Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1270271273275276452

Komentarz

• Tak @MonikaN, mam dużo "opcji" snu, tylko spięty i napięty tyłek i nie potrafię spać za bardzo poza nocą. Ale i tak jest nieźle, bo 2 lata temu, tak się zdepresjonowałam, że nawet nocami nie mogłam spać... raz naliczyłam 100h.
    Teraz jest dużo lepiej, dzieci potrafię docenić... no chorują... ale pocieszam się, że nigdy nie było to nic ponad kaszel/katar.

Dzięki za podpowiedź, co mogę zrobić za rok, dwa :)

Aż mi głupio tu tak zaśmiecać... bo tu poważniejsze sprawy powinny być... potrzebuję się wygadać :)
  • @wiesia, możemy się przenieść w przedszkolny :).
    U mnie jest tak, mogę spać, padam i śpię.
    Dziś zasnęłam z komórką z orgiem w ręku.
    Wykształciłam szybki system zasypiania ;).
  • @wiesia

jak u was sytuacja z kaszlem

mój ma od środy - był badany i nic lekarka u niego nie znalazła, kataru nie ma, nastrój o.k, apetyt o.k.
    chciałam dzis iść z nim do lekarki to numerków nie ma bo grypa panuje..jutro mam przyjść, ale jak się dowiedziałam, że grypa panuje to boję się wchodzić do przychodni

zauważyłam, że jak śpi ma mniej tego kaszlu, na dworze też..
    czy to coś może oznaczać?

macie jakieś sposoby, syropy dobre dla 6 miesięcznego niemowlaka?
  • Jak kaszel mokry, to oklepywac, oklepywac i jeszcze raz oklepywac.
  • a jak suchy? bo powiem ci, że czasem mam wrażenie, że robi się mokry ale nie mam pewności?
  • Nie idźcie do przychodni-my takie coś grypowe coś złapaliśmy-paskudne! Teraz najgorzej u niemowlaka :-(
  • dzwoniłam dziś do rodzinnej by przyszła prywatnie na wizytę, ale dziś już jest zajęta a ponieważ nic więcej się nie dzieje uznała, że mamy przyjść jutro między 10 a 11..ze zleci morfologię z crp i jak będzie podwyższone bo wcześniej trochę miał być może z powodu ropy w oku to poda antybiotyk..

i teraz jak widzę to jutrzejsze latanie raz do laboratorium a raz do zatłoczonej przychodni to już drżę..

a z drugiej strony boję się tego kaszlu nie sprawdzić..może jednak ta prywatna wizyta w domu..
  • Jak suchy, to nie wiem. Może nebulizacja, ale to musiałby się ktoś bardziej kompetentny wypowiedzieć.
    U nas latem z kataru się zrobił kaszel, przypadkiem wyszło, jak byliśmy na rehabilitacji, że to zapalenie oskrzeli, ale minęło bez leczenia. A straszyli antybiotykiem.
  • dobrze ze się udało, zawsze o jeden antybiotyk mniej..

a teraz drugi królewicz się obudził i tez zaczął mi pokasływać..

ja to panikara jestem i jak usłyszałam, że grypa panuje i tłok u nas w przychodni to zaczęłam się zastanawiać nad posyłaniem starszej do zerówki
    ;)
  • Jak kaszel suchy, to nawilżać.
  • Co do spania to u mojej starszej trójki - a budzili się co godzinę i cycali - odstawienie nocne od piersi spowodowało całonocny spokojny sen, ale żeby nie było za różowo, pierwsza płakała 2 noce, ale straszliwie, druga przez około 2 tygodnie popłakiwała, potem zaczęły przesypiać całe noce, najmłodszy popłakiwał 4 noce, ale budzi się raz dwa razy w nocy do tej pory, na zasadzie przytuli się i śpi dalej. Zobaczymy jak będzie z najmłodszą, jak na razie śpi nieźle w nocy bo budzi się 2 razy i daje się odłożyć do łóżeczka, ale mam zdjęty jeden bok łóżeczka i dostawione łóżeczko do naszego łóżka, najlepiej śpi jak daje radę wyczuć mnie nogami, tak śmiesznie co jakiś czas nimi maca, maca, zaprze się o mnie i śpi dalej...
  • U nas kaszel sucho-mokry. Pracują nawilżacze, nebulizatory, chodzimy na spacery.
    Oklepuje i proszę wszystkich bliskich o modły i tyle :)
  • @MonikaN - nie, dziewczyny nie śpią razem, bo starsza nie sypia w ogóle. I to jest też problem. Młodsza śpi 2 razy po 1 h i czasami wieczorem pójdzie jeszcze na krótką drzemkę typu 15 minut.
    Starsza ma 2 lata i 5 mcy a młodsza 7,5 mca.
    Weekendami też z różnych przyczyn nie mam szans odsypiać.. także zwyczajnie moja frustracja narasta... młodsza nie chodzi, dopiero pełza.
  • @Anulcia, dzieki za odpowiedz. wizualizaxje juz mam.
    no coz, przetrzymaj, niedlugo bedzie lepiej :). dziewczeta podrosna.
  • to jest chyba najlepsza strategia - że któregoś dnia to minie ;)
  • edytowano lutego 2015
    Tak, moja kolezanka w ciezkich chwilach tez tak sobie zawsze powtarza. :-)
  • @Katarzyna

czy objawem owsicy jest NOCNE zgrzytanie,czy każde zgrzytanie zębami?

F. jest dumnym posiadaczem 2 dolnych jedynek i górnych par 1 i 2 i czasami zgrzyta nimi,ze aż ciary ida.
    Ja osobiście mam wrażenie,ze robi to dla zabawy,bo widac,ze bardzo sie nad tym skupia,ale moze sie mylę... nocami cisza,ChwalA Bogu.
  • Mi sie wydaje, ze to jednak dla zabawy, bo robi to swiadomie, ale pewnosci tak na 100% nie mam.

U nas tez zabkowanie, dolne jedynki, dzis dostala na noc ibum, bo od 17 sie Darla caly czas, zel nie pomagal, ale jak palcem smarowalam, to widac bylo, ze jej to pasuje. Niech dziewczyna pospi w nocy bez bolu.

@koctel
    to jest chyba najlepsza strategia - że któregoś dnia to minie
    tez zawsze sobie tak powtarzalam, mijalo I albo wtedy okazywalo sie, ze niedlugo nowe dziecie sie pojawi, albo sie juz pojawialo z nowymi problemami okresu niemowlecego :))
    I tak sie kreci.
    Tez mowilam sobie zawsze, ze na emeryturze sie wyspie, ale ostatnio przeczytalam, ze im czlowiek starszy tym mniej spi, no I moje marzenia odlecialy w sina dal, szans na wyspanie nie widac :D
  • mniej śpi, ale chyba dlatego, że wtedy snu tyle nie potrzebuje ;)
    z resztą jak się okazuje, ja też już coraz mniej potrzebuję ;)
  • @katarzyna jak już będziesz odpisywać Chabrowej to napisz mi proszę co mam kupić w zielarskim na oskrzela w razie w? Bo póki co jesteśmy w domu. Daliśmy i zawiesinie i robimy nebulizacje. Rękoma i nogami zapieramy sie żeby nie jechać do szpitala...
  • To co zwykle co kilka miesięcy... Łucja skurcz oskrzeli.... Paznokcie obgryzam wiec mocno sie stresuje :(
  • Bilirubina spadła z 16 na 14 w ciągu czterech dni :)!!!
  • @chabrowa - K. w podobnym wieku jak F. i w podobnym stanie zębowym też sobie w dzień tak zgrzytał zębami i widać było, że go to bardzo bawi. W nocy cisza była, więc na owsiki to nie wyglądało (moja siostra - lekarka mówiła, że owsiki to tylko w w nocy powodują zgrzytanie)
  • No, zajrzałam dziś P. w hangar ;) czyli w buzię iiiii moje drogie Panie, mamy wszystkie!
    Wszystkie przebite :).
    Brakuje Mu jedynie piątek wszystkich.
    A tak, to jedynki, dwójki, trójki i czwórki za nami.
    Muszą jeszcze trochę podrosnąć, ale każdy ząbek już na wierzchu!
  • @Chabrowa u nas jak córce wyrosły przednie zęby też zgrzytała w nocy i czasami w dzień. Po przeleczeniu na robaki minęło.
  • @Hanq

"eż zgrzytała w nocy i czasami w dzień."

z tego co piszesz - przzede wszystkim zgrzytala przez sen i czasami w dzien, tak?

Bo u nas tylko i wylacznie w dzien i to nieczsto. I ewidentnie go to bawi :)
  • Dokładnie.
  • Moje wszystkie tak robiły gdy zęby wyrosły. Ich to bawiły a mnie wkurzyło! Ale za małe były na oduczanie. Po jakimś czasie przechodziło ;) odrobaczalam gdy widziałam jeszcze inne symptomy tak ze 2-3 min :)

Luz Chabrowa :*
  • @chabrowa - jak zgrzyta w dzień nowo nabytymi zębami, to raczej eksperymenty. Bardziej zgrzytanie przez sen na robaki wskazuje.
    @Taja - moksa. O, taka:
    image
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.