Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Chleb żytni i pszenny na zakwasie

1343537394062

Komentarz

  • Znudził nam się chleb gryczany przeokropnie. Muszę nauczyć się piec żytni na zakwasie ale mam taaaki wewnętrzny opór, że mi nie wyjdzie. Pierwsze próby nieudane. Zakwas raz zgnił a jak się udał to wykipiał na kaloryfer. Innym razem upiekłam cegłę tak twardą, że można było wybić okno.

  • @mader - daj mi, proszę ,przepis na chleb bochenkowy
  • edytowano marca 2015
    A ja piekę chlebek tak:)
    Mąki na oko ,ale tak około 1,20 mieszam różne rodzaje tzn;pszenna,żytnia ,razowa i orkisz,dodaję około 1 litr ciepłej wody,3 płaskie łyżeczki soli,2 płaskie łyżeczki cukru,zakwas i dowolne ziarna-słonecznik,dynię siemię lniane,ciasto powinno być nie za gęste,ale nie lejące.Wyrabiam ręcznie przez około 3-5 minut.Odbieram garść ciasta na zakwas i do lodówki i taki zakwas do czterech tygodni bez dokarmianie jest dobry,a do reszty dodaję 2 łyżki oleju.Mieszam i przekładam do dwóch wysmarowanych masełkiem foremek do pieczenia keksów.Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem lub zwykłą wodą ,posypuję ziarnami i odstawiam na 8-10 godzin gdzieś w kąciku,oczywiście przykrywam ściereczką.
    Po tym czasie wsadzam do piekarnika na 200 stopni i termoobieg na około 50 minut.Pilnuję,gdy skórka się ładnie zrumieni przykrywam papierem do pieczenia i piekę dalej.Jedyną wadą tego chleba jest to ,że za szybko znika jest taki pyszny:))Powodzenia.

    _________________________

    Odbierasz zakwas już z ziarnami???
  • @mader, a w czym pieczesz te bochenki?
  • z przenicy to tylko mąka orkiszowa jest zdrowa
  • @Małgorzata32 tak odbieram z ziarnami,tylko jak chcę dodać żurawiny,to dodaję ją po odebraniu.
  • ja ponawiam pytanie - od czego może robić się dziura między skórką a resztą?
  • edytowano marca 2015
    Ciasto ma za dużo wody. Wtedy robi się ta dziura. Trzeba dać nieco mniej wody.
  • edytowano marca 2015
    Kurde no!
    Robiłam bułki z przepisu @Aneczka08. I też mi nie wyszły. Jakieś takie gnioty niewyrośnięte są. Robiłam z mąki orkiszowej i pszennej razowej.
    Chałka, która tydzień temu była ok dziś też kiepska.
    Miałam nastawić chleb, ale jakoś się zniechęciłam...
    Piekarze, jak wy to robicie, że Wam wszystko wychodzi?
  • o tam, wszystko! chleb piekę od lat, zawsze z tego samego przepisu, a w ubiegłym tygodniu skiepściłam, za rzadkie ciasto było, wyrosło pieknie, a potem siadło, kieszeń na pół metra - dobrze, że mimo wszystko został pożarty do ostatniego okruszka - te najbardziej zakalcowate kawałki usmażyłam obtoczone w jajku, a skórke rwali i jedli i pytali kiedy nastepny zakalec :D
  • @matka6, przepraszam, ale przestały mi przychodzić powiadomienia. Ja używam octu jabłkowego i taki dodaję do sosu BBQ. Winny też byłby ok. Spirytusowego w ogóle nie używam.
  • Chleb z przepisu @Mader również gniot wyszedł. Kto jeszcze podzieli się przepisem? Nie mam pomysłu dlaczego nie wychodzą mi te chleby.
  • Chleb z przepisu @Mader również gniot wyszedł. Kto jeszcze podzieli się przepisem? Nie mam pomysłu dlaczego nie wychodzą mi te chleby.
  • ja bym poleciła tak jak masz ciasto na chleb , ogrzej przez chwilę piekarnik - tak z minute max, żeby po prostu był ciepły trochę w środku i wstaw tam chleb do rośnięcia. Jak dobry zakwas to 5-6h i wyrośnie wtedy włączasz piekarnik i od włączenia u mnie jest 1h15 - 1h-20 minut

    Jak gniot wychodzi to wydaje się, że za mało wyrósl.

    Ja piekę od 7 lat i też z raz do roku mi nie rośnie nie wiem czemu albo skóra się strasznie oddziela.

    Zakwas masz dobry? ożywiony trochę, kwaśnio śmierdzący, pracujący?
  • Zakwas ok. W miarę świeży, pracujący.
  • I z tym wyrastaniem właśnie tak robię.
  • może na próbe dodaj orkiszu lub pszenicy jeśli jesz tak ze 20% wtedy łattwiej rośnie albo odśwież zakwas na 12-24h przed dodając do niego 2-3 łyżki mąki i wody do konsystencji śmietany
  • edytowano marca 2015
    upieklam wczoraj pszenny chleb z mąki białej orkiszowej na zakwasie. Pychota!!!!! Dzieci wcinały aż im się buzie trzęsły. Fajnie wyrósł i mega hit w mojej rodzinie .Dodałam do niego sliwkę suszoną dodatkowo i odrobinę amarantusu ekspand.
    image

  • @Quintana, dan prosze przepis, bo t'en chlebek tak smacznie wyglada.
  • 1 kg mąki białej orkiszowej, ok 400-500 czynnego zakwasu, 350-400 ml ciepłej wody, lyzka miodu, 1,5 lyzki soli himalajskiej, pestki i nasiona, suszone sliwki kalifornijsie itp. , Ja takze dodaje z 4 lyzki amarantusa eksp.

    Mokre skladniki wymieszac z solą i dodac mąkę. wymieszac.W razie potrzeby dodac maki lub wody , zeby konstystencja miala formę gestej smietany. Odlożyc kilka lyzek na nowy zakwas. Włożyc do wysmarowanych olejem foremek, przykryc folią i do cieplego miejsca ( najlepszy kominek , kaloryfer, itp) na 4-5 godzin. Przed wlozeniem do piekarnika spryskac wodą .Ponacinac chleb.
    Piekarnik temp 180 stopni z brytfanką wody na 55-60 minut. Smacznego.
    Przepis jest super prosty.
  • A mi właśnie bardzo mocno popękał, a miał "filtr wodny"... :-S
  • Trzy dni temu zrobiłam zakwas na ekologicznej razowej mące żytniej. W pierwszej dobie ładnie zaczął rosnąć i kwaśno pachnieć. Po 24 godzinach dokarmiłam i zakwas intensywnie wyrósł (wykipiał na kaloryfer), w całym domu intensywnie "pachniało". Po wymieszaniu opadł i już się nie podniósł. Dzisiaj dokarmiłam i ani drgnął. Czy ten zakwas już nie żyje i nic z niego nie będzie?
  • Szukam przepisu na pszenno żytnie chlebki na zakwasie do koszyczka, wiecie takie małe okrągłe zgrabne i długo zachowujące świeżość. Robicie takie?
  • Mam podobny problem co @AleksandraB.
    Zakwas był ładny do czasu dokarmienia. Teraz jakiś taki marny.
    Piec na nim?
    Ryzykować?
  • Ja bym upiekla
  • Zaczęłam piec chleby żytnio-gryczane na zakwasie i potrzebuję rady; jakie kupić niedrogie a trwałe formy odporne na kwas. Do tej pory wykładałam papierem do pieczenia ale papier też drogi i układanie go w keksówce mnie mocno niecierpliwi. Chcę kupić 4 małe formy żeby zmieściły się wszystkie do piekarnika. Do tej pory piekłam w dwóch dużych keksówkach ale myślę, że w 4 mniejszych o wiele lepiej wyrośnie.
  • ja wykładam papierem jak kiedyś wysmarowałam i nie wyłożyłam to pół dna chleba zostało na blaszce.

    MOże formy silikonowe? albo gliniane?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.