Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1276277279281282452

Komentarz

• Berodual dostanę bez recepty?
  • Berodual tylko na recepte.

@Aniuszka ja bym poszla do lekarza, ale jam tylko jednego syna I sia jakos nie bardzo w temacie siusiaka odnajduje.
  • Berodual na receptę, niestety.
    Mój dwulatek też miał ostatnio zaczerwienienie przy cewce, przemylam po kąpieli rivanolem, posmarowalam na noc grubiej sudokremem, rano było ok
  • edytowano lutego 2015
    Dzieki. Zasnal juz, wiec dzis juz nie bede tam majstrowac, ale rano przemylabym moze tym rivanolem, mozna u niemowląt, tak?
  • @Aniuszka rivanol jak najbardziej ok u niemowląt. Można zrobić nawet takie okłady z rivanolu na siusiaka. Przerabialiśmy wiele razy.
  • My tez moczylismy w rivanolu. Pomoglo po kilku dniach
  • 8-tygodniowy maluch i schodzace paznokcie... co to moze byc? wyglada dziwnie, od jakiegos tygodnia czy dwoch. dwa palce tylko, u obu rąk te same dwa palce. Lekarz powiedział, żeby nic nie robić, ale bardziej ufam Wam. Ktos coś? moja pierwsza dwojka miala podobnie kiedys, ale zeszly im wszystkie na raz, i odbudowaly sie jednoczesnie nowe, ladne. a te jakby brzydkie rosna...paz
  • @Katarzyna

czy 3% sól fizjologiczna dla malego bobasa za mocna?

Czy normalne, ze podczas inhalacji nebulizatorem z roztworem sody (4g na 100g wody) maly czlowiek kaszle? Podczas nebulizacji solą 0,9% nic takiego nie wystepuje.
    :-?
  • no wlasnie Katarzyna mowila ze ma byc 4%...
  • Moi kasłali jak mieli 8%. Po zmniejszeniu do 4% kasłać przestali. Może Twój bardziej wrażliwy? Rozcieńczyłabym do 2% na próbę i sprawdziła, co się będzie działo. Soli bym używała 0,9%
  • @Katarzyna

ale ten kaszel to na skutek czego?
    tak z ciekawości-rozumiem,ze nie jest wskazany..to podrażnienie?
  • Przypuszczam, że z podrażnienia oskrzeli. Tak ja to odczułam, jak się zinhalowałam 8% sodą.
  • @Katarzyna

ale krzywdy nie robi? ;)
  • Mi ani moim dzieciom nie zrobiło.
  • @Katarzyna

od kataru mogą byc wymioty?

Maly wlasnie zwymiotowal.
    Winny albo katar,albo pomidory,które w zupce były pierwszy raz (jadl mniej wiecej 2h temu).
    Albo wirus? :/
    Temp wczesniej nie miał,teraz po "akcji" wydaje sie moze ciut bardziej ciepły.moze byc,ze to od samych wymiotów?

zasnal teraz przy cycu.zachowanie normalne.
  • Wymioty przy katarze ułatwiają pozbycie się flegmy, moja R. też wczoraj gilami zwróciła
  • @Zuzapola

on zwrócił najpierw mlekiem(akurat konsumowal),a potem zupa.
    samej flegmy jako takiej nie zaobserwowalam.

i kurde,sporo tego bylo...

jak go "zabezpieczyć" podczas snu? leżenie na boku?poduszka-klin?

• Duży katar spływający po gardle może prowokować wymioty. Do spania n boku bym radziła położyć.
  • stosował ktos Lipomal?
  • Lipomal ma chyba w sobie konserwanty o ile pamiętam, kupiłam i nie użyłam.
  • dziewczyny,

o czym świadczy skacząca temperatura?
    Raz 38 z groszami,raz 37.. i to nie tylko kwestia termometru,ale na "macanie" to samo wrażenie...

ogolnie oprócz tego tylko katar bezbarwny..juz kolo tygodnia trwa.

czy jakies zapalenie oskrzeli/pluc moze byc bez kaszlu?

@Agnicha
    @Katarzyna

?

• Skacząca temeperatura jest dość częsta przy infekcjach wirusowych.
  • a obniżamy od 38,5 tak?
  • Takie są oficjalne zalecenia...
  • Nam wlasnie w poniedzialek pediatra Lipomal zapisala, synek ma lekki kaszel, a wszyscy w domu ostatnio chorowalismy, starszy bierze antybiotyk. I ten Lipomal tak na wszelki wypadek. Nie bardzo lubie takie specyfiki, wolalabym lipe zaparzyc i na niej np. kaszki robic. No ale w syropie moze koncentracja wieksza.
  • @Agnicha

to "ne wirus" tzn ? :>

a i czy katar,goraczka i od czasu do czasu wymioty mogą byc sponsorowane przez 3 dolne i górne,które chyba wychodzą?
  • wymioty obstawiam z przezarcia lub od katru (lykania).
  • o 21.30 podałam F czopek z ibuprofenem.
    Wiem, ze kolejny moge za 6h.

A kiedy mogę (jeśli będzie trzeba) podac cos z paracetamolem?
  • ja dawałam jak już bardzo rosła najwcześniej po 3,5h, ale zwykle 4-5 wsyatrczało
  • edytowano marca 2015
    Dzięki.

Bidzia z Niego sie zrobiła… wolałam juz nie czekać. ( z tym pierwszym czopkiem).

Co do wymiotów, mąż mi uświadomił, ze jak on ma goraczkę, to prawie zawsze kreci mu sie w głowie i ma nudnosci, wiec może synek ma to samo?

Ja za bardzo sie nie wypowiem, bo z zasady nie goraczkuję. Pamiętam raz, jak miałam anginę i złapałam 38, to myslałam, ze padaam.

Ps. Gorączka od ząbkowania ile moze trwac?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.