Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wigilia dla pustej kieszeni

1456810

Komentarz

  • ten mak po ostudzeniu trzeba porządnie odsączyć
    Podziękowali 1Zuzapola
  • Ja też zamówiłam 3 ciasta choć z kasą krucho ale z moimi siłami też a pani na wsi zarobi....
  • edytowano grudzień 2020
    zrobiłam, z charakterystycznym dla mnie pośpiechem, ale jem i są pyszne
    nie dorabiałam ciasta i dlatego , chyba, mi popękały, bo nadzienia było max;
    1 i 1/2 szkl cukru dałam i masła z kostki 200g - te proporcje tam podane

    zapomniałam poczekać na wyrośnięcie drożdży, ale cóż tam

    zrobiłam sześć ; każdy oddzielnie zawijałam w papier luźno  i nakłuwałam

    a, i okazuje się ,że mak można dwa razy mielić, ale najlepiej trzy
  • matka6 powiedział(a):
    Wypróbowałam już pierniczki Marceliny ze smalcem-kruche, pyszne.
    Cześć mojej rodziny chce te, a czesc z takiego innego przepisu - miękkie i puszyste
    Ze smalcem? :o Czyli nie do jedzenia w Wigilię? ;)
  • W mojej rodzinie zawsze sernik robiła Stryjenka. Doskonały. Więc nigdy (chyba) nawet nie próbowałam robić sernika, bo i tak by tamtemu nie sięgnął do blaszki ;)
  • Przez ten wątek kupiłam kawałek sernika, choć zwykle w piątki nie jadam takich rzeczy. Niezły był B)
    Podziękowali 1In Spe
  • edytowano grudzień 2020
    A ja kawałek k makowca z lokalnej piekarni 
    Przepyszny zamówię u nich na święta 
  • Szarlotka też jest pyszna 
  • agatak powiedział(a):
    A ja kawałek k makowca z lokalnej piekarni 
    Przepyszny zamówię u nich na święta 
    a można spytać której?
  • Malgorzata powiedział(a):
    Ze słodyczy  to dobre porto z Porto  :) 

    O tak!
    Podziękowali 1paulaarose
  • Kupiłam fasolę Jaś,  mam zwykłą kapustę i kiszoną- czy ktoś da sprawdzony przepis na kapustę z grochem?
  • Kapustę z grochem nie robi się z Jasiem a z łuskanym żółtym grochem tzw.połówki.

  • edytowano grudzień 2020
    Z Jasiem to fasola po bretońsku :)
  • a , połówki tez mam, czyli....
  • Groch moczę dobę i gotuję aż będzie miękki, rozpadający się. Kapustę kwaszoną płuczę, mieszam ze zwykłą 1/1 i gotuję w osobnym garnku aż się rozgotuje. Używam do gotowania wyklętej kostki warzywnej i przypraw zwykłych - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie , majeranek...co kto lubi. Ja nie używam papryki z alergii ale fajny efekt daje też papryka wędzona. 
    Jak paćki się rozgotują praktycznie to je łączę, doprawiamy i chwilę jeszcze gotuję mieszając (lubi się przypalić). 
    Wersja rodzinna, nam smakuje :)
    Podziękowali 1matka6
  • edytowano grudzień 2020
    Ale będąc u kogoś w święta widziałam kapustę z Jasiem albo i samego Jasia i to były potrawy z wigilijnego stołu  :o
  • Może regionalnie ten Jaś...
  • U nas Jaś na wigilijnym stole bywa do barszczu dla takiej dwójki co nie tyka uszek... 
  • Moja bratowa zawsze robi Jasia takiego wielkigo masłem chyba tylko
    Chociaż nie pamiętam 

    @In spe camargo   W Przeźmierowie;) czyli wioskowa cukiernia ;)
    Podziękowali 1In Spe
  • @Elunia jak tak piszesz o orzechach...pyszny placek mi się przypomniał - z orzechami w miodzie na wierzchu. Czeski.
  • Planuje sernik królewski 
  • Elunia powiedział(a):
    @agatak znasz Hałasów?
    Nie?
    A coś bliżej? 

    Kapustę na pewno zrobię bo mam wielbiciela i sama uwielbiam
    Śledzie zrobię i barszcz i karpia 
    Pierogi z kapustą i grzybami już  mam
    Rybną zrobi mama dzieci przepadają za tą zupą 
    Ze słodkiego dakłas i makowiec zamówiony sernik pierniczki domowe


  • O dzięki za przypomnienie o tych wąteczkach, zaraz poczytam. Ja tym razem mam w planach dużą imprezę. Trzeba popatrzeć, dopisać do jutrzejszej listy czego jeszcze nie ma a od wtorku chyba przenoszę się całodobowo do kuchni. Choinki chłopaki mają robić w środę... A ja głupio na robotę się cieszę.
    Cieszę się też, że konfidentka, wyznawczyni religii obostrzeń nie zna moich naziemnych danych bo jeszcze faktycznie trzeba by 3/4 gości chować na strych czy upychać w garderobie.
  • Moja teściowa piecze taki placek: dwa blaty miodownika, w środek idzie sernik gotowany a na górny blat: orzechy włoskie wyprażone w miodzie. Pyyyychota. Ma to chyba biliard kalorii ale wsuwamy równo, bo takie dobre!
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Elunia moja wioska  dość dużą. Choć ja mam wrażenie że mnóstwo ludzi znam bo ja z tych gadatliwych że i przy płocie pogadam i ze  wszystkimi sprzedawczyniami ;) i rowerem kursuje dużo ale drewniany dom? Nie kojarzę 
  • Poszukam ;) zalesiona  to musi być w mojej okolicy 
  • edytowano grudzień 2020
    Mi pozostał makowic drożdżowy, piernik
    sałatka jarzynowa i śledziowa
    kluski z makiem
    krokiety i pierogi z soczewicą
    pierogi z makiem
    barszcz
    grzybowa

    Ciastek mam 8 rodzajów, ilościowo zrobiłam tego bardzo dużo
     
  • @Ojejuju bigos chyba dobry pomysł w takiej sytuacji
  • AgaMaria powiedział(a):
    @Ojejuju bigos chyba dobry pomysł w takiej sytuacji

    Albo jakiś makaron z sosem - to też szybkie i da się zrobić dużo na raz.
  • Ponad 700 pierogów.
    Ponad 400 uszek. 
    A to tylko ułamek  
    Podziękowali 4Ewasz Katia Karolinka madzikg
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.