Znudził nam się chleb gryczany przeokropnie. Muszę nauczyć się piec żytni na zakwasie ale mam taaaki wewnętrzny opór, że mi nie wyjdzie. Pierwsze próby nieudane. Zakwas raz zgnił a jak się udał to wykipiał na kaloryfer. Innym razem upiekłam cegłę tak twardą, że można było wybić okno.
A ja piekę chlebek tak:) Mąki na oko ,ale tak około 1,20 mieszam różne rodzaje tzn;pszenna,żytnia ,razowa i orkisz,dodaję około 1 litr ciepłej wody,3 płaskie łyżeczki soli,2 płaskie łyżeczki cukru,zakwas i dowolne ziarna-słonecznik,dynię siemię lniane,ciasto powinno być nie za gęste,ale nie lejące.Wyrabiam ręcznie przez około 3-5 minut.Odbieram garść ciasta na zakwas i do lodówki i taki zakwas do czterech tygodni bez dokarmianie jest dobry,a do reszty dodaję 2 łyżki oleju.Mieszam i przekładam do dwóch wysmarowanych masełkiem foremek do pieczenia keksów.Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem lub zwykłą wodą ,posypuję ziarnami i odstawiam na 8-10 godzin gdzieś w kąciku,oczywiście przykrywam ściereczką. Po tym czasie wsadzam do piekarnika na 200 stopni i termoobieg na około 50 minut.Pilnuję,gdy skórka się ładnie zrumieni przykrywam papierem do pieczenia i piekę dalej.Jedyną wadą tego chleba jest to ,że za szybko znika jest taki pyszny:))Powodzenia.
Kurde no! Robiłam bułki z przepisu @Aneczka08. I też mi nie wyszły. Jakieś takie gnioty niewyrośnięte są. Robiłam z mąki orkiszowej i pszennej razowej. Chałka, która tydzień temu była ok dziś też kiepska. Miałam nastawić chleb, ale jakoś się zniechęciłam... Piekarze, jak wy to robicie, że Wam wszystko wychodzi?
o tam, wszystko! chleb piekę od lat, zawsze z tego samego przepisu, a w ubiegłym tygodniu skiepściłam, za rzadkie ciasto było, wyrosło pieknie, a potem siadło, kieszeń na pół metra - dobrze, że mimo wszystko został pożarty do ostatniego okruszka - te najbardziej zakalcowate kawałki usmażyłam obtoczone w jajku, a skórke rwali i jedli i pytali kiedy nastepny zakalec
@matka6, przepraszam, ale przestały mi przychodzić powiadomienia. Ja używam octu jabłkowego i taki dodaję do sosu BBQ. Winny też byłby ok. Spirytusowego w ogóle nie używam.
ja bym poleciła tak jak masz ciasto na chleb , ogrzej przez chwilę piekarnik - tak z minute max, żeby po prostu był ciepły trochę w środku i wstaw tam chleb do rośnięcia. Jak dobry zakwas to 5-6h i wyrośnie wtedy włączasz piekarnik i od włączenia u mnie jest 1h15 - 1h-20 minut
Jak gniot wychodzi to wydaje się, że za mało wyrósl.
Ja piekę od 7 lat i też z raz do roku mi nie rośnie nie wiem czemu albo skóra się strasznie oddziela.
może na próbe dodaj orkiszu lub pszenicy jeśli jesz tak ze 20% wtedy łattwiej rośnie albo odśwież zakwas na 12-24h przed dodając do niego 2-3 łyżki mąki i wody do konsystencji śmietany
upieklam wczoraj pszenny chleb z mąki białej orkiszowej na zakwasie. Pychota!!!!! Dzieci wcinały aż im się buzie trzęsły. Fajnie wyrósł i mega hit w mojej rodzinie .Dodałam do niego sliwkę suszoną dodatkowo i odrobinę amarantusu ekspand.
1 kg mąki białej orkiszowej, ok 400-500 czynnego zakwasu, 350-400 ml ciepłej wody, lyzka miodu, 1,5 lyzki soli himalajskiej, pestki i nasiona, suszone sliwki kalifornijsie itp. , Ja takze dodaje z 4 lyzki amarantusa eksp.
Mokre skladniki wymieszac z solą i dodac mąkę. wymieszac.W razie potrzeby dodac maki lub wody , zeby konstystencja miala formę gestej smietany. Odlożyc kilka lyzek na nowy zakwas. Włożyc do wysmarowanych olejem foremek, przykryc folią i do cieplego miejsca ( najlepszy kominek , kaloryfer, itp) na 4-5 godzin. Przed wlozeniem do piekarnika spryskac wodą .Ponacinac chleb. Piekarnik temp 180 stopni z brytfanką wody na 55-60 minut. Smacznego. Przepis jest super prosty.
Trzy dni temu zrobiłam zakwas na ekologicznej razowej mące żytniej. W pierwszej dobie ładnie zaczął rosnąć i kwaśno pachnieć. Po 24 godzinach dokarmiłam i zakwas intensywnie wyrósł (wykipiał na kaloryfer), w całym domu intensywnie "pachniało". Po wymieszaniu opadł i już się nie podniósł. Dzisiaj dokarmiłam i ani drgnął. Czy ten zakwas już nie żyje i nic z niego nie będzie?
Zaczęłam piec chleby żytnio-gryczane na zakwasie i potrzebuję rady; jakie kupić niedrogie a trwałe formy odporne na kwas. Do tej pory wykładałam papierem do pieczenia ale papier też drogi i układanie go w keksówce mnie mocno niecierpliwi. Chcę kupić 4 małe formy żeby zmieściły się wszystkie do piekarnika. Do tej pory piekłam w dwóch dużych keksówkach ale myślę, że w 4 mniejszych o wiele lepiej wyrośnie.
Komentarz
Mąki na oko ,ale tak około 1,20 mieszam różne rodzaje tzn;pszenna,żytnia ,razowa i orkisz,dodaję około 1 litr ciepłej wody,3 płaskie łyżeczki soli,2 płaskie łyżeczki cukru,zakwas i dowolne ziarna-słonecznik,dynię siemię lniane,ciasto powinno być nie za gęste,ale nie lejące.Wyrabiam ręcznie przez około 3-5 minut.Odbieram garść ciasta na zakwas i do lodówki i taki zakwas do czterech tygodni bez dokarmianie jest dobry,a do reszty dodaję 2 łyżki oleju.Mieszam i przekładam do dwóch wysmarowanych masełkiem foremek do pieczenia keksów.Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem lub zwykłą wodą ,posypuję ziarnami i odstawiam na 8-10 godzin gdzieś w kąciku,oczywiście przykrywam ściereczką.
Po tym czasie wsadzam do piekarnika na 200 stopni i termoobieg na około 50 minut.Pilnuję,gdy skórka się ładnie zrumieni przykrywam papierem do pieczenia i piekę dalej.Jedyną wadą tego chleba jest to ,że za szybko znika jest taki pyszny:))Powodzenia.
_________________________
Odbierasz zakwas już z ziarnami???
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=koszyk+do+wyrastania+chleba&search_scope=wszystkie+działy&bmatch=seng-v6-p-sm-2-kol-1209
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10406776_930531443654357_3609398004059581576_n.jpg?oh=ce67f44b7dd8a563a02adfdf970eb31f&oe=557B70B9&__gda__=1437952211_f300c678104055fac4b6d9e2712a2c1e" />
Robiłam bułki z przepisu @Aneczka08. I też mi nie wyszły. Jakieś takie gnioty niewyrośnięte są. Robiłam z mąki orkiszowej i pszennej razowej.
Chałka, która tydzień temu była ok dziś też kiepska.
Miałam nastawić chleb, ale jakoś się zniechęciłam...
Piekarze, jak wy to robicie, że Wam wszystko wychodzi?
Jak gniot wychodzi to wydaje się, że za mało wyrósl.
Ja piekę od 7 lat i też z raz do roku mi nie rośnie nie wiem czemu albo skóra się strasznie oddziela.
Zakwas masz dobry? ożywiony trochę, kwaśnio śmierdzący, pracujący?
Mokre skladniki wymieszac z solą i dodac mąkę. wymieszac.W razie potrzeby dodac maki lub wody , zeby konstystencja miala formę gestej smietany. Odlożyc kilka lyzek na nowy zakwas. Włożyc do wysmarowanych olejem foremek, przykryc folią i do cieplego miejsca ( najlepszy kominek , kaloryfer, itp) na 4-5 godzin. Przed wlozeniem do piekarnika spryskac wodą .Ponacinac chleb.
Piekarnik temp 180 stopni z brytfanką wody na 55-60 minut. Smacznego.
Przepis jest super prosty.
Zakwas był ładny do czasu dokarmienia. Teraz jakiś taki marny.
Piec na nim?
Ryzykować?
MOże formy silikonowe? albo gliniane?