Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

zamienię pełne półki na PRL

1356729

Komentarz

• Ja mam świadomość że pielęgnowanie poczucia krzywdy z którego może wynikać oskarżanie innych jest podstawą patologicznych relacji, które dobrze demaskuje trójkąt karpmana. A takie relacje są powszechne wszędzie: i u wielodzietnych i u małodzietnych

Aby z niego wyjść trzeba być w roli "wybawcy". Bycie katem/ofiarą jest beznadziejne. Dlatego warto pamiętać o tym też w dyskusjach internetowych. 
    Podziękowali 2In Spe Joannna
  • edytowano 14 styczeń
    @M_Monia

Zapytam z czystej ciekawości:
    skad u Ciebie takie parcie na to, żeby inni mieli dzieci? 
    Czemu uważasz, ze MUSZĄ? 
    Tylko proszę daruj śpiewki o obowiązku  wobec ojczyzny. 
    To zostaw dla własnych dzieci, im to powiesz jak podrosną ;) 
    my tutaj za starzy jesteśmy na bajki. 

Odnoszę wrażenie (kiedyś dodałabym „może mylne” ale teraz już chyba nie) że Ciebie boli, ze rodzic jednego ma „łatwiej” (cudzysłów celowy, bo kto jak ma to wie sam) niz Ty, rodzic wielu. Ze ma większa swobodę, więcej czasu dla siebie a może i pieniędzy  itp. 
    I dlatego tak bardzo usilnie  chciałabyś żeby nikt nie mógł mieć łatwiej niż Ty.  
    Mogłoby nawet i tak być, ale tego mogalbym się spodziewać po kimś, kto jednak nie jest  wielodzietnym z pragnienia i wyboru. A Ty zawsze powtarzasz, ze jesteś mama Wielo z wyboru i pragnienia. 

Kto będzie pracował na moja emeryturę? 
    Kolejne pokolenia. Twoje dzieci, moje dziecko, dzieci Kowalskie, Nowakowej. 
    Dziś, dzięki naszej pracy, Twoje dzieci maja 500+ a nasi rodzice emerytury, wiec kiedyś one będą pracowały na nasze emerytury i na 500 dla innych dzieci .
    Twoje tupanie nic tu nie da Moniu. 

Edit. 
    Lepiej dla dziecka kiedy jest ono chciane. 
    A papież? Cóż on się zwraca do wiedzących. Wierzący maja go słuchać 
  • paulaarose powiedział(a):
    M_Monia powiedział(a):
    Wilfrid powiedział(a):
    Często jest tak, że chcą i wcześniej, ale nie znalazły odpowiedniego partnera.
    Przestań się oszukiwać. Wiele kobiet mając odpowiedniego partnera uwaga, uwaga... decyduje się na 1 dziecko około 30. I na tym zamyka fabrykę. 

Ale do z tego ze na jedno? Zdajesz sobie sprawę, że dla osób które są jedynakami i ich rodzicow takie uwagi mogą być bolesne?
    Mnie też g... to obchodzi.  Później będzie darcie japy, że miejsce Polaków zajmują muzułmanie. A tak będzie, bo natura nie znosi pustki. Tylko nich się małodzietni nie spodziewają, że muzułmanki będą się nimi opiekowały. Jeżeli zapłacą, to tak, ale wyznawcy islamu nie będą podatków na "tubylców płacić", wręcz przeciwnie - będą wymagali płacenia Dżizji. 
  • Klarcia powiedział(a):
    paulaarose powiedział(a):
    M_Monia powiedział(a):
    Wilfrid powiedział(a):
    Często jest tak, że chcą i wcześniej, ale nie znalazły odpowiedniego partnera.
    Przestań się oszukiwać. Wiele kobiet mając odpowiedniego partnera uwaga, uwaga... decyduje się na 1 dziecko około 30. I na tym zamyka fabrykę. 

Ale do z tego ze na jedno? Zdajesz sobie sprawę, że dla osób które są jedynakami i ich rodzicow takie uwagi mogą być bolesne?
    Mnie też g... to obchodzi.  Później będzie darcie japy, że miejsce Polaków zajmują muzułmanie. A tak będzie, bo natura nie znosi pustki. Tylko nich się małodzietni nie spodziewają, że muzułmanki będą się nimi opiekowały. Jeżeli zapłacą, to tak, ale wyznawcy islamu nie będą podatków na "tubylców płacić", wręcz przeciwnie - będą wymagali płacenia Dżizji. 
    Co złego jest w opiece muzułmanki?. Źle się Tobą opiekowała w szpitalu?.
    Przecież Jezus, Maryja, Jan Chrzciciel to byli jedynacy. Ich rodzicow tez Bóg rozliczał? 
    Taki był dla ich rodziców Boży plan. Rodzice Maryi i Jana Chrzciciela byli już w mocno podeszłym wieku i cudem było poczęcie przez nich dziecka. Jezus począł się z młodej dziewczyny, ale dziewicy, która na zawsze dziewicą pozostała.

Na marginesie - Bóg dał Jezusowi matkę i opiekuna; co potwierdza tezę, że dziecko potrzebuje modelu matki i ojca.
    Podziękowali 1M_Monia
    @M_Monia A Ty jesteś pewna ze sama chcesz? Skąd wiesz z jakiego powodu jest to nie chce? Może te matki ledwo wytrzymują nerwowo, może są chore, może ojcowie nie maja odpowiednich zasobów? Nie każdy musi być wielodzietny. 
    No i fajnie - może załapiesz się na konieczność noszenia hidżabu, jeżeli nie burki.
    Szkoda, że nie będę tego widziała. :)
  • avija powiedział(a):

Później będzie darcie japy, że miejsce Polaków zajmują muzułmanie. A tak będzie, bo natura nie znosi pustki. Tylko nich się małodzietni nie spodziewają, że muzułmanki będą się nimi opiekowały. Jeżeli zapłacą, to tak, ale wyznawcy islamu nie będą podatków na "tubylców płacić", wręcz przeciwnie - będą wymagali płacenia Dżizji. 
    Co złego jest w opiece muzułmanki?. Źle się Tobą opiekowała w szpitalu?.
    Nie o to chodzi. Mam na uwadze, że muzułmanie nie będą wypłacali chrześcijanom emerytur; nie pokryją także kosztów leczenia. Zresztą - z jakiej paki mieli by to robić?
    Gorzej będzie, gdy chrześcijanie będą zmuszeni uiszczać Dżizję, czyli bulić haracz muzułmanom.
    Podziękowali 1M_Monia
  • Klarcia powiedział(a):
    paulaarose powiedział(a):
    @M_Monia A Ty jesteś pewna ze sama chcesz? Skąd wiesz z jakiego powodu jest to nie chce? Może te matki ledwo wytrzymują nerwowo, może są chore, może ojcowie nie maja odpowiednich zasobów? Nie każdy musi być wielodzietny. 
    No i fajnie - może załapiesz się na konieczność noszenia hidżabu, jeżeli nie burki.
    Szkoda, że nie będę tego widziała. :)
    Straszenie
    Wielu manipulatorów sięga po strach jako narzędzie służące do nakłonienia ludzi do robienia tego, co sobie zaplanowali. 
    Podziękowali 2hipolit Skatarzyna
  • Hipolit. Nie muszą. Nikt nic nie musi.Bogaty nie musi pożyczać pieniędzy biednemu itd. 
  • Ale można tworzyć przyjaźniejszy świat dla tych którzy robią dla kraju coś dobrego.
    W tym wypadku wychowują przyszłe pokolenia. 

A reszta jak nie chce to trudno. 
  • M_Monia powiedział(a):
    Ale można tworzyć przyjaźniejszy świat dla tych którzy robią dla kraju coś dobrego.
    W tym wypadku wychowują przyszłe pokolenia. 

A reszta jak nie chce to trudno. 
    A to bedzietni i jednodzietni nie robią dla kraju nic dobrego?.
    Podziękowali 1Skatarzyna

• @M_Monia A co Ty robisz aby żyło się lepiej w tym kraju? Fajnie ze masz kilkoro dzieci, to dar, ale czemu krytyka przychodzi ci tak łatwo?
  • M_Monia powiedział(a):
    Hipolit. Nie muszą. Nikt nic nie musi.Bogaty nie musi pożyczać pieniędzy biednemu itd. 
    Dlaczego bogaty ma pożyczać biednemu?
    Biedny często nie ma z czego potem oddać 

• Pożyczanie pieniędzy a plodzenie dzieci to mi się wogole jakoś nie łączy...chyba że w jakaś tragedię 
  • No nie wytrzymam. @M_Monia żadna Twoja zasługa, że jesteś wielodzietna. I źadna przewina jednodzietnych, że jednodzietni. Taki plan.
    A w temacie klarcinej obsesji muzułmańskiej - Wasze pokolenie się skutecznie przyłożyło do dzisiejszych następstw demograficznych traktując aborcję jak antykoncepcję. Nic mnie tak nie  w urwia jak te nagle święte   pańcie po 60-tce  huczące w temacie dzieci.
    Podziękowali 2paulaarose hipolit
  • M_Monia powiedział(a):
    Jeśli chodzi o mnie to nawet mi to jedno rodzone by wystarczyło ale mąż ostatnio bardzo chce drugie rodzone.
    Nawet chciałabym adoptować, ale tu akurat mąż się nie zgadza.
    @M_Monia to Twoje słowa z 2013 roku. 
    Skoro sama chciałaś tylko 1, to skąd u Ciebie to potępienie dla innych, którzy chcą jedno? Ciebie jakoś nie obchodziła wtedy Polska, emerytury. 
  • Beta powiedział(a):
    M_Monia powiedział(a):
    Jeśli chodzi o mnie to nawet mi to jedno rodzone by wystarczyło ale mąż ostatnio bardzo chce drugie rodzone.
    Nawet chciałabym adoptować, ale tu akurat mąż się nie zgadza.
    @M_Monia to Twoje słowa z 2013 roku. 
    Skoro sama chciałaś tylko 1, to skąd u Ciebie to potępienie dla innych, którzy chcą jedno? Ciebie jakoś nie obchodziła wtedy Polska, emerytury. 
    No i wypadł trup z szafy  :D
  • edytowano 14 styczeń
    Ale tu nie jest napisane, że chce mieć jedynaka z wyboru?? Ani to że nie obchodzi mnie Polska i emerytura. Bo obchodziła mnie wtedy i mówiłam to samo. 

Chciałam też adoptować. 

Nie chciałam tylko 1 i na tym koniec. Nigdy nie miałam takiego planu że tylko 1 dziecko

Ale by mi wystarczyło bo było male i byłam z nia bardzo dużo. Nie chodziła do żłobka spać w nocy nie dawała. Wystarczyło nie oznacza że nie chce. 
    Zapytana nie mówiłam że nie. Mówiłam że tak chce urodzić kolejne dziecko. 

umniejszałam sobie. Podziwiałam wielodzietnych
    nych i uważałam że mogą zabierać ode mnie z pensji podatki na różne rzeczy typu
    - emerytura
    - polityka prorodzinna
    Chciałam wspierać ten cel.
    I nadal chce. Nic się nie zmieniło. 

• Nie odrzucał ale stawiał na najwyższym miejscu Boga i zbawienie a nie dzietność. Dzietność sama w sobie nie daje gwarancji zbawienia i nie musi być obrazem tego, że ktoś żyje po Bożemu. Może być obrazem współpracowania z Łaską, nie musi. 
    Pioszo54 powiedział(a):
    Kacha powiedział(a)
    Jezus na pytanie, które z przykazań jest najważniejsze powiedział, że będziesz miłował Pana Boga swego z całego serca, z całej duszy, całym umysłem. (Mt 22,36-40)
    a odrzucał Biblię?
    Podziękowali 1asiao
  • edytowano 14 styczeń
    Tu nie jest napisane, że nie chce drugiego dziecka. Nie jest też napisane że chce pozostać rodzicem jedynaczki z wyboru. To mnie wręcz przerażało że dziecko miałoby być tylko jedno. 

Proszę czytać ze zrozumieniem. Czytając całość a nie wybiorczo łatwo zauważyć że chciałam zajsc w ciążę. 
  • @M_Monia No i dobrze ze chciałaś, ale niektórzy nie muszą. Nie jest to może jakieś super ekstra być jedynakiem, ale znowuz tacy rodzice napewno tez kochają. A niejeden jedynak często ma poczucie winy z tego powodu, ale o tym pomyślałaś czy nie?
  • Ale to co??? 
    Maja schować badania CBOS bo komuś będzie przykro??? 

• Z Twojego wpisu wynika, że to mąż chciał, nie Ty. Tobie 1 by wystarczyło. 
    A teraz z wyższością wypowiadasz się o kobietach, które uważają jak Ty, że im 1 wystarczy. 
  • @M_Monia A to CBOS jest ważniejszy od drugiego człowieka?
  • Gdyby nie to, że mam znajoma wielodzietna, która daje dobry przykład to po twoich wpisach @M_Monia bym się zraziła. 
  • Pytanie brzmi nie czy Ci wystarczy pensja 2000zl.
    Tylko czy chcesz zarabiać 3. 
    Tak, nie. 
    Tak chce zarabiać 3 ale 2 też by mi wystarczyło. Nie widzisz różnicy? 

Daj mi tekst gdzie napisałam że nie chce drugiego dziecka? . Nie znajdziesz bo nigdy tak nie napisałam. 

Poza tym zawsze chciałam pomocy dla tych którzy są Wielodzietni. 
  • Bo nie muszę sprawdzać. Powiem z głowy. Nie chcałam wtedy ani być wielodzietna ani mieć jedynaka z wyboru.

• A to że napisałam że chciałabym adoptować już oznacza że chce drugie. Może być adoptowane. 
  • Dlaczego wielodzietni mają chcieć pomocy?
    Może są wielodzietni bo są bardziej zaradni od innych?!
    Ktoś nie ma/nie chce dzieci bo go nie stać 
    Ktoś ma dzieci bo go stać
    To nie tylko kwestia finansowa ale mentalna.
    Podziękowali 1Joannna
  • @M_Monia Ale to Ty chcialas. Czemu wymagasz tego od innych?
    @Klarcia Ja się muzułmanów nie boje, mam ciotecznego szwagra z tamtych terenów ;)
    Podziękowali 1Klarcia
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.