Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Chleb żytni i pszenny na zakwasie

1353638404162

Komentarz

  • Silikonowe odpadają, gliniane drogie, grube (nie zmieści się ich zbyt wiele) i wymagają wkładania do zimnego piekarnika. Czy stalowe ze stali nierdzewnej się nadają? Chodzi o to, żeby upiec jak najwięcej chlebów na raz (wykorzystać cała pojemność piekarnika).
  • Może szklane żaroodporne?
  • Dobrze by było żeby miały zaokrąglone rogi....
  • ja piekę w stalowych... wkładam do zimnego bo w piekarniku mi rośnie. Wykładam papierem . I tak potem robią się czarne ale na kilka lat starczą a koszt żaden
    na półce mieszcza mi się 3 keksówki długie.
    Robiłm kiedyś na dwóch poziomach ale nie byłam zadowolona w dolnych chlebach miałam zakalec

    Chleb piekę bez termoobiegu
  • Ciekawe jak wyrosłoby ciasto w długich a wąskich keksówkach... W szerokich zapada się środek.
  • w zwykłych stalowych miskach piekę, duże michy! :)
  • To moje początki z zakwasem więc jeszcze nie mam wprawy.
    Pierwszy chleb żytnio-gryczany na zakwasie (wzmocnionym odrobiną drożdży) wyszedł bardzo smaczny i co najważniejsze nie zestarzał się na drugi dzień jak czysto gryczany (szybko robi się twardy i kruchy). Zrobiłam na oko mniej więcej pół na pół mąki żytniej i gryczanej. Konsystencja taka, że da się z trudem miksować końcówkami do ubijania białek. Pięknie wyrósł w małej keksówce 0,4 kg a kiepsko w dużej 1,5 kg.
    Teraz mamy chleb pieczony w wielką sobotę i jest nadal miękki elastyczny, wilgotny i smaczny.

    Kupię chyba najtańsze stalowe na 0,5 kg ciasta i będę wykładać tym papierem :(
    Chodzi mi o takie blachy które: nie reagują z kwasem, nie posiadają żadnych powłok, wystarczy posmarować masłem i wysypać mąką, nie zardzewieją, można myć w zmywarce, wejdą mi 4 szt do piekarnika.
  • ja mam szersze keksówki i zwykłe wąskie - rzadko kiedy i się zapada w tych szerszych
  • @AleksandraB, ja pieke w szklanych zaroodpornych, jedna mam keksowke, drugie takie owalne ciut wieksze (takie mialam). Rosnie w obu podobnie, moze w tej keksowce ciut lepiej. Da sie wysmarowac olejem, wysypac, dobrze sie myja. Tez mnie to czernienie draznilo.
  • edytowano kwietnia 2015
    Takie mi się podobają. Wejdą mi 3 do piekarnika.

    image

    Szklane estetyczne, nic się z nich nie wydzieli do chleba w czasie pieczenia ale droższe, ciężkie i tłukące.
  • A takie są gastronomiczne stalowe specjalnie dedykowane do zakwasu. Cena zabija 21 do 37 zł w zależności od pojemności Najtańsza jest na 400g ciasta.

    image
  • @Skatarzyna, a jak przygotowujesz te miski? Smarujesz? Bo ten Twój sposób jak dla mnie rewelacyjny.
  • Smarujemy masłem i sypiemy grubą mąką, znaczy razową - wysypywałam tez różnymi ziarenkami, ale mocno śmieciły podczas krojenia, więc stanęło na mące. :)
  • edytowano kwietnia 2015
    @AleksandraB Mi się najlepiej piecze w ceramicznej BergHOFF, ma zaokrąglone boki, ceramika odporna na kwas i nic nie przywiera jak się posmaruje i wysypie mąką blaszkę
  • Nawiązując do wątpliwości AleksandryB to zakwas może tak sobie opadać? Dokarmiłam raz mój i wyrósł a potem przestawilam sloik do kuchni ( gdzie jest zimniej) i opadł. To normqlne dla. Zakwasu?
  • Mam niewielkie doświadczenie z tym żyjątkiem ale to opadnięcie to normalna rzecz pod warunkiem, że kwaśno smakuje i pachnie. Zakwas rośnie po dokarmieniu i w cieple. W innych warunkach (przez jakiś czas) żyje ale bakterie nie dzielą się intenstywnie.
  • zakwas najpierw rośnie a potem opada - to normalne
  • Dziękuję za radę! Dokarmiłam raz zakwas urósł i jak pisałam oklapł, a potem dokarmiłam jeszcze raz i juz nie zauważyłam, żeby się podniósł. Myślałam, że może przegapiłam, ale wczoraj już sie oddzieliła woda od reszty i leca bąbelki, więc raczej po zawodach...:( może ma ktoś pomysł, co zrobiłam źle? chciałabym, zrobić nowy, ale żal mi marnować tak mąkę, jak znów się popsuje. Jakaś rada? Będę wdzięczna!
  • Jak się oddzieliła woda, to za rzadki. Dodaj mąki.
  • Jak samemu zrobić zakwas? Tylko woda i mąka, jak na żurek, tylko bardziej gęste?
  • Dziękuję. Przepis wzięłam ze strony, ktorą ktoś tu podrzucił, o taka:
    http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/02/zakwas.html
    z tym, że ja nie mogę nabiału, więć nie dalałm jogurtu. Pozatym proporcje są ok (kubeczek wody na kubeczek mąki)? Bo tak dawałam no i się oddzieliło :(
  • edytowano kwietnia 2015
    Upiekłam wczoraj dwa ogromne chleby 1200g na zakwasie z przepisu Ani. D.
    Niestety pieczenie wypadło o 2 w nocy ale chleby są bardzo smaczne w połowie pełnoziarniste.

    imagechleb

    Dzieciom smakuje, zjadły już połowę.
  • przepis poprosimy
  • @Aneczka to przepis z pierwszej strony tego wątka. Tylko wodę dodałam na oko kierując się konsystencją, dosypałam słonecznik, babkę płesznik i zmielony ostropest.
  • ja z tego przepisu chleb robię d dawna - z powodzeniem i zadowoleniem :)
  • Ja również piekę z przepisu AniD. Dobry więc po co szukać innego.
  • Chyba mi wyszedł ten zakwas i spróbuję upiec chleb:) tylko zrobiło mi się go o wiele więcej niż potrzebuję, czy można go jakoś przechowywać? np. w lodówce? ile mogłby tak stać i czy należy go codzennie dokarmiać (ale wtedy to już w ogóle by się go duużo zrobiło :-/ )?
    i jeszcze jedno pytanie, bo w przepisie jest, żeby odłożyć trochę ciasta na nastepny chleb... tzn. że ten zakwas już się nie przyda tylko robi się na kawałku z poprzedniego ciasta?? jak to jest?? :)
  • zakwas się przyda!! odłóż do słoika i może stać i 2 tygodnie. POten ze 2 dni przed pieczeniem dokarmisz

    ja odkładam dosłownie 2 łyżeczki i potem rozmnażam, a jak masz dużo zakwasu to Ci po prostu teraz chleb szybciej wyrośnie
  • O to nawet nie pomyślałam, żeby więcejzakwasu ddodać, dzięki!:)
    Szklane żaroodporne naczynie na chleb? Muszę się w takowe zaopatrzyć:)
    Ciekwa czy chleb wyjdzie - czekam do rana!:D
  • albo podaruj komuś z przepisem
    ja tak robię :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.