zrobiłam, z charakterystycznym dla mnie pośpiechem, ale jem i są pyszne nie dorabiałam ciasta i dlatego , chyba, mi popękały, bo nadzienia było max; 1 i 1/2 szkl cukru dałam i masła z kostki 200g - te proporcje tam podane
zapomniałam poczekać na wyrośnięcie drożdży, ale cóż tam
zrobiłam sześć ; każdy oddzielnie zawijałam w papier luźno i nakłuwałam
a, i okazuje się ,że mak można dwa razy mielić, ale najlepiej trzy
W mojej rodzinie zawsze sernik robiła Stryjenka. Doskonały. Więc nigdy (chyba) nawet nie próbowałam robić sernika, bo i tak by tamtemu nie sięgnął do blaszki
Groch moczę dobę i gotuję aż będzie miękki, rozpadający się. Kapustę kwaszoną płuczę, mieszam ze zwykłą 1/1 i gotuję w osobnym garnku aż się rozgotuje. Używam do gotowania wyklętej kostki warzywnej i przypraw zwykłych - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie , majeranek...co kto lubi. Ja nie używam papryki z alergii ale fajny efekt daje też papryka wędzona. Jak paćki się rozgotują praktycznie to je łączę, doprawiamy i chwilę jeszcze gotuję mieszając (lubi się przypalić). Wersja rodzinna, nam smakuje
Kapustę na pewno zrobię bo mam wielbiciela i sama uwielbiam Śledzie zrobię i barszcz i karpia Pierogi z kapustą i grzybami już mam Rybną zrobi mama dzieci przepadają za tą zupą Ze słodkiego dakłas i makowiec zamówiony sernik pierniczki domowe
O dzięki za przypomnienie o tych wąteczkach, zaraz poczytam. Ja tym razem mam w planach dużą imprezę. Trzeba popatrzeć, dopisać do jutrzejszej listy czego jeszcze nie ma a od wtorku chyba przenoszę się całodobowo do kuchni. Choinki chłopaki mają robić w środę... A ja głupio na robotę się cieszę. Cieszę się też, że konfidentka, wyznawczyni religii obostrzeń nie zna moich naziemnych danych bo jeszcze faktycznie trzeba by 3/4 gości chować na strych czy upychać w garderobie.
Moja teściowa piecze taki placek: dwa blaty miodownika, w środek idzie sernik gotowany a na górny blat: orzechy włoskie wyprażone w miodzie. Pyyyychota. Ma to chyba biliard kalorii ale wsuwamy równo, bo takie dobre!
Elunia moja wioska dość dużą. Choć ja mam wrażenie że mnóstwo ludzi znam bo ja z tych gadatliwych że i przy płocie pogadam i ze wszystkimi sprzedawczyniami i rowerem kursuje dużo ale drewniany dom? Nie kojarzę
Komentarz
nie dorabiałam ciasta i dlatego , chyba, mi popękały, bo nadzienia było max;
1 i 1/2 szkl cukru dałam i masła z kostki 200g - te proporcje tam podane
zapomniałam poczekać na wyrośnięcie drożdży, ale cóż tam
zrobiłam sześć ; każdy oddzielnie zawijałam w papier luźno i nakłuwałam
a, i okazuje się ,że mak można dwa razy mielić, ale najlepiej trzy
Przepyszny zamówię u nich na święta
Jak paćki się rozgotują praktycznie to je łączę, doprawiamy i chwilę jeszcze gotuję mieszając (lubi się przypalić).
Wersja rodzinna, nam smakuje
Chociaż nie pamiętam
@In spe camargo W Przeźmierowie;) czyli wioskowa cukiernia
A coś bliżej?
Kapustę na pewno zrobię bo mam wielbiciela i sama uwielbiam
Śledzie zrobię i barszcz i karpia
Pierogi z kapustą i grzybami już mam
Rybną zrobi mama dzieci przepadają za tą zupą
Ze słodkiego dakłas i makowiec zamówiony sernik pierniczki domowe
Cieszę się też, że konfidentka, wyznawczyni religii obostrzeń nie zna moich naziemnych danych bo jeszcze faktycznie trzeba by 3/4 gości chować na strych czy upychać w garderobie.
sałatka jarzynowa i śledziowa
kluski z makiem
krokiety i pierogi z soczewicą
pierogi z makiem
barszcz
grzybowa
Ciastek mam 8 rodzajów, ilościowo zrobiłam tego bardzo dużo
Albo jakiś makaron z sosem - to też szybkie i da się zrobić dużo na raz.
Ponad 400 uszek.
A to tylko ułamek