Z suchym makiem piekłam z przepisu siostry Leonilli, babke czterokolorowa - tulipan. Do jednej części szedł kisiel czerwony, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao a czwarta z budyniem. Fajnie to wyglądało ale smakowo - mało wyraziste.
@Malgorzata, w blenderze zmiksuj 5jajek oraz 500 g szpinaku (ja biore mrozony i wyciskam wode). Posol, popieprz, moze byc balka muszkatowa, jak wolisz. Wyrownaj na blaszce 25 min 200°C. Et voilà!
Tylko ja nie wiem, jak tym internetowym kucharkom wszystko tak czyściutko i idealnie na fotkach wychodzi
No właśnie.... 1. Jak im wychodzi tak czysto i idealnie 2. Czy one nie mają większych misek? Nie dosyć że miseczki tycie, wypełnione po brzegi to potrafią to wymieszać i nie wysypać...
Zrobilam i powiem tyle .... już sobie przypomniałam dlaczego nigdy jako dziecko nie lubiłam murzynkow ... no nie jestem w stanie przełknąć.. pójdzie do kosza Czy wy jakoś ulepszacie ten przepis? Lepszymi składnikami lub czekoladą roztopioną
Od razu pisze że wyszedł z wyglądu przepiękny i puszysty i polany czekoladowa polewą
Elunia absolutnie nie zarzut do Ciebie. Gusta i smaki są różne .... zrobiłam bo chciałam sobie przypomnieć
Moje dzieci za to wolą murzynka niż tort Ja lubię wszystko, tzn słodkie. @agatak, nie wyrzucaj, zanieś do pracy, albo pczestuj sąsiadów. Moje torty urodzinowe zawsze tak kończą i wszyscy zadowoleni
No ja wiem od dziecka, że nie lubię kruchych ciastek, faworków i pączków i ich nie robię. Co w tym dziwnego? Gusta są różne. Dałam też szansę brukselce zapiekanej i jednak pudło. Życie.
No racja życie
Myślałam że może coś podrasowujecie A ja sierota tego nie wiem
Aga85 no dobry pomysł zawiozę do pracy może trafi na wielbicieli murzynkow i ktoś się ucieszy
Ale zrobiliśmy z dzieciakami ponad 120 pierogów z kapustą i grzybami..... matko jakie pyszne ... połowę zjedliśmy A połowa na wigilię To właśnie idealne tanie wigilijne danie Grzyby sami zbieraliśmy więc najdroższy składnik odpada
@Bagata, ja nie lubię kruchych ciastek. Murzynka, keksa, makowca czy sernika to zjem czasem kawałek, ale na drugi się nie rzucę Dzisiaj upiekłam sernik figowy na urodziny syna, no nie powiem całkiem niezły, ale wolę czekoladę Reszta słodyczy mogłaby nie istnieć
Bardzo lubię kruche czymś przełożone Dzis jedna warstwa to jabłka z galaretką a druga to bita śmietana z kakao, na wierzch polewa czekoladowa i orzechy i migdały.... mniam
Za mną chodzi taką drożdżowa gwiazda zawijania z makiem. Coś jak bułeczki cynamonowe tyle że masa makowa Ale może po świętach zrobię bo drożdżowe najlepsze świeże A w same święta będzie tyle innego jedzenia że zginie w nadmiarze
A przepis na sernik co się udaje ktoś ma? No słaba jestem w sernikach
@agatak Ja polecam sernik baskijski. Nie robiłam, jadłam tylko. Ponoć banalnie prosty w wykonaniu. Chyba z moich wypieków. Ale nie jest to taki sernik w typie nowojorskim. Polecam, nie znam nikogo, komu by nie smakował z naszego dużego grona znajomych
Jak już kiedyś wspominałam, jemy dużo skyru i z niego robimy twaróg. Z tych owocowych tez dzis robiłam sernik. Zawsze to pocieszenie, ze jemy słodkie ale bardziej dietetyczne.
Z dwóch 500g Skyrow wychodzi ok 560-580g twarogu na bazie tego twarogu robię tez chleb białkowy.
Często w Kauflandzie, w Tesco tez bywają, są przeceny na Skyr, kupujemy wtedy więcej
Pusta kieszeń ma też pobliska kawiarnia, więc w tym roku odpuściłam i dwa ciasta zamówiłam u nich. dobre i sprawdzone. A ceny, no cóż, mi by się za te cenę garów brudzić nie chciało, a dla nich to być albo nie być.
nie bierz proszę tego do siebie świetne są Twoje inspiracje kuchenne i zawsze je chętnie czytam poprostu murzynek to jeden z tych smaków prlowskiej biedy - jedne lubisz i wspominasz z rozżewnieniem a innych nie, każdy ma inaczej - zupa wiśniowa i smażony czerstwy chleb z cukrem do teraz uwielbiam i robię - ale wyrobów kakowych lub zbliżonych do kakaowych no nie dam rady
albo poprostu za mocno czuć w nim sodę - dałam mniej niż w przepisie a i tak ja wyczuwam i to przekreśla mi ciasto
Myślałam, że lubię wszystkie słodycze, póki nie wyszłam za mąż. Tego, co on rozumie pod tym pojęciem, to bym nawet kotu nie dała jakieś kruche ciastka, galaretki, budyń, keks, murzynek,mazurki,szarlotka, muffinki, lody... Bleee Ech, ile razy zostałam zabrana na lody wbrew własnej woli.
Komentarz
No i jest okazja wypróbować nowy przepis
Et voilà!
I na barszcz czerwony.
Nie musi być tanio, ma być prosty.
1. Jak im wychodzi tak czysto i idealnie
2. Czy one nie mają większych misek? Nie dosyć że miseczki tycie, wypełnione po brzegi to potrafią to wymieszać i nie wysypać...
Przepraszam, nie na temat
Czy wy jakoś ulepszacie ten przepis? Lepszymi składnikami lub czekoladą roztopioną
Od razu pisze że wyszedł z wyglądu przepiękny i puszysty i polany czekoladowa polewą
Elunia absolutnie nie zarzut do Ciebie. Gusta i smaki są różne .... zrobiłam bo chciałam sobie przypomnieć
Da się nie lubić kruchych ciastek? I pączków? I murzynka?
Ja lubię wszystko, tzn słodkie.
@agatak, nie wyrzucaj, zanieś do pracy, albo pczestuj sąsiadów. Moje torty urodzinowe zawsze tak kończą i wszyscy zadowoleni
Myślałam że może coś podrasowujecie A ja sierota tego nie wiem
Aga85 no dobry pomysł zawiozę do pracy może trafi na wielbicieli murzynkow i ktoś się ucieszy
To właśnie idealne tanie wigilijne danie
Grzyby sami zbieraliśmy więc najdroższy składnik odpada
Dzis jedna warstwa to jabłka z galaretką a druga to bita śmietana z kakao, na wierzch polewa czekoladowa i orzechy i migdały.... mniam
Ale może po świętach zrobię bo drożdżowe najlepsze świeże A w same święta będzie tyle innego jedzenia że zginie w nadmiarze
A przepis na sernik co się udaje ktoś ma?
No słaba jestem w sernikach
Ja polecam sernik baskijski. Nie robiłam, jadłam tylko.
Ponoć banalnie prosty w wykonaniu.
Chyba z moich wypieków.
Ale nie jest to taki sernik w typie nowojorskim.
Polecam, nie znam nikogo, komu by nie smakował z naszego dużego grona znajomych
dzis robiłam sernik. Zawsze to pocieszenie, ze jemy słodkie ale bardziej dietetyczne.
na bazie tego twarogu robię tez chleb białkowy.
poprostu murzynek to jeden z tych smaków prlowskiej biedy - jedne lubisz i wspominasz z rozżewnieniem a innych nie, każdy ma inaczej - zupa wiśniowa i smażony czerstwy chleb z cukrem do teraz uwielbiam i robię - ale wyrobów kakowych lub zbliżonych do kakaowych no nie dam rady
albo poprostu za mocno czuć w nim sodę - dałam mniej niż w przepisie a i tak ja wyczuwam i to przekreśla mi ciasto
Ech, ile razy zostałam zabrana na lody wbrew własnej woli.
wspominam tylko wiśniową mojej śp babci - ani za słodka, ani mdła i z lanymi kluskami - smak wakacji