, a robisz chleb żytni czy pszenny? Pszenny można piec jak pisała Katarzyna, ale wody nie powinno być dużo. W sumie bardziej poleca się wcześniejsze obfite spryskanie piekarnika wodą. Jeśli żytni, to piecze się bez wody. Podstawa, to dobrze nagrzany piekarnik i raczej wyższe niż niższa temperatura. Długie pieczenie w niższej temperaturze spowoduje twardą skórę. Można wtedy zostawić na kilka minut upieczony chleb w foremkach, potem, po wyjęciu, przykryć je ściereczką. Zostawić tak do wystudzenia.
Polecam zakwas Bei, jest świetny, ja zawsze narzekałam na mój piekarnik, a teraz mam jak znalazł, zawsze mi buchał strasznie parą jak otwierałam i mnie to wkurzało, nie mogłam opiec kurczaka na przykład, a teraz nic nie muszę pryskać, a chleb jak złoto.., jakiś jest strasznie szczelny.
zaraz spryskam chleb przed pieczeniem, a jak to nic nie da to posmaruję wodą po wyjęciu trochę poczytałam i wydaje mi się, że piekłam w zbyt niskiej temp. i dlatego taka twarda skórka wychodziła
Mam pytanie, jaki procent maki pszennej w chlebie na zakwasie moge bezpiecznie zastapic maka gryczana, tak, aby ladnie urósl? Robie zwykle tak: 1kg maki (pszennej / pszenno-zytniej) na 1 litr wody + dodatki (nasiona, platki) + zakwas. Chleb z 200g maki gryczanej udał sie, czy moge tej maki dac wiecej?
Kaszę jak najbardziej można zmielić, jest o wiele bardziej miękka od zboża, więc zwykły młynek do kawy da rade. Mąkę robi się z gryki niepalonej, o czym się własnie sama niedawno dowiedziałam. Ostatnio kupiłam taką grykę firmy Melvit i ze zdziwieniem stwierdziłam, ze 1 kg kaszy niepalonej jest droższy od 1 kg mąki gryczanej, tej samej firmy i w tym samym sklepie.
*jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy **ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu i rodzaju uzytych mak.
Wszystkie skladniki mieszam, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiam do wyrosniecia na godzine. Znow mieszam krotko, przekladam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smaruje wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywam naoliwiona folia i zostawiam do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Pilnuje zeby nie przeroslo! Przed pieczeniem posypuje makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Foremke z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperature na 200C i pieke godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje (osiagnie temperature 200C), chleb i scianki pieca spryskuje woda. Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy. Chleb ten mozne rowneiz piec w goracym piecu, rowniez okolo 1 godziny - 250C (15 min) - 230C(30 min) - 200C (10-15 min).
Pyszny jest Najlepszy, jaki jadłam do tej pory. Ale jeszcze nie zabrałam się za chleby, na które przepisy są na forum. Ciąży nade mną upiorne widmo zakalca
A jeżeli chleb wychodzi mi zakalcowaty w górnej cześci kromki, w środkowej części bochenka (piekę w keksówkach), to gdzie jest błąd? Za dużo wody? Za gęste ciasto? Czy za mało rósł? Czy jeszcze coś innego?
Szukam, szukam i nic - a póki co na tel muszę siedzieć. Pomozta! Trzeba mi " na wczoraj" przepisu na chleb z mąki gryczanej! Mam i inne mąki, więc myślałam o zytnio gryczanym Mam i drożdze i zakwas I otreby i inna " pasze". Pomozta dobrzy ludzie !
Na drożdżach na pewno wyjdzie chleb nawet z samej gryczanej. Przepisu nie podam, bo ja bym na oko robiła - zaczyn drożdżowy na ciepłej wodzie (drożdże + ciepła woda + łyżeczka cukru lub miodu (nie koniecznie) + 100 gram mąki). Jak zaczyn ruszy, to trzeba dosypać mąki do stosownej konsystencji i trochę jakiegoś tłuszczu, wyrobić, trochę posolić, wyrobić jeszcze trochę, w blaszkę wsadzić, zostawić do wyrośnięcia i piec.
No i chciałam chleb zrobić, alem się na drzemkę udała i jak wstałam to mój małżonek stwierdził z wytrzeszczem, że On zawsze chleb robił więc i teraz zrobi, a jak chcę mogę zrobić drugi no ale w sumie po co jak On już robi w domyśle pewno było "przeca i tak mój chleb to mistrzostwo świata"
Robiąc sobie herbatę przygladałam się tylko co robi.
Na moje pytanie czy ma przepis co i jak, odp, że wie co robi
o matko z córkom!
Napewno wziął drożdże zalał to - mam nadzieję, że źle widziałam maślanką! dosypał jakejś mąki
Potem jak już Mu "zadziałało" jak stwierdził dosypał mąk - gryczanej i zytniej, dosypał "śruty"
i wsadził do maszyny.
Potem ma zamiar wsadzić to do keksówki i w piekarniku upiec
Młody skwitował - " dobrze, że mamy pieczywo kupione śmierć głodowa mnie nie czeka"
Czekam z niecierpliwości co z tego wyjdzie
)
edit,
to już wiecie jakie z nas z Młodym króliki doświadczalne, jak się małżonek naogląda programów kulinarnych i potem weny twórczej dostaje
Dobrze, ze na codzień preferuje kuchnię tradycyjną
wcczoraj wymieszałem 2 kg maki zytniej i 1 szklanka kwasu mlekowego i wody około 2 litr albo 2 było zadkie i pół kostki drozdzy i to zostawiłem na 24 godziny
to co wyszło wrzuciłem do miski blaszanej wrzuciłem troche soli z 8 łyzeczek drozdze 3 kostki 4 kg maki przennej troche miodu prawdziwego z 3 łyszki 2 łyszki oleju i to wszystko wymieszałem
przed wrzuceniem drozdze rospusciłem w wodzie po wymieszaniu rosło z 30 minut i na blache i tesz rosło jeszcze troche dopuki nie wypaliło sie drzewo w piecu chlebowym i trzymałem chleb z godzine czasu
mam pytanie w czym pieczecie chleb na zakwasie (żytni). Ja od kilku lat piekę w zwykłych metolowych brytfankach wyłożonych papierem ale bardzo szybko robią się takie rdzawe i mi się to nie podoba - raz, że nie wiem czy to nie jest szkodliwe, dwa, szybko się niszczą te brytfanki (podejrzewam, że to od kwaśnego odczynu chleba.
Komentarz
@milamama2+3
, a robisz chleb żytni czy pszenny? Pszenny można piec jak pisała Katarzyna, ale wody nie powinno być dużo. W sumie bardziej poleca się wcześniejsze obfite spryskanie piekarnika wodą. Jeśli żytni, to piecze się bez wody. Podstawa, to dobrze nagrzany piekarnik i raczej wyższe niż niższa temperatura. Długie pieczenie w niższej temperaturze spowoduje twardą skórę. Można wtedy zostawić na kilka minut upieczony chleb w foremkach, potem, po wyjęciu, przykryć je ściereczką. Zostawić tak do wystudzenia.
w trakcie pieczenia jak skórka jest brazowa i po wyjęciu z pieca
może dlatego ze dałem mąke pszenna typ 450 albo za mało zakwasu
A to mój ulubiony chleb, Tatterowiec
Zawsze mi się udawał, a ja w pieczeniu lotna nie jestem ![;) ;)](/resources/emoji/wink.png)
Tatterowiec
400g zakwasu zytniego razowego plynnego (np. 150%)*
150ml wody**
100g maki zytniej/pszennej razowej
300g maki pszennej chlebowej zwyklej lub Manitoby
1 lyzka soli morskiej
1 lyzeczka demerary (brązowy cukier)
*jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy
**ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu i rodzaju uzytych mak.
Wszystkie skladniki mieszam, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiam do wyrosniecia na godzine.
Znow mieszam krotko, przekladam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smaruje wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywam naoliwiona folia i zostawiam do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Pilnuje zeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypuje makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Foremke z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperature na 200C i pieke godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje (osiagnie temperature 200C), chleb i scianki pieca spryskuje woda.
Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy. Chleb ten mozne rowneiz piec w goracym piecu, rowniez okolo 1 godziny - 250C (15 min) - 230C(30 min) - 200C (10-15 min).
http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/03/tatterowiec.html
Pomozta!
Trzeba mi " na wczoraj" przepisu na chleb z mąki gryczanej!
Mam i inne mąki, więc myślałam o zytnio gryczanym
Mam i drożdze i zakwas
I otreby i inna " pasze".
Pomozta dobrzy ludzie !
bo mi zakwas się nie wychodował
bulgotać nie chce
i to zostawiłem na 24 godziny
to co wyszło wrzuciłem do miski blaszanej wrzuciłem troche soli z 8 łyzeczek
drozdze 3 kostki
4 kg maki przennej troche miodu prawdziwego z 3 łyszki
2 łyszki oleju i to wszystko wymieszałem
przed wrzuceniem drozdze rospusciłem w wodzie
po wymieszaniu rosło z 30 minut
i na blache i tesz rosło jeszcze troche dopuki nie wypaliło sie drzewo w piecu chlebowym i trzymałem chleb z godzine czasu
przed włozenie do pieca spryskałem go woda
i po wyciagnieciu z pieca terz mozna spryskac go woda olejem
i tak wyszło
http://zapodaj.net/148d5d193b6c9.jpg.html
http://zapodaj.net/f966189dd4c4a.jpg.html
http://zapodaj.net/f0ebe0589e7bf.jpg.html
http://zapodaj.net/228c2c79240ac.jpg.html
A wy w czym pieczecie?