Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pączki

1235720

Komentarz

  • Nie wiem, nie doradzę. Pooglądałam moje mieszadło, bo używam tylko tego do ciężkiej pracy, nie wygląda nigdzie na otarte. Mieszam ciasto na chleb, bułki, pierogi. Chruściki ostatnio. Całe pieczywo dla dużej rodziny piekę w domu. Też myślałam o tym z większą mocą, ale ten mój miał lepsze opinie w necie.
  • edytowano lutego 2013

    @chabrowka Opinie, że maszyna badziewna - komuś tam 3 razy zadziałała i się pożegnała itp.

    A mieszadła mnie niepokoją swoja aluminiowością- pisałam wyżej.

  • @katarzyna s. A dałabyś radę zrobić jakieś zdjęcie przyzwoitej jakości swojego mieszadła? Byłabym bardzo wdzięczna.
  • Napisałam Wam, ze moja maszyna pracuje tyle lat. Części się zużywają i na dnie jest juz rysa od mieszadła, a zatem i mieszadło musiało być obcięta e. Nie wiem jak było po roku.
  • edytowano lutego 2013
    @Savia, wiem i też tak myślę. Nawet  jeśli mieszadło nie trze o misę tylko o samo gęste ciasto, myślę, że musi się ścierać, chociaż może nie być tego widać. Ale katarzyna s. pisała, że jest czymś powleczone, to może tego aluminium na wierzchu rzeczywiście nie ma? W naturze maszyny nigdzie nie widziałam, a w necie zdjęcia wiadomo - pikne ino nic nie widać... 
  • edytowano lutego 2013

    A żeby nie było, ze off top to pączki sobie rosną, to ja o maszynie myślę ;)


    I jeszcze pytanie do bardziej doświadczonych, od czego zależy czy się na pączku ta jasna obwódka zrobi, czy nie?

  • edytowano lutego 2013

    Nie doczytałam, bo jakoś tak mnie 'wkręcił;' temat pączków 3xBEZ ;) 



    Dziewczyny ja mam taki

    :   image




    Wiem, że cena zabójcza, ( tutaj u nas był trochę tańszy, niż w PL)
    Wcześniej moim marzeniem był kitchenaid, ale ten bosch ma chyba najlepsze recenzje, dużą moc, świetną jakość wykonania, duży blender w komplecie. I możliwość dokupienia innych części np. maszynki do mięsa itd.


    Z takimi rzeczami zawsze jest problem - zbierać i zainwestować w coś fajniejszego i może trwalszego, czy kupić coś tańszego, z ryzykiem, że nie będzie "na lata" ;/ 


    Zupełnie bez sensu jest wydawanie majątku na Kitchenaid (mąż mi przemówił do rozumu), który moc ma naprawdę średnią, a 3/4 ceny to design, choć te kolory są fantastyczne 8->


     image

  • @Savia, wiem i też tak myślę. Nawet  jeśli mieszadło nie trze o misę tylko o samo gęste ciasto, myślę, że musi się ścierać, chociaż może nie być tego widać. Ale katarzyna s. pisała, że jest czymś powleczone, to może tego aluminium na wierzchu rzeczywiście nie ma? W naturze maszyny nigdzie nie widziałam, a w necie zdjęcia wiadomo - pikne ino nic nie widać... 
    Nawet jak powleczone to u mnie by już się starło powleczenie. No, chyba, ze ktoś planuje maszynę na 2-3 lata zanim elementy się wyrobią.
  • @Barbara

    cytat za "moimi wypiekami"

    Jasna 'obrączka' na pączkach tworzy się, gdy pączek jest dobrze wyrośnięty (przynajmniej podwoił objętość) i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni oleju, zanurzony w nim jedynie do połowy. Na 'obrączkę' nie ma wpływu przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia lub nalewanie oleju tylko po połowy ich wysokości. To mity. Oleju musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna naczynia. Najkorzystniej smażyć pączki w szerokim i niskim garnku.
  • JA mogę jeszcze dac przepis na pączki bez jajek, ale z kozim mlekiem:

    Przepis na pączki bez jajek i bez mleka
    krowiego

     

    300 g mąki
    50 g margaryny bezmlecznej niewstrętnej, albo masło klarowane
    2
    łyżki oleju lub oliwy
    2 łyżki cukru pudru pomieszanego z ziarnami
    wanilii
    7 g suszonych drożdży
    szczypta soli
    
    szklanka koziego mleka (lub rozcieńczonego roślinnego)
    1 łyżeczka
    spirytusu
    na nadzienie tarte płatki róż lub konfitura
    różana

    Zmieszać wszystkie sypkie składniki, dolać letnie mleko.
    Wyrabiać dodając olej i rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Zostawić w ciepłym
    miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

    Lekko wyrobić, urywać po kawałku. Nakładać tarte płatki róży i
    zawijać ciasto w kulkę. Kulki zostawić do wyrośnięcia (podwójnego) pod
    ściereczką. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu. Trzeba uważać, żeby
    temperatura nie była za wysoka, bo wtedy błyskawicznie brązowieją i w środku
    będą surowe. Nie może tez być zbyt niska, bo będą nasiąkać
    tłuszczem.


  • @Savia, za tą cenę, to można pewnie co 3 lata zmieniać, o ile do nich dociągnie... ;)

    Bosh chabrówki bardzo fajny.

    @chabrowka, czy on ma stalowe mieszadła? Wydawało mi się, ze wszystkie Bosha maja mniejsze misy, więc w nie nie wnikałam. Tylko ta cena... :(((

    Kitchen Aid mi się nie marzy - w nosie mam dizajn za takie pieniądze, bo jak już to bym chciała taki 7 litowy...

    Ale jaki Kenwood Major... No cóż, w totolotka nie gram...


  • @Savia, za tą cenę, to można pewnie co 3 lata zmieniać, o ile do nich dociągnie... ;)
    My kupiliśmy w macro, firmy niezbyt wystrzałowej (na o... ???) i zajeżdżam ile wlezie. Biedronkowe i lidlowe przyjaciele zmieniali już ze dwa-trzy razy, a moja, rodziców i siostry (takie same mamy) codziennie na nas pracują.
  • @Barbara

    mieszadła stalowe, jak również cały korpus i "główka" w którą wtykamy końcówki. 
    Co do misy to jak pewnie już sama zobaczyłaś ten ma 5,4 l, a blender pojemnosc prawie 2 l. 
  • JA mogę jeszcze dac przepis na pączki bez jajek, ale z kozim mlekiem:

    Przepis na pączki bez jajek i bez mleka
    krowiego

     
    300 g mąki
    50 g margaryny bezmlecznej niewstrętnej, albo masło klarowane
    2
    łyżki oleju lub oliwy
    2 łyżki cukru pudru pomieszanego z ziarnami
    wanilii
    7 g suszonych drożdży
    szczypta soli
    
    szklanka koziego mleka (lub rozcieńczonego roślinnego)
    1 łyżeczka
    spirytusu
    na nadzienie tarte płatki róż lub konfitura
    różana

    Zmieszać wszystkie sypkie składniki, dolać letnie mleko.
    Wyrabiać dodając olej i rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Zostawić w ciepłym
    miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

    Lekko wyrobić, urywać po kawałku. Nakładać tarte płatki róży i
    zawijać ciasto w kulkę. Kulki zostawić do wyrośnięcia (podwójnego) pod
    ściereczką. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu. Trzeba uważać, żeby
    temperatura nie była za wysoka, bo wtedy błyskawicznie brązowieją i w środku
    będą surowe. Nie może tez być zbyt niska, bo będą nasiąkać
    tłuszczem.

    Dajcie znać jak ktoś zrobi, bo mi się dzisiaj nie uda i ciekawa jestem efektu.
  • Robiliście pączki arabskie? Mam przepis...  Ale nie odważyłam sie zrobić... 
    A wiedeńskie, z gorącym sosem morelowym...?
    Albo serowe...?
    Kurcze, przepisów mnóstwo, tylko odwagi brak, by spróbować...Najlepszy staaaary przepis... 
  • Robiliście pączki arabskie? Mam przepis...  Ale nie odważyłam sie zrobić... 
    A wiedeńskie, z gorącym sosem morelowym...?
    Albo serowe...?
    Kurcze, przepisów mnóstwo, tylko odwagi brak, by spróbować...Najlepszy staaaary przepis... 

    Etam... My lubimy sprawdzać. Właśnie robię zbudyniem, link wyżej dałam. Inne też sprawdzę. Dam znać co mi wyszło. :-)
  • Z budyniem akurat robiłam, bo dzieci lubią. :)
  • edytowano lutego 2013
    Z budyniem akurat robiłam, bo dzieci lubią. :)
    Bambolini czy zwykłe budyniem nadziewałaś?
  • No to ja swoje zrobiłam, a nawet i trochę zjadłam.

    Ale nie te bez, bez, bez tylko z i z i z.

    Pycha, jak pączków nie lubię.

    Tylko obwódki nijak nie chcą mieć, chociaż wyrosły ładnie. mniejsza z tym i tak nikt im się nie zdąży przyjrzeć krytycznym okiem zanim zostaną wchłonięte.

  • edytowano lutego 2013
    Tureckie pączusie:

  • Z budyniem akurat robiłam, bo dzieci lubią. :)
    Bambolini czy zwykłe budyniem nadziewałaś?
    Nie znam bambolini...  :-B
  • Uwaga, będę się chwalić! Jestem Mistrzem Kuchni!  \:D/ Udały mi się pączki!!! Nareszcie....
    I akurat na rocznicę ślubu...no, trochę to trwało....
    ;))
  • Brawo Dziewczyny!!! :*
  • Pączki odfajkowane! Niedobrze mi już od tych pączków... Zostały jeszcze tylko faworki na ostatki, a potem to już post nareszcie i jaglanka, jaglanka, jaglanka, jarzyny i czasem jakaś inna kasza dla odmiany... Jakież to niekłopotliwe i miłe dla żołądka... I spokój aż do Wielkanocy...
  • @balum, WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE ( i nie mam tu na myśli pączków ;) ) dla Ciebie i Męża! 
  • Tez jestem za jaglanka :) Poza tym mam takich dziwakow w domu, ze nawet jakbym im usmazyla paczki, to zjedliby po 1, no moze dwa i juz byliby taaaacy najedzeni. Nie warto zachodu przy nich :|
  • Heeeeeelp!! 
    Zapomniałam kupić oleju do smażenia, a teraz już do 16-tej nie kupię (sjesta...  8-| ). Czy mogę je smażyć na oliwie z oliwek (mam taką tańszą, nie extra vergine) ?

  • @Milagro - ja bym nie smażyła na oliwie, bo będą miały specyficzny zapaszek. Ale może jestem przewrażliwiona?
  • Jak po 16tej usmażysz to też zdążysz zjeść... ;)

  • Ale ciasto może aż tyle stać? A tak w ogóle to już prawie godzinę temu zagniotłam i jakoś nie chce rosnąć... A stoi niedaleko palnika, na którym własnie kandyzuję skórki pomarańczowe :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.