@M_Monia co jej po zmuszeniu ojca do opieki nad dzieckiem po porodzie, gdy może byc tak, że będzie ciąża zagrożona i będzie musiała byc na zwolnieniu i starci stanowisko?
Kobieta po macierzyńskim może wrócić do pracy. Jak ma wysokie stanowisko, to jej mąż pewnie też, stać ich na opłacenie opieki. Przymus dla ojca nic u nich nie zmieni na korzyść.
Paulaarose może Cię to zdziwi ale nie byłam za waloryzacja 500+do 800+.
smutne, jak możesz ? Przeciez powinna być 1000+ albo lepiej 2000+. Ale jeszcze nic nie jest przesądzone, jeśli PO wygra wybory to swoim zwyczajem wszystko ukradną i waloryzacji nie będzie, a może nawet zniknie 500+ ?
Praca na wysokim stanowisku jest angażująca. Jak ludzie mają intensywnie pracować i jednocześnie osobiście zajmować się dzieckiem? Albo-albo. I znowu wybór zgodnie z tym co ma się w głowie i sercu, co ceni się wyżej.
Jak powrót z pracy ok. 22 pogodzić z opieką nad małym dzieckiem? Trzeba zrezygnować z czegoś- albo inna praca i dziecko, albo brak dziecka i dalsza praca.
@M_Monia ale właśnie chodzi o to, że jak ktoś chce miec dziecko, to nie czeka aż będzie to łatwe, tylko stara się zminić swoje życie tak by je mieć. A jak komuś nie zależy na dziecku, to go ułatwienia nie zachęcą- dziecko to nie wakacje- że dasz bon, to ludzie skorzystają. Czyli ta "walka" jest wyłącznie teorytczna. Ktoś siedzi i wymyśla co zrobić, by kobiety rodziły. I wymyśla takie 500+, które wcale nie wpłynęło na wzrost dzietności. Jak w ogole ktoś mógł pomyśleć, że ci co świadomie dzieci nie mają, urodzą by dostawać 500zł?
@paulaarose, mi nie chodzi o powrót ok. 22, bo praca zmianowa, tylko o pracy takiej, że wychodzisz rano i wracasz wieczorem. I w domu chcesz odpocząć, a nie zajmować się dzieckiem, w nocy spać, a nie wstawać kilka razy.
Beta to jak wyjaśnisz to co się dzieje w Korei Południowej?
Nie intersuję się ich sytuacją. A nie będę ani marnowała czasu na zgłębianie tego, ani nie zamierzam się wypowiadać na temat, na który nie mam wiedzy. Żeby zrozumieć procesy zachodzące w danym kraju to trzeba poznać też historię. Nie wystarczy patrzeć na jakieś dane i zgadywać.
Wierzę że niektorzy ludzie robią różne rzeczy nie tylko dla siebie ale dla swoich wartości.
Są tacy ludzie. Po czym ich poznać ? Ze mówią wprost bez oszukiwania o swoich wartościach niezależnie czy społeczeństwo je popiera. Np komuchy od Zandberga. Są też w Konfederacji. Ale w PO, PiS, PSL, SLD ich raczej nie znajdziesz.
ale doceniam to że jesteś za jakąś polityka prorodzinna.
Najlepsza polityka prorodzinna to taka której nie ma. Ale dopóki istnieje podatek PIT to jestem za tym by zwrot z niego był jak najwyższy , lepiej w postaci kwoty wolnej od podatku, ale ostatecznie w postaci 500+, 300+, czy ulgi na dziecko, bo to dopłata bezpośrednia.
Komentarz
@paulaarose, mi nie chodzi o powrót ok. 22, bo praca zmianowa, tylko o pracy takiej, że wychodzisz rano i wracasz wieczorem. I w domu chcesz odpocząć, a nie zajmować się dzieckiem, w nocy spać, a nie wstawać kilka razy.
Np komuchy od Zandberga. Są też w Konfederacji. Ale w PO, PiS, PSL, SLD ich raczej nie znajdziesz.