„Szkoła, która bierze udział w procesie wychowania, powinna być w swojej pracy zależna przede wszystkim od rodziców, bo to są dzieci rodziców. Państwo dzieci nie urodziło, tylko matki. I dlatego szkoła nie może niszczyć w dziecięcych duszach tych wartości, które wszczepiała [w nie] rodzina.”
(bł. Ks. Jerzy Popiełuszko, Nieznane kazanie z 09.09.1984 r.)
Biedron mnie nie dziwi z tym przekazem - odróżnia sie od reszty takim przekazem musi sie na czymś wybić ostatnio tłumaczył dziennikarzowi ze różnica w budowie ciała kobiety i mężczyzny to "myślenie potoczne" - na Twitterze mozna znaleźć - i to jest człowiek, który chce koniecznie wsadzić edukacje seksualna do szkół
A to widzisz, lepiej się orientujesz co Biedron mówi niż ja
Ja nie pozwoliłabym dziecku na zwierzanie się księdzu z "myśli nieczystych" (co to właściwie może znaczyć w rozumieniu dziecka i jak temat potraktuje dany ksiądz?), w atmosferze przepraszania i sekretu. Dla mnie to nie jest ani zdrowe ani potrzebne, do tego stanowi pole do różnych nadużyć i szkód. Jesli wy na to zezwalanie to wasza decyzja, ale mówienie ze wyłącznie wy odpowiadacie za to co wasze dziecko myśli i wie o seksie to zwykła nieprawda
@Paprotka a wiesz że nie spowiada się z grzechu którego się nie popelniło? I ten rachunek sumienia obejmuje dzieci ale nie TYLKO 9-latki ale tez 12-16 latki? A mysli nieczyste to nie TYLKO sex i wszystko z tym związane , to też brak skromności w ubiorze, np nakładanie tapety czyt. makijażu na buzię takiego 9-10 letniego dziecka ,
Jesteście w dyskusji już troche dalej, ale i tak sie wypowiem Jestem bardzo wdzięczna systemowi, ze wszystkie niewymiarowe dzieci mogą sie uczyc w normalnych szkołach, a nie być izolowane, bo to przecież trauma dla dziecka i całej rodziny.... Mam syna, który ma różne trudności, ale uczy sie bardzo dobrze. Nie wiem czy dzieci miały traumę, a rodzicie pretensje, jak na tzw. godzinie wychowawczej przyszła pani psycholog i tłumaczyła dzieciom na czym polega autyzm i przeprowadziła z nimi szereg rozmów jak mozna takiemu człowiekowi pomoc jakby co. Syn ma bardzo słaba mała motorykę i z trudnością pisze,bardzo powoli, po rozmowie z psycholog szkolna załatwiliśmy razem ze szkoła papier, ze ma 30% wiecej czasu na prace pisane. No straszna niesprawiedliwość... My już od przedszkola walczymy o to, zeby mógł jak najbardziej normalnie wzrastać, nie w jakis specjalnych szkołach (byliście kiedys w takowej? Czujecie ta atmosferę?), bo on nie jest głupi, tylko wlasnie nie radzi sobie w codzienności i potrzebuje wsparcia. I jak widać po wynikach mielismy racje nie zamykając mu drzwi do dobrego wykształcenia tylko dlatego, ze jest inny. Dziwne, ze kogoś taka pomoc oburza.... A jesli ktos już nie ma empatii, to przynajmniej liczby powinny przemówić: lepiej wspierać ludzi w dzieciństwie/ mlodosci tak by mogły później żyć w miarę normalnie w społeczeństwie niz produkować niepełnosprawnych, ktorzy kosztują społeczeństwo niemałe pieniadze.
Gdybym sie uparła, córka poszłaby tez do zwykłej szkoły, bo ma do tego prawo, ale jest jednak cięższym przypadkiem. Poszla do klasy integracyjnej w szkole specjalnej (3 dzieci z zaburzeniami + 5 normalnych).Dla niej i innych to najlepsze rozwiązanie: nie przeszkadza w normalnej klasie, ale nie jest zamknięta wśród samych dzieci z problemami, ma sie odłogi uczyc normalnych zachowań. Nawet nie wiecie jaka byłam szczęśliwa jak sie zakwalifikowała do tej klasy, bo myślałam ze w jej przypadku to już tylko wariatkowo zwane szkoła specjalna na 100%
Nowa - serio? wiem, ze spowiada się z tego, co się zrobiło. Chodzi o to, ze autorzy tego rachunku sumienia uznali, ze już 9-latki powinny wiedzieć co to są "nieczyste myśli i czyny" i w razie czego o tym opowiadać na spowiedzi. Oczywiście to wcale nie jest seksualizacja dzieci w dodatku gdy dziecko wyzna te nieczyste myśli na spowiedzi, nie masz żadnej kontroli nad tym o co ksiądz dopyta i jak zareaguje. Poza tym to normalne ze dzieciom w rożnym wieku zdarza się myśleć o seksie, nie mówię tu o masturbacji tylko o zwykłej ciekawości czy nawet fascynacji, dla mnie to chore by dziecko miało przrpraszac za to obcego pana...siedzicie w tym chyba za głęboko by spojrzeć trzeźwo. Ale Ok, do pewnego wieku każdy decyduje za swoje dzieci.
http://parafia-gora-zdow.pl/index.php/sakramenty/najswietszy-sakrament/10-duszpasterstwo/149-katechizm-dla-kandydatow-do-i-komunii-swietej @Paprotka masz przykladowy katechizm dla 9 latka gdzie tu jest nieczystość? Oczywiście w szczegolowym rachunku sumienia jest o tym wspomniane ale tak jak wcześniej pisalam ,nie wiesz o co chodzi mijasz punkty i tyle Uwierz mi rachunek sumienia u dzieci to czy dokuczalem wyzywalem itp , te myśli nieczyste równie dobrze mogą być zazdroscia o dlugopis zyczeniem ndst koledze , a Ty tylko sprawy związane z sexsem bez przesady , modlitewnik jak jest to w tej samej książeczce masz wersję dla dzieci i dla dorosłych
Ojejeju - zalinkowany wzór rachunku sumienia do pierwszej spowiedzi przerósł moje wyobrażenia. Kazać przepraszac dziecku za "myśli nieczyste"...ksiądz w razie czego dopyta o szczegóły, a to co powie dziecku może wpłynac na jego myślenie o seksualności i własnym ciele, ale poza tym to od dzieci to wara! Spoko. nie raziłoby mnie to specjalnie gdyby nie zdecydowany sprzeciw w tym wątku wobec odgórnego uświadamiania dzieci i ingerowania w ta sferę osób innych niż rodzice.
Ja i teraz jak zrobię coś złego to wstyd ,nie tylko przy spowiedzi bo 1Obrażam Pana Boga robię Mu przykrość 2 muszę się przed samą sobą przyznać ze zrobiłam źle 3 przeprosić przyznać się do winy 4 zadośćuczynić ,naprawić a przecież nie jest to powodem do dumy
@Paprotka ile razy mam tłumaczyć że rachunek sumienia robisz sama nie z księdzem, ksiądz w konfesjonale nie pyta czy miałaś myśli nieczyste czy może czyste , czy pstre czy jeszcze jakie , Gdy sama powiesz- miałam myśli nieczyste , kapłan może cię dopytać ale nie musi Dzieciak w takiej sytuacji powie np że zobaczył u kolegi super długopis i myślał jak mu go zepsuć i to będzie myśl nieczysta, zła U nas jest takie powiedzenie : głodny myśli o zupie a syty o ..... ja myślę o zupie a Ty?
http://parafia-gora-zdow.pl/index.php/sakramenty/najswietszy-sakrament/10-duszpasterstwo/149-katechizm-dla-kandydatow-do-i-komunii-swietej @Paprotka masz przykladowy katechizm dla 9 latka gdzie tu jest nieczystość? Oczywiście w szczegolowym rachunku sumienia jest o tym wspomniane ale tak jak wcześniej pisalam ,nie wiesz o co chodzi mijasz punkty i tyle Uwierz mi rachunek sumienia u dzieci to czy dokuczalem wyzywalem itp , te myśli nieczyste równie dobrze mogą być zazdroscia o dlugopis zyczeniem ndst koledze , a Ty tylko sprawy związane z sexsem bez przesady , modlitewnik jak jest to w tej samej książeczce masz wersję dla dzieci i dla dorosłych
dostęp do katechizmu ma każdy, do pierwszej spowiedzi przygotowywują rodzice dziecko i to oni tłumaczą każdy punkt z katechizmu czy rachunku sumienia , tak że nie ma obawy że tu będzie coś co nie powinno być , coś co rodzice uważają za złe . Co do materiałów i podstaw nauczania też są do wglądu i jeśli coś jest jako zajęcie dobrowolne rodzice powinni mieć możliwość protestu, dzieciak kilkuletni nie musi sie uczyć o różnych związkach sexsie i z tym związanymi rzeczami, jemu wystarczy że w rodzinie należy się wspierać pomagać sobie troszczyć się o dziadków rodziców czy rodzeństwo , zachowań społecznych typu pomóc sąsiadce itp i w tym rodzinę powinna wspierać szkoła bo w niej dziecko spędza po 6 lub więcej godzin
żadnego z tych przestępstw nigdy nie powinno być , ale ciekawe ile było w tym samym czasie przestępstw na tle seksualnym w innych grupach społecznych ? i najlepiej z podziałem na poszczególne grupy zawodowe
Nowa - chyba od księży wymaga się więcej akurat w kwestii moralności .... Poza tym to żadne tłumaczenie dla złodzieja ze ktoś inny ukradł więcej ... nigdy nie zrozumiem usprawiedliwiania pedofilii u nikogo
Nowa - zalinkowałam pierwszy rachunek sumienia jaki wyskoczył w Google, wszystkie przykazania były opisane po kolei i te nieczyste myśli, czyny itp dotyczyły szóstego. Nie oszukuj się. I naprawdę nie chodzi tyle o to ze któreś dziecko ominie ta kategorie bo jego przewiny to dokuczanie koledze i nie słuchanie mamy, wiec o co tyle hałasu, ale o przekonanie, ze takie "grzechy" mogą dotyczyć już kilkuletnich dzieci i ze maja o tym opowiadać księżom i przepraszać. To już nie jest seksualizacja, uświadamianie dzieci, do tego w niefortunny sposób, No skąd...wy naprawdę tego nie widzicie. I chyba stad te argumenty ze spowiada się Bogu nie księdzu. no tak, ale to nie ma nic do rzeczy. W konfesjonale siedzi ksiądz, dorosły człowiek, mężczyzna, który wg np. autorów tych rachunków sumienia ma słuchać wyznań zawstydzonego dziecka, ze myśli o seksie albo się masturbuje, a następnie zadawać mu za to pokutę. I to jest normalne
Ach, argument nad argumenty Przykro mi bardzo, ale kazdy moze sie na ten temat wypowiadac. Zwlaszcza jesli sam w tym bral udzial i swoje doswiadczenie tez ma. A w ogole to są tu na forum jacyś ateiści? To, że ktoś pisze krytycznie o pewnych aspektach KK nie znaczy jeszcze, że jest ateistą, ale może to zbyt skomplikowane dla niektórych.
Dziwne , 14 latke zapytalam co to według niej mysli nieczyste bez zastanowienia się powiedziala ze to wtedy gdy się mysli żeby ......kogoś zabić Spowiada się regularnie i jakoś żaden ksiądz jej nie oświęcił Chodzi na WDŻ tam też nikt jej nie oświęcił, mowili o zdrowym odżywianiu , uczyli samoobrony ostrożności , żebynie pozwalać na dotykanie przytulania bo może być to po prostu niebezpieczne bez wydawania się w szczegóły ,cmokanie itp zarezerwowane dla małżeństw ,czyli u nas i na WDŻ i na religii ucza tego samego mniej więcej...tzn na WDŻ nie ma bardzo o religii za to jest ze członkami rodziny trzeba się opiekować pomagac i wzajemnie wspierać Wiem wiem że w innych szkolach jest inaczej
Komentarz
ostatnio tłumaczył dziennikarzowi ze różnica w budowie ciała kobiety i mężczyzny to "myślenie potoczne" - na Twitterze mozna znaleźć - i to jest człowiek, który chce koniecznie wsadzić edukacje seksualna do szkół
Ja nie pozwoliłabym dziecku na zwierzanie się księdzu z "myśli nieczystych" (co to właściwie może znaczyć w rozumieniu dziecka i jak temat potraktuje dany ksiądz?), w atmosferze przepraszania i sekretu. Dla mnie to nie jest ani zdrowe ani potrzebne, do tego stanowi pole do różnych nadużyć i szkód. Jesli wy na to zezwalanie to wasza decyzja, ale mówienie ze wyłącznie wy odpowiadacie za to co wasze dziecko myśli i wie o seksie to zwykła nieprawda
Mam syna, który ma różne trudności, ale uczy sie bardzo dobrze. Nie wiem czy dzieci miały traumę, a rodzicie pretensje, jak na tzw. godzinie wychowawczej przyszła pani psycholog i tłumaczyła dzieciom na czym polega autyzm i przeprowadziła z nimi szereg rozmów jak mozna takiemu człowiekowi pomoc jakby co. Syn ma bardzo słaba mała motorykę i z trudnością pisze,bardzo powoli, po rozmowie z psycholog szkolna załatwiliśmy razem ze szkoła papier, ze ma 30% wiecej czasu na prace pisane. No straszna niesprawiedliwość...
My już od przedszkola walczymy o to, zeby mógł jak najbardziej normalnie wzrastać, nie w jakis specjalnych szkołach (byliście kiedys w takowej? Czujecie ta atmosferę?), bo on nie jest głupi, tylko wlasnie nie radzi sobie w codzienności i potrzebuje wsparcia. I jak widać po wynikach mielismy racje nie zamykając mu drzwi do dobrego wykształcenia tylko dlatego, ze jest inny. Dziwne, ze kogoś taka pomoc oburza....
A jesli ktos już nie ma empatii, to przynajmniej liczby powinny przemówić: lepiej wspierać ludzi w dzieciństwie/ mlodosci tak by mogły później żyć w miarę normalnie w społeczeństwie niz produkować niepełnosprawnych, ktorzy kosztują społeczeństwo niemałe pieniadze.
@Paprotka masz przykladowy katechizm dla 9 latka gdzie tu jest nieczystość?
Oczywiście w szczegolowym rachunku sumienia jest o tym wspomniane ale tak jak wcześniej pisalam ,nie wiesz o co chodzi mijasz punkty i tyle
Uwierz mi rachunek sumienia u dzieci to czy dokuczalem wyzywalem itp , te myśli nieczyste równie dobrze mogą być zazdroscia o dlugopis zyczeniem ndst koledze , a Ty tylko sprawy związane z sexsem bez przesady , modlitewnik jak jest to w tej samej książeczce masz wersję dla dzieci i dla dorosłych
1Obrażam Pana Boga robię Mu przykrość
2 muszę się przed samą sobą przyznać ze zrobiłam źle
3 przeprosić przyznać się do winy
4 zadośćuczynić ,naprawić a przecież nie jest to powodem do dumy
Gdy sama powiesz- miałam myśli nieczyste , kapłan może cię dopytać ale nie musi
Dzieciak w takiej sytuacji powie np że zobaczył u kolegi super długopis i myślał jak mu go zepsuć i to będzie myśl nieczysta, zła
U nas jest takie powiedzenie :
głodny myśli o zupie
a syty o .....
ja myślę o zupie a Ty?
Co do materiałów i podstaw nauczania też są do wglądu i jeśli coś jest jako zajęcie dobrowolne rodzice powinni mieć możliwość protestu, dzieciak kilkuletni nie musi sie uczyć o różnych związkach sexsie i z tym związanymi rzeczami, jemu wystarczy że w rodzinie należy się wspierać pomagać sobie troszczyć się o dziadków rodziców czy rodzeństwo , zachowań społecznych typu pomóc sąsiadce itp i w tym rodzinę powinna wspierać szkoła bo w niej dziecko spędza po 6 lub więcej godzin
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24548342,episkopat-przedstawil-raport-dot-pedofilii-w-kosciele-382.html#s=BoxOpMT
i najlepiej z podziałem na poszczególne grupy zawodowe
Szkoła porządna, ale grzecznie zostawię to oświadczenie proponowane przez Michalkiewicza w zalinkowanym filmie. Na pewno nie zaszkodzi.
https://ordoiuris.pl/pliki/dokumenty/oswiadczenie_w_sprawie_zajec_wzor.pdf
Poza tym to żadne tłumaczenie dla złodzieja ze ktoś inny ukradł więcej
... nigdy nie zrozumiem usprawiedliwiania pedofilii u nikogo
Dlaczego zakladasz ze dla rodzica taka rozmowa ma byc wstydliwą ? Lepiej by w szkole ludzie z stowarzyszeń tłumaczyli ?
Spowiada się regularnie i jakoś żaden ksiądz jej nie oświęcił
Chodzi na WDŻ tam też nikt jej nie oświęcił, mowili o zdrowym odżywianiu , uczyli samoobrony ostrożności , żebynie pozwalać na dotykanie przytulania bo może być to po prostu niebezpieczne bez wydawania się w szczegóły ,cmokanie itp zarezerwowane dla małżeństw ,czyli u nas i na WDŻ i na religii ucza tego samego mniej więcej...tzn na WDŻ nie ma bardzo o religii za to jest ze członkami rodziny trzeba się opiekować pomagac i wzajemnie wspierać
Wiem wiem że w innych szkolach jest inaczej