Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1274275277279280452

Komentarz

• edytowano lutego 2015
    @koctel ja corke zglaszalam do ubezpieczenia jakos w grudniu, bo tez zapomnialam, nie mialam problemow. Zglos jak najszybciej. A z tym ubezpieczeniem, to kazde dziecko je ma, ale w przychodniach maja inne pule na ubezpieczonych pod rodzicow a inne na ubezpieczonych z urzedu, tylko taka roznica. Jak dziecko w ewusiu sie nie wyswietli, to oswiadczenie sie pisze.
    O tych 7 dniach czytalam gdzies, ale w glowie mi nie zostalo, stad opoznienie moje w zgloszeniu.
  • Przypomniałyście mi dziś, że moja B. nadal nie zgłoszona :O A za tydzień rok kończy!
  • czyli ze mną nie tak źle ;)
  • Nie bardzo wiem co robić kupy są co godzinę dwie pomiędzy nimi chcą i śpi jak ma być kupa budzi się z płaczem robi z wyraźnym wysiłkiem , przebieram i idziemy spać itd. Kupy są zielone z grudki wsiakaja w pampersa, czasem śluz czasem grudki, ostatnia z pasemkami kwi. Nie chcę jej brać do przychodni żeby nie złapała czegoś gorszego ale już się mocno martwię. Z samą kupą mam jechać? Co jej mogą dac? Zrobić?
  • Pomiędzy kupami wraca moja kochana dziewczynka uśmiechnięta mądra jak gdyby nigdy nic. @katarzyna ? @martynan @olaodpawla?
  • Nie goraczkuje? Ile ona ma? Jeszcze cyca?
    Ja bym narazie dała na bezmleczną i bezglutenową oraz dorzuciła probiotyk.
    Poczekać można, choć pasemka krwi są zawsze niepokojące.
    @chabrowa miała podobnie, choć Franek raczej mniejszy był od Olgi. Pamiętam, że robiła posiew, ale nie pamiętamczy coś wyszło.
    Antybiotyków nie brała?
  • uJauJa
    edytowano lutego 2015
    Nie ma gorączki, ma rok i miesiąc na dietę juz przestawilam. , jeszcze cyca i to sporo zwlaszcza w taką noc jak ta. Dicoflor podałam o 23:00 kupę na posiew mogę wygrzebac z pampersy? Czy musi być do czegoś zrobiona? Tyle ze jej jednorazowo jest mało tak pojermnosc łyżki i od razu wsiaka
  • Nie brala antybiotykow kataru tez nie ma.
  • Ale bez wymiotów? I tylko ona by miała? Czy to pokolei się zaraża?
  • Mogła i coś zjeść ale co? Cały wtorek byłyśmy razem , na spacerze śniegu i kamieni spróbowała ale to już nie pierwszy raz ;) pff nie nadaję się na matkę chorych dzieci :/
  • Uzbieralam trochę z pampersa może wystarczy. W przychodni sajgon więc nas nie przyjmą, znowu swieza krew w kupie. Jeść nie chce pije chętnie a ja zaraz do pracy muszę:(
  • Jak się nie będzie poprawiać, to zrób jej jeszcze jutro crp. Nie napalalabym się na wizytę. Raczej na rękę i słuchawkę to można się tylko zastanawiać czy kłaść was na oddział celem większej diagnostyki, czy nie. Przy sraczkach się robi gazometrię i lukę zawodową na pierwszy rzut,a tego nawet nieszpitalne laby nie robią. Także jak się ma dobrze, to na panikę za wcześniej, a rodzinny może ją chcieć na wszelki wypadek hospitalizować.
  • Gazometrii nie mozna prywatnie?
  • Byłam w przychodni było pusto dziecka nie obejrzała kupy tez nie dała skierowanie na badanie kału kazała się na razie nie martwić póki nie wymiotuje jest uśmiechnięta i choć trochę je :) dziękuj e jesteście niezawodne !
  • moja córcia jak miała ok 14 miesięcy gdy miała coś w stylu rota, kolejnego dnia zrobiła ok.20 kup, ale dużo piła i udało się bez szpitala..chyba w środę wieczór wymioty i gorączka, potem kupy
  • to znaczy kupy w piątek się pojawiły ;)
  • U nas robi to tylko lab szpitalny i tylko na skierowanie.
    Generalnie zawsze niepokoi krew w kupie, bo zazwyczaj przy rota nie ma, a to może wskazywać na etiologię bakteryjną, która jest gorszą opcją.
    Ale jak mała w dobrym stanie ogólnym to nie ma co cudować :)
  • Byłam dziś u pediatry. Ech ale mnie przemaglowała, że twarz jeszcze żółta to woda przepadać, tak z 7razy dziennie, i jak bedzie po tym biegunka to sie nie przejmować. I jeszcze mieszankę podac to jeszcze lepiej bedzie. Pokornie sie nie odzywałam bo jak ja laik śmiałbym podważać autorytet lekarski. Szkoda że pani doktor o układzie pokarmowym mojej córki nie pomyślała, jak te eksperymenty na niego wpłyną. Emilia przybiera jak szalona, wazy juz 3600 :) wychodzi na to ze wiecej niz 30g dziennie.
  • odpowiadam wywolana z Austrii ;)

@uJa

u nas obrzydliwe, bagienne kupy (po 10 dziennie) byly ok. 10-12 dni.
    Pojawiala sie tez swieza krew.
    Oprocz tego - wszystko okej.normalnie jadl, nie mial temp, nie wymiotowal.
    Robilam posiewy i wszystko co moglam - nic nie wyszlo.

Minelo w dniu, kiedy pierwsza dolna jedynka przebila dziaslo ;P
  • Ja jak moja corke ucho zaczyna bolec, to najpierw ibuprofen podaje, jak nie minie w 2 dni, to do lekarza, ale corka starsza. Z takim maluchem bym sie zastanawiala.
  • @Ulga u nas wysięk z ucha był zawsze wskazaniem do konsultacji lekarskiej.
  • @Ulga u nas wysięk oznaczał pęknięcie błony bębenkowej i antybiotyk był niestety konieczny.
  • Eh to nie tak że przy byle biegunce panikuje ;) w nocy co 2 godziny przebietalam kupy i było ok ale jak poczytałam że przy rota raczej nie ma krwi a rano kupa to byłottrochę zielonego śluzu i krew to się zdenerwowałam. Pediatra kazała karmić piersią odstawić krowę dać probiotyk i kupę na posiew, jeszcze gastrolit u jakiś inny lek dala.

cały dzień była jedna kupa (nie było mnie w domu) odkąd wróciłam i ją cycam już trzy i to znowu gorsze wiec jeszcze pytanie czy to mój cyc może być "zatruty" skoro po nim kupy robi? Nie dawać jej? Ale tak chce i potrzebuje:/
  • a nadal z krwią?
  • A moze jeszcze w mleku cos jest co mu szkodzi, jakis czas musi minac, az sie usunie co zle.
  • edytowano lutego 2015
    @uJa, moj cyc byl kiedys zatruty. jest to mozliwe.
    u mnie zaszkodzily konserwanty z kupnej kielbasy. jas mial 1,5 miesiaca.

zatuty Jas i cyc byli dobe.

po kazdym pojeniu wymiotowal.

potem odciagnelam sporo mleka i wylewalam i znow odciagalam i wylewalam.

On pil, z tym, ze w nocy i do 14 dnia nastepnego nie pil.

a od 14 pil i wymiotowal i ja odciagalam.

o 20 koszmar sie skonczyl, przestal wymiotowac.

• Nadal z krwią choć mniej. No to jej ograniczę cyca ale jak to zrobić choremu dziecku w nocy to nie wiem:/ a tak się cieszyłam ze choć cyca je.

No nie następna:( juz w tym brzuszku nic nie ma zaczynam się denerwować
  • @uJa

można jeszcze oddać mleko na posiew-ja tak tez robiłam,bo miałam podejrzenie,ze moze cos wyhodowałam. Ale bylo czysto.
  • @uja jak dzisiaj?
  • Dziś już nawet wygląda na chorą ;( chodzi taki mały smutek i płacze, oczka maleńkie chęci do zabawy i jedzenia brak, na rękach ewentualnie z cycem w buzi

kup już mniej ale w stylu ciemnozielony kwaśny kisiel ;/
    temperatury nie ma

nie wiem co dalej, wyników jeszcze nie mam

ale ona takie kupy robiła pierwsze pół roku życia mimo moich różnych diet bez i bez a nawet monodiet
    tylko że wtedy była wesołym rumianym pączusiem ;) a teraz smutek mały
    w sumie jak pomyślę to jak M. zaczynała dostawać stałe pokarmy to i kupy miała stałe
    a O. zawsze rzadkie
    może powinnam ją jakoś zdiagnozować nie wiem jakieś usg czy co zrobić?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.