@asiao myślę że to akurat świadczy o tym jak kiepsko jest w tej szkole (choć wypaczony obraz mojego męża przygotowania do życia tZn lepiej od dziecka lepiej mieć twardy tyłek to akurat chyba wypadkowa własnych doświadczeń życiowych)
Zresztą nawet część strajkujących liceów nie zamierza blokować matur. Pewnie nie będzie takich zbyt wiele, mam nadzieję, że do matur, to już będzie po strajku. W końcu, już miesiąc bez pensji będzie, a fundusz dla strajkujących musiałby być bardzo duży, żeby wszyscy dostali wypłaty. No może zagranica da kase.
Na FB na stronie technikum mojego syna (syn ma pisać maturę) wiersz Herberta i kilkanaście komentarzy poparcia rodziców. Napisałam im, życzenia jak najszybszego zakończenia strajku.
Tak, już napisałam koleżance dyrektor z Gdańska, że Herbert się w grobie przewraca. "idź wyprostowany wśród tych, co na kolanach" - na jej fb to hasło z poniedziałku
Liczyłam, że to jednak ludzie bardziej na poziomie. Bogu dzięki, że znam kilku naprawdę świetnych nauczycieli. Ale oni nie strajkuja .
Ten sam fragment Herberta w technikum syna. Podupadł autorytet nauczycieli.
Zauważyłam też jakieś listy otwarte z liceów starszych córek. Im bardziej renomowane liceum, tym durniejszy list. Oni całkiem zatracili poczucie rzeczywistości.
Zgodne nie zgodne. Dostalam wlasnie delegacje do jednej z czolowki trojmiejskich szkół podstawowych gdzie rodzice sie przemeldowuja by byc w rejonie bo wszyscy nauczyciele strajkuja.
Współczuję maturzystom.... To jednak jest duży stres taki egzamin, nam z perspektywy dorosłych, aż taki trudny się nie wydaje. A dla Nich to jednak pierwszy taki wielki egzamin. Nie dość, że stres egzaminacyjny, to stres jak to będzie, gdzie, kto sprawdzi, jak potem na studia, itd.. Pewnie mają mnóstwo pytań, a nikt nie jest w stanie udzielić im odpowiedzi.
ZNP zaostrza strajk - beda strajkować tez w święta
Zaostrza, czy trzyma się zwyczajnie przepisów i reguł strajku? No to było oczywiste, w święta siedzieć nie będą, bo to nie okupacja, ale w dni robocze jak najbardziej strajkują... Dziwi chyba tylko tych, co uwierzyli w te ploty o przerwie na czas świąt ...
Zaostrza, czy trzyma się zwyczajnie przepisów i reguł strajku? No to było oczywiste, w święta siedzieć nie będą, bo to nie okupacja, ale w dni robocze jak najbardziej strajkują... Dziwi chyba tylko tych, co uwierzyli w te ploty o przerwie na czas świąt ...
U nas zawiesili strajk od 15 kwietnia
Dodam jeszcze - Musisz być naprawdę zorientowana w temacie... Na onecie cytuja Broniarza, ze w trakcie dni wolnych w ramach strajku nauczyciele będą przebywać na terenie szkoły ...., zatem dziwią mnie Twoje słowa o tym ze w święta to juz nie będą siedzieć .......
@monia3, a Ty słuchałaś? Jakie dni wolne? Od pracy czy od zajęć edukacyjnych? Zajęcia edukacyjne nie odbywają się standardowo w Wielki czwartek i piątek oraz we wtorek po Świętach - w te dni nauczyciele normalnie w szkole obecni nie byli, jak się to tu już im wypominalo - Razsm z uczniami mieli przerwę świąteczną. W sytuacji strajku będą obecni w szkole w dni robocze wolne od zajęć dydaktycznych. łącznie z listami strajkowymi i obniżeniem wynagrodzenia.
nic to, tłumaczyłam jej, że najwyżej w sierpniu zda poprawkę, a w październiku maturę
tylko rok jednak straci
I co, że straci? Wiele lat przed nią, w dorosłym życiu, nie ma znaczenia czy rok wcześniej zacząłeś szkołę czy rok później skończyłes. Na studiach nei raz się bierze dziekanke i się żyje, w trakcie się wyjeżdża, wraca. Pozdrowienia dla Młodej!
@monia3, a Ty słuchałaś? Jakie dni wolne? Od pracy czy od zajęć edukacyjnych? Zajęcia edukacyjne nie odbywają się standardowo w Wielki czwartek i piątek oraz we wtorek po Świętach - w te dni nauczyciele normalnie w szkole obecni nie byli, jak się to tu już im wypominalo - Razsm z uczniami mieli przerwę świąteczną. W sytuacji strajku będą obecni w szkole w dni robocze wolne od zajęć dydaktycznych. łącznie z listami strajkowymi i obniżeniem wynagrodzenia.
"Strajk będzie wyglądał w ten sam sposób, tak jak do tej pory był
realizowany - podkreślił szef ZNP. Protest nie zmieni formy także w
okresie Wielkanocy. Broniarz tłumaczył, że w okresie świąt nauczyciele
będą obecni w szkołach."
Komentarz
"idź wyprostowany wśród tych, co na kolanach" - na jej fb to hasło z poniedziałku
Liczyłam, że to jednak ludzie bardziej na poziomie. Bogu dzięki, że znam kilku naprawdę świetnych nauczycieli. Ale oni nie strajkuja .
Podupadł autorytet nauczycieli.
Zauważyłam też jakieś listy otwarte z liceów starszych córek. Im bardziej renomowane liceum, tym durniejszy list. Oni całkiem zatracili poczucie rzeczywistości.
To jednak jest duży stres taki egzamin, nam z perspektywy dorosłych, aż taki trudny się nie wydaje. A dla Nich to jednak pierwszy taki wielki egzamin.
Nie dość, że stres egzaminacyjny, to stres jak to będzie, gdzie, kto sprawdzi, jak potem na studia, itd..
Pewnie mają mnóstwo pytań, a nikt nie jest w stanie udzielić im odpowiedzi.
W sytuacji strajku będą obecni w szkole w dni robocze wolne od zajęć dydaktycznych. łącznie z listami strajkowymi i obniżeniem wynagrodzenia.
nic to, tłumaczyłam jej, że najwyżej w sierpniu zda poprawkę, a w październiku maturę
tylko rok jednak straci
Na studiach nei raz się bierze dziekanke i się żyje, w trakcie się wyjeżdża, wraca.
Pozdrowienia dla Młodej!