Jest jak jest i sie zastanawiam co ugotowac na swieta gdy pusto na koncie. Podzielcie sie prosze pomyslami, przepisami. Aha... ma byc proste i pyszne. Z gory dziekuje!
Barszcz czerwony, pierogi ruskie, z kapustą, uszka( nie musi być grzybów leśnych, bardzo dobre są uszka z pieczarkami, cebulką i odrobina bułki tartej, coby się tak farsz do palców nie przylepial), kapusta z grochem, gołąbki. No i oczywiście kompot z suszu, jak nie ma suszu to z samych jablek plus kilka goździków.
U nas na wigilię groch z kapustą musi być (groch połówki, danie na gęsto) dla męża i dzieci ziemniaki, mąż barszcz czerwony z torebki bo tylko on lubi i tylko kubek wypija, pierogi powinny być z kapustą, co roku mama podaje ale nigdy nie idą, dopiero ma sylwestra takie podsmażone. Ja przestałam na wigilie cokolwiek robić bo wszystko wybiórczość pokarmowa nic nie chcą jeść , kiedyś walczyłam szarpałam się i tylko święta do bani były. Z sałatek tylko bałagan, ciasta sernik i wafle z kajmakiem, na obiad standardowo rosół i schabowy, na drugi dzień pomidorowa i po świętach, jeszcze będę musiała część kapusty zawekowac a ciasta do rodziny opchnac a robię pół normalnej blachy
Nam taniej jechać na łowisko pstrąga i samemu złowić. Zabawa wspaniała dla naszego 5 latka a jedzonka opór. Jeszcze je mrożę. Polecam sałatkę śledziową z buraczkami taką warstwową, jest pyszna.
W zasadzie, to większość typowych dań wigilijnych jest niedroga, ale za to pracochłonna.
Dokładnie. Tradycyjna Wieczerza jest postna. Fakt, że ryby drogie ale u nas jakiegoś parcia na ryby nie ma. Z ciast polecam murzynka upieczonego z przyprawa piernikowa. Tania opcja, zapach i smak świąteczny
W zasadzie, to większość typowych dań wigilijnych jest niedroga, ale za to pracochłonna.
Dokładnie. Tradycyjna Wieczerza jest postna. Fakt, że ryby drogie ale u nas jakiegoś parcia na ryby nie ma. Z ciast polecam murzynka upieczonego z przyprawa piernikowa. Tania opcja, zapach i smak świąteczny
U nas murzynek, to jedno z ulubionych ciast. Nawet tort miał być murzynkiem
Powiem jak mój mąż: nic nie ma szans z dobrym Afroamerykaninem. My uwielbiamy. A jak jeszcze dzieciom machne na te polewe jakaś posypke cukrowa (w necie za grosze można kupić), to w ogóle szal. Na raz robię te porcje z przepisu x3.
Kapuchę jeszcze zdążysz zakisić, trzeba zalać wodą z gotowania kartofli i kisi się extra. Z dużej główki oblecisz i kapustę do ryby i pierogi albo krokiety.
@Elunia a woda z gotowania kartofli moze (musi?) byc posolona (sola morska czy kamienna?)
Komentarz
Polecam sałatkę śledziową z buraczkami taką warstwową, jest pyszna.
Z ciast polecam murzynka upieczonego z przyprawa piernikowa. Tania opcja, zapach i smak świąteczny
U nas murzynek, to jedno z ulubionych ciast. Nawet tort miał być murzynkiem
https://www.mojewypieki.com/przepis/murzynek-z-nuta-piernikowa
My uwielbiamy. A jak jeszcze dzieciom machne na te polewe jakaś posypke cukrowa (w necie za grosze można kupić), to w ogóle szal. Na raz robię te porcje z przepisu x3.
Plus taki, że nie wiadomo skąd pootwierane śmietany mają tutaj wzięcie.
U mnie za piernik czasem robi
@Elunia nie widze przepisu do barszczu IrenyB
Az mi sie przypomnialo ze prowadzila bloga. Pamieta ktos?
Nadzienie jak kto lubi i co się nawinie