Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

dynia

11314151618

Komentarz

  • image

    Takom o dynie mom. Jak ją podać, droga redakcjo? Wołowinka się marynuje do pieczenia, będą buraki pieczone, fasolka szparagowa i może ta dynia? czy ona raczej na słodko?
  • To jest butternut, u nas najchetniej w wersji pieczonej. Kroi sie w mniej wiecej grube frytki, obiera, wrzuca do miski. Olej (najlepszy sezamowy), przyprawy (lubimy orientalnie), zamieszac, wylozyc na blaszke z papierem. Piec w ok 180 st. do lekkiego zbrazowienia (ok pol godziny).
  • dzięki. Ze skórą?
  • E.milia, dla mnie butternut jest wspaniały do faszerowania.
  • Mój mąż jest dzielnym sklepowym łowcą, dziś upolował BIAŁEGO DZIKA,
    dziki są dwa, wyglądają raczej na warchlaki niż świenie, wielkości kokosa, co z tym?
  • edytowano styczeń 2016
    Troche bez przemyslenia tematu ( bom chora) wrzucilam przekrojona na pol dynie hokkaido do piekarnika ( oczywiscie bez pestek) i to tyle. Upiekla sie ale co z nia teraz zrobic? Posolic i zjesc? Czy moze jakies opcje inne istnieja? Glownie dzieciom chcilam dac, bo sama to ... nie mam weny na jedzenie czegokolwiek.
    Help...
    Na razie lezy i stygnie...
  • Posolilismy , a nawet i nie, i polowka poszla. Druga polowa moze kilka kluseczek zrobie. Dzieki.
  • @AniuD. , chciałam Cię zapytać, jakie to odmiany dyń. Wyrosły w tym roku w naszym ogródku. Wydaje mi się, że mąż sadził rozsadę z jednego opakowania dyń, dynia olbrzymia, bodajże. Czy te przypominające turban to w ogóle nadają się do jedzenia? To chyba jest tylko dynia ozdobna, prawda? A ta na ostatnim zdjęciu wygląda, jak by się skrzyżowała ozdobna ze zwykłą jadalną.

  • edytowano wrzesień 2016
     ht
  • I jeszcze o tę dynię chciałam zapytać. To była jedna z bardziej okazałych roślin na dyniowej grządce. A dynie wyrosły stosunkowo małe. 

  • @Aniuszka, Turbany mogą być rózne. Są duże i małe. Do tego w zależności od ilości składników pokarmowych i dostępnej wody, słońca owoce każdej dyni mogą być wielkie, średnie i małe (mimo tego, że w genach mogą mieć zapisane duży rozmiar). Turban jest jadalny. Na drugim zdjęciu jest Galeux d'Eysines, dynia o wspaniałym delikatnym miąższu. Na ostatnie fotce może być Baby Bear lub ew. New England Pie (jak pisałam, jak dynia ma słabsze warunki do rozwoju, to nie dorosły owoc może się różnić od "wzorca"). To rozwiązaniem będzie wygląd nasion. Baby Bear ma nasiona bardzo charakterystyczne, takie jakby ich biała otoczka była nie do końca wykształcona, jest cieńsza i miejscami na pół przezroczysta.
  • Przepraszam... może już było ale nie doczytałam: jak oczyścić ze śluzu pestki?

  • Aniuszka powiedział(a):
    I jeszcze o tę dynię chciałam zapytać. To była jedna z bardziej okazałych roślin na dyniowej grządce. A dynie wyrosły stosunkowo małe. 

    Ta w Auchan nazywa się makaronowa albo kulinarna
  • Tak w ogóle to w zeszłym miesiącu ugotowałam swoją pierwsza zupę dyniową... mmmmm.....  :p

    No i tak gotuję i jemy co kilka dni... albo codziennie...  :p

    Martwi mnie tylko jedno - czy dynia uczula?
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Wszystko może uczulać ale dynię najmniej bym podejrzewała. Może uczulać chemia w dyni.
  • @Nika76 ta dynia nie jest ani makaronową ani kulinarną. To dynia pepo, ozdobna. Owszem, jest jadalna, ale mało smaczna. Takie właśnie dynie widzę teraz w wielu sklepach, często w Lidlu. Bywa nawet podpisana jako Hokkaido, choć zupełnie nie jest ani podobna ani nie jest z tej samej grupy dyń. Uprawia się ją, bo jest bardzo plenna a kupującym można wcisnąć wszystko. Zresztą sprzedawcy też się nie znają na dyniach.
  • edytowano listopad 2017
    A jeśli przy ogonku zrobiła się cieniutka spleśniała otoczka, to znaczy, że cała dynia jest do wyrzucenia?
  • Biorąc pod uwagę masowy proceder polegający na sortowaniu owoców spośród splesnialych sąsiadów i obierania warzyw ze splesnialych skór.... otoczką bym się nie przejmowała
  • edytowano listopad 2017
    Ania D. powiedział(a):
    @Nika76 ta dynia nie jest ani makaronową ani kulinarną. To dynia pepo, ozdobna. Owszem, jest jadalna, ale mało smaczna. Takie właśnie dynie widzę teraz w wielu sklepach, często w Lidlu. Bywa nawet podpisana jako Hokkaido, choć zupełnie nie jest ani podobna ani nie jest z tej samej grupy dyń. Uprawia się ją, bo jest bardzo plenna a kupującym można wcisnąć wszystko. Zresztą sprzedawcy też się nie znają na dyniach.
    Chm... czyli dwa takie badziewia niepotrzebnie kupiłam dziś.
    Ta którą jemy ze smakiem od października wygląda tak:
    https://goo.gl/images/PJXBpy

  • Co to za dziwoląg?  :D

    Czy ta dynia jest juz dojrzała? 
    Co sie z niej robi?
  • Czy ona jest jadalna? Czy tylko ozdobna? 
    @Ania D. 
  • Mam podobną, ale mimo, że moje urosły już duże, to jeszcze ich nei zrywam. Mocno w tym roku przyspieszyły, mam już całkiem spore i pomarańczowe hokkaido i dosć duzo innych. jesienia bede próbowac sprzedawać. 
    Jak dla mnie powyższa to ta
    https://www.google.pl/search?q=tromba+di+albenga&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjI946Q7tDcAhUC3iwKHdOFAXQQ_AUICigB&biw=1573&bih=866
    czyli tromba di albegna, jadalna troche jak butternaty.
  • Zerwalam z ciekawosci. Tylko nie wiem jak spozytkowac.
    A pomaranczowe tez juz ogrooooomne.
  • Tak, to Tromba d'Albenga. Dla mnie smakowo taka sobie (ale ja jestem dyniowo wybredna). Przy obieraniu skórki sok klei się do rąk. Miąższ ma zwarty, pomarańczowy. Ta dynia jest bardzo dekoracyjna. Jak jest dobrze dojrzała, o twardej skórce, to może długo leżeć w domu. Jak uprawia się ją na siatce, to rośnie jak prosta maczuga, jak na ziemi - to jest taka właśnie poskręcana.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Tak, jadalne, jak najbardziej. Są tylko mniej smaczne, takie jak delikatna cukinia.
  • Czy dynie z wlasnego ogrodka moge przechowywac w domu na parapecie? Słońce im nie zaszkodzi? @AniuD?
  • edytowano październik 2018
    Ktoś mi pomoże w identyfikacji dyni?
    Dostałam od gospodarzy ze wsi, ale wiadomo jaka odmiana bo nasiona od działkowicza dostane.
    Jest bardzo duża ( prawie 10 k wagi) zielona z beżowymi cętkami, taka melanżowata skórka właściwie dokładnie jak cukinii. Nie jest żebrowana ani spłaszczona jak prowansalska, raczej zdecydowanie kulista tylko przy ogonku lekko zaznaczone żebrowanie. W środku ponoć pomarańczowa ale jeszcze nie rozkrajałam, bo chcę najpierw wiedzieć co z takiej najlepiej zrobić.
    Najbardziej przypomina mi bezłupinową jak ta tutaj:
    Ale wg opisu to one nie bywają takie wielkie. Ona ma dobre 30+cm średnicy.
    @AniaD masz jakiś pomysł?


Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.