@skatarzyna - butternut to ta ostatnia; olga ta druga; cukinia soraya to taka długa klasyczna, nie widzę na Twoich zdjęciach; cukinia tondo chia(ro?) to zielona okrągła cukinia, co wygląda jak mała dyńka zielona. Na pierwszym zdjęciu może być dynia melonowa, ale trochę mi kształt nie pasuje, bo taka rasowa melonowa to bardziej okrągła jest.
Skatarzyna, zaciekawiła mnie odmiana z pierwszego zdjęcia. Nie jest to na pewno Melonowa, ogólnie wygląda tak, jakby to była jakaś pepo, czyli odmiana letnia, do krótszego przechowywania. Na ponad 200 odmian jakie uprawialiśmy i co najmniej drugie tyle jakie znany, to takiej odmiany w ogóle nie kojarzę. Jak przygotowanie rozsady nie bardzo wychodzi, to lepiej wybierać odmiany o krótszym okresie wegetacji i sadzić nasiona wprost do ziemi, jak potem zrobiłaś.
Jestem w pilnej potrzebie. Siostra za chwile przyjezdza. Chcialam zrobic krem z dyni a nie wiem jak. Imbiru nie mam (/bo taki przepis znalazlam) Dodam ze w zyciu nie jadlam ani nie robilam zupy dyniowej. Help help. Bo na razie leże i karmie ... A zaraz będzie biegac w pospiechu po mieszkaniu.
Hmmm wyszlo fajne jak na pierwszy raz. Nie zniechecilam sie. Mezowi smakowalo i chce jeszcze. Ressta doroslych tez twierdzila ze smaczna. Dzieciom za to jakos nie bardzo. Ale ani cytryny nie dalam, ani smietany. Ani galki. Jutro będzie druga polowa hokkaido wiec sprobuje doprawic. Dzieki @ola_g za szybka reakcje
Dziś hokkaido pokrojona, polana oliwą i ziołami i zapieczona w piekarniku - smakowała wyśmienicie. Jedliśmy również z jogurtem naturalnym. Piernikowa nie chciała wierzyć, że skórka będzie dobra i nie trzeba obierać ;-)
U nas od wczoraj została jeszcze zupa dyniowa. Tym razem z nutą orientalną - z kurkumą i mlekiem kokosowym. Bardzo smaczna wyszła. Z takiej jasno zielonej płaskawej dyni z mocno pomarańczowym środkiem. Dynia z nasion od Ani D. ale nie pamiętam, jak się nazywała.
Z mlekiem kokosowym pyszna jest zupa krem z upieczonej w piekarniku hokkaido i passatą pomidorową. Do tego kolendra (od biedy natka pietruszki), w miseczkach jeszcze kleks z mleka kokosowego - smakuje i wyglądą jak w dobrej knajpce
@ola_g - cieszę się, że smakują. W mojej rodzinie schodzą ich każde ilości. Nawet jak coś z obiadu zostanie, to chłopaki chodzą i podskubują, aż dojedzą wszystko.
Komentarz
Na pierwszym zdjęciu może być dynia melonowa, ale trochę mi kształt nie pasuje, bo taka rasowa melonowa to bardziej okrągła jest.
Jak przygotowanie rozsady nie bardzo wychodzi, to lepiej wybierać odmiany o krótszym okresie wegetacji i sadzić nasiona wprost do ziemi, jak potem zrobiłaś.
Pszpszam jestem parę godzin po obejrzeniu Kopciuszka
Ale super te dynie u Was! Jeszcze nie jedliśmy w tym roku. Sezon dyniowy czas zacząć!
a ta ostatnia to jakiś fotoszop czy takie istnieją?
Dodam ze w zyciu nie jadlam ani nie robilam zupy dyniowej.
Help help. Bo na razie leże i karmie ... A zaraz będzie biegac w pospiechu po mieszkaniu.
Jutro będzie druga polowa hokkaido wiec sprobuje doprawic. Dzieki @ola_g za szybka reakcje
najlepsza część zupy dyniowej to grzanki
podsmażona papryka, kawałki boczku, ziarna słonecznika itd
Piernikowa nie chciała wierzyć, że skórka będzie dobra i nie trzeba obierać ;-)
Przekrojona dyńka całą noc się dosuszała w stygnącym piecu.
Zagadka na dziś, co to za odmiany i do czego się najlepiej nadają?
nagroda: dowolna dynia z odbiorem osobistym