Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

dynia

1101113151619

Komentarz

  • edytowano październik 2014

    Edit: było moje pytanie jak upiec dynię i zrobić kluski dyniowe a la kopytka.

    Ale już skonsultowałam się z Katarzyną, ponadto znalazłam wpis @Katarzyny i pozwalam sobie ten przepis tutaj wkleić, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko Katarzyno?


    "









    • kupujesz dynię Hokkaido (ważne, żeby nie jakąś wodnistą! najlepiej dwie, bo małe
      są), myjesz, rozcinasz na pół, wyjmujesz pestki i pieczesz w piekarniku bez
      przykrycia, aż będzie miękka (180 st ok. 20-30 min.). Jak się upiecze i
      przestygnie można obrać albo nie, bo skórkę ma miękką. Zważyć, zmielić przez
      maszynkę do mięsa, dodać mąki ziemniaczanej 1/4 tego, co ważyła dynia i zagnieść
      ciasto jak na kluski ziemniaczane (można trochę posolić albo papryki słodkiej
      sypnąć do środka, ale konieczności nie ma). Z ciasta robisz kulki wielkości
      włoskiego orzecha i przypłaszczasz widelcem, żeby wyszły krążki w paski.
      Gotujesz jak kluski śląskie - rzucasz na osolony wrzątek, jak wypłyną, to
      jeszcze ze 2 minuty. Po odłowieniu jakimś tłuszczykiem przelać warto - ja
      preferuję masło, ale może być, co lubisz. I już!
      Smacznego!!!"





  • Byłam pewna, że ta dynia z Biedronki to Hokkaido i nakupiłam na zapas
    :(
  • ech, ja już chyba wpadłam w dynie po uszy.
    I co jak co, ale dynie zawsze będę sadzić.
    Na tyle sposobów można je jeść!
  • Upiekłam dynię z Biedronki i zrobiłam kluski wg. przepisu Katarzyny. Może to nie Hokkaido ale wygląda i zachowuje sie identycznie. Po upieczeniu sucha (podobna do ugotowanych kartofli) i przepyszna. Skórka jadalna. Chyba dokupię jeszcze zanim znikną.
  • W tesco kupilam hokkaido,makaronowa i jeszcze podjade po muscat dp. Bylam w szoku :)
  • edytowano październik 2014
    chciałam wystosować dłuższa pochwałę na temat dyń :)

    właśnie jedne "siedzą " w piekarniku z jabłkami i gruszkami
    drugie w garnku z tym ,co powyżej
    więc mam chwilkę na chwalenie

    Amish Pie - cóś pysznego :) duże owoce i bardzo dobry miąższ i skórka bardzo ładnie odchodząca nawet po długim suszeniu - tej właśnie odmiany używam do konfitur w/w
    ja jem z kaszą jaglaną a mój mąż wyjada łyżką - same- mówiąc : jakie to pyszne

    hokkaido - kluseczki wg przepisu Katarzyny i sama dynia w kawałkach pieczona z dużą ilością czosnku - mniam

    i w końcu Pink Banana albo kabaczek - hmmm nie wiem - do zup na ostro z marchewką , porą , pietruszką , papryką , pomidorami, czosnkiem - zmiksowane i z grzankami ( + serek topiony ostatnio )
  • i w tym roku podjadam Pink na surowo ...
  • E.milia - pamiętasz, z czym była ta zupa dyniowa w Dworku? Ze skórką pomarańczową? Pychota.

    Szukam sprawdzonego przepisu na gulasz z dyni. Jestem pewna, że ktoś na forum rzucał takim, ale nie mam pojęcia, gdzie.
  • W przepisach Ani D. zebranych z forum jest gulasz z dyni na pewno.

    A ja zebrałam po ludziach swoje plony (część rosła u teściowej, cześć u siostry) i mam całkiem ładny zapas. Miłym zaskoczeniem jest gwatemalan blue, która wygląda jak cukinia, tak rozczarowująco, a w środku świetna. Miększa niż hokkaido, ale nie rozciapciana, aromatyczna i uniwersalna.
  • ech, jeśli mam być szczera to,.........


    już się kolejnego sezonu nie mogę doczekać.
    oczadziałam na tym punkcie
    8-}
  • W Biedronce dynia hokkaido przeceniona na 1.49!
  • a mąż akurat w biedronce, jak zadzwoniłam, sprawdzi, czy u nas tez i jak tak, to kupi :)
  • kupił 3 ostatnie!
  • Ja 4 ostatnie hihi
  • wczoraj znajomi przywieźli przetwory i jadłam rewelacyjny keczup z dyni i papryki.
    Jako, że czeka na mnie jeszcze dynia o masie 26 kg do przerobienia to już wiem co z niej zrobię, keczup, i dynię w occie.
  • Czy te hellowinowe dynie (duze, pomaranczowe, bardziej okragle) nadaja sie do jedzenia? Dobre to to?
  • O, takie u nas sprzedaja. Pewnie za dwa tygodnie przecenione beda:
  • kiedyś taką kupiłam
    do ciasta, do przetworu z jabłkiem albo octowego całkiem smaczna
    zupy chyba wtedy nie próbowałam
  • Bylam dzis w Aldi, dynie hallowinowe juz sa, a przy nich napis- nie nadaja sie do jedzenia. Hm, no to jak to jest?
  • Moja dynia leży na parapecie i paczy na mnie. Kupiłam ją 2 dni po skończeniu mega gara zupy cukiniowej, którą przyrządziłam na cześć mającej przybyć, a w końcu nie przybyłej,  Marceliny. Jak przyniosłam ją (dynię) do domu, to mąż powiedział " O nie znowu będzie paciaja". Zawstydziłam się i tak sobie z dynią spędzamy czas we dwoje. 
  • edytowano październik 2014
    Przerób ją na ciasto, kluski i muffiny.

    Strasznie żałuję, że się nie udało.
  • No nie wiem co ona teraz ma w środku. Ale przyjdzie taki dzień ....
  • Jak jest na zewnątrz sucha, to w środku nic jej nie jest. Jeszcze nie trafiłam na zgniliznę wewnątrz dyni, psuje się jeśli już to od ogonka.
  • albo od miejsca, gdzie jakiś mały paluch dłubał ;)
  • edytowano październik 2014
    W Auchan'ie są dynie po 1,29 zl (jakoś tak) za  kg

    Wywalone rózniaste te dynie
    Powybierałam te najbardziej przypominające hokkaido
    Jedną upiekłam na kluseczki, no smakuje jak hokkaido
    więc jutro na zaukpu biorę dwa wózki :))
  • Ja dziś zrobiłam to:

    http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2013/10/wytrawna-tarta-dyniowa-z-chorizo.html

    Dobre, bardzo dobre :) Ale dla sekty mięsnej :P
  • Narazie kupiłam 6 szt, bom se dziś wózka nie wzięła ino koszyk
    I wiecie, ludzie na 6 małych dyniek patrzyli jakbym zapasy na wojnę robiła :))
  • A w temacie dyniowym. Właśnie moje ostatni dyniowe podduszam i jutro jakieś drożdżowe z dynią mam zamiar zrobić.........No i finito.Do następnej jesieni
    :-S
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.