Koncepcja miedzymorza jest swietna. Ale to XIX wiek i Piłsudski
Obejrzyj film, a dowiesz się że to od Władysława Jagiełły się zaczęło.
Nie zawsze na lekcjach historii tego uczą - acz ja chyba miałem szczęście do dobrych nauczycieli tego przedmiotu, i polityka dynastyczna Jagiellonów to był w ogóle osobno omawiany temat.
A Piłsudski to nie XIX wiek, tylko XX po I wojnie - bo wcześniej z braku własnego państwa nie dało się tego realizować.
No i, przypomnij nam, prosze kto obecnie chce z Polską tę koncepcję realizowac?
Byłabym wdzięczna gdybys wymienil konkretne panstwa. W pracy nie bardzo mogę ogladac filmiki.
I bez filmu wiadomo kto jest w projekcie Baltic Pipie, autostradzie Via Baltica, państwach grupy Wyszechradzkiej. Po dodaniu tego mamy bodaj wszystkie państwa, natomiast prócz tego pewną deklarację złożyła Austria.
Dodajmy że bardzo przychylnym okiem spogląda na ten projekt USA, acz jak słusznie zauważył autor filmu - przydałoby się większe zaangażowanie.
Co ważne - to się WSZYSTKIM tym krajom gospodarczo, politycznie i geopolitycznie opłaca. Dlatego - jeśli nie zaczną tam rządzić zdrajcy i sprzedawczyki - ten projekt DOJDZIE do skutu.
Oczywiście kluczem do wszystkiego - ze względu na rozmiar i położenie - jest Polska.
"nie ma państw niezależnych, jest tylko klientela imperiów"
same w sobie te państwa nie posiadają wspólnyh interesów, siły militarnej i gospodarczej. Przecież otwarcie piszesz, że warunkiem zaistnienia takiego tworu jest wola i wsparcie USA.
Węgry, Słowacja, Czechy, Austria chcą robić interesy z Rosją, Polska wręcz przeciwnie.
Wspólne interesy dotyczą tylko, jesli w ogóle, przepychanek w ramach UE, postawienia sie Niemcom i Francji, a i to nie na pewno w przypadku Czech, Austrii, Chorwacji.
To teraz powiedz TecumSeh, które z tych państw rzeczywiście traktują Międzymorze jako sojusz o fundamentalnym znaczeniu strategicznym, a nie, z całym szacunkiem, lokalny klub dyskusyjny?
I dlaczego te kraje głosują w kwestiach kluczowych w Unii tak odmiennie od naszego rządu? Mamy w tym gronie państwa bardzo prounijne, dążące do bycia w ścisłym centrum UE (Czechy, Słowacja, Austria), państwa dogadujące się w sprawie projektów gazowych i innych strategicznych z Rosją (Austria, Węgry, Bułgaria), kraje, gdzie rządzi opcja liberalno-lewicowa, najczęściej bardzo prounijna? Gdzie tu wspolne cele, wspolna polityka? To jakies myslenie zyczeniowe.
Austria przystapila do projektu, bo to w niczym jej nie przeszkadza, ot pozapisywala się do różnych grupek regionalnych, mozna pospotykac się i pokonsultowac w roznych gronach, moze kiedys na cos sie to przyda.
Życie nie znosi próżni, więc albo Międzymorze, albo Mitteleuropa, lub Kraj Priwislański. Wybór należy do nas.
- Międzymorze, czyli amerykańskie narzędzie do utrzymywania Niemiec z dala od Moskwy. Co będzie, gdy USA poczują, że przydałby się sojusz z ktorymkolwiek z nich? Mamy przykład Kurdów - z dnia na dzień zostaniemy sprzedani. Oczywistym jest także, że w takim układzie, jesteśmy dla Niemiec i Rosji przeszkodą do usunięcia.
- Mitteleuropa, fajny pomysł, ze względu na powiązania gospodarcze, jest tylko trudny do przełknięcia szkopuł - nasze Ziemie Zachodnie; no i zupełnie inieważne i zapewne anachroniczne doświadczenia z ponad tysiącletnim posuwaniem się niemczyzny na wschód.
No i wreszcie sojusz z Rosją, Tutaj mamy wyśmienite, jedyne w naszej historii, doświadczenia Kraju Priwislańskiego. Nigdy, w naszych dziejach, nie było tak dobrego, demograficznie i gospodarczo, okresu, jak zabór rosyjski. Także historia następnego okresu zależności od Rosji, PRL-u, to czas odbudowy, industralizacji, wybuchu demograficznego i niezależności państwowej, większej niż obecna.
ajajaj! co za fnezja i rzeczowość argumentacji czy nie prościej byłoby napisać "wleze w dupe Amerykanom i zrobie szytko co chcom, na czele z żenderem i oczywista 447"
ale naprawdę myslisz że intersy USA w Polsce przeważą kiedykolwiek interesy Żydostwa ?
A Ty jakimś antysemitą jesteś, że się posuwasz do takich argumentów?
tak jestem antysemitą (w potocznym znaczeniu), jestem też antyniemcem, czy antyfrancuzem, a już napewno antyanglosasem. Jestem anty wszelkim przejawom antyczłowieczeństwa, gdy zachowania i interesy stadne zaczynaja przeważać nad byciem człowiekiem.
Jeśli mogę się włączyć do rozmowy. Ktoś tu pisał w wątku, o konkretnym kłamstwie Wyborczej a ludzie z NCZAS sprawdzili, że to nieprawda. To rzadkość, aby ktokolwiek sprawdzał informacje. Konfederaci coraz bardziej mi się podobają. PiS wycofuje się z reform i to mnie bardzo boli.
Za dużo rzeczy jest pod publikę, 500+ na każde dziecko ? Równie dobrze mogli by zmniejszyć podatek jednodzietnym o 500zł.
13 emerytura OK jak państwo nie ma co z pieniędzmi robić. Lepiej jest zostawiać pieniądze w kieszeniach inwestorów małych i średnich to są przeważnie polskie firmy. Doić za to wielkie firmy. Tylko już widzę jak PiS opodatkowuje Google, Microsoft, Biedronkę i innych wielkich.
Jeśli chodzi o 13 emeryturę. Lepiej jest zrezygnować z podatku od emerytury niż dawać 13tą. Tylko że to drugie to rozwiązanie systemowe na to zgody nie będzie. To jest zbyt normalne i oczywiste, nie można mówić "daliśmy wam".
Z likwidacji podatku emeryci dostaliby znacznie więcej niż z 13stki.
Powiecie ale budżet ucierpi, budżet tak, ale nie emeryci i nie gospodarka. Rządzący będą zarządzać mniejszą ilością pieniądza, tylko tyle.
Po co powstało państwo ? Aby nas bronić i chronić przed ... i tu wiele rzeczy wymienimy.
Tak samo jak ze szczepionkami tak też i z udziałem państwa trzeba mieć umiar.
Nie ma co - głosujta na Konfederację, będzie super.
Dziś światowy Dzień Marihuany.
DOROSŁY człowiek powinien sam decydować o tym, co je, pije i pali i brać za to odpowiedzialność. Dopóki swoim działaniem nie szkodzę innym, mogę robić to, co uważam za słuszne - nawet gdy się mylę, nawet gdy szkodzę sobie samem
Obywatele polscy przebywający poza granicami RP będą mogli zagłosować w obwodach głosowania utworzonych za granicą wyłącznie osobiście. Zgodnie z ogłoszonym przez Marszałka Sejmu RP kalendarzem wyborczym informacja o numerach i granicach obwodów głosowania utworzonych za granicą oraz siedzibach obwodowych komisji wyborczych ma być podana do publicznej wiadomości do dnia 19 kwietnia 2020 r.
Informacje o udziale w głosowaniu, siedzibach obwodowych komisji wyborczych, zgłaszaniu się do spisu wyborców i inne istotne z punktu widzenia wyborcy informacje będą sukcesywnie zamieszczane na stronie internetowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz stronach internetowych polskich placówek zagranicznych.
Nie ma co - głosujta na Konfederację, będzie super.
Dziś światowy Dzień Marihuany.
DOROSŁY człowiek powinien sam decydować o tym, co je, pije i pali i brać za to odpowiedzialność. Dopóki swoim działaniem nie szkodzę innym, mogę robić to, co uważam za słuszne - nawet gdy się mylę, nawet gdy szkodzę sobie samem
Komentarz
Byłabym wdzięczna gdybys wymienil konkretne panstwa. W pracy nie bardzo mogę ogladac filmiki.
same w sobie te państwa nie posiadają wspólnyh interesów, siły militarnej i gospodarczej.
Przecież otwarcie piszesz, że warunkiem zaistnienia takiego tworu jest wola i wsparcie USA.
Węgry, Słowacja, Czechy, Austria chcą robić interesy z Rosją, Polska wręcz przeciwnie.
Wspólne interesy dotyczą tylko, jesli w ogóle, przepychanek w ramach UE, postawienia sie Niemcom i Francji, a i to nie na pewno w przypadku Czech, Austrii, Chorwacji.
Mysle ze pis widzi koncepcje silnej i podmiotowej Polski tak samo jak Niemcy widza koncepcje silnej i podmiotowej UE.
- Międzymorze, czyli amerykańskie narzędzie do utrzymywania Niemiec z dala od Moskwy. Co będzie, gdy USA poczują, że przydałby się sojusz z ktorymkolwiek z nich?
Mamy przykład Kurdów - z dnia na dzień zostaniemy sprzedani.
Oczywistym jest także, że w takim układzie, jesteśmy dla Niemiec i Rosji przeszkodą do usunięcia.
- Mitteleuropa, fajny pomysł, ze względu na powiązania gospodarcze, jest tylko trudny do przełknięcia szkopuł - nasze Ziemie Zachodnie; no i zupełnie inieważne i zapewne anachroniczne doświadczenia z ponad tysiącletnim posuwaniem się niemczyzny na wschód.
No i wreszcie sojusz z Rosją, Tutaj mamy wyśmienite, jedyne w naszej historii, doświadczenia Kraju Priwislańskiego. Nigdy, w naszych dziejach, nie było tak dobrego, demograficznie i gospodarczo, okresu, jak zabór rosyjski.
Także historia następnego okresu zależności od Rosji, PRL-u, to czas odbudowy, industralizacji, wybuchu demograficznego i niezależności państwowej, większej niż obecna.
Wybór należy do Ciebie.
co za fnezja i rzeczowość argumentacji
czy nie prościej byłoby napisać "wleze w dupe Amerykanom i zrobie szytko co chcom, na czele z żenderem i oczywista 447"
Pozdrowienia od pani ambasador Mosbacher i TVN
No cos ty.
To stary zydek.
ale najpierw niech ktoś się postawi tvn-owi może
Powiedziałbym, że szaleńcze a nawet fanatyczne.
A może desperackie?
Dziś światowy Dzień Marihuany. DOROSŁY człowiek powinien sam decydować o tym, co je, pije i pali i brać za to odpowiedzialność. Dopóki swoim działaniem nie szkodzę innym, mogę robić to, co uważam za słuszne - nawet gdy się mylę, nawet gdy szkodzę sobie samem
https://twitter.com/KonradBerkowicz/status/1252352606669639680
Ja widać, oni niewiele różnią się od Palikota.
Bardzo atrakcyjne dla podstarzałych hipisów.