Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Strajk nauczycieli

15152545657122

Komentarz

• O ile ja się orientuję, to dorobić do tej kwoty bez podatku, to może ktoś kto nic nie zarabia. Ten kto zarabia, od razu ma przekroczoną kwotę dochodu miesięcznie.
    Podziękowali 3Kika39 OlaOdPawla Joannna
  • OlaN. powiedział(a):
    Mój mąż utrzymuje rodzinę z korepetycji. Ma DG i nie pracuje w żadnej szkole.
    Szacun!
    Podziękowali 2Barbasia OlaN.
  • I dlatego zapewne nikt nikogo nie będzie nigdzie zgłaszał  :)
    Podziękowali 1chabrowa
  • Niech ma i tysiaka tygodniowo. 
    Ilez to razy padała tutaj na forum propozycja, ze korepetycje to świetna forma dorobienia do budżetu. Ile było takich propozycji. A teraz, takie „hurrrra” na pomysł zgładzania tych, którzy sobie dorabiali. 
    Wspaniale podejście, pełne miłości do bliźniego. Dziś ci pomagamy, doradzamy. Jutro będziemy dołki pod tobą kopać 

Podziękowali 1Agnieszka88
  • jukaa powiedział(a):
    Pewnie.Tylko jednak podatek dobrze by było zapłacić. Ale może ja  jestem Niemcem...  ;)
    Ja mam nastolatka który uczy moje dziecko grać na gitarze. 
    Po co on ma za to płacić podatek ? 
  • Podatki byłyby zmniejszone generalnie, gdyby znacząco obniżono wiek obowiązku szkolnego. Bo wtedy państwo nie musiałby wydawać pieniędzy na fikcyjną oświatę.
    Podziękowali 1Pioszo54
  • hipolit powiedział(a):
    Niech ma i tysiaka tygodniowo. 
    Ilez to razy padała tutaj na forum propozycja, ze korepetycje to świetna forma dorobienia do budżetu. Ile było takich propozycji. A teraz, takie „hurrrra” na pomysł zgładzania tych, którzy sobie dorabiali. 
    Wspaniale podejście, pełne miłości do bliźniego. Dziś ci pomagamy, doradzamy. Jutro będziemy dołki pod tobą kopać 

No niestety trzeba uważać na ludzi
    Bo się może okazać że miła i przyjazna  osoba podpierdzieli cię że nie bierzesz rachunku za korepetycje dziecka ..
  • @asiao ten nastolatek pewnie nie dorabia ponad limit, czyli nie musi tego zgłaszać.
    Podziękowali 1Berenika
  • Aniela powiedział(a):
    Podatki byłyby zmniejszone generalnie, gdyby znacząco obniżono wiek obowiązku szkolnego. Bo wtedy państwo nie musiałby wydawać pieniędzy na fikcyjną oświatę.
    Wg mnie powinien być obowiązek nauczyć dzieci czytać, pisać i liczyć
    A dalej to jak kto chce ...
    Podziękowali 2Skatarzyna Aniela
  • Zuzapola powiedział(a):
    @asiao ten nastolatek pewnie nie dorabia ponad limit, czyli nie musi tego zgłaszać.
    A ile ten limit 1200?
  • @asiao w tamtym roku żeby nie stracić ulgi prorodzinnej  nastolatek mógł dorobić 3089 zł za rok. O innych limitach niewiem
  • edytowano kwietnia 2019
    Jeśli chcecie sobie coś planować to mam informacje że strajk się szybko nie skończy. Na pewno jeszcze przyszły tydzień i kolejny po świętach. Rząd nie ustąpi ZNP. 
  • @asiao ; teraz jest lepiej: "Dorabianie bez formalnie podpisanej umowy będzie możliwe w ramach działalności bez rejestracji, nazywanej inaczej działalnością nieewidencjonowaną. Możesz ją prowadzić, jeśli w okresie 60 poprzednich miesięcy wcześniej nie prowadziłeś działalności gospodarczej i twoje miesięczne przychody będą mniejsze niż 1 050 zł."
  • @Zuzapola ale nastolatek nie może mieć działalności  bez rejestracji, żadnej raczej nie może 
    Podziękowali 1asiao
  • No.w prawie jest zapisane że biedny ma biednym pozostać   :#
    Podziękowali 1Kika39
  • Prayboy powiedział(a):
    Jeśli chcecie sobie coś planować to mam informacje że strajk się szybko nie skończy. Na pewno jeszcze przyszły tydzień i kolejny po świętach. Rząd nie ustąpi ZNP. 
    A może dadzą im tego tysiaka jakoś przed wyborami na poprawę nastroju ;)
  • Kika39 powiedział(a):
    @Zuzapola ale nastolatek nie może mieć działalności  bez rejestracji, żadnej raczej nie może 
    Ale ma obowiązek szkolny.ktorego aktualnie też nie może zrealizować bo jest strajk  :#
    Podziękowali 1Kika39
  • To jest tysiak do podstawy, od tego liczone są wszystkie dodatki, realnie wychodzi dużo więcej. Za dużo chcieli, mniejszą kwotę już by pewnie uzyskali
    Podziękowali 3asiao apolonia Barbasia
  • !8 lat to też nastolatek, może spokojnie zarabiać.
  • Dorabiać legalnie mogą dzieci od 16 r.ż.
  • 1200 na rok, miesiąc?
  • A propos  płacenia podatku od korepetycji. Nie rozumiem jak chrześcijanin może nie płacić podatku i jeszcze się z tym.obnosic i usprawiedliwiać. Napisane jest aby oddać Bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie. Możemy się buntować i protestować przeciwko zbyt wysokim.podatkom(np.glosujac odpowiednio) ale unikanie placenia jest po prostu oszustwem.i grzechem. Nie mogłam zrozumieć tej hipokryzji kiedy moje koleżanki pracownice socjalne szczyciły się tym że nie płacą podatku od wynajmowania mieszkania, robią jakieś przekręty typu fałszywe umowy użyczenia. Jednocześnie te same osoby miały za złe klientom że kombinują i oszukują jeśli chodzi o dochody. No niepojęte dla mnie. Ja płaciłam podatek uczciwie bo sumienia nie oszukasz...
  • Za moich czasów dobry nauczyciel za korepetycje na poziomie licealnym brał od 100-150 pln za 1-1,5. Dziennie potrafił mieć na lekko 2 uczniów, w soboty 3-4.
    Jeśli nawet pracowałby 3 dniw. tyg+sob = ok. 1000 tygodniowo - czyli idzie 4k miesięcznie. Na czysto. do kieszeni. 
    Uważam, że uczciwie jest to ujawnić. 

Ja bym nie doniosła, ale rozumiem tych rodziców, którzy zgadzają się na pewien "układ", a potem czują się oszukani. I moim zdaniem w tym apelu o DONOSY, nie tyle chodzi o realne działanie, co o uświadomienie nauczycielom, że mają możliwość dorobienia sobie na nielegalu i powinni o tym pamiętać. A nie uważać, że to oczywista, oczywistość jak KN, 2 miesiace wakacji itp. 

Czy wszystcy nauczyciele dorabiają 2, 4 czy nawet 1 tys pln na korkach, oczywiście, że nie, ale uczciwie jest zauważyć, że taka grupa jest. 
    Podobnie jak to, że wiekszość maturzystów z korepetycji/kursów korzysta. To chyba o czymś swiadczy??
    No i to, co świetnie zauważyła @Skatarzyna od zawsze rodzice potrafią ocenic prace nauczyciela - do jednej nauczycielki są zapisy i "lewe" przenoszenie do klasy wychowawczej, a od drugiej staraja się uciekać. 
    To samo wyżej - puszczamy dzieciaka do danego LO, bo tam dany przedmiot jest "na dobrym poziomie" - a co to znaczy dosłownie? - To, że dany nauczyciel jest wybitny. 
    I taki niech dostaje i 2000 do pensji! 

• Donoszenie jest takim samym świństwem jak oszukiwanie państwa. Ale moim koleżankom nie omieszkałam powiedzieć co o tym myślę.

• Ale idąc tym tokiem można by każdej grupie zawodowej powiedzieć -idz i dobrob po godzinach
    I przestań się mazać ze mało zarabiasz. 
    @chabrowa ale ci dorabiający 4kola to chyba nie strajkują  :|
    Bo im się nijak nie oplaca
  • Elunia powiedział(a):
    asiao powiedział(a):
    jukaa powiedział(a):
    Pewnie.Tylko jednak podatek dobrze by było zapłacić. Ale może ja  jestem Niemcem...  ;)
    Ja mam nastolatka który uczy moje dziecko grać na gitarze. 
    Po co on ma za to płacić podatek ? 
    Żeby mieli z czego wypłacić 500+. Nawet dla mnie, tumana matematycznego, jest to logiczne. Zresztą nastolatek do pewnej sumy nie płaci podatku tylko musi zgłosić.
    Komu wyplacac? Jego rodzicom?  :D
  • Trochę im się czas marnuje w tym strajku 
    Ale w sumie przez strajk dzieci będą miały zaległości to będzie większy popyt na korepetycje 
  • hipolit powiedział(a):
    Ale idąc tym tokiem można by każdej grupie zawodowej powiedzieć -idz i dobrob po godzinach
    I przestań się mazać ze mało zarabiasz. 
    a lekarzom się tego nie mówi? Tylko, że oni legalnie dorabiają. Najczęściej ;) 
    Podziękowali 1Agnieszka88
    apolonia powiedział(a):
    A propos  płacenia podatku od korepetycji. Nie rozumiem jak chrześcijanin może nie płacić podatku i jeszcze się z tym.obnosic i usprawiedliwiać. Napisane jest aby oddać Bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie. Możemy się buntować i protestować przeciwko zbyt wysokim.podatkom(np.glosujac odpowiednio) ale unikanie placenia jest po prostu oszustwem.i grzechem. Nie mogłam zrozumieć tej hipokryzji kiedy moje koleżanki pracownice socjalne szczyciły się tym że nie płacą podatku od wynajmowania mieszkania, robią jakieś przekręty typu fałszywe umowy użyczenia. Jednocześnie te same osoby miały za złe klientom że kombinują i oszukują jeśli chodzi o dochody. No niepojęte dla mnie. Ja płaciłam podatek uczciwie bo sumienia nie oszukasz...
    Zazwyczaj to cesarze mają najlepsze sposoby na niepłacenie podatku 
    A Chrześcijanin tańczy..tańczy 

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.