I jak zwykle -nowa-rakiem rakiem i do tyłu A tak to pogadaj z nia szybko znajdzie ci na prawie wszystko rade , moment bedzie chciała rozwiązać co się da
I jak zwykle -nowa-rakiem rakiem i do tyłu A tak to pogadaj z nia szybko znajdzie ci na prawie wszystko rade , moment bedzie chciała rozwiązać co się da
A teraz kij w mrowisko jak dojrzmeję zakladam zbiórka kwota -5000 myślę że starczy Zbiórka na i w takiej kolejności - badania sanepidu+ Książka - zebym mogła np za ladą w sklepie spożywczym pracować lub jakimś kiedyzakładzie pracy - prawo jazdy czyli Badania lekarskie Kurs Egzaminy Jazdy doszkalające Koszty egzaminów poprawkowych
A i dopiski jak powiedzmy zrobie badania i znajdę pracę tak ze dojade bez problemu to z prawa jazdy rezygnuje tzn zrobię z pensji
Jak będzie nadwyżka czyli cos zostanie przekazuje na jakaś inna zbiórkę
Nowa - ale to prawo jazdy dla Ciebie, to chyba nie na przejażdżki rekreacyjne, bo już widzę Ciebie z Gwiazdą do lekarza, kawalerowi coś załatwić, ślubnego zawieźć, zakupy zrobić. To nie dla Ciebie, ale dla rodziny, żeby wam bylo łatwiej. No, tobie przede wszystkim ułatwi, ale tym samym i innym. Ja tez sie boję, bo muszę duże pieniądze wydać. Tylko, że ja kat. C chcę robić. Z jednej strony fajnie, bo zawsze chciałam, ale z drugiej - dla siebie tylko samej jeździć nie będę. Więc popatrz na to jak na inwestycję we własną rodzinę.
Na dole 3( dwa połączone szerokimi drzwiami ale każdy ma niezależne wejście) u góry 3 ( w tym jeden z kuchni zrobiony ) i do tego weranda z której marzy nam się trzecia sypialnie dla dzieci zrobić. Piwnica pod calosvia( niezrobiona niegrzana) i domek gospodarczy ( pokoj kuchnia łazienka).. :-) czyli tak jest 6 niezależnych :-)
Lubię zrzutkę sama zbierałam z pomocą części z Was na wyjazd siostry na stypendium do Chin. Zawsze znajdzie się ktoś, kto napisze, że skoro mnie na neta stać, to i na bilet do Chin
Na bank znacie te historie żuka z książkami Pana Wlodka, była bardzo medialna. A pan Włodek,jak u niego byliśmy, pierwsze co zrobił to pobiegł na stragany kupić dla naszego Józka gruszki, a mojemu mężowi dał dostęp do wszystkich książek (panie polonista, pan sobie szuka co się przyda). Kilka dni po uwolnieniu środków przekazał brakującą sumę na winde dla niepełnosprawnych mieszkańców bloku w Tczewie - bardzo długo zbierali i nie mogli uzbierać. A jak z nami rozmawiał to tylko machał ręką, że eee ma książki,.ma nowego żuka, on nic więcej nie potrzebuje. A jego przykład pokazuje, że bardziej niż on potrzebował pomocy - to ludzie potrzebowali pomagać. Potrzebują pomagać i dawac dobro. Więc nic nikomu do tego, czy i jak pomagają, jeśli nie chcesz, nie klikasz 'wpłać'.
Ps. A W.do Chin pojechała, korzysta pełna parą, zrzutka bardzo wyszła na przeciw w zorganizowaniu jej wyjazdu i pobytu.;)
A teraz kij w mrowisko jak dojrzmeję zakladam zbiórka kwota -5000 myślę że starczy Zbiórka na i w takiej kolejności - badania sanepidu+ Książka - zebym mogła np za ladą w sklepie spożywczym pracować lub jakimś zakładzie pracy - prawo jazdy czyli Badania lekarskie Kurs Egzaminy Jazdy doszkalające Koszty egzaminów poprawkowych
A i dopiski jak powiedzmy zrobie badania i znajdę pracę tak ze dojade bez problemu to z prawa jazdy rezygnuje tzn zrobię z pensji
Jak będzie nadwyżka czyli cos zostanie przekazuje na jakaś inna zbiórkę
@nowa zacznij od najprostszego :zrób badania na nosicielstwo.
Teraz już książeczka sanepidowska nie obowiązuje,obowiązują same badania.
Koszt takich badań to 140 pln-160pln.
Badania te są ważne bezterminowo.
Można też zapytać w urzędzie pracy,jak jesteś zarejestrowana to czasem finansują badania na nosicielstwo.
Można zapytać w GOPSie też bywa, że finansują.
Jak będziesz miała badania poczujesz się pewniejsza.
Nawet jeśli w tej chwili do niczego się nie przydadzą,to zawsze może zdarzyć się okazja
na pracę.
A pracodawca zawsze wybierze tego co już ma badania,bo czekanie aż ktoś je wyrobi to strata czasu.
I wcale to nie musi być praca w sklepie-może to być pomoc w przedszkolu czy żłobku,
może to być pomoc gdzieś w kuchni,może to być pomoc przy organizacji wesel itp.
@kasha Część badan mam już zrobionych ,mam gospodarstwo rolne i nie jestem zarejestrowana urzędzie pracy, u nas gops na nic kasy nie ma ,żeby dofinansowanie od nich dostać musialabym miec umowe o pracę,. Pisalam o sklepie bo Żłobków w promieniu 20 km nie ma tak samo żadnych barów itp, do szkół catering jest zamawiany Jedyne miejsce pracy gdzie bez samochodu da się to sklep spożywczy w którym jest bardzo czesta wymiana ekspedientek tak co 2-3 miesięcy ,
@kasha Część badan mam już zrobionych ,mam gospodarstwo rolne i nie jestem zarejestrowana urzędzie pracy, u nas gops na nic kasy nie ma ,żeby dofinansowanie od nich dostać musialabym miec umowe o pracę,. Pisalam o sklepie bo Żłobków w promieniu 20 km nie ma tak samo żadnych barów itp, do szkół catering jest zamawiany Jedyne miejsce pracy gdzie bez samochodu da się to sklep spożywczy w którym jest bardzo czesta wymiana ekspedientek tak co 2-3 miesięcy ,
Ślubny pola nie sprzeda czyli te ha będą się liczyć do dochodu Znajde prace za najniższą krajową czyli te 1400-1700 na rękę ile może kosztować wynajem mieszkania takie 50-60 m plus opłaty( woda czynsz ) ?
@nowa ale popatrz dalej, ciągle po lekarzach latasz, teraz gwiazdy, kawaler, itp, ale oni za kilka lat rusza w świat, a jak ślubny potrzebował będzie kiedyś lekarza, to kto zostanie tym obciążony? Ty młodsza nie będziesz.
@Bea wiem i nie masz pojęcia ile razy kombinowalam ,ale sa rzeczy których 1 nie przeskocze 2 już nie mam siły
Przeskoczysz a i siły znajdziesz tylko trzeba chcieć SAMEMU coś zmienić Zgadzam się z @AB u Ciebie się nic nie da! Choc nawet nie próbujesz. I prawda taka ze nawet jakbyś w zrzutce nazbierała na badania to pracy nie podejmiesz bo brak dojazdu Zrobisz prawko- brak auta kupisz auto - za drogie utrzymanie przy małym zarobku albo oddasz kawalerowi (jeśli ten prawko zrobi) Twoje dzieci widza i pójdą ta sama droga. Zreszta kawaler już podąża wydeptana ścieżka
Ślubny pola nie sprzeda czyli te ha będą się liczyć do dochodu Znajde prace za najniższą krajową czyli te 1400-1700 na rękę ile może kosztować wynajem mieszkania takie 50-60 m plus opłaty( woda czynsz ) ?
Choc nawet nie próbujesz. I prawda taka ze nawet jakbyś w zrzutce nazbierała na badania to pracy nie podejmiesz bo brak dojazdu Zrobisz prawko- brak auta kupisz auto - za drogie utrzymanie przy małym zarobku albo oddasz kawalerowi
@hipolit przykro mi bylo czytać , ze nie próbuje ,przez wiele lat pracowalam fakt nie na umowę Ale codziennie dojeżdżalam rowerem po kilkanaście km w jedną stronę do pracy Przez kilka lat mieliśmy auto nie raz ślubny zabieral mnie z pracy lub podwozil i szczerze wcale koszt utrzymania auta nie nadwyrezal szczególnie budżetu domowego bo 1 dowiódł do pracy na zakupy ( kupilam taniej, zarobilam) 2 podwiózl do pociągu ( latwiej dostać się do lekarza) 3 podwiozl po lekcje ,zabral chore dziecko ze szkoły ( mniej opuszczeli , przygotowani do szkoły po chorobie szli)
2 lat temu Miałam powazny uraz kolana praktycznie przez 2 miesiące nie bylam w stanie sama do łazienki zajść ,kilka pierwszych tygodni cały czas kawaler się mna opiekowal cudem zdal do następnej klasy , jedna z forumek zamiast mnie jezdzila z Gwiazda do lekarza , kolano nie jest i będzie w pelni sprawne będę musiała cały czas uważać nie wejdę po drabinie muszę podpierać się żeby wejść po schodach, nie opre się na tej nodze , krzywo stane to pare dni problem z chodzeniem ,nie uklekne jak nie mam o co oprzec się żeby wstać,chirurg powiedzial ze to normalne mam nie przeciazac nogi i tyle.
@Bea wiem i nie masz pojęcia ile razy kombinowalam ,ale sa rzeczy których 1 nie przeskocze 2 już nie mam siły
Przeskoczysz a i siły znajdziesz tylko trzeba chcieć SAMEMU coś zmienić Zgadzam się z @AB u Ciebie się nic nie da! Choc nawet nie próbujesz. I prawda taka ze nawet jakbyś w zrzutce nazbierała na badania to pracy nie podejmiesz bo brak dojazdu Zrobisz prawko- brak auta kupisz auto - za drogie utrzymanie przy małym zarobku albo oddasz kawalerowi (jeśli ten prawko zrobi) Twoje dzieci widza i pójdą ta sama droga. Zreszta kawaler już podąża wydeptana ścieżka
Będę trochę bronić @nowa, bo to tylko komuś kto nie był w takiej sytuacji wydaje się to proste.
Jak od lat jesteś w dupnej sytuacji,to czujesz się jak obrośnięta bluszczem.
Chcesz zrobić ruch ale masz skrepowane ręce,nogi,całe ciało.
Serio,masz wrażenie ,że nic się nie da.
Ale...
Ale wiem też, że to tylko wrażenie.
I że się da.
I jest to ogromny wysiłek,przekonać samego siebie,ale jest wykonalny.
Na umowie o pracę nigdy mi szczególnie nie zależało tzn na ubezpieczeniu emertalnym bo mam je w Krus ,cały czas szukam jakiegoś zajęcia nawet gdyby to bylo dosłownie 10 czy 20 zl zarobku ,
Komentarz
A tak to pogadaj z nia szybko znajdzie ci na prawie wszystko rade , moment bedzie chciała rozwiązać co się da
A tak to pogadaj z nia szybko znajdzie ci na prawie wszystko rade , moment bedzie chciała rozwiązać co się da
To nie dla Ciebie, ale dla rodziny, żeby wam bylo łatwiej. No, tobie przede wszystkim ułatwi, ale tym samym i innym.
Ja tez sie boję, bo muszę duże pieniądze wydać. Tylko, że ja kat. C chcę robić. Z jednej strony fajnie, bo zawsze chciałam, ale z drugiej - dla siebie tylko samej jeździć nie będę.
Więc popatrz na to jak na inwestycję we własną rodzinę.
Nowy Rok za pasem
zrob postanowienie, ze zadzialasz
nie masz pojecia jak nam na tym zalezy.... zeby Tobie zalezalo
Na bank znacie te historie żuka z książkami Pana Wlodka, była bardzo medialna.
A pan Włodek,jak u niego byliśmy, pierwsze co zrobił to pobiegł na stragany kupić dla naszego Józka gruszki, a mojemu mężowi dał dostęp do wszystkich książek (panie polonista, pan sobie szuka co się przyda). Kilka dni po uwolnieniu środków przekazał brakującą sumę na winde dla niepełnosprawnych mieszkańców bloku w Tczewie - bardzo długo zbierali i nie mogli uzbierać. A jak z nami rozmawiał to tylko machał ręką, że eee ma książki,.ma nowego żuka, on nic więcej nie potrzebuje.
A jego przykład pokazuje, że bardziej niż on potrzebował pomocy - to ludzie potrzebowali pomagać. Potrzebują pomagać i dawac dobro. Więc nic nikomu do tego, czy i jak pomagają, jeśli nie chcesz, nie klikasz 'wpłać'.
Ps. A W.do Chin pojechała, korzysta pełna parą, zrzutka bardzo wyszła na przeciw w zorganizowaniu jej wyjazdu i pobytu.;)
Pisalam o sklepie bo Żłobków w promieniu 20 km nie ma tak samo żadnych barów itp, do szkół catering jest zamawiany
Jedyne miejsce pracy gdzie bez samochodu da się to sklep spożywczy w którym jest bardzo czesta wymiana ekspedientek tak co 2-3 miesięcy ,
Co co da milion badan kursow jak nie masz dojazdu.
I już się ucz testów potem nie ma tak czasu.
Ślubny pola nie sprzeda czyli te ha będą się liczyć do dochodu
Znajde prace za najniższą krajową czyli te 1400-1700 na rękę ile może kosztować wynajem mieszkania takie 50-60 m plus opłaty( woda czynsz ) ?
1 nie przeskocze
2 już nie mam siły
Zgadzam się z @AB
u Ciebie się nic nie da!
Choc nawet nie próbujesz.
I prawda taka ze nawet jakbyś w zrzutce nazbierała na badania to pracy nie podejmiesz bo brak dojazdu
Zrobisz prawko- brak auta
kupisz auto - za drogie utrzymanie przy małym zarobku albo oddasz kawalerowi (jeśli ten prawko zrobi)
Twoje dzieci widza i pójdą ta sama droga. Zreszta kawaler już podąża wydeptana ścieżka
Przez kilka lat mieliśmy auto nie raz ślubny zabieral mnie z pracy lub podwozil i szczerze wcale koszt utrzymania auta nie nadwyrezal szczególnie budżetu domowego bo
1 dowiódł do pracy na zakupy ( kupilam taniej, zarobilam) 2 podwiózl do pociągu ( latwiej dostać się do lekarza) 3 podwiozl po lekcje ,zabral chore dziecko ze szkoły ( mniej opuszczeli , przygotowani do szkoły po chorobie szli)
2 lat temu Miałam powazny uraz kolana praktycznie przez 2 miesiące nie bylam w stanie sama do łazienki zajść ,kilka pierwszych tygodni cały czas kawaler się mna opiekowal cudem zdal do następnej klasy , jedna z forumek zamiast mnie jezdzila z Gwiazda do lekarza ,
kolano nie jest i będzie w pelni sprawne będę musiała cały czas uważać nie wejdę po drabinie muszę podpierać się żeby wejść po schodach, nie opre się na tej nodze , krzywo stane to pare dni problem z chodzeniem ,nie uklekne jak nie mam o co oprzec się żeby wstać,chirurg powiedzial ze to normalne mam nie przeciazac nogi i tyle.