A z gotowej masy makowej robiliście rolade? Mam opory....Nie widzę się na pewno teraz z parzeniem maku, trzykrotnym mieleniem, sitkami, cudami. Chętnie zjadłabym coś z makiem, w połączeniu ze skórką pomarańczową, migdałami, tylko żeby nie było dużo babraniny, bo nie mam warunków czasowych. Ed.kurcze, telefon mi zmienia wyrazy.
@Zuzapola gdzie taki mak dostanę? W jakiej to jest formie, w puszce prawda? Tylko że nie gotowa masa makowa a mak mielony, tak? Jakiej firmy? Bakalland?
@Rejczel zawsze używam ten co @Skatarzyna - jest z Lidla. Do normalnego przepisu, nie pękają nigdy mimo że robię cieniutkie warstwy, ale ja zawsze w papierze do pieczenia piekę.
Dzięki dziewczyny! Mąż mi tu dzisiaj przebąkiwal, że z makiem chętnie by coś zjadł a ja mu mówię: sSkaaarbie, ja same takie proste rzeczy umiem, gdzie ja do maku?
A z gotowej masy makowej robiliście rolade? Mam opory....Nie widzę się na pewno teraz z parzeniem maku, trzykrotnym mieleniem, sitkami, cudami. Chętnie zjadłabym coś z makiem, w połączeniu ze skórką pomarańczową, migdałami, tylko żeby nie było dużo babraniny, bo nie mam warunków czasowych. Ed.kurcze, telefon mi zmienia wyrazy.
Ten makowiec jest pierwszorzędny, mało pracy a efekt wspaniały Nie ma mąki Tylko mak fajnie mieć juz mielony, taki bez przypraw itd kupuję taki w badapaku
A nie, jest pyszny, mocno bakaliowy, ten zawiera kakao może zależy od tego jakie jabłka się bierze, pyszny jest moi bardzo lubią makowce, aktualnie od września tylko ten
A jakie jabłka do niego bierzesz @Karolinka ? Renety czy raczej tu się daje jakieś słodkie odmiany? Drugie pytanie: 2 łyżeczki proszku do pieczenia to dużo, nigdy tyle nie sypie nawet jak w przepisie jest żeby dac, czy nie wystarczyla by 1 lyzeczka?
Komentarz
Wolałabym zdjęcie, ale mi każe podać adres strony
Pierwszy, taki , co to od lat robię, ale on jest drogi- dużo jaj, śmietana 30%, dużo miodu....
A drugi - Z przepisów od serca, znanych tu, dużo tańszy, tylko 3 jajka,np.
Jedne i drugie dobre, choć ten drugi, taki bardziej ciasteczkowy, niż pierniczków.
W lodówce czeka ciasto Findusowe
Dla mnie findus kojarzy sie z firma mrozonkowa wylacznie rybna...
https://www.google.com/search?q=findus&safe=active&sxsrf=ALeKk02Qbgvgc5jqWGdk_iWVmlcwXZc_DA:1607507986348&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjLs__z0cDtAhVN4YUKHYkXCbMQ_AUoAXoECAUQAw&biw=1707&bih=803
dziś zajadam z przepisu teściowej @Monira- pyszne, aczkolwiek twarde na razie
mam adwent pierniczkowy
Przepis bedzie?
Ed.kurcze, telefon mi zmienia wyrazy.
ja kupuje mielony suchy, ale nie mam przepisu więc wrzuć proszę @Zuzapola
Zobacz ile jest maku w tej masie.
Ten makowiec jest pierwszorzędny, mało pracy a efekt wspaniały
Nie ma mąki
Tylko mak fajnie mieć juz mielony, taki bez przypraw itd
kupuję taki w badapaku
https://ilovebake.pl/2015/11/24/makowiec-japonski/
ten zawiera kakao
może zależy od tego jakie jabłka się bierze, pyszny jest
moi bardzo lubią makowce, aktualnie od września tylko ten
Innych japońskich nie, to kakao to jest klucz
Ale kutia
Też na tym mielonym maku robię