A z gotowej masy makowej robiliście rolade? Mam opory....Nie widzę się na pewno teraz z parzeniem maku, trzykrotnym mieleniem, sitkami, cudami. Chętnie zjadłabym coś z makiem, w połączeniu ze skórką pomarańczową, migdałami, tylko żeby nie było dużo babraniny, bo nie mam warunków czasowych. Ed.kurcze, telefon mi zmienia wyrazy.
@Zuzapola gdzie taki mak dostanę? W jakiej to jest formie, w puszce prawda? Tylko że nie gotowa masa makowa a mak mielony, tak? Jakiej firmy? Bakalland?
@Rejczel zawsze używam ten co @Skatarzyna - jest z Lidla. Do normalnego przepisu, nie pękają nigdy mimo że robię cieniutkie warstwy, ale ja zawsze w papierze do pieczenia piekę.
Dzięki dziewczyny! Mąż mi tu dzisiaj przebąkiwal, że z makiem chętnie by coś zjadł a ja mu mówię: sSkaaarbie, ja same takie proste rzeczy umiem, gdzie ja do maku?
A z gotowej masy makowej robiliście rolade? Mam opory....Nie widzę się na pewno teraz z parzeniem maku, trzykrotnym mieleniem, sitkami, cudami. Chętnie zjadłabym coś z makiem, w połączeniu ze skórką pomarańczową, migdałami, tylko żeby nie było dużo babraniny, bo nie mam warunków czasowych. Ed.kurcze, telefon mi zmienia wyrazy.
Ten makowiec jest pierwszorzędny, mało pracy a efekt wspaniały Nie ma mąki Tylko mak fajnie mieć juz mielony, taki bez przypraw itd kupuję taki w badapaku
A nie, jest pyszny, mocno bakaliowy, ten zawiera kakao może zależy od tego jakie jabłka się bierze, pyszny jest moi bardzo lubią makowce, aktualnie od września tylko ten
A jakie jabłka do niego bierzesz @Karolinka ? Renety czy raczej tu się daje jakieś słodkie odmiany? Drugie pytanie: 2 łyżeczki proszku do pieczenia to dużo, nigdy tyle nie sypie nawet jak w przepisie jest żeby dac, czy nie wystarczyla by 1 lyzeczka?
Komentarz
Wolałabym zdjęcie, ale mi każe podać adres strony
Pierwszy, taki , co to od lat robię, ale on jest drogi- dużo jaj, śmietana 30%, dużo miodu....
A drugi - Z przepisów od serca, znanych tu, dużo tańszy, tylko 3 jajka,np.
Jedne i drugie dobre, choć ten drugi, taki bardziej ciasteczkowy, niż pierniczków.
W lodówce czeka ciasto Findusowe
Dla mnie findus kojarzy sie z firma mrozonkowa wylacznie rybna...
https://www.google.com/search?q=findus&safe=active&sxsrf=ALeKk02Qbgvgc5jqWGdk_iWVmlcwXZc_DA:1607507986348&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjLs__z0cDtAhVN4YUKHYkXCbMQ_AUoAXoECAUQAw&biw=1707&bih=803
dziś zajadam z przepisu teściowej @Monira- pyszne, aczkolwiek twarde na razie
mam adwent pierniczkowy
Przepis bedzie?
Ed.kurcze, telefon mi zmienia wyrazy.
ja kupuje mielony suchy, ale nie mam przepisu więc wrzuć proszę @Zuzapola
Zobacz ile jest maku w tej masie.
Ten makowiec jest pierwszorzędny, mało pracy a efekt wspaniały
Nie ma mąki
Tylko mak fajnie mieć juz mielony, taki bez przypraw itd
kupuję taki w badapaku
https://ilovebake.pl/2015/11/24/makowiec-japonski/
ten zawiera kakao