Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pączki

1356720

Komentarz

  • Olesia
    :-*
  • Ciasto na najlepsze na świecie pączki

    Składniki:
    400-500 ml mleka
    120 g drożdży
    150 g masła
    100 g cukru
    50 g cukru  waniliowego
    30 ml spirytusu
    14 szt. żółtek
    1 kg mąki
    szczypta soli

    Przygotowanie:
    Z mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki,
    przygotowujemy tzw. rozczyn. Odstawiamy na bok niech się rozczynia.
    Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubijamy na puszysty
    kogel-mogel. Mąkę, najlepiej lekko podgrzaną łączymy z rozczynem,
    jajkami, solą i wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy rozpuszczone masło i
    spirytus. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, i mieć lekką
    konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

     
    To jest przepis Andrzeja Polana.Robiłam w zeszłym roku pychota.
  • @AB własnie moje w maszynie się robia, bo ja nie cierpię babrać się w drożdżowym. Od lat maszyna za mnie pracuje.
  • A bez jajek, masła i mąki pszennej da się zrobić pączki ? ;)
    I żeby miały tyle kalorii co jeden tic-tac  8->
  • off-top
    @Cart&;Pud - ja wyszukuję przez google - wpisuję: site:wielodzietni.org "to czego szukam" i gotowe :)
  • Cart, maszyna mi zrobiła, ja usmażyłam i wyszły pycha! Z Twojego przepisu oczywiście. :-)
  • @Savia robiłaś pączki Cart?
     Mam dziś robić,Olesi nam najlepiej smakują. 
    Boję się eksperymentować.
  • Robiłam. W środku nocy. ;) Olesiowych jeszcze nie, wiec nie porównam. Jaka skórkę maja Olesi? Od czego żalezy czy skorka jest chrypka czy gładka i miękka?
  • A bez jajek, masła i mąki pszennej da się zrobić pączki ? ;)
     
    @AB na pewno potrafi!

     

     

    :D
  • edytowano lutego 2013
    Jaka skórkę maja Olesi? Od czego żalezy czy skorka jest chrypka czy gładka i miękka?
    Podpisuje sie pod pytaniem. Bo tez mnie ta skórka niepokoi...
    Tez sie przymierzam do robienia. Moi pomocnicy już sie doczekać nie mogą.
    Tylko mam dylemat, ktore wybrac.
    Pączki Prababci czy pączki Olesi?-Oto jest pytanie...
    :D
  • Ja też dziś planuję sie brać za pączusie :)
  • edytowano lutego 2014
    Paczki Cart wczoraj miały skurke chrupka, lamliwa. Po nocy są mięciutkie, takie wole. :-)
  • Rozrobiłam pączki wg przepisu Cart. Wyszło mi dosc rzadkie ciasto. Można dosypac maki?
  • Rozrobiłam pączki wg przepisu Cart. Wyszło mi dosc rzadkie ciasto. Można dosypac maki?
    Ja dosypywałam, ale to już standart, że cokolwiek wyrabiam w maszynie to dosypuję do porządanej konsystencji.
  • Bez jajek i mleka są pyszne :) moja mama robiła w tamtym roku. Właściwie nie było czuć różnicy :)

  • @AB własnie moje w maszynie się robia, bo ja nie cierpię babrać się w drożdżowym. Od lat maszyna za mnie pracuje.
    To nie ten watek, ale własnie od kilku dni robię ciasta drożdżowe dla nielubiących sie babrać.... Wsypuje się składniki wg okreslonej kolejności i po trzech godzinach miesza łyżką i wlewa do formy. Dodatki wg uznania. Zrobiłam juz z serem, budyniem i konfiturami. Plus posypka/kruszonka. Pokochałam drożdzowe! :)
  • edytowano lutego 2013
    Och, @balum ja tak piekę drożdżowe od lat. I ciasta i bułeczki i chleby... a teraz były pączki. :-)
    I jaka oszczędność czasu!
  • edytowano lutego 2013
    Ale ja mam takie BEZ maszyny! ;) 
  • Ale ja mam takie BEZ maszyny! ;) 
    Aaaaa.... zajarzyłam. :P
    To ja mam taką pyszna drożdżówkę (ale po nocy w lodówce) i chlebek wieloziarnisty.
    Moze balum, nowy watek: DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA?
  • @AB własnie moje w maszynie się robia, bo ja nie cierpię babrać się w drożdżowym. Od lat maszyna za mnie pracuje.
    To nie ten watek, ale własnie od kilku dni robię ciasta drożdżowe dla nielubiących sie babrać.... Wsypuje się składniki wg okreslonej kolejności i po trzech godzinach miesza łyżką i wlewa do formy. Dodatki wg uznania. Zrobiłam juz z serem, budyniem i konfiturami. Plus posypka/kruszonka. Pokochałam drożdzowe! :)
    to chyba przepisu Małgorzaty32 - pyszne jest :)
  • Zrobiłam furę pączków jednak Olesiowych. 
     
    Jak zwykle pyszne są. 

    Ale...
    :( 
    zdjęłam obrączkę do robienia ciasta a mała mi ją podprowadziła i nigdzie nie mogę jej znaleźć. 

    Św.Antoni pomóż
    [-O<
  • edytowano lutego 2013
    Ojej...

    a ja myślałam, że w którymś pączku siedzi...
  • Mojej nie znalazłam do dzisiaj...
    Św. Antoni pomóż.
  • Oj współczuję zagubionych obrączek....




    A ja tak z beczki pączkowej jeszcze - przepis na dobry lukier macie???
  • edytowano lutego 2013
    Tak. :D
  • Czy można pączki smażyć w frytkownicy? :D


    PS: to mój pierwszy raz.
  • Można w frytownicy. Wolę jednak w żeliwnym woku.
  • Moja mama mówiła,ze teraz taki lichy smalec z woda robią, ze jak sie włoży pączka to potrafi unieść się, zapienić wysoko.

    Wczoraj w oleju smazyłam i chyba dobrze temp ustawiłam, bo smażyły się piknie a po całej porcji Cart'owych pączków olej był wciąż czysty.
  • Nasze paczki wykonane.
    Było z nimi co niemiara zachodu. 
    Rozczyniłam ciasto i musialam wyjsc z domu na 3 godz. Dałam osmiolatkowi zlecenie mieszania. Oczywiscie dzieci dzwoniły, ze cisto wykipiało.
    Potem była fajna zabawa z lepieniem. I smażeniem. Najwieksza radoche maluchy miały obserwujac, jak paczki sie same obracały! @-).
    Potem lukrowanie i układanie piramidy z pączków.

    Wyszły bardzo dobre. W sumie to maja tylko jedna wadę...Za szybko znikają.
    Najstarszy pyta: - Czy te pączki należy jeść w tłusty czwartek czy można już dziś? Apetyt mu dopisuje.
    Obawiam sie, że do jutra nic nie zostanie...
    :D
  • edytowano lutego 2013
    ZNALAZŁAM  :D
    pączki @Cart&;Pud
     http://wielodzietni.org/discussion/6630/paczki-z-twarozku/p1
    aż chyba je zrobię :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.