Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pączki

11416181920

Komentarz

  • Opis piękny :) 
    Podziękowali 1Amica
  • Który to przepis na pączki był najlepszy? Bo raz do roku robię i nigdy nie pamiętam.
  • I na chrust ktory najlepszy? Czy to mozna z tego samego ciasta co pączki?
  • Pączki tylko te:

    PĄCZKI PRABABCI

    50 dag mąki
    2 jajka
    10 dag cukru
    10 dag masła (ew. margaryny)
    szklanka mleka
    łyżka spirytusu lub octu
    4 dag drożdży
    płaska łyżeczka soli
    wiśnie z syropu albo dżem różany do nadzienia

    Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru- odstawić do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodać kogel-mogel z jajek i cukru, sól i rozczyn drożdżowy.
    Zagnieść ciasto, pod koniec dolać ocet i rozpuszczone, ostudzone masło i wyrobić aż się całkiem wchłonie. Ma być dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
    Formować placuszki, nadziewać wiśniami lub dżemem i zlepione układać na posypanej mąką stolnicy (zlepionym na dół) i zostawić w cieple 15 minut do wyrośnięcia.
    Smażyć pod przykryciem na złoty kolor, potem zdjąć przykrywkę i bez przykrycia smażyć z drugiej strony.
    Po ostudzeniu lukrować.

    Lukier:
    szklanka cukru pudru, kilka kropli cytryny i troszkę wody. Lukier ma być gęsty, żeby za szybko nie spływał z pączków.
    Lepiej na początek zrobić mniej lukru, żeby dobrze wymierzyć konsystencję, potem ewentualnie dosypywać lub dolewać wodę.


    Podziękowali 3aga---p Bambidu Dorotak
  • Mąż bez dokładnych opisów kupił konfitury jagodowa i owoce leśne.. chyba nie bardzo do paczkow .. może powidła dam
  • MAFJa powiedział(a):
    Mąż bez dokładnych opisów kupił konfitury jagodowa i owoce leśne.. chyba nie bardzo do paczkow .. może powidła dam
    No proszę Cię, jak to nie bardzo :D u nas najlepiej akurat schodza pączki z domowym musem truskawkowym i z konfiturą z porzeczki,ale z owocami leśnymi i jagodami też brzmi smacznie .;)

    Ja korzystam z moich wypieków, przepis na pączki IV. Jest o tyle fajny, że nie pochłania całej góry żółtek.jak niektóre tradycyjne przepisy ;)
    Podziękowali 1MAFJa
  • @MAFja, możesz też nie nadziewac, albo barylki wcisnąć do swoich 
    Bywają paczki z budyniem, kajmakiem, nutella, ze śliwkami, wisniami, także nie bój się nowości. 
    Ostatecznie nie nadziewaj niczym albo solidnie polukruj lub posyp cukrem pudrem. 
  • @Katarzyna a jakiej mąki uzywasz
  • no dobra.ja lubię róże/ wiśnie/ maliny w paczkach .. ale domowe powinny być ok z wszystkim.. Mam cykora przed tymi paczkami nigdy nie próbowałam. Ale te sklepowe z roku na rok gorsze i cukiernie równają w dół do marketów mam wrażenie..Mam 5 kostek smalcu, paletę jajek..jakoś może dam radę nie puścić chałupy z dymem rozgrzać tłuszcz jak trzeba.. mam wódkę ale nie wiem czy czysta czy tylko pigwowa i wisniowa.. 
  • zapominajka powiedział(a):
    @Katarzyna a jakiej mąki uzywasz
    Orkiszowej eko typ 720
  • @Katarzyna ciasto wyrobione, zostało dodać masło i... no właśnie: ocet mam tylko balsamiczny a spirytus salicylowy ;) 
    Można bez czy będzie gąbka nasiąknieta tłuszczem? 
  • Pewnie nasiąkną bardziej smalcem. Mimo wszystko, nasiąknięte mają szanse być lepsze niż z octem balsamicznym lub spirytusem salicylowym.
    Podziękowali 1Bambidu
  • A cytrynę Ma? to sok dodaj.
    Podziękowali 1Bambidu
  • edytowano lutego 2019
    Skatarzyna powiedział(a):
    A cytrynę Ma? to sok dodaj.
    Ma!
    Ile tego soku @Skatarzyna? Tak samo czy więcej? 
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Katarzyna powiedział(a):
    Pewnie nasiąkną bardziej smalcem. Mimo wszystko, nasiąknięte mają szanse być lepsze niż z octem balsamicznym lub spirytusem salicylowym.
    Jeszcze mam Aromatol do wyboru. Może by się lepiej trawiło? ;) 
  • Chyba mnie ta idea nie przekonuje. Ja jestem tradycjonalistka. I bardzo lubię te pączki. Według tego przepisu, bez modyfikacji. Planuję jutro smażyć przez pół dnia. A we wtorek, na ostatki, faworki.
  • Toż to prawie sam spiryt, tylko zapach jak z inhalatora... B) 
  • Dobrze, że jest to forum. Zrobiłam na małej karteczce spis czynności jutro "na mieści". I Wasz wątek uświadomił mi, że ominęłam mega ważny punkt programu, czyli zakup pączków  :p :p :p.
  • Czy ktoś probował wyrabiać ciasto na pączki w maszynie do chleba? 
  • A probowałyście smażyc paczki/faworki na smalcu gęsim? Odkąd spróbowałam, smażę tylko tak. Wieprzowy od zawsze pachnie mi "spoconym zwierzakiem".
  • Usmażyłam pączki z powidłami i konfitura domową truskawkową  
    niektóre popękały, ale co tam
    lepsze to niż trudne rozmowy ;)

  • edytowano lutego 2019
    Jak nie przepadam za pączkami (domowe zaledwie trochę lubię, sklepowe mogą nie istnieć) tak muszę oświadczyć, że pączki od @Katarzyna (z modyfikacjami, dzięki @Skatarzyna !) są obłędne! I nic a nic nie nabrały tłuszczu, w odróżnieniu od konsumenta... ;) 
    Podziękowali 1AgaMaria
  • @Bambidu - ależ to nie ode mnie przepis, tylko stary forumowy przepis na pączki prababci. W tym wątku przewija się kilkakrotnie. Pierwszy raz chyba na 4 stronie. Kiedyś wypróbowałam i stwierdziłam, że to bardzo udany przepis. Od tamtej pory tylko jego się trzymam. Cieszę się, że i Tobie podpasowały. Ja zaraz jadę do sklepu po smalec i też się biorę za pączkowanie. Dzieci będą miały radość.
    Podziękowali 1In Spe
  • Dostaliśmy zaproszenie na domowe paczki, na niedzielę, więc nie robię , dziś symbolicznie ;)
  • Zrobiłam ciasto z moich wypieków wyszło idealne ale miękkie. Dałam kilo maki. Tzn odchodzi od ścianek ale jest zupełnie miękkie. Poruszyłam mąka i siedzi w otwartym piecu ma 40C. Dosypać maki potem czy ma być takie luźne? Ile to jest te 60g? Ważyć mam czy jak.. na oko ciężko jak nie robiłam nigdy
  • Ma być luźne, lekkie, puszyste.
  • Z tym puszyste i lekkie to gorzej..a długo się wyrabia? Bo w przepisie tylko zagnieść kazali
  • jak wyrośnie takie będzie! 
    Podziękowali 1MAFJa
  • Katarzyna powiedział(a):
    @Bambidu - ależ to nie ode mnie przepis, tylko stary forumowy przepis na pączki prababci. W tym wątku przewija się kilkakrotnie. Pierwszy raz chyba na 4 stronie. Kiedyś wypróbowałam i stwierdziłam, że to bardzo udany przepis. Od tamtej pory tylko jego się trzymam. Cieszę się, że i Tobie podpasowały. Ja zaraz jadę do sklepu po smalec i też się biorę za pączkowanie. Dzieci będą miały radość.
    @Katarzyna, wiem, mam je nawet gdzieś w zeszycie wśród innych pączków, ale tym razem Ty wyciągnęłaś więc od Ciebie jest :) Wcale nie chciałam powiedzieć, że mam Cię za prababcię, choć w stosownym czasie zostania nią Ci życzę. 
    Podziękowali 1Katarzyna
  • Wysłaliśmy dziś praktykantów po pączki , dostali do łapki 300 zł  mieli kupić 40, kupili 111 pączków  na 8 osób w firmie .....masakra ..
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.