Gastrolitu zapisanego przez pediatre nie tknie. Na siłę nie chcę jej dawać sporo pije wody cyca i sika, od północy tylko 3 kupy nie za duże myślę że nie jest odwodniona ale pewności nie mam.
Czy moge niemowleciu podac na obnizenie goraczki sok z czarnego bzu? Synek ma 10 mcy. W aptece powiedzieli, ze nie i zaproponowali jakis liofilizowany ekstrakt z soku. Nie rozumiem, czemu przetworzony sok mozna, a czystego juz nie.
@uja jak na brzuszku scisniesz dwoma palcami skore I bedzie jedrna, wroci do swojego stanu normalnego, to znaczy ze ok, jak odwodnione dziecko, to skora jak papier sie zagnie I nie wroci.
A zadne zeby jej nie ida? Przy tym moze byc marudna, wygladac na chora I brzusznie tez moze byc nie tak.
Moja dwojka miala problemy po gotowanych jarzynach, zupach itp, od razu rozwolnienie, odparzenia do krwi, z czasem przeszlo corce, a synek jeszcze czasem reaguje zle, ale jakby mu mijalo powoli.
Jest lepiej:) dziś już wesoły dzidziuś alenie chce jeść nic poza cycem i ukradzionym z talerza mięsem; ) ziemniaków kaszy i warzyw nie tknie. Przerzucilam nas ma dietę 3x bez strasznie mi się nie chce ale trudno coś trzeba zrobić. Kupy dalej brzydkie z krwią i boli ją jak robi. Zęby ma już prawie wszystkie i przechodzila je zupełnie inaczej więc to chyba nie to.
@bea, może wiesz czym odrobaczac male dzieci ? Chcemy rodzinie jak już coś. A maluchy prawie 2 i ja karmiaca z 3 miesieczniakiem. da się coś czy odrobaczać dorosłych niekarmiących i starszaki? Jest sens?
Z dziwnych rzeczy to chyba śnieg; ) ale swój czysty ogrodowy soku z kartonu 1 łyk i chyba tyle z nowości:/ kupy dalej brzydkie dalej krew za długo to trwa. Jakiego lekarza mam szukać? Jakiej specjalizacji?
Czy zmiany w mózgu spowodowane przez wysokie poziomy bilirubiny u niemowląt można zaobserwować w usg przezciemiaczkowym? Ciagle mam obawy, że ta bilirubina zaszkodziła Emilii, a że pediatra wysłała nas na to usg to zastanawiam się czy to badanie może wykazać takie powikłania. @Katarzyna?
@Katarzyna wypisali nas w 4 dobie z 13 ale po dwóch tygodniach życia miała 16 poźniej w 16 dobie 14. Mam jednak obawy czy w międzyczasie nie było więcej stąd moje obawy.
@Megan moj pierworodny mial w trzeciej dobie 17 i na lampach opalalismy sie. Wypisali nas w szostej jak mial 13. Do 6 tyg mial ponad 9 a potem nie wiem bo przestalam go kluc....dzis ma 3.5 roku jest zdrowym pogodnym chlopcem:-D Usg mozgu mial po porodzie i dwa miesiace pozniej i z tego co wiem nie wyjdzie na nim zoltaczka jader podkorowych. Widac czy sa asymetrie komor ewentualne wylewy ale to bardziej po niedotlenieniach okoloporodowych. Na twoim miejscu bym sie nie martwila niebezpieczne moga (ale nie musza) byc poziomy bilirubiny ponad 25. edit: literowki
@Katarzyna potrzebuje konsultacji. Corka ma obturacyjne zap oskrzeli, dostala Augmentin, podalam jej o 19.10 (wczesniej o 18.40 jadla piers) o 20.30 zwymiotowala (chlustajaco, dosc sporo), I teraz nie wiem, czy rano podac jej o 7.10 kolejna dawke antybiotyku I sprawdzic, czy po nim wymiotowala, czy odstawic I rano isc na dyzur do lekarza. Po zwymiotowaniu miala dobry humor, gadala sobie po swojemu, jak ja wykapalam, to zjadla z piersi I poszla spac.
Nasza najmłodsza latorośl upodobała sobie spanie na brzuszku, z tym że ma ona dopiero miesiąc. Czy jest to niewskazane z innych powodów niż możliwość zachłyśnięcia się gdyby jej się ulało?
Podpowiedzcie w środę po południu M. Dostała wysokiej gorączki i kaszlu w czwartek poszliśmy do lekarza wysluchala początek zapalenia oskrzeli w jednym oskrzeli. Dała neosine zapisala antybiotyk i miałam go podać dziś jak jej nie przejdzie. Gorączki juz nie ma od wczoraj ale kaszle sucho meczaco i ma spory katar. Czy antybiotyk ma sens? Czy czekać jeszcze? Olcia podobnie się zachowuje jak Mila ale po niej widać poprawę. Za to ja od rana mam po 39,5 temp i nie mogę jej zbić i słaba jestem kaszle podobnie jak mila. Co byście zrobiły na moim miejscu?
@uJa a to nie wirusowe? Skoro gorączka minęła bez antybiotyku, a dziś ty "przejelas" pałeczkę? I młodszej corci też lepiej bez podania antybiotyku? Ja bym poczrkala do jutra, skoro nie goraczkuje, dalabym inhalacje z berodualu, u nas ostatnio młodsze dzieci tak przrchodzily, lekarka mówiła, że wysyp jakiejś wirusowki jest. Kaszel jeszcze ze 2 tyg się ciągnął.
Komentarz
pamiętam jak moją córkę 14 miesięczną gdy była taka niemrawa i słaba elektrolity podnosiły.
A zadne zeby jej nie ida? Przy tym moze byc marudna, wygladac na chora I brzusznie tez moze byc nie tak.
Moja dwojka miala problemy po gotowanych jarzynach, zupach itp, od razu rozwolnienie, odparzenia do krwi, z czasem przeszlo corce, a synek jeszcze czasem reaguje zle, ale jakby mu mijalo powoli.
soku z kartonu 1 łyk i chyba tyle z nowości:/ kupy dalej brzydkie dalej krew za długo to trwa. Jakiego lekarza mam szukać? Jakiej specjalizacji?
Na MRI widać żółtaczkę jąder podkorowych mózgu. Nie wiem, czy w USG też.
edit: literowki
Po zwymiotowaniu miala dobry humor, gadala sobie po swojemu, jak ja wykapalam, to zjadla z piersi I poszla spac.
piją pierś, na obiadki warzywko z ziemniakiem lub jaglanką, marchwi unikam
na podwieczorek jabłko i śliwka
+soczek
kupa się poprawiła, ale ciągle jest jeszcze wedlug mnie za twarda..
jakiś czas temu podawałam lactulosum???jakoś tak się nazywało, ale poprawy nie widziałam.
Co mogę im podać by poprawić sytuację?
no i u nas jaglanka zatwardza.
i ziemniaki tez.
tzn. nie tyle zatwardza,co nie jest czynnikiem ulatwiajacym proces
zastanawiałam się nad tym czy ta jaglanka ma jakiś wpływ..