Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Strajk nauczycieli

15354565859122

Komentarz

• @asiao myślę że to akurat świadczy o tym jak kiepsko jest w tej szkole (choć wypaczony obraz mojego męża przygotowania do życia tZn lepiej od dziecka lepiej mieć twardy tyłek to akurat chyba wypadkowa własnych doświadczeń życiowych)
  • Zresztą nawet część strajkujących liceów nie zamierza blokować matur. Pewnie nie będzie takich zbyt wiele, mam nadzieję, że do matur, to już będzie po strajku. W końcu, już miesiąc bez pensji będzie, a fundusz dla strajkujących musiałby być bardzo duży, żeby wszyscy dostali wypłaty. No może zagranica da kase.
  • Na miesięczne wypłaty to jeszcze mało.
  • Samorzady sie dokladaja. Trojmiejskie na pewno. I to sporo.
  • Może ufundują podwyżkę i bedzię po sprawie. 
    Podziękowali 1MAFJa
  • Dorota powiedział(a):
    Samorzady sie dokladaja. Trojmiejskie na pewno. I to sporo.
    Ale przecież to niezgodne z prawem, może tylko tak gadają?
  • Samorządom nie wystarczyłoby na wypłaty dla nauczycieli. To uprzytomni ludziom, jak wielka kasa idzie na oświatę.
  • Na FB na stronie technikum mojego syna (syn ma pisać maturę) wiersz Herberta i kilkanaście komentarzy poparcia rodziców. Napisałam im, życzenia jak najszybszego zakończenia strajku.
  • Strajkujący sobie bezwstydnie Herbertem twarz wycierają?
  • edytowano kwietnia 2019
    Tak, już napisałam koleżance dyrektor z Gdańska,  że Herbert się w grobie przewraca.
    "idź wyprostowany wśród tych, co na kolanach" - na jej fb to hasło z poniedziałku :) 

Liczyłam, że to jednak ludzie bardziej na poziomie.  Bogu dzięki, że znam kilku naprawdę świetnych nauczycieli.  Ale oni nie strajkuja .

Podziękowali 3E.milia Aneta Basja
  • Ten sam fragment Herberta w technikum syna.
    Podupadł autorytet nauczycieli.

Zauważyłam też jakieś listy otwarte z liceów starszych córek. Im bardziej renomowane liceum, tym durniejszy list. Oni całkiem zatracili poczucie rzeczywistości.
    Podziękowali 3Monira Rogalikowa Basja
  • Tak, obserwuję pełen odlot;) 
  • Zgodne nie zgodne. Dostalam wlasnie delegacje do jednej z czolowki trojmiejskich szkół podstawowych gdzie rodzice sie przemeldowuja by byc w rejonie bo wszyscy nauczyciele strajkuja. 
  • Jak dla mnie te słowa Herberta są do tych nauczycieli, którzy nie strajkują.
    Podziękowali 2Rogalikowa Gosia5
  • Szkoły do której chodzą moje dzieci nie strajkują, nauczycieli tych szanuje.
  • Współczuję maturzystom....
    To jednak jest duży stres taki egzamin, nam z perspektywy dorosłych, aż taki trudny się nie wydaje. A dla Nich to jednak pierwszy taki wielki egzamin. 
    Nie dość, że stres egzaminacyjny, to stres jak to będzie, gdzie, kto sprawdzi, jak potem na studia, itd.. 
    Pewnie mają mnóstwo pytań, a nikt nie jest w stanie udzielić im odpowiedzi. 
  • To wiele opcji jej nie zostało w wyborach:PiS zły , opozycja murem za nauczycielami.. 
  • Skoro gdzie indziej lepiej.. 
  • ZNP zaostrza strajk - beda strajkować tez w święta 
  • monia3 powiedział(a):
    ZNP zaostrza strajk - beda strajkować tez w święta 

Zaostrza, czy trzyma się zwyczajnie przepisów i reguł strajku? No to było oczywiste, w święta siedzieć nie będą, bo to nie okupacja, ale w dni robocze jak najbardziej strajkują... Dziwi chyba tylko tych, co uwierzyli w te ploty o przerwie na czas świąt ...
  • Dorotak powiedział(a):
    monia3 powiedział(a):

Zaostrza, czy trzyma się zwyczajnie przepisów i reguł strajku? No to było oczywiste, w święta siedzieć nie będą, bo to nie okupacja, ale w dni robocze jak najbardziej strajkują... Dziwi chyba tylko tych, co uwierzyli w te ploty o przerwie na czas świąt ...     

U nas zawiesili strajk od 15 kwietnia
  • monia3 powiedział(a):
    Dorotak powiedział(a):
    monia3 powiedział(a):

U nas zawiesili strajk od 15 kwietnia
    Dodam jeszcze - Musisz być naprawdę zorientowana w temacie... Na onecie cytuja Broniarza, ze w trakcie dni wolnych w ramach strajku nauczyciele będą przebywać na terenie szkoły ...., zatem dziwią mnie Twoje słowa o tym ze w święta to juz nie będą siedzieć .......
  • @monia3, a Ty słuchałaś? Jakie dni wolne? Od pracy czy od zajęć edukacyjnych? Zajęcia edukacyjne nie odbywają się standardowo w Wielki czwartek i piątek oraz we wtorek po Świętach - w te dni nauczyciele normalnie w szkole obecni nie byli, jak się to tu już im wypominalo - Razsm z uczniami mieli przerwę świąteczną.
    W sytuacji strajku będą obecni w szkole w dni robocze wolne od zajęć dydaktycznych. łącznie z listami strajkowymi i obniżeniem wynagrodzenia. 
  • na 99% uwalili mi córkę  :s

nic to, tłumaczyłam jej, że najwyżej w sierpniu zda poprawkę, a w październiku maturę

tylko rok jednak straci :(
    Podziękowali 1hipolit
  • Marsjanka powiedział(a):
    na 99% uwalili mi córkę  :s

nic to, tłumaczyłam jej, że najwyżej w sierpniu zda poprawkę, a w październiku maturę

I co, że straci? Wiele lat przed nią, w dorosłym życiu, nie ma znaczenia czy rok wcześniej zacząłeś szkołę czy rok później skończyłes.
    Na studiach nei raz się bierze dziekanke i się żyje, w trakcie się wyjeżdża, wraca. 
    Pozdrowienia dla Młodej! 
    Podziękowali 1Aniela
  • Elunia powiedział(a):
    MAFJa powiedział(a):
    To wiele opcji jej nie zostało w wyborach:PiS zły , opozycja murem za nauczycielami.. 
    Paszport?
    I spoko, najlepszy czas na wyjechanie, zdać maturę i na rok popodrozowac, popracować, to może być przygoda życia! 
  • Właśnie! Moja córka tak planuje!
  • edytowano kwietnia 2019
    Dorotak powiedział(a):
    @monia3, a Ty słuchałaś? Jakie dni wolne? Od pracy czy od zajęć edukacyjnych? Zajęcia edukacyjne nie odbywają się standardowo w Wielki czwartek i piątek oraz we wtorek po Świętach - w te dni nauczyciele normalnie w szkole obecni nie byli, jak się to tu już im wypominalo - Razsm z uczniami mieli przerwę świąteczną.
    W sytuacji strajku będą obecni w szkole w dni robocze wolne od zajęć dydaktycznych. łącznie z listami strajkowymi i obniżeniem wynagrodzenia. 

"Strajk będzie wyglądał w ten sam sposób, tak jak do tej pory był realizowany - podkreślił szef ZNP. Protest nie zmieni formy także w okresie Wielkanocy. Broniarz tłumaczył, że w okresie świąt nauczyciele będą obecni w szkołach."

• Marsjanka powiedział(a):
    na 99% uwalili mi córkę  :s

Pamietam jak pisalas o sytuacji corki pare stron temu - tak mi przykro :( serio :(
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.