Wsiąść do pociągu jest rewelacyjna dla całej rodziny-nasz 5 latek gra (z pomocą mamy). Bardzo fajna jest kooperacyjna OGNISTY PODMUCH. Świetne w tej grze jest to, że są różne stopnie zaawansowania, więc w podstawę można spokojnie grać z maluchami. Bardziej skomplikowane rozgrywki wciągają starszych. Wszystko oczywiście w jednym pudełku za ok 85 zł.
Ale najlepsza i naświetniejsza gra w jaką kiedykolwiek graliśmy ( a gramy już ponad 10 lat ) to ALHAMBRA. Podstawa jest szybka do opanowania. Za dodatki trzeba dodatkowo płacić, a jest ich sporo. Tyle tylko, że w każdym dodatku są 4 rozszerzenia. Tak więc, teraz gramy z 5 rozszerzeniami, co daje 20 nowych dodatkowych funkcji. Gra nas tak wciągnęła, że urządzamy parafialne rozgrywki co poniedziałek. MAłżeństwa grają jako jeden gracz - tyle jest główkowania z rozszerzeniami. Bardzo wciągająca gra, która daje niezwykła emocje!
My ostatnio gramy z dziećmi w Cardline: Zwierzęta. Bardzo fajna i edukacyjna gra, układamy w rzędzie zwierzęta wg długości ciała, wg wagi lub wg średniej długości życia. Nasz 5,5 latek gra nawet sam ze sobą i powoli zaczyna z nami wygrywać
U nas na stole najczęściej lądują: - wspomniany przez @Wanda Domek - Agricola: Chłopi i ich zwierzyniec - mała wersja (dużo krótsza) od Agricoli - Patchwork - 2-osobowa gra, każdy próbuję zapełnić swoją planszetkę różnego kształtu "materiałami" - Cardline: Zwierzęta - opisywałem wyżej - Pingwiny z Madagaskaru - grafiki z bajki, dwa tryby rozgrywki, uproszczony i trochę bardziej zaawansowany, wykonujemy misje, zbieramy surowce, zatrudniamy popleczników - Trzy małe świnki - bajkogra, jest krótka bajka jest i gra rzucamy kośćmi, próbujemy budować domki, w czym przeszkadza zły wilk - Zamki szalonego króla Ludwika - trochę bardziej skomplikowana gra od wyżej wymienionych, układamy zamek z komnat w postaci różnego kształtu i rozmiaru kafelków. Dzieciaki nie optymalizują, układają tak, aby było ładniej
opis maty: Splendor - mata do gry. Czy nie denerwują
Cię te nieustannie przesuwające się po stole karty, za każdym razem gdy
ktoś próbuje podnieść jedną z nich ze stołu? Czy doświadczyłeś przypływu
irytacji, gdy po raz kolejny musiałeś uporządkować rzędy, bo komuś
spadł ciężki żeton? Dzięki tej macie niedogodności odejdą w przeszłość!
Wszystkie karty będą w końcu leżały posłusznie na swoich miejscach.
Nareszcie do Twoich rozgrywek w "Splendor" wkroczy ład i porządek.
Nadchodzi dzień, gdy już nic nie zakłóci Tobie czerpania radości z
grania w tę doskonałą grę!
@uJa kupisz w jakimś stacjonarnym księgarnio-papierniczym albo zabawkowym. Koło Biedronki na pl.Ewry jest bardzo duży wybór gier. Nie wiem jak to cenowo wyjdzie,ale chyba niewiele mniej niż w internecie wraz z kosztami wysyłki.
kurcze szkoda że się wcześniej nie zorientowała, dziś już nie zdąży dojść na sobotę ;/
wysłane z bonito.pl kurierem dojdzie do jutra (przy opcji za pobraniem). Jeśli weźmiesz pod uwagę ich rabat i rabat z karty KDR (jeśli masz - wpisuje się gdzieś po drodze przy zamówieniu albo zakładając konto), to pewnie i tak wyjdzie Ci taniej niż w sklepie
na początku, po przeczytaniu instrukcji, sprawiała wrażenie skomplikowanej, ale to tylko wrażenie
Blokus - bardzo bardzo fajny, dla 2 lub 4 osób, tylko trochę drogi
Carcassonne też bardzo lubimy. Dla większej ilości osób już się jednak przydają dodatki (nie pamiętam, czy wersja podstawowa ma pionki dla 5 czy 6 osób)
okk pogooglam i dalej nie wiem hahaah Hali Galli super Uga Buga -odpada bo zwykle jest głośno i mogą siebie nie słyszeć Rączki złączki - nie rozumiem zasad no i obawiam się że obcy sobie chłopcy nie będą chcieli się dotykać
5 sekund - bardzo ok Bitwa o Wielką Brytanię". -ok
"Kto
drugi ten lepszy" - ok
"Steam
Park" - za skomplikowany
"Tajniacy" - nie wiem czy nie za trudne Jungle speed - nie wiem czy nie najlepszy
no to teraz decyzja:D @olgal masz rację zobaczę, w tamtym sklepie jeszcze nie byłam
U nas 4latka z 6latkiem namiętnie grają w Śpiące królewny, trochę uproszczają zasady, nie robiąc dodawania tylko odkładają dwie takie same karty, ale potrafią grać razem naprawdę długo.
Graja jeszcze w Zgadnij kto to, Connect4 i Uno, przy czym w to ostatnie wg swoich zasad;)
Komentarz
Bardzo fajna jest kooperacyjna OGNISTY PODMUCH.
Świetne w tej grze jest to, że są różne stopnie zaawansowania, więc w podstawę można spokojnie grać z maluchami. Bardziej skomplikowane rozgrywki wciągają starszych. Wszystko oczywiście w jednym pudełku za ok 85 zł.
Ale najlepsza i naświetniejsza gra w jaką kiedykolwiek graliśmy ( a gramy już ponad 10 lat ) to ALHAMBRA.
Podstawa jest szybka do opanowania. Za dodatki trzeba dodatkowo płacić, a jest ich sporo. Tyle tylko, że w każdym dodatku są 4 rozszerzenia.
Tak więc, teraz gramy z 5 rozszerzeniami, co daje 20 nowych dodatkowych funkcji. Gra nas tak wciągnęła, że urządzamy parafialne rozgrywki co poniedziałek. MAłżeństwa grają jako jeden gracz - tyle jest główkowania z rozszerzeniami.
Bardzo wciągająca gra, która daje niezwykła emocje!
Bardzo fajna i edukacyjna gra, układamy w rzędzie zwierzęta wg długości ciała, wg wagi lub wg średniej długości życia.
Nasz 5,5 latek gra nawet sam ze sobą i powoli zaczyna z nami wygrywać
U nas na stole najczęściej lądują:
- wspomniany przez @Wanda Domek
- Agricola: Chłopi i ich zwierzyniec - mała wersja (dużo krótsza) od Agricoli
- Patchwork - 2-osobowa gra, każdy próbuję zapełnić swoją planszetkę różnego kształtu "materiałami"
- Cardline: Zwierzęta - opisywałem wyżej
- Pingwiny z Madagaskaru - grafiki z bajki, dwa tryby rozgrywki, uproszczony i trochę bardziej zaawansowany, wykonujemy misje, zbieramy surowce, zatrudniamy popleczników
- Trzy małe świnki - bajkogra, jest krótka bajka jest i gra rzucamy kośćmi, próbujemy budować domki, w czym przeszkadza zły wilk
- Zamki szalonego króla Ludwika - trochę bardziej skomplikowana gra od wyżej wymienionych, układamy zamek z komnat w postaci różnego kształtu i rozmiaru kafelków. Dzieciaki nie optymalizują, układają tak, aby było ładniej
Czy jest to rzecz niezbędna, czy da się grać bez niej?
Splendor - mata do gry. Czy nie denerwują Cię te nieustannie przesuwające się po stole karty, za każdym razem gdy ktoś próbuje podnieść jedną z nich ze stołu? Czy doświadczyłeś przypływu irytacji, gdy po raz kolejny musiałeś uporządkować rzędy, bo komuś spadł ciężki żeton? Dzięki tej macie niedogodności odejdą w przeszłość! Wszystkie karty będą w końcu leżały posłusznie na swoich miejscach. Nareszcie do Twoich rozgrywek w "Splendor" wkroczy ład i porządek. Nadchodzi dzień, gdy już nic nie zakłóci Tobie czerpania radości z grania w tę doskonałą grę!
ale 6 dych to raczej przesada :-)
doradźcie coś, prowadzę różne animacje i z takimi chłopakami mam największy problem, może by usiedli w kącie i pograli
Kalambury-u nas hit na urodzinach starszych.
http://www.ceneo.pl/26009256
Dla maluchów żółta wersja-junior.
https://www.google.pl/search?q=gra+5+sekund&biw=1920&bih=960&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjF4_CzsNfPAhXFShQKHXJTAvwQ_AUIBSgA&dpr=1
Może coś z gier tzw. "imprezowych":
- Rączki złączki
- Uga buga!
- Dobble
kurcze szkoda że się wcześniej nie zorientowała, dziś już nie zdąży dojść na sobotę ;/
Koło Biedronki na pl.Ewry jest bardzo duży wybór gier.
Nie wiem jak to cenowo wyjdzie,ale chyba niewiele mniej niż w internecie wraz z kosztami wysyłki.
wysłane z bonito.pl kurierem dojdzie do jutra (przy opcji za pobraniem). Jeśli weźmiesz pod uwagę ich rabat i rabat z karty KDR (jeśli masz - wpisuje się gdzieś po drodze przy zamówieniu albo zakładając konto), to pewnie i tak wyjdzie Ci taniej niż w sklepie
http://bonito.pl/k-90235757-dobble
Mój 11latek też bardzo lubi 303-Bitwę o Anglię
na początku, po przeczytaniu instrukcji, sprawiała wrażenie skomplikowanej, ale to tylko wrażenie
Blokus - bardzo bardzo fajny, dla 2 lub 4 osób, tylko trochę drogi
Carcassonne też bardzo lubimy. Dla większej ilości osób już się jednak przydają dodatki (nie pamiętam, czy wersja podstawowa ma pionki dla 5 czy 6 osób)
Hali Galli super
Uga Buga -odpada bo zwykle jest głośno i mogą siebie nie słyszeć
Rączki złączki - nie rozumiem zasad no i obawiam się że obcy sobie chłopcy nie będą chcieli się dotykać
5 sekund - bardzo ok
Bitwa o Wielką Brytanię". -ok
"Kto drugi ten lepszy" - ok
"Steam Park" - za skomplikowany
"Tajniacy" - nie wiem czy nie za trudne
Jungle speed - nie wiem czy nie najlepszy
no to teraz decyzja:D
@olgal masz rację zobaczę, w tamtym sklepie jeszcze nie byłam
303 biorę na pewno bo czasem się zdarzy dwóch odrealnionych chłopców to coś dla nich będzie a może i sama z mężem pogram
Tylko dzieci tam lepiej nie zabieraj
Lubiny w to grać
Raczej powinny grać w to dzieciaki zbliżone wiekiem.