeczny bo to pewnie walka o twoja uwagę. ..
Poza tym z racji wieku może potrzebuje o czymś decydować. Wiec taktyka typu "który kubek chcesz do płukania zębów, ktory sweterek weźmiesz ten czy ten... gdzie chcesz usiąść kochanie" itp jak najbardziej wskazana
Może odczuwanie skutków tz.jak napluje to sprząta sam,jak gryzie siostrę to nie dostaje do gryzienia tego co np.bardzo lubi jeść, a cała reszta dzieci dostaje itp. Z informacją, że zęby nie są do gryzienia ludzi tylko jedzenia - krótki przekaz i konsekwencja. I też uważam, że raczej akceptować pozytywne zachowania a te omawiać jak najkrócej. Niedobrze jest też opowiadanie o tym wszystkim w rodzinie,taki duży szum wokół złego zachowania,mówienie przy dziecku,że jest niegrzeczne,złe itp. Ono ma o sobie taką opinię jaką słyszy i tak się potem często zachowuje.
To jednak nie śnieg. Na szczęście. Człowiek w nieznanym miejscu po ciemku wygląda przez okno i widzi - biało. Jak się rozwidniło okazało się że to nie śnieg tylko bardzo jasny piasek.
Komentarz
Może go spytaj czy możesz (niszczyć mu rysunki lub zabawki - coś, czego nie lubi) jak będziesz zdenerwowana - skoro on pluje na podłogę która ty umylas. ..
Może wymyśli coś zabawnego co mógłby robić w złości tak, żeby jemu i tobie się to podobało?
Za to drzewa na pociechę w pięknych kolorach.
Najbardziej nie lubię zimy jak juz drzewa gołe a śniegu ani słońca nie ma.
Ale jest radość - nasza najmłodsza jutro kończy 7 lat, a dzisiaj przyjmuje gości.
Co prawda bez koleżanek, bo oboje z Mężem chorzy jesteśmy, więc przełożyliśmy na inny dzień kieeedyś. Ale rodzina spora, więc ludzi i tak się trochę zjedzie, dwaj bracia i siostra z rodziną.
Z powodu mojego niedomagania ciasta popiekła nasza piętnastolatka: tarta kawowa, marchewkowo-dyniowe z kremem i bezy z jagodami. Ja tylko tort z cukierni (tfu!) odbiorę.
Poza tym błoga cisza i spokój. Deszczowy.
i w końcu KONIEC z tortami na ten rok.
U nas właśnie pora tortowa się zaczyna rozkręcać.
Następnym razem zamówię tort u Twojej córy.
@mamuma, w jakim wieku Ten, który się zepsuł?
Zastanawiam sie czy nie jest to jakis moment rozwoju, bo wreszcie mu mowa poszla do przodu.
Ale ciezko z nim jest, oprocz plucia bije najmlodsza, gryzie, zrzuca z mebli, starsze drapie, kilka razy mnie w brzuch chcial uderzyc. Nie wiem za bardzo co robic, bo u dziewczyn nie bylo czegos takiego. Tzn wystepowaly jakies niefajne zachowania, ale chwilowo, nie bylo to na porzadku dziennym. Moze po prostu corki zbyt grzeczne i poprzeczke za wysoko postawily?
Myślę że powinnaś zwracać na niego uwagę jak jest grzeczny bo to pewnie walka o twoja uwagę. ..
Poza tym z racji wieku może potrzebuje o czymś decydować. Wiec taktyka typu "który kubek chcesz do płukania zębów, ktory sweterek weźmiesz ten czy ten... gdzie chcesz usiąść kochanie" itp jak najbardziej wskazana
I też uważam, że raczej akceptować pozytywne zachowania a te omawiać jak najkrócej.
Niedobrze jest też opowiadanie o tym wszystkim w rodzinie,taki duży szum wokół złego zachowania,mówienie przy dziecku,że jest niegrzeczne,złe itp. Ono ma o sobie taką opinię jaką słyszy i tak się potem często zachowuje.
Do Sącza jest ze 2godz.drogi chyba.