@pustynny_wiatr jeśli będziesz mieć zwykły twaróg to wystarczy, że go dokładnie zblendujesz, wtedy będzie kremowy a jak się komuś mini grudka trafi to też zębów nie wybije, tych grudek z sera się nie czuje po upieczeniu, to nie są takie grudki jak w serku typu grani. Ja nie piekę z serów wiaderkowych, bo mi nie smakuje, ten ser jest taki jakiś....niby ser a nie ser, taka trochę mamałyga.
@andora nowojorski kiedyś kilka lat temu robiłam i nawet smakował, ale właśnie chciałam spróbować jakiegoś innego przepisu, co by w końcu zacząć zyskiwać doświadczenie w temacie
Dzięki @Rejczel za radę, chyba skorzystam z tej opcji, wszędzie piszą o mieleniu, a mi się nie chce brudzić maszynki do mielenia i jej potem rozkręcać itp. Dzięki
u nas karpie przez nas złowione 18 zł kg z takiej leśnej hodowli, pstrągi 20 zł za kg dziś złowione przez męża. W ogóle to cała wyprawa, jeszcze kilka kilometrów lasem trzeba się tarabanić, ludzie wspaniali
Super, że można mrozić, zrobię wcześniej jak inne rzeczy i w Wigilię tylko rozmrożę, nie lubię piec na ostatnią chwilę. Jeszcze raz wielkie dzięki za przepisy i wszystkie rady!!!
Jeśli chodzi @ganna4 o dokładną ilość masła w tym przepisie od matki6 to ja tam widzę: jedna trzecia kostki masła - do masy i jedna druga kostki masła - do ciasta drozdzowego.
Komentarz
Ja nie piekę z serów wiaderkowych, bo mi nie smakuje, ten ser jest taki jakiś....niby ser a nie ser, taka trochę mamałyga.
Generalnie im więcej jajek i smietany tym bardziej kremowy.
Dodatkowo kąpiel wodą daje efekt kremów ości.
A z wiaderkowych radzenia spróbować ser mój ulubiony.
Torpeda.
I ser trzeba zmielić
Efekt kremów ości
Lowju @andora!
W ogóle to cała wyprawa, jeszcze kilka kilometrów lasem trzeba się tarabanić, ludzie wspaniali
I po rybach
Ale spróbuję i zamrożę.
Cześć mojej rodziny chce te, a czesc z takiego innego przepisu - miękkie i puszyste
4 szklanki maku
1i 1/2- 2 szklanki cukru.
2 żółtka + ubita piana z 2 białek
Bakalie
Słoik domowych powideł
1/3 masła
1 łyżka oleju
2 lyżki miodu
1/2 łyżeczki spirytusu
1 olejek migdałowy
Trochę drożdży
Mak zaparzyć, ostudzić, zmielić dwukrotnie. Przy drugim mieleniu mama dodaje bakalie , żeby moje fusyty nie pluły. Potem wszystko połączyć.
Ciasto- 6 szklanki mąki
1\2 masła
3 łyżki oleju
6 łyżek cukru
10 dag drożdży
3 cale jaja
5 żółtek
5 łyżek mleka do drożdży
7 - 8 łyżek śmietany
Masło, cukier, jaja, śmietanę posiekać z mąką i dodać wyrośnięte drożdże . od razu wałkować i nadziewać.
do tej ilości maku trzeba więcej ciasta