Kapuchę jeszcze zdążysz zakisić, trzeba zalać wodą z gotowania kartofli i kisi się extra. Z dużej główki oblecisz i kapustę do ryby i pierogi albo krokiety.
Serio? W życiu by mi to nie przyszło do głowy
Fakt, że w dziedzinie kiszenia mam doświadczenie tylko z małosolnymi (które i tak zwykle wychodziły mi dużosolne ) i... szczurami
Jejku, jak ja kocham orga Tylu rzeczy można się tu dowiedzieć
Marzy mi się Wigilia za 150 złotych . Ale to chyba jak się wszystkie dzieci wyprowadzą.
Nie piszę tego złośliwie.
Mysle ze warto sie nad tym zastanowic: czy aby nie lepiej obchodzic Wigilie skromnie, bez nadzwyczajnych wydatkow? Byloby chyba bardziej w atmosferze betlejemskiej. W Fr taki przepych ze sie niedobrze robi. Ciekawa jak bedzie to w tym roku wygladalo: max 6 osob. A dziadkow, tak powiedzial jakis tam wysoko postawiony lekarz w administracji panstwowej, dziadkow trzeba zostawic w kuchni by "babunii i dziadziusia nie zarazic" (cytat!!!) a raszta w jadalnii. Hehehe (od 0'19 do 0'37)
Nam taniej jechać na łowisko pstrąga i samemu złowić. Zabawa wspaniała dla naszego 5 latka a jedzonka opór. Jeszcze je mrożę. Polecam sałatkę śledziową z buraczkami taką warstwową, jest pyszna.
@Karolinka, ciekawa jak smakuje ta salatka sledziowa z buraczkami. Masz moze przepis?
@Elunia rzuć przepis na te sałatkę z burakami śledziami jajkiem i jeszcze czymś nie pamiętam, wiem że zrobiłam salaterke i nawet wiem kto sałatkę zjadł
@Skatarzyna, daj łopatologicznie przepis na gołąbki z kiszonej kapusty... Plissssss Jaka ta kapusta musi być.
Gołąbki takie same, jak zawsze, tylko proces przygotowania kapusty inny. Biorę główkę, garnek, w którym się zmieści z obciążeniem. Wydrążam z kapusty głąb. W miejsce po nim wsypuję sól. Zalewam wodą w garnku, obciążam kamieniem, przykrywam i czekam.
@Skatarzyna, daj łopatologicznie przepis na gołąbki z kiszonej kapusty... Plissssss Jaka ta kapusta musi być.
Gołąbki takie same, jak zawsze, tylko proces przygotowania kapusty inny. Biorę główkę, garnek, w którym się zmieści z obciążeniem. Wydrążam z kapusty głąb. W miejsce po nim wsypuję sól. Zalewam wodą w garnku, obciążam kamieniem, przykrywam i czekam.
Moja mama główki kapusty kisi razem z kapustą poszatkowaną w beczce. Daje na spód główki
O najtańszej wigilii słyszałam od mamy kolegi. Pamiętam , że był m.in. kisiel z owsa. Ta pani wigilię kiepsko wspominała, mówiła, że jedynie ryby z tego zestawu mogłaby zjeść, ale ojciec nie pozwalał mamie kupować, bo w ich okolicy ryby były drogie, a jak post, to post, czyli bez rarytasów.
Do mojego murzynka przedwczoraj dodałam gruszki, już były dojrzałe to siup i poszło. Wczoraj piekłam murzynek na klasową wigilię, dodałam bakalie i przyprawy jak do piernika. Wszystko wyszło.
Takie ciasta, w których wszystkie składniki na raz, wymieszać i do piekarnika, to moje ulubione. Najlepiej jeszcze by efekt był dobry. Murzynek zapisałam, ale teraz staram się nie robić ciast, więc wypróbuję później.
Dla mnie czuć. I generalnie na drugi dzień on jest suchy, nie wilgotny I zastanawiam się czy zamiast zwykłej polewy nie zrobić takiej ze śmietany z czekoladą
Komentarz
http://przepisyodserca.blogspot.com/?m=1
Jaka ta kapusta musi być.
W Fr taki przepych ze sie niedobrze robi.
Ciekawa jak bedzie to w tym roku wygladalo: max 6 osob. A dziadkow, tak powiedzial jakis tam wysoko postawiony lekarz w administracji panstwowej, dziadkow trzeba zostawic w kuchni by "babunii i dziadziusia nie zarazic" (cytat!!!) a raszta w jadalnii. Hehehe (od 0'19 do 0'37)
Biorę główkę, garnek, w którym się zmieści z obciążeniem. Wydrążam z kapusty głąb. W miejsce po nim wsypuję sól. Zalewam wodą w garnku, obciążam kamieniem, przykrywam i czekam.
I zastanawiam się czy zamiast zwykłej polewy nie zrobić takiej ze śmietany z czekoladą
Dziś jemy z powidlami
Odkąd Pani mnie w cukierni nie zrozumiała i zapłaciłam dużo kasy za dużo słodkiego, wracam do prostych przepisów
Ale na Święta zrobię pracochłonny , pyszny piernik