@kociara, ja do ciasta zazwyczaj dodaję Muscat, bo soczysta i ładnie pachnie, ale to na surowo, a w tym cieście jest mus... Wydaje mi się, że mus z Muscata się nie zrobi, bo ona zbyt soczysta :-) A z kolei mus z Hokkaido jest bardzo gęsty i ciężki, więc nie wiem, czy do ciasta się nada... Mogę więc polecić to ciasto: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/ciasto_dyniowe_przekladane/przepis.html bo wiem, że wychodzi dobre, i dodawałam do niego albo Muscat właśnie, albo zwykłą Bambino czy jak ona się nazywa - taką dużą pomarańczową...
kupiłam prześliczna dynie, całkiem niepodobna do żadnej z wklejanych w tym wątku fotek i linków podłużna porośnięta jakby czymś takim chropowatym, ale bez wystających wyrostków pod tym czymś porastajacym pomarańczowy kolor
miąższ silnie pomarańczowy
kotce jednej wybitnie smakujący
piecze sie, ale jak chrupnęłam kawałek, pyszne
edit: po zastanowieniu dodam, ze ta skórka to mi skórkę melona przypomina
Kociara, rozkrojoną dynię niełatwo zidentyfikować. Może to być Lakota, może to być mieszaniec. Osoby uprawiające dynie biorą czasami nasiona ze swoich dyń, wychodzą im przeróżne mieszańce z tego. Dynia jest chropowata, bo jest stara - tzn nie jest niedobra do jedzenia, tylko długo była zostawiona na roślinie. Ale do jedzenia absolutnie dobra.
Pigwa, nie ma takiej odmiany. Sprzedawcy zwykle zupełnie nie znają odmiana, ale uprawiają radosną twórczość. Jak masz cały owoc i chcesz zrobić zdjęcie, to spróbuję ją zidentyfikować.
bardzo nam ostatnio smakowały DYNIOWE MUFINKI W BIAŁEJ CZEKOLADZIE
ta porcja z przepisu starcza na 12 mufinek ( czyli jak na naszą rodzinę trzeba było robić z 1,5 porcji)
ciasto
350ml mąki
150ml cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
350g puree z dyni ( dalej podam jak zrobić)
cynamon
szczypta soli
2 jajka
70g roztopionego masła
70 ml maslanki, jogurtu, kefiru czy czegoś w tym stylu
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
polewa
150g białej czekolady
50ml śmietanki 30%
sok z 1/2 cytryny
purre z dyni to fajny wynalazek, bo dodane do ciasta nie powoduje zakalca, ciasto nie podchodzi sokiem....a sprawa jest prosta - piecze się dynię w kawałkach w piekarniku w 200 st ok 20 min, a potem dokładnie rozgniata widelcem
wykonanie:
do jednej michy wsypujemy produkty suche( mąka, proszek, cukier, cynamon)
do drugiej mokre ( jaja, masło, maślanka)
Mieszamy, a potem łączymy, na końcu dodajemy purre z dyni, posiekane orzechy i rodzynki
Piec w 180 st ok 18-20 min
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,gdy będzie gładka dodać śmietankę a potem wyciśnięty sok z cytryny...
babeczki maczać czubkami w tejże polewie ( wyśmienita!)
Można udekorować orzechami - dawno nie jadłam tak dobrych mufinek!!!!!!!polecam gorąco
Moja mama robi taką zupę z dyni. Nie lubię zup zasadniczo, ale tę uwielbiam, nawet w ciąży mi bardzo smakuje, mimo, ze teraz od wielu rzeczy mnie odrzuca po prostu.
Przepis jest następujący:
kilka cebul
słuszny kawałek dyni
kilka ząbków czosnku
pół szklanki białego wina
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
ewentualnie tymianek
śmietana
Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni. Wrzucić do garnka razem ze startą na tarce dynią. Zalać wodą (niedużo, bo dynia jest mokra), dodać wino, przyprawy i gotować ok. 20 min. Wino decyduje o wyjątkowym smaku tej zupy, ale jak ktoś nie ma, to można spróbować zastąpić cytryną. Ja lubię zmiksowaną, podaną z groszkiem ptysiowym.
popełniłam zupę dyniową, na razie się jej przyglądam....ładna, żółciutka tylko nie mogę zdecydować czy mi smakuje czy nie . Udusiłam kawałki dyni na bulionie,dodałam duszoną cebulkę, czosnek i imbir.....
Komentarz
http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/10/dynia-lubi-czekolade-muffiny-na.html
podłużna
porośnięta jakby czymś takim chropowatym, ale bez wystających wyrostków
pod tym czymś porastajacym pomarańczowy kolor
miąższ silnie pomarańczowy
kotce jednej wybitnie smakujący
piecze sie, ale jak chrupnęłam kawałek, pyszne
edit: po zastanowieniu dodam, ze ta skórka to mi skórkę melona przypomina
kotka przyłapana na wyżeraniu resztek dyniowych
http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/10/dynia-lubi-czekolade-muffiny-na.html
a czy w cieście też-to za ok godzinę sprawdzę
zaraz sprawdzę tą Lakotę
edit: wyguglane dyńki nijak nie przypominają tej mojej, ale moze to faktycznie kwestia "starosci"
zrobiłam ciasto, hmm pycha
@-)
Dynia jest podobna do tej:
=P~
Ostatnio jadłam budyń na dyni. Pyszny :-)
http://www.naszdziennik.pl/wp/55997,budyn-z-dyni.html
edit. literówki