Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wigilia dla pustej kieszeni

1468910

Komentarz

  • A tak bardziej w temacie, to miałam wyrzuty, ale już ich nie mam. W tym roku po Wigilii będzie pusta kieszeń, bo jedzenie kupuję gotowe. Ale czyjaś będzie pełna. 
    Podziękowali 2Dorotak Katia
  • Bym chętnie kupiła ciasto, ale te z cukierni to sama chemia. Ostatnio kupiłam w sowie babkę. Jak przeczytałam skład  :# Moja siostra karmiące, stwierdziła, że nie zaryzykuje 
  • Elunia powiedział(a):
    malagala powiedział(a):
    A tak bardziej w temacie, to miałam wyrzuty, ale już ich nie mam. W tym roku po Wigilii będzie pusta kieszeń, bo jedzenie kupuję gotowe. Ale czyjaś będzie pełna. 
    To jest dobry uczynek ;)
    Tak, powtórzę to jeszcze sobie kilka razy i może uwierzę ;) a bardziej serio, to fajna knajpka, szkoda by mi było, gdyby zbankrutowali. Jedzonko pyszne. 
  • @Aga85 sprawdź w Kuźni. Odbiór ma być na Kartuskiej. Ja piekę pół zawodowo i gwarantuje, że skład te ciasta mają bardzo dobry, są właściwie jak domowe. A ceny zdecydowanie atrakcyjne jak po liczysz składniki. 
  • edytowano grudnia 2020
    @Dorotak, namówiłas mnie:) wyślesz mi link?
    Podziękowali 1andora
  • Serio polecam.. Sernik cynamonowy z powidlami sliwkowymi to poezja. O brownie z malinami i palona biała czekolada nie wspomnę. Jak do nich napiszesz na fb, to wysla też menu na słono. Tu trudniej mi ocenić jak z cenami ale i tak wezmę trochę bo pisali, że mają mało zamówień i kiepsko u nich... 
  • Elunia powiedział(a):
    @hipolit a jak robisz ser że skyru, tak jak dyndałek?
    Klinek ;) 
    w chuście serowarskiej. 
    Skręcam górę tego woreczka, wykładam na sito, talerzyk na to i obciążam ciężarkami z hantli ;) 
    Serwatkę mąż wykorzystuje do koktajlow. 

    W przepisie (twaróg z jogurtu greckiego chyba z krytyki kulinarnej) było żeby wcześniej wymieszać z solą. I tak tez kiefys robiłam. Ale odkąd pieke chleb na bazie tego twarogu to nie sole żeby nie mieszać sobie w przepisie :D 
  • Aga85 powiedział(a):
    @Dorotak, namówiłas mnie:) wyślesz mi link?
    Aga ją Ci po sąsiedzku, na przywitany małego człowieka mogę zaserwowac jeden makowiec klasyczny zawijanu. 
  • Ten makowiec też z moich wypieków, niewielki, zgrabny i bardzo smaczny. 
  • edytowano grudnia 2020
    @Dorotak ta Kuźnia to z Gościnnej 10?
    Jeżeli to oni to widzę że oni prowadzą działalność społeczna, ale fajnie że są normalnie konkurencyjni na rynku przy tym, niena siłę. 
    Podziękowali 1Dorotak
  • @Izka tak to oni, moja wielka oruńska lewacka rodzina razem z domkiem sąsiedzkim ;) ciężko im trochę teraz. Już planowałam u nich przyjęcie komunijne dla Z. I kicha :(
    Podziękowali 1Izka
  • Sernik Odrobinki polecam. Jak nie umiem robić i nie lubię serników, to ten jest pycha i wychodzi nawet mnie. Jest tu w przepisach forumowych.
    Podziękowali 1agatak
  • Dziękuję @andora, to bardzo miłe  <3
    Ale nie chce Ci robić kłopotu. 
  • W tym roku robimy 6. 5 jest zarezerwowanych a jeden jeszcze nie ma właściciela
    Podziękowali 1Ania D.
  • Sernik pyszny bez spodu polecam. Trzeba by wątek potraw wielkanocnych znaleźć tam jest przepis 
    Podziękowali 1agatak
  • Ja sernik odrobinki zawsze robię bez spodu. Wylewam masę na herbatniki.
  • andora powiedział(a):
    W tym roku robimy 6. 5 jest zarezerwowanych a jeden jeszcze nie ma właściciela
    To chętnie zostanę wlascicielem, dziękuję  :)
  • Może niezbyt w temacie, ale nie wiem, gdzie spytać.
    Macie jakiś patent na strój św. Józefa? Kiedyś chyba widziałam jakiś fajny sposób na opaskę na głowę, ale nie mogę sobie przypomnieć, co to było. 
  • edytowano grudnia 2020
    Dzięki za porady. Zaraz poszukam tych przepisów.
    A co zrobić @Elunia żeby sernik nie opadł? Mi opada spektakularnie z pięknego na wysokość formy do 1.5 cm. Smak ma ok.
  • No to daj link
  • To nie do końca tak, że sernik nie opada jak się go studzi w uchylonym piekarniku. Większość osób - jeśli nie wszystkie- tak właśnie studzą ciasta, w tym serniki.
    Z moich obserwacji wynika, że im tlustszy, porządniejszy twaróg, taki prawdziwy - nie wiaderka z mlekiem w proszku - tym sernik wcale lub niewiele opada. 
  • A z tym się zgodzę, że właśnie to również zależy od ubitych białek. Wiejski twaróg jest tłusty i ciężki i białka nie są w stanie tak wywindować w górę tej masy na tyle jak to się dzieje w przypadku serów wiaderkowych. Niezbyt silno ubite białka, to racja.
  • Z brzoskwiniami z moich wypieków na wiaderku Piątnicy wychodzi mi zawsze full wypas. Tylko jak kruche się zagnieść nie chce to ciut wody dodaje.
  • Ja robię z beztluszowego twarogu :D i tylko raz minimalnie opadł 
  • To ja nie wiem jak to robicie
  • sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek + białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki spirytusu
    ..............................................................................................................................................
    3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko :bigsmile: przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać
  • @matka6 a jaki jest ten sernik? kremowy czy taki bardziej z grudkami, z wyraźniejszą konsystencją? nie wiem jak to opisać. Mam zrobić sernik ale będą go jedli sernikowo wybredni więc wolę dopytać ;)
  • I czy jest on mocno słodki? Można zredukować ilość cukru bez wpływu na strukturę sernika? Np. do jednej szklanki?
  • A chcesz zrobić taki kremowy czy grudkowy? 
  • Kremowy raczej, grudkowego nie lubią wydaje mi się, i niezbyt słodki. A, i nie może być to przepis na twaróg z wiaderka. Będę mieć zwykły biały ser, ale taki dość kremowy i mało zbity sam w sobie, to ten sernik powinien też wyjść kremowy?

    Może głupie pytania, ale ja mam w sernikach akurat mało doświadczenia.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.