U nas goraczka przy zabkowaniu trwala nie wiecej niz 2 doby. Bylo ponad 38,5 i musialam zbijac lekami. Dwa razy mial goraczke w odstepie 2 tyg. Lekarz orzekl, ze prawdopodobnie zeby. I, faktycznie, po jakims czasie przebily sie dolne dwojki. Zdrowka dla Was!
@chabrowa ja corce jak miala trzydniowke I goraczka ponad 40 stopni nie chciala po ibuprofenie spadac, to paracetamol dawalam godzine bo ibuprofenie, wtedy troche spadala, a corka choc troche spala. Jak byla dluzsza przerwa miedzy ibyprofenem I paracetamolem, to nie reagowala.
A, jeszcze jedna rzecz - jeśli gorączka po ibuprofenie nie spada albo spada minimalnie, to może być dlatego, że dawka za mała. U nas tak było. Dawałam (IBUFEN D) zgodnie z rozpiską na opakowaniu, tzn. wg wieku. Ale synek jest duży i lekarz powiedzial, że należało dawać więcej (wyliczył mi), bo wagowo się już łapał na kolejną wiekową kategorię.
Tak, z ibuprofenem tak jest, ze lepiej na wage patrzyc. Moja corka raczej w druga strone, wagowo sie nie lapie na swoj wiek lub lapie sie minimalnie, ale kolezanki corki sa wysokie I u nich dawka zawsze wyzsza.
pytanie trudne.bo od wczoraj podaję leki. Teraz 6,5 h po czopku z ibuprofenu w pupie miał 38,3, czyli 37,8. Ani razu przy mierzeniu w pupie nie bylismy blisko 40. Dzis w nocy 6h po pierwszym czopku miał 38,5.
Nie wiem czy kwestia reagowania na leki cos mówi o jego stanie..
Ale mam wrazenie, ze on jakby bardziej tym zmeczony.
Pytanie o czterolatka wprawdzie, ale moze pomozecie, nie wiem, gdzie zapytac. Bierze antybiotyk, zalecenie jest zeby podawac przez 10dni i nie wychodzic z domu przez ten czas. Moge podac krocej, np 8? Wystarczy czy jednak lepiej podac zgodnie z zaleceniem lekarza? Ryzykuje cos, np ze zaraza nie do konca wybita?
Wlasciwie to do konca nie wiem. Mial goraczke 4-5 dni powyzej 39, poza tym kaszel i zielonkawy katar. Lekarz wypisal antybiotyk i radzil poczekac 2 dni. Drugiego dnia rano bylo lepiej, ale wieczorem znow goraczka i bol ucha, wiec dalam ten antybiotyk. Po 5 dniach na wizycie laryngolog powiedzial, ze uszy sa w porzadku, wiec nie mam pewnoscI, czy to w ogole bylo zapalenie ucha. A do czwartych urodzin synek wlasciwie w ogole nie chorowal. A teraz drugi antybiotyk w odstepie mniejszym niz pol roku. Nie rozumiem tego. Zdrowo go odzywiam, cukier je sporadycznie, do przedszkola nie chodzi, ech...
Mojemu małemu człowiekowi ( 6 dni) śmierdzi pępek, ze tak dosadnie to określę. Kikut jeszcze jest, nie odpadł. Pierwszy raz mam styczność z tym ze wydaje niemiły zapach. Czy cos z tym robić oprócz dalszego obmywania octeniseptem i czekania az odpadnie?
Octenisept moim zdaniem powoduje slimaczenie rany, nie wysuszenie. Przy problemie z pępkiem w końcu zaczęłam przemywac starym dobrym spirytusem fioletowym, pi kilku dniach odpadł kikut, jeszcze się papralo, pomogło jednorazowe lapisowanie, ale to już polozna.
Ostatnio po octenisepcie b.ladnie nam odpadł. No własnie nie wiem czy go nie zmoczylam przy kąpieli po powrocie ze szpitala.. Ale myślicie ze nie muszę do pediatry z tym? Moze jakaś infekcja juz jest? Troche zaczerwieniony wczoraj sie zrobił i delikatnie krew sie pojawiła.
Od piątku u nas pomór grypowy. Dzieci po 40 stopni, mama tylko 39. Boję się o Lilu bo wygląda na to że franca mocno zaraźliwa jest. Mała dziś pd rana jakby nieco mniejszy apetyt i trochę mniej żwawa. Temperatura mierzona pod pachą przy karmieniu: 37,4
Czy to znaczy że ją rozkłada, czy u niemowlaka taka tempka może się trafić?
I jak jej pomóc jeśli złapała zarazę od nas? Ma 5 tygodni
U niemowlaka normalna temp to 37,2. Wydaje mi sie, ze w trakcie karmienia na tyle musi sie "wysilic", ze moze sie nawet podniesc. Ja bym obserwowala, jesli nie dzieje sie nic innego, to bym czekala. A jesli sie okaze, ze jednak ja rozlozylo, to chyba lekarz, bo to malutkie dziecko jeszcze.
Jak jest teraz z wprowadzaniem glutenu u dzieci KP? 2 lata temu wydaje mi sie ze wprowadzalam synkowi po 4 miesiacu w ilosci lyzeczka czy dwie dziennie, ale teraz w "wytycznych" jakos nie znalazlam. cos sie zmienilo?
Katar u 2-miesięcznego dziecka, gęsty, biały. Mamy w domu jakąś wirusową epidemią. Młodego też dopadło. Na szczęście bez gorączki. Wkraplam mleczko, odciągam Katarkiem, rozgniotłam czosnek... Co jeszcze mogę zrobić? Inhalacje? W jakich proporcjach? Kiedy do lekarza? Podobno u takiego malucha łatwo z kataru do zapalenia płuc przejść (?). Nie chcę czegoś przegapić, ale też pchać się w siedlisko dodatkowych zarazków bez potrzeby nie zamierzam... Nigdy nie miałam chorego tak małego niemowlaka i zaczynam panikować :P
Komentarz
Zdrowka dla Was!
ale od rana po normalnej kupie, była biegunkowata
I tak:
a) od zębów
b) po leku
c) wirus ?
d) ?
od przeszlo tyg ma katar.
od środy wieczorem gorączkę (w ciagu dnia jest zazwyczajlepiej) z tymi pojedynczymi epizodami wymiotów.
kupa dzis.jedna.
pytanie trudne.bo od wczoraj podaję leki.
Teraz 6,5 h po czopku z ibuprofenu w pupie miał 38,3, czyli 37,8.
Ani razu przy mierzeniu w pupie nie bylismy blisko 40.
Dzis w nocy 6h po pierwszym czopku miał 38,5.
Nie wiem czy kwestia reagowania na leki cos mówi o jego stanie..
Ale mam wrazenie, ze on jakby bardziej tym zmeczony.
Infekcja noso-gardzieli.
Jak ja mam takiemu maluchowi psikac Hasco-septem???
A do czwartych urodzin synek wlasciwie w ogole nie chorowal. A teraz drugi antybiotyk w odstepie mniejszym niz pol roku. Nie rozumiem tego. Zdrowo go odzywiam, cukier je sporadycznie, do przedszkola nie chodzi, ech...
Pierwszy raz mam styczność z tym ze wydaje niemiły zapach. Czy cos z tym robić oprócz dalszego obmywania octeniseptem i czekania az odpadnie?
No własnie nie wiem czy go nie zmoczylam przy kąpieli po powrocie ze szpitala..
Ale myślicie ze nie muszę do pediatry z tym? Moze jakaś infekcja juz jest? Troche zaczerwieniony wczoraj sie zrobił i delikatnie krew sie pojawiła.
Czy to znaczy że ją rozkłada, czy u niemowlaka taka tempka może się trafić?
I jak jej pomóc jeśli złapała zarazę od nas? Ma 5 tygodni
Ale czym zwalczyc ten cholerny katar??
Ciagnie sie prawie drugi tydzien… nebulizuje, zakraplam, oddciagam..
Co mogę jeszcze?
2 lata temu wydaje mi sie ze wprowadzalam synkowi po 4 miesiacu w ilosci lyzeczka czy dwie dziennie, ale teraz w "wytycznych" jakos nie znalazlam. cos sie zmienilo?
Kiedy do lekarza? Podobno u takiego malucha łatwo z kataru do zapalenia płuc przejść (?). Nie chcę czegoś przegapić, ale też pchać się w siedlisko dodatkowych zarazków bez potrzeby nie zamierzam...
Nigdy nie miałam chorego tak małego niemowlaka i zaczynam panikować :P