A tak bardziej w temacie, to miałam wyrzuty, ale już ich nie mam. W tym roku po Wigilii będzie pusta kieszeń, bo jedzenie kupuję gotowe. Ale czyjaś będzie pełna.
Bym chętnie kupiła ciasto, ale te z cukierni to sama chemia. Ostatnio kupiłam w sowie babkę. Jak przeczytałam skład Moja siostra karmiące, stwierdziła, że nie zaryzykuje
A tak bardziej w temacie, to miałam wyrzuty, ale już ich nie mam. W tym roku po Wigilii będzie pusta kieszeń, bo jedzenie kupuję gotowe. Ale czyjaś będzie pełna.
To jest dobry uczynek
Tak, powtórzę to jeszcze sobie kilka razy i może uwierzę a bardziej serio, to fajna knajpka, szkoda by mi było, gdyby zbankrutowali. Jedzonko pyszne.
@Aga85 sprawdź w Kuźni. Odbiór ma być na Kartuskiej. Ja piekę pół zawodowo i gwarantuje, że skład te ciasta mają bardzo dobry, są właściwie jak domowe. A ceny zdecydowanie atrakcyjne jak po liczysz składniki.
Serio polecam.. Sernik cynamonowy z powidlami sliwkowymi to poezja. O brownie z malinami i palona biała czekolada nie wspomnę. Jak do nich napiszesz na fb, to wysla też menu na słono. Tu trudniej mi ocenić jak z cenami ale i tak wezmę trochę bo pisali, że mają mało zamówień i kiepsko u nich...
@hipolit a jak robisz ser że skyru, tak jak dyndałek?
Klinek w chuście serowarskiej.
Skręcam górę tego woreczka, wykładam na sito, talerzyk na to i obciążam ciężarkami z hantli Serwatkę mąż wykorzystuje do koktajlow.
W przepisie (twaróg z jogurtu greckiego chyba z krytyki kulinarnej) było żeby wcześniej wymieszać z solą. I tak tez kiefys robiłam. Ale odkąd pieke chleb na bazie tego twarogu to nie sole żeby nie mieszać sobie w przepisie
@Dorotak ta Kuźnia to z Gościnnej 10? Jeżeli to oni to widzę że oni prowadzą działalność społeczna, ale fajnie że są normalnie konkurencyjni na rynku przy tym, niena siłę.
@Izka tak to oni, moja wielka oruńska lewacka rodzina razem z domkiem sąsiedzkim ciężko im trochę teraz. Już planowałam u nich przyjęcie komunijne dla Z. I kicha
Może niezbyt w temacie, ale nie wiem, gdzie spytać. Macie jakiś patent na strój św. Józefa? Kiedyś chyba widziałam jakiś fajny sposób na opaskę na głowę, ale nie mogę sobie przypomnieć, co to było.
Dzięki za porady. Zaraz poszukam tych przepisów. A co zrobić @Elunia żeby sernik nie opadł? Mi opada spektakularnie z pięknego na wysokość formy do 1.5 cm. Smak ma ok.
To nie do końca tak, że sernik nie opada jak się go studzi w uchylonym piekarniku. Większość osób - jeśli nie wszystkie- tak właśnie studzą ciasta, w tym serniki. Z moich obserwacji wynika, że im tlustszy, porządniejszy twaróg, taki prawdziwy - nie wiaderka z mlekiem w proszku - tym sernik wcale lub niewiele opada.
A z tym się zgodzę, że właśnie to również zależy od ubitych białek. Wiejski twaróg jest tłusty i ciężki i białka nie są w stanie tak wywindować w górę tej masy na tyle jak to się dzieje w przypadku serów wiaderkowych. Niezbyt silno ubite białka, to racja.
sernik pyszny - 1 kg sera ( taki, którego nie trzeba mielić), 8 żółtek + białka ubite, 1 i 1/2szklanki cukru + cukier waniliowy, 20 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki spirytusu .............................................................................................................................................. 3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko :bigsmile: przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać
@matka6 a jaki jest ten sernik? kremowy czy taki bardziej z grudkami, z wyraźniejszą konsystencją? nie wiem jak to opisać. Mam zrobić sernik ale będą go jedli sernikowo wybredni więc wolę dopytać
Kremowy raczej, grudkowego nie lubią wydaje mi się, i niezbyt słodki. A, i nie może być to przepis na twaróg z wiaderka. Będę mieć zwykły biały ser, ale taki dość kremowy i mało zbity sam w sobie, to ten sernik powinien też wyjść kremowy?
Może głupie pytania, ale ja mam w sernikach akurat mało doświadczenia.
Komentarz
w chuście serowarskiej.
Serwatkę mąż wykorzystuje do koktajlow.
Jeżeli to oni to widzę że oni prowadzą działalność społeczna, ale fajnie że są normalnie konkurencyjni na rynku przy tym, niena siłę.
Ale nie chce Ci robić kłopotu.
Macie jakiś patent na strój św. Józefa? Kiedyś chyba widziałam jakiś fajny sposób na opaskę na głowę, ale nie mogę sobie przypomnieć, co to było.
A co zrobić @Elunia żeby sernik nie opadł? Mi opada spektakularnie z pięknego na wysokość formy do 1.5 cm. Smak ma ok.
Z moich obserwacji wynika, że im tlustszy, porządniejszy twaróg, taki prawdziwy - nie wiaderka z mlekiem w proszku - tym sernik wcale lub niewiele opada.
..............................................................................................................................................
3/4 szkl cukru, masło, żółtka zmiksować , dodać mannę chwilkę miksować, dodawać stopniowo ser , dalej mieszać i dodać białka ubite z 3/4 szkl cukru dobrze wymieszać i dodac 2 łyżki spirytusu i zrobić ostateczne mieszanko :bigsmile: przełożyć do okrągłej blaszki i piec w temp 190 - 55 minut po upieczeniu nie wyjmować od razu - niech sobie trochę postoi w uchylonym, piekarniku !czasem zamiast manny dodaje 4 łyżki budyniu śmietankowego i wtedy nie dodaję cukru waniliowego; jeśli dzieci lubią rodzynki- można dodać