No właśnie, a ja nie rozumiem co ludziska widzą w tym makowcu japońskim. Bardzo popularny na jutubach, raz piekłam i moja rodzina nie była zachwycona. Połączenie maku z jabłkami dla mnie jest mdłe i takie wodniste. Fakt, że prosty w przygotowaniu.
Innego niż ten nie robię, w moim przepisie jest sok z cytryny, nie jest mdły absolutnie
Moja teściowa robi podobny do tego japońskiego, gdzieś w przepisach świątecznych wklejałam kartkę z dokładnymi danymi. Ale to niego MUSZĄ być renety. Bardzo go lubimy. k.
Ja z tego pięke od lat. Obecnie już 12 sztuk bo w ramach prezentu rozdajemy makowce w ramach prezentów świątecznych. A ma on wiele fanów. No i moi rodzice są grupa uprzywilejowana o dostają dwa dodatkowe don zamrożenia.
Ja pięke z moich wypieków makowiec zawijany. Z 500 gram maku wychodzą 3 sztuki.
A ja mam pytanie nie co do makowca, ale co do ciast bez pieczenia^^. Jakie ciasto bez pieczenia polecacie na początek? Jeszcze takiego nie robiłam a chcialabym aby zasmakowało^^.
Mleko gotować w zamkniętej puszce ok. 2 godziny. Ostudzone budynie zmiksować z masłem na jednolitą masę.
Warstwami w prostokątnej blaszce układać (w wersji oryginalnej)
1.herbatniki
2.ugotowane mleko ( karmel)
3.herbatniki
4.masa budyniowa
5.herbatniki
6.śmietana zmiksowana ze ,,Śnieżką"
7.na wierzch starta na wiórki czekolada mleczna
W pomorskim jest w biedronce. Daje go prawie cały czyli tak z 900 ml.
Do tego dodaje owoce. Latem borówki i maliny albo truskawki. Bywa że jagody. Obecnie sprawdza się połączenie 250 gr borówek plus brzoskwinie z puszki drobnostkami pokrojone.
Wylewam masę na biszkopty i do lodówki, po godzinie zalewam jeszcze galaretka dopasowana smaków do wsadu owocowego.
Ps. Jeżeli wybiera się kwaśne owoce to można do słodzić masę cukrem pudrem, my nie dosladzamy ale uprzedzam że nie jest to wtedy bardzo słodkie.
@paulaarose z takich najprostszych rzeczy bez pieczenia to wafla zrób( andrut). Trzeba kupić blaty waflowe, robi się masę, przekłada blaty, na to 3 encyklopedie i voila! Każdy lubi wafla, w Małopolsce się na to mówi: krajanka.
Ślicznie wygląda z tym że to raczej drozszy przepis - 600 ml kremówki, puszka brzoskwiń, puszka kajmaku, mascarpone, herbatniki kakaowe, 3 czekolady karmelowe.
Przepis na doskonały sernik gotowany:
Składniki:
kilogramowe wiaderko sera
4 jaja
niepełna szklanka mleka
szklanka cukru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru(jeśli z cukrem to nie dodawać już cukru do sernika)
kostka masła (200 gramów)
300-400 gramów herbatników lub ciastek korzennych
1 czekolada i 2-3 łyżki śmietanki na polewę lub ulubiona polewa czekoladowa
Sposób wykonania: W garnku rozpuszczamy masło i cukier, do ciepłego dodajemy ser i jajka. Proszek budyniowy rozrabiamy z mlekiem i wlewamy do masy serowej, gotujemy na wolnym ogniu mieszając i pilnując żeby nie zrobiły się grudki. Herbatniki wykładamy na dno pojemnika, na to 1/2 część masy, herbatniki, masa, herbatniki, polewa. Zostawiamy w lodówce do stężenia, najlepiej na całą noc. Pojemnik ok.24/30, może być trochę większy i trochę mniejszy
ten przepis mnie kusi od dośc dawna, tylko jakoś boje się tego gotowania sera
@paulaarose dam Ci mój sprawdzony przepis na ciasto mufinkowe - nazwałam je tak, bo to przepis na muffinki, które kiedyś robiłam ale teraz się już nie patyczkuje z papilotkami, fafroczkami - miksuje wszystko razem i harat! do keksowki Nie ma co tu zepsuć.
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
2 cale jajka
1 szklanka mleka
1plaska łyżeczka sody
Ociupinke aromatu migdałowego DrOetker
1tabliczka mlecznej czekolady (startą nożem lub na tarce - ja strugam szybko w rekach nożem, na wióry)
Mieszamy suche z suchymi a mokre z mokrymi. Potem razem łączymy - króciutki bziiiik mikserem. I do pieca na 180'C, jakieś 40 minut.
Potem bierzemy patyczek i robimy w upieczonym cieście dziurki przez które dotrze do niego polewa Całość posypujemy tym czym mamy: moje miśki lubią takie kolorowe kreseczki- posypkę( wiem, że to niezdrowe), podprazone na suchej patelni płatki migdałowe, pasują tu również orzechy włoskie czy wiorki kokosowe. Pełna dowolność.
@Ojejuju przepraszam Cię, że tak wyjechałam z tymi składnikami. To ciasto prezentuje się rewelacyjnie składniki - same pyszności więc to musi być bardzo smaczne. Kedyś zrobię, na bank:)
@Ojejuju Kostka karmelowe chłodzi się w lodówce. Ale nie wytrzymałam i kawałek spróbowaliśmy. Pyszna. Tylko ja nie wiem, jak tym internetowym kucharkom wszystko tak czyściutko i idealnie na fotkach wychodzi
Dzięki dziewczyny! Mąż mi tu dzisiaj przebąkiwal, że z makiem chętnie by coś zjadł a ja mu mówię: sSkaaarbie, ja same takie proste rzeczy umiem, gdzie ja do maku?
Komentarz
Ja daję tyle proszku, ale
daję jeszcze sporo bakali i żurawinę, rodzynki
k.
Obecnie już 12 sztuk bo w ramach prezentu rozdajemy makowce w ramach prezentów świątecznych. A ma on wiele fanów. No i moi rodzice są grupa uprzywilejowana o dostają dwa dodatkowe don zamrożenia.
Ja pięke z moich wypieków makowiec zawijany.
Z 500 gram maku wychodzą 3 sztuki.
1 puszka mleka słodzonego, skondensowanego;
2 budynie śmietankowe ugotowane w 0,5 litra mleka
1/2 kostki masła, śmietana mała 18%,
,,Śnieżka",
1 tabliczka czekolady mlecznej
7 paczek maślanych herbatników „petitek”
Mleko gotować w zamkniętej puszce ok. 2 godziny. Ostudzone budynie zmiksować z masłem na jednolitą masę.
Warstwami w prostokątnej blaszce układać (w wersji oryginalnej)
2.ugotowane mleko ( karmel)
3.herbatniki
4.masa budyniowa
5.herbatniki
6.śmietana zmiksowana ze ,,Śnieżką"
7.na wierzch starta na wiórki czekolada mleczna
A robi się go tak.
Średniej wielkości okrągła blaszke do pieczenia wykladasz biszkoptami (najlepiej podluznymi)
Zgodnie z przepisem przygotowujesz żelatyna do deserów. https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/zelatyna/zelatyna-fix-deserowa
Dodajesz ja do serka homogenizowanego. Ja używam i najbardziej lubię ten; https://www.frisco.pl/pid,40433/n,president-serek-waniliowy-(wiaderko)/stn,product
W pomorskim jest w biedronce.
Daje go prawie cały czyli tak z 900 ml.
Do tego dodaje owoce. Latem borówki i maliny albo truskawki. Bywa że jagody. Obecnie sprawdza się połączenie 250 gr borówek plus brzoskwinie z puszki drobnostkami pokrojone.
Wylewam masę na biszkopty i do lodówki, po godzinie zalewam jeszcze galaretka dopasowana smaków do wsadu owocowego.
Ps. Jeżeli wybiera się kwaśne owoce to można do słodzić masę cukrem pudrem, my nie dosladzamy ale uprzedzam że nie jest to wtedy bardzo słodkie.
ten przepis mnie kusi od dośc dawna, tylko jakoś boje się tego gotowania sera
1,5 szklanki mąki
Mieszamy suche z suchymi a mokre z mokrymi. Potem razem łączymy - króciutki bziiiik mikserem.
I do pieca na 180'C, jakieś 40 minut.
Potem bierzemy patyczek i robimy w upieczonym cieście dziurki przez które dotrze do niego polewa Całość posypujemy tym czym mamy: moje miśki lubią takie kolorowe kreseczki- posypkę( wiem, że to niezdrowe), podprazone na suchej patelni płatki migdałowe, pasują tu również orzechy włoskie czy wiorki kokosowe. Pełna dowolność.
2 łyżki zimnej wody
Woda+cukier+kakao zagotować na małej patelence. Do gorącego dodać masło.
Na to jedno ciasto mufinkowe wystarczy polewa z połowy tej proporcji.
hmmm jak majowa jest mokra to jaka będzie grudniowa ;-) ??
Kostka karmelowe chłodzi się w lodówce. Ale nie wytrzymałam i kawałek spróbowaliśmy.
Pyszna.
Tylko ja nie wiem, jak tym internetowym kucharkom wszystko tak czyściutko i idealnie na fotkach wychodzi
Zawsze możesz upiec pieguska Albo keks makowy