Ja robię zawsze chleb w 50% z mąki typ 2000 (żytnia lub orkiszowa), do tego mąka gryczana, jaglana, jak mam, to też amarantusowa, i troszeczkę zwykłej jasnej białej (typ 650). Mniej więcej litr wody na kg mąki, ale im wyższy typ, tym więcej wody potrzeba.
Bea, Dziękuję - dostałam dziś zakwas od Ciebie następny wypiek zrobię na nim ))))
ja byłam za bardzo niecierpliwa - i za bardzo skróciłam 3 fazę potem nie dość nagrzałam piekarnik, a na dodatek za wysoko wsadziłam foremki w piekarniku
matka6 nie widziałam Twojego pytania, bo często odznaczam sobie wątki jako przeczytane (nie jestem w stanie czytać wszystkiego). Siemię faktycznie lepiej jeść nie pieczone, tylko surowe. Staram się nie dawać ziaren do chleba, no, może wyjątkowo, dla smaku, ale raczej piekę bez dodatków. Z siemienia można robić rodzaj masełka czy pasty mieszając świeżo zmielone siemię z dobrym olejem.
chętnie bym przywiózł ... - jak daleko na Ukrainie, może bym podał przez kogoś ? nie ma rzeczy niemożliwych my nasz wzieliśmy z piekarni ... i tak już mamy drugi rok
kiedyś chcielibyśmy robić bułki .... - ale po chwili certolenia z lepistymi kulkami ciasta .... wsadzilismy ciasto en block do blachy i wyszła jedna duża buła do krojenie na kromki
Lekarze dawali mu najwyżej trzy miesiące życia. Diagnoza, którą usłyszał, brzmiała: guz trzustki z przerzutami do wątroby. Tak umiejscowiony, że operacja była wykluczona, chemioterapia też. - Zostało mi tylko modlić się i czekać na śmierć - opowiada ks. Marek Adaszek, ojciec duchowny legnickiego WSD. - Ale nigdy się nie załamałem. Po leczeniu ziołami przeszedł na dietę orkiszową, zaleconą przez Alfredę Walkowską, i stosuje ją do dziś. Od tego czasu minęło 15 lat. - Nie jestem wyleczony, mam guza, ale żyję, bo taka jest wola Boża - mówi.http://www.niedziela.pl/artykul/85379/nd/Moda-na-orkisz
Komentarz
Katarzyna a ta żurkowa do chleba ok?
żytni razowy według przepisu z początku wątku
kilka rzeczy następnym razem zrobię lepiej - ale zdecydowanie był to sukces
ale cały worek 50 kg kupiłem w młynie po 80zł kolega kupił który miał sklep
musiałam komuś się wyżalić
bo chyba nic się już nie da zrobić...
Dziękuję - dostałam dziś zakwas od Ciebie
następny wypiek zrobię na nim
ja byłam za bardzo niecierpliwa - i za bardzo skróciłam 3 fazę
potem nie dość nagrzałam piekarnik, a na dodatek za wysoko wsadziłam foremki w piekarniku
ale wnioski wyciągnięte i będzie lepiej :P
popsułam się ;(
Już dwa razy nastawiałam zakwas i doopa
Raz - nie rósł.
Drugi - nie rósł i po II dniu zapleśniał
NIGDY nie miałam takich problemów. Zakwas nastawiałam wielokrotnie...
I mam pytanie: czy zakwasowi może być za ciepło?
nie lepiej dostać zakwas ???
zakwas im starszy tym stabilniejszy i lepszy
a przywieziesz mi na Ukrainę Mądralo????
jeśłi zaczyna pleśniec to zwykle dlatego, że zapomnę go dokarmić i przejadł już całą mąkę i zaczyna się psuć.
nie ma rzeczy niemożliwych
my nasz wzieliśmy z piekarni ... i tak już mamy drugi rok
Daaaaleeeko - od Kijowa jeszcze 6 godzin samochodem
http://www.nazakwasie.pl/faq.214.PL
http://www.nazakwasie.pl/przepisy-chleb-na-zakwasie.233.PL
http://interpolonika.com/2012/03/dobry-chleb-na-kazdym-stole-jak-to-zrobic-4/
usłyszał, brzmiała: guz trzustki z przerzutami do wątroby. Tak
umiejscowiony, że operacja była wykluczona, chemioterapia też. - Zostało
mi tylko modlić się i czekać na śmierć - opowiada ks. Marek Adaszek,
ojciec duchowny legnickiego WSD. - Ale nigdy się nie załamałem. Po
leczeniu ziołami przeszedł na dietę orkiszową, zaleconą przez Alfredę
Walkowską, i stosuje ją do dziś. Od tego czasu minęło 15 lat. - Nie
jestem wyleczony, mam guza, ale żyję, bo taka jest wola Boża - mówi.http://www.niedziela.pl/artykul/85379/nd/Moda-na-orkisz